|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2016 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Nekaj ne razumem. Pravita, da sta stikalo očistila, pa je tako-tako, v glavnem ne preveč zanesljivo. Pa me sedaj zanima, ali je cena tega stikaal (novega seveda) draguljarska, ali je izredno težko (beri nemogoče) dobavljivo. Zame je takšno čiščenje samo zelo začasen izhod v sili. Vsekakor bi v najkrajšem času stikalo zamenjal z novim.
lp |
Sam sem stikalo sčistil vendar ga po vgradnji nisem še priklopil. Najprej hočem ugotoviti ali je to stikalo dejanski krivec za te naključne vklope vseh 4-ih žmigavcev.
Ker prej se je to dogajalo res naključno. Lahko ko je bil avto cel dan na parkingu ali pa med vožnjo ko se zagotovo nihče ni dotaknil tega stikala.
Ker je to stikalo priklopljeno preko BSI-ja bi lahko bila težava tudi v BSI-ju vseeno moram ta faktor izključiti to pa lahko le tako da to stikalo nekaj časa nimam priključeno.
Stikalo sem razstavil in je bilo res zamazano a vseeno ne poškodovano ali kakšni kontakti prežgani. Zato sem se ga odločil samo očistiti.
Glede nakupa še razmišljam. Po 16tih letih je namreč vsak strošek vlaganja v tak avto vprašljiv
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.38 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2016 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri mojem avtu škodi 2001 letnik se je dogajalo, da se je avto med vožnjo odklepal, čeprav je bil odklenjen. Problem je bil v mehanizmu ključavnice kjer je drsnik, ki se pomika po vretenu motorčka postal suh (nenamazan) in je bil prerahel. Največkrat se je to dogajalo poleti, ko je vroče. Zaradi vožnje in vibracij se je drsnik pomaknil h končnemu stikalu katero je vklopilo motorček in drsnik pomaknilo v pravi položaj. Rešitev je bila, da sem vse skupaj namazal z gosto mastjo, katera služi kot zavora drsniku, da se ne pomika prosto. Stikala so bila vsa dobra razen enega, kateri je bil potreben zamenjave in to je bilo stikalo, katero je nameščeno nad zaklepom, ki detektira, če so vrata zaprta, posledično pa krmilje prižiga lučko v kabini, alarmira prižgane luči ob odprtih vratih....
Kar se tiče zamenjave, poišči na kakem avtoodpadu rabljeno ključavnico, za pest drobiža samo pazi, da je ne vzameš iz razbitih vrat. _________________ Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2016 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
ecobra je napisal/a: |
Kar se tiče zamenjave, poišči na kakem avtoodpadu rabljeno ključavnico, za pest drobiža samo pazi, da je ne vzameš iz razbitih vrat. |
Sem že poizkusil razstaviti a do neke mere gre vseeno se ne da priti toliko globoko da bi prišel do motorjev, pogona in stikal. Če bi razstavljal naprej bi moral povrtati neke kovinske nete katere pa je vprašanje kako bi jih potem spet uporabil pri ponovnem zapiranju.
Tudi ko sem meril signale nisem mogel ugotoviti kaj bi lahko bilo narobe.
Ko sem ugotavljal sem štel vklope in izklope in prišel do ugotovitve da se zatakne vedno pri vsakem desetem odklepu/zaklepu. Poizkusil sem sigurno ene 100x in vedno se zadevi zmeša točno pri 10tem vklopu izklopu. Torej bolj sklepam da je težava v BSI-ju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zklan Član

Pridružen-a: Čet 26 Feb 2015 9:12 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.14 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Jul 05, 2016 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Nekaj ne razumem. Pravita, da sta stikalo očistila, pa je tako-tako, v glavnem ne preveč zanesljivo. Pa me sedaj zanima, ali je cena tega stikaal (novega seveda) draguljarska, ali je izredno težko (beri nemogoče) dobavljivo. Zame je takšno čiščenje samo zelo začasen izhod v sili. Vsekakor bi v najkrajšem času stikalo zamenjal z novim.
lp |
Živjo,
problem pri teh avtih je ravno ta da ni rečeno da je tole krivec, kar se tiče stikala za luči se drži centrale COM2000 in je zadevo težko razdreti, ker je namontirana tako butasto da je potrebno sneti volan in šele potem lahko odpreš škatlico z elektroniko. S temi rezervnimi stikali pa je tako da se vse dobi iz otoka kar pa pomeni več stroškov s poštnino  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zklan Član

Pridružen-a: Čet 26 Feb 2015 9:12 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.14 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Jul 05, 2016 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
clownfish je napisal/a: |
zklan je napisal/a: |
Clownfish
hvala za namig, jaz sem zadevo z "žmigavci" trenutno povezal s stikalom za prižig luči, avto ima urejeno avtomatsko prižiganje luči kar pomeni da stikalo čez poletje pri vožnji v službo in iz nje večinoma časa stoji. Stikalo sem razstavil in ščistil in je napaka obmirovala za nekaj mesecev. Sedaj pa se zadeva ponavlja ampak izklop žmigavcev je čisto naključen. Se pravi zadeva se je ugasnila tudi že če sem vklopil in izklopil luči, vendar ni delovalo vedno, marsikdaj je potreben pritisk na gumb za varnostne utripalke (1x, 2x, ..., Nx) preden se zadeva ugasne, bom pa poizkusil še z razstavljanjem stikala na armaturki.
Mi samo zaupaš kako si prišel do njega? Je stikalo mogoče demontirati z vrha ali je potrebno "razkopati" vse od radia navzgor? |
Praviš, da si stikalo sčistil a vseeno ne veš kako ga demontirat?
Jaz sem odstranil masko srednjega dela in potem imaš dostop do tega stikala od strani. No še vseeno ga je treba od zgoraj izvleči skupaj z konektorjem in kablom skozi zgornjo odprtino.. Trenutno imam ta konektor nepriključen.
Stikalo se razstavil in spucal. Kot se spomnem kontat daje nek valjček ta pa je bil v neki čudni strnjeni masti. To mast sem odstranil, kontakte spucal in sestavil nazaj a še nisem priključil. |
Pravim da sem ščistil stikalo dnevnih luči, ne pa stikala za varnostne utripalke, saj sem jaz problem uspel povezati s stikalom za luči... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni