|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Mr.Nice Član

Pridružen-a: Sob 12 Avg 2006 11:24 Prispevkov: 110 Aktiv.: 0.48 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: Pet Avg 25, 2006 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej če komu ukradejo gsm telefon, potem le tega lahko najdejo na podlagi tega načina kot ste ga opisovali in tudi IMEI številke?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Avg 25, 2006 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ma ne, ukradenih telefonov ne išče nihče. Še avtomobilov ne najdejo, kako bi šele telefone. Poznam par ljudi, ki so prijavili izgubo telefona policajem. Bljak. Ko sem izgubil svojega, sem preklical kartico in kupil novega. Brez prijave.
IMEI številka pa je med prvim, kar dobi operater telefonije pri klicu iz mobitela. Če je IMEI na seznamu ukradenih, ga lahko blokirajo, iščejo pa ga ne.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.97 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pet Avg 25, 2006 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nevem, če je povsod tako! Mojemu prijatelju so prišli kriminalisti domov in mu zaplenili telefon, ki je bi bil ukraden. Na srečo je poznal osebo ki mu ga je prodala, tako da ni imel posebnih nevšečnosti. To se pa je zgodilo že pred šestimi leti . Šlo pa je za telefon Siemens S35.
LP, Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14676 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 25, 2006 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Ma ne, ukradenih telefonov ne išče nihče. ...
Jur |
Iščejo iščejo ... Poznam dva primera. Zadnji - moj kolega je kupil rabljen aparat pri uradnem prodajalcu z rabljenimi telefoni. Še isti dan ko je vsavil svojo naročniško kartico je imel policjo na vratih. Drugi primer je bil najden aparat. Oseba je dala oglas na lokalnem radiju, da je bil najden aparat. Ker se po poteku skoraj pol leta ni nihče javil se je aparat začel uporabljat. Prav tako je ta oseba bila najdena s strani policije. Predana je bila celo k sodniku za prekrške. (kako se je zgodba končala pa ne vem) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.95 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Avg 25, 2006 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Silvo, očitno so vaši policaji bolj zagnani ali pa imate bolj naivne tatove, ki v ukradene telefone vstavljajo naročniške SIM kartice.
Moji ženi so skoraj pred letom v LJ-Šiška ukradli ročno uro in Nokijo (cca. 50k sit) prijavljeno na moje ime z naročniško kartico. Prijavil sem policiji, čez 35 minut blokiral SIM in naročil sledenje. IMEI nisem dal blokirat zaradi možnosti sledenja.
Po podatkih mobitela se je telefon še 3 meseca uporabljal v omrežju mobitela o čemer je bila policija obveščena z mesečnimi izpiski.
Poleg tega sem ime storilca in približno mesto njegovega bivanja ter njegovo honorarno dokaj javno delo ugotovil sam s pomočjo 5. številk njegovih zgovornih znancev ki jih je klical v prvih 35. minutah na moj račun (jaz pa naslednji dan ). Tudi te podatke sem posredoval na policijo ki se mi je za moj prispevek zahvalila z kritiko v stilu "KAJ SE PA GRESTE" in mi zagrozila z uvedbo preiskave proti meni če ne bom nehal ...
Za nameček se je to zgodilo 5 metrov pred kamero na največji LJ črpalki ki so ji nekaj tednov pred krajo posodobili videonadzor ... policaji si niso šli ogledat niti video posnetka.
Telefona po enem letu še nisem dobil in ga pri takem delu policije niti ne pričakujem kljub vsej IMEI tehnologiji in petrolovim kameram. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Nice Član

Pridružen-a: Sob 12 Avg 2006 11:24 Prispevkov: 110 Aktiv.: 0.48 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: Sob Avg 26, 2006 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
No ker sem tudi jaz iz koroške, kot Silvo, se je tudi meni čudno zdelo, zakaj ne iščejo ukradenih telefonov oziroma jih ne najdejo, vsaj pri nas tukaj jih iščejo in tudi na mariborskem področju, kolikor sem seznanjen s tem.
Zato sem malo začuden prebral post od jura.
Ker če bi kdo od tatov bral tale forum oziroma tole temo, bi mu jur dal še dodatne motive za kraje mobitelov
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tihi Član

Pridružen-a: Čet 27 Nov 2003 14:15 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
No večina tatov ve, da se da telefon malo modificirati in nimajo problemov, kako in kaj pa mislim da tu večina ve. Tako da če koga dobijo, so to na žalost začetniki in lahko potem samo upaš da je bil en takih + "sposobnost" in "zagnanost" naših varuhov = bore mala verjetnost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Še moj primer:
Boljši polovici so ukradli telefon. Sledila je prijava na policijo. Po pol leta najden "osebek", ki je imel pri sebi kakšnih 10 ukradenih telefonov, med drugimi tudi tistega od moje boljše polovice.
Epilog:
Sodniška razsodba: ni "ustreznih" dokazov, da bi ta "osebek" res zmaknil te telefone.
Kot vse v tej naši državi, zadeve na koncu padejo na sodiščih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če lopov vtakne v ukraden aparat SIM kartico, ga najdejo po naslovu lastnika kartice, ne pa na osnovi tehničnega sledenja. En kup tatov pa odkrijejo zaradi neke tretje zadeve.
Enkrat smo z policaji raziskovali grozilna pisma, ki so šla po SMSju preko računalnikov. Vsa sporočila so bila zabeležena na gatewayu, vendar stvar ni imela nobene sodne dokazne vrednosti, "ker bi jih lahko kdorkoli podtaknil". Lopovom je pri nas res lepo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.95 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če lopov vtakne v ukraden aparat SIM kartico, ga najdejo po naslovu lastnika kartice, ne pa na osnovi tehničnega sledenja. ... |
In če vtakne not predplačniški SIM ki ni voden v evidenci in je kupljen v kakšni trafiki ...
Tudi če potem kliče koga ki je naročnik mu policija nič ne more brez odredbe preiskovalnega sodnika ki se s takimi malenkostmi kot so ukradeni mobilci zaradi zapletenosti postopka sploh ne ukvarja ... informacija od policije.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.36 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
siljo je napisal/a: |
...
Pri mobitelih se da ugotoviti približno oddaljenost (zono) od bazne postaje. Ko je znana oddaljenost od dveh baznih postaj, se oseba nahaja nekje približno v sečišču krogov oddaljenosti. GPS točnosti seveda ni.
...
Jur |
to ni res!
mislim, naj bi blo res - tehnično gledano, v praksi oz. realnosti pa NEMOGOČE! |
Japajade ... Nas najvecji operater ponuja lokacijsko storitev, ki deluje v okviru zonznosti in temelji ravno na postopku dolocanja pozicije, ki ga je opisal jur. Tehnologija obstaja in deluje.
V Ljubljani deluje recimio na del mesta, v manjsih krajih pa pac samo omeni kraj; naj bi bilo cca. pol kilometra natancno. Inteligentno podjetje bi to tudi znalo izkoristiti (trzenje glede na lokacijo, itd.), a pri nas se ni prislo do tega (cenejsa narocnina v zameno za oglase recimo).
Poslji SMS z vsebino "lokacija" (brez narekovajev) na 1919. Placas tudi povratni SMS (mislim da 25 SIT). A je se nemogoce ? |
POZNAM TO POZNAM. Praktično od zacetka! Svojo pozicijo je ze mogoce priblizno dolociti!
NEMOGOČE pa je nekoga slediti na ta način, da veš njegovo številko in potem uspeš dobiti podatke kje se nahaja!
Da me spet ne boš "lovil" .... PONAVLJAM:
tehnično je mogoče vendar praktično nemogoče!
Preveč so pravno zaščitene zadeve! _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.36 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Če lopov vtakne v ukraden aparat SIM kartico, ga najdejo po naslovu lastnika kartice, ne pa na osnovi tehničnega sledenja. ... |
In če vtakne not predplačniški SIM ki ni voden v evidenci in je kupljen v kakšni trafiki ...
Tudi če potem kliče koga ki je naročnik mu policija nič ne more brez odredbe preiskovalnega sodnika ki se s takimi malenkostmi kot so ukradeni mobilci zaradi zapletenosti postopka sploh ne ukvarja ... informacija od policije.  |
tako je!
VARSTVO ČLOVEKOVIH PRAVIC!
FUJ !!!!!!
Kar je grozno: Tudi če dokažeš lastništvo tvojega telefona ti "na hitro" nikakor ne dajo informacij kdo uporablja TVOJ telefon! Samo: ali je v uporabi ali ni!
Policija sicer po cca 3 do 4 mesecih dobi (lahko) informacije katere številke so bile v telefonu in preko katerega repetitorja so se dogajali pogovori in koga je nekdo klical z ukradenim telefonom....toda po tolikem času, lahko telefon večkrat zamenja lastnika!
ŠE ENKRAT: FUJ NAŠ PRAVNI SISTEM! ŠČITI BARABE! _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zrij Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40 Prispevkov: 157 Aktiv.: 0.66 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Živimo v PRAVNI državi. Največ zaslužijo PRAVNIKI, ki so tudi napisali in uskladili veljavne zakone. Logično je, da si ne bodo pljuvali v lastno skledo zaslužkov.
Velike ribe v svetu lumparij in tisti, ki imajo dovolj denarja se bodo vedno izvlekli ne glede na dokaze, nadrsali pa bodo samo ta mali lumpi in pa v vsakem primeru oškodovanci.
Že razdelitev dokazov na neverodostojne in verodostojne tudi v primeru posnetega materiala (varnostne kamere) je tako-tako. Vse je namreč odvisno od tega, v čigavi lasti so varnostne kamere in s tem posneti material. (Kamere na becinskih črpalkah so namenjene varovanju premoženja lastnika bencinskega servisa - neplačevanje natočenega goriva, poškodovanje nepremičnin itd., ne pa varovanju premoženja strank)
Podobno je s posnetki kamer DARS-a na avtocestah in v predorih. Le posnetki kamer in radarjev ki jih namesti Policija so verodostojni. (Posnetki taki ali drugačni so pa tako ali tako zgolj posredni dokazi).
Sicer pa ni samo pri nas tako. Letos poleti je v enem od predorov na hrvaških avtocestah voznik tovornjaka povzročil hudo prometno nesrečo. Rezultat: več smrtnih žrtev. Dogajanje je posnela kamera upravljalca avtocestnega odseka, policija pa je izjavila, da si s temi posnetki ne more ničesar pomagati, da pa razmišljajo o tem, da bi paralelno postavili še svoje kamere in s tem dobili verodostojne posnetke, kar bi jih olajšalo delo v podobnih primerih.
Orwell pa se verjetno v grobu obrača ...
Zdravko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Nice Član

|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malce offtopic, pa dobro, tale posnetek v hrvaškem predoru pa sem videl in moram reči da je bilo grozno za videt  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3475 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Avg 30, 2006 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Še moj (oz. očetov primer):
Ukradli so mu GSM skupaj s SIM. Kraje je prijavil, podal je tudi IMEI. Čez par mesecev ga je dobil nazaj. Med tem je zamenjal par uporabnikov, našel pa se je drugem koncu Slovenije.
Kako so ga našli pa se ta trenutek ne spomnim. Verjetno po IMEI, saj SIM-a ni mogel uporabljati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni