|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Ned Mar 14, 2021 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Premalo napolnjene gume zaradi boljšega oprijema in zelo ostra vožnja.
Nekdo je malo poskusil driftati.
Motor spredaj in prednji pogon? _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Mar 14, 2021 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobno sem tudi sam uničil gume. Premočan avto turbo dizel ki ima enormni prirastek moči in multilamele kar potrga....ja pa uporaba pri višjih temperaturah..Zdaj imam zimske brez multilamel in ne trga lamelc... _________________ In brake we trust... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1665 Aktiv.: 13.16 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Mar 15, 2021 2:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Zimske gume so ena taka čudna zadeva... dokler so nove in sveže, so odlične za snežne razmere, za nizke temperature, tudi na suhem asfaltu v manj zimskem času se dobro obnesejo.
Precej verjetno je, da so te poškodovane gume doživele eno poletje, na feltnah in seveda namontirane in vozne na vozilu... guma se je zato spremenila, sedaj pa tole, z dodatno kombinacijo verjetno nekoliko bolj energične vožnje skozi ovinke, se guma ni radirala ampak preprosto trgala.
Mešanica gume je za "en drek", to se ne dogaja kar tako, je morala biti ena divja vožnja ali pa je guma ekstremno zanič in stara.
S takimi poškodbami na domačih avtih še nisem imel opravka, tudi z zimskimi čez celo leto imam izkušnje in po drugi strani z letnimi čez celo leto. Na nobenih gumah še nisem doživel podobne obrabe oziroma poškodb, vse so se normalno obrabljale brez trganja. Pred leti sem imel na avtu (sedaj že več kot 10 let izključno letne celo leto) stare zimske gume Sava S3 tudi poleti, da sem jih zgonil do konca. Nobenega trganja, samo normalna obraba, v ovinkih so cvilile, na mokri cesti so bile ekstremno zanič, trde, plastične veliko slabše kot letne pozimi.
Jasno je, da z letnimi gumami pozimi in daleč se ne pride, ustavljanje je misija ampak če je cesta kopna, ni nobenih težav. Na mojem avtu imam letne celo leto, malo se vozim, pozimi zelo malo, če so razmere neprimerne, se preprosto ne vozim s tem avtom, tako preprosto je to. Na enem avtu imamo stalno zimske gume celo leto, en par je vsako leto nov, ta avto je "deklica za vse", vsako jesen na pogonskem paru nove zimske gume, nobenih težav, lahko bi rekel da gre kot tank. Stare zimske gume za poletje ali mokro cesto, heh, skoraj podobno kot letne pozimi ...
Napačne gume so tveganje, če se tega zavedamo in v določenih razmerah še dodatno prilagodimo način vožnje, ne vidim problema. To dejstvo lahko dokazujem z dvema avtoma, ki sta že več kot 5 let v prvem premijskem razredu, nobene povzročene nesreče že preko 20 let.
Aja, mogoče je pa s temi gumami iz naslova te teme nekdo poskušal narediti "burn out".
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6738 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Mar 20, 2021 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem naredil še par fotografij. DOT je na eni od njih. Očitno je največja verjetnost, da je guma z leti spremenila svoje lastnosti. Tlak v gumah je v mejah predvidenega za avto, na katerem so bile montirane. Tistole o driftanju/burnoutu je pa malo mimo ... montirane so bile na enoprostorcu.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1977 Aktiv.: 12.86 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sob Mar 20, 2021 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
DOT 4115 = 41.teden 2015, torej je stara cca. 5 let in pol. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sob Mar 20, 2021 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje da vprašaš pri kakšnem sposobnem vulkanizerju. Po moje bo takoj vedel kje je vzrok. Je pa res grdo, profil na sredi pa izgleda čisto ok. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sob Mar 20, 2021 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse smo že obdelali ... smo mogoče smer rotacije spregledali? _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 21, 2021 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Na enem avtu imamo stalno zimske gume celo leto, en par je vsako leto nov, ta avto je "deklica za vse", vsako jesen na pogonskem paru nove zimske gume, nobenih težav, lahko bi rekel da gre kot tank. |
Če je pogon zadaj, ja, če je pa pogon spredaj, daš pa nov par prav tako zadaj, da te pri kakšnem močnejšem zaviranju v ovinku zadnji konec ne prehiti.
Sicer se pa pri zadnjem pogonu vse štiri gume pri normalni vožnji enako obrabljajo, spredaj od ovinkov, zadaj od pogona.
Sam sem imel primer, ko so imele popolnoma izrabljene 7 let stare gume zelo dober in predvidljiv oprijem, nove, ki so jih zamenjale, pa obupno slab, za v smeti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Mar 21, 2021 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
tako so meni razpadale mišelinke, najprej na katri, potem na tvingotu, vožnja večinoma 3,5 km v službo, 3,5 km nazaj domov, optika naštelana, tudi vmes preverjana. Zato sedaj kupujem najcenejše kar si moj vulkanizer še upa prodajati brez da bi mu padel poslovni ugled, samo da ni Sava; Savo mi zradira v pol leta. _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bonus Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2014 22:50 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.95 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2021 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je bil tak rezultat na gumah, ki so bile rabljene 2zimski sezoni. Po koncu druge sezone niso bile menjane.
Proti koncu poletja so začele rapadati na robovih. Je bilo pa kar precej živahne vožnje po ovinkih, in malo nizek tlak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.34 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2021 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem zasledil ali so sprednje ali zadnje. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni