|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sentinel66 Član

Pridružen-a: Sre 03 Feb 2016 19:29 Prispevkov: 216 Aktiv.: 1.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2016 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravzaprav je edini problem trenutno kje dobiti tak kondenzator po neki normalni ceni. Če bi bil 100% da je kriv kondenzator bi brez težav dal 10€ za njega, tako pa težko zaračunam 10€ nekomu čeprav nisem siguren da bom stvar rešil. Če bi popravljal svojo opremo bi deloval drugače, tukaj pa gre za tuj denar in čeprav jim pomagam brezplačno bodo za rezervne dele še vedno plačali sami. Najraje bi kondenzator vzel iz kakšne pokvarjene opreme, kakšnega drugega televizorja, napajalnika .. in če bi videl da to reši zadevo brez težav naročim nov in kvaliteten kondenzator.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.30 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2016 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzami kondenzator ven in ga premeri. Če sam nimaš merilnika, pa se sigurno kdo tukaj najde v tvoji okolici.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
l3banj12 Član

Pridružen-a: Čet 30 Okt 2014 23:25 Prispevkov: 167 Aktiv.: 1.28 Kraj: Tolmin
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sentinel66 Član

|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2016 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že pisal prodajalcu in žal noben ne bo pravi, jaz rabim 1500uF 200V ( v kolikor se mislim izognit vezavi več kondenzatorjev, v kar se pa raje ne bi spuščal )
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57KSL Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2012 14:52 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.43 Kraj: Slov. Konjice
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2016 8:11 am Naslov sporočila: |
|
|
V profil vnesi kraj bivanja, pa se mogoče javim, da ti pomerim kondenzator.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1665 Aktiv.: 13.16 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2016 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Joj, koliko kompliciranja
1500uF/200V pa res ni taka reč, za preizkus lahko vzameš kondenzatorje iz računalniških napajalnikov, vzporedno vežeš 3x 470uF ali 5x 330uF oziroma mešano. Prav gotovo se ti valja kakšen napajalnik "za odstrel". In če bi slučajno delalo, pustiš tako, na žicah, kaj bi bilo lahko narobe, glavno, da dela, itak gre za staro požrešno škatlo, ki je svojo predstavo že odigrala... Naj si raje omislijo nov LED LCD, ki ima majhno porabo energije v primerjavi s plazmo.
Glede servisiranja in čiščenja prahu... veliko lažje je iskati napako, delati meritve, če vsaj površno odstraniš ves ta prah in svinjarijo notri, spihaš zunaj, sicer se ti vsipa notri po delovnem pultu.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sentinel66 Član

|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2016 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam par pokvarjenih napajalnikov ja, bom naredil to, če ne drugega da sprobam. Bi pa imel par vprašanj:
1) Kakšna je zgornja meja odstopanja kapacitete, ki je še spremenljiva ( npr. 10% +/-) ter ali je bolje, da je kapaciteta večja ali manjša od predvidene ?
2) V kolikor so vsi kondenzatorji nad 200V, ni nujno da so le te enake ( npr. 2x200V in 1x220V) ?
3) Trenutni kondenzator ima temperaturno vrednost 105C. Bi bilo ok če bi uporabil kondenzatorje vrednosti 85C in na njih pritrdil hladilna rebra in/ali uporabil aktivno hlajenje z ventilatorjem (trenutno v plazmi ni nobenega ventilatorja) ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2016 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. tudi +50% ni narobe, 2200 bi bilo čisto ok. Tolerance elektrolitov so itak višje kot si zdaj misliš. Tudi 3300 bi moralo delat, le povečaš vklopni tok in riskiraš da skuriš varovalko, čeprav ni ravno prevelika možnost za to.
2. Samo da je vsaj toliko kot rabiš. Torej tudi če daš kakega 500V ne bo narobe.
3. Tudi s 85 bi delalo, le ne tako dolgo.
Zdaj pa že nehaj komplicirat, pripopaj notri primerne kondenzatorje (minimalna voltaža, pa kapacitivnost okoli starega ali več) pa če bo delalo šibaj v štacuno po pravega!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sentinel66 Član

|
Objavljeno: Ned Feb 14, 2016 5:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Imel sem 5 minut pavze kot bi se reklo in sem na hitro stvar povezal da bi preveril če dela. Uporabil sem 3 kondenzatorje, skupaj 1450 uF, vsi 200V, vzporedna vezava (vse 3 - na - terminal, vse 3 + na + terminal). Dobra novica je, da ni nič odletelo. Slaba novica je, da je stanje popolnoma enako kot je bilo prej. Sem pa vsaj star kondenzator dobil ven, tako da ga lahko nesem nekam stestirati. Podrobnosti v slikah, se vidi da sem res hitel
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.09 MB |
Pogledana: |
24 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.14 MB |
Pogledana: |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.29 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2016 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi manjši ranga 1-47uF v napajalnem delu so lahko vzrok, da napajalec ne starta.
Lp.
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sentinel66 Član

|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2016 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem pogledal pa vsi, vsaj na videz izgledajo ok. Eno varovalko sem preveril in je ok, tiste bele pa ne vidim v notranjost tako da bom kako drugače moral preveriti. Je pa situacija taka, da ko televizijo prižgem gori zelena lučka, potem za nekaj časa zagori oranžna, potem pa se ponovno prižge zelena in potem ves čas gori zelena. Slike ni, ob pritisku na input se rahlo zasveti ekran in zasliši rahel pok (preklop)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Feb 18, 2016 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali je bil kondenzator sploh zanič? Na sliki mi izgleda OK.
Si premeril napajalne linije za SUS modula, da niso v stiku? Ena najpogostejših težav pri plazmi je, da gredo izhodni tranzistorji.
Si poizkusil delovanje neobremenjenega (s SUS moduloma) napajalnika?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sentinel66 Član

|
Objavljeno: Pet Mar 04, 2016 1:21 am Naslov sporočila: |
|
|
bostjang: Kondenzator je na pogled rahlo napihnjen ( na slikah se slabo vidi ), aparature za izmerit žal nimam (multimeter mi je pa tudi pri zelo slabih kondenzatorjih kazal da ni težav). Ostalega se nisem dotikal (še), žal se moje znanje ustavi pri menjavi kondenzatorjev in varovalk, s plazmo pa še nisem imel opravka. V kolikor ima kdo kakšen nasvet oz. uporaben link pa se stvari z veseljem lotim, kot rečeno plazma trenutno je za v koš, tako da izgubiti nimam kaj, če se pa kaj novega naučim pa tudi ne bo zaman
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Mar 04, 2016 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Sentinel66 je napisal/a: |
bostjang: Kondenzator je na pogled rahlo napihnjen ( na slikah se slabo vidi ) |
Veliki kondenzatorji ni nujno, da so povsem ploščati zgoraj.
aparature za izmerit žal nimam |
funkcijski generator ali oscilator in osciloskop?
V kolikor ima kdo kakšen nasvet oz. uporaben link pa se stvari z veseljem lotim |
Torej mojega nasveta še nisi upošteval (dva prispevka nazaj)?
Drugače pa si najprej oglej kakšna servisna navodila. Oglej si AN-1088 od International Recitifer. Tam najdeš opis močnostnega dela (za napajalnikom).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni