|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 551 Aktiv.: 5.70
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2022 6:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
V podjetju se je en večji javni objekt opremil z IR paneli. Panele je montirala znana firma, ki je tudi naredila izračun, in je obljubila precejšen prihranek. Prej so se prostori ogrevali z električnimi radiatorji. Lansko sezono je bila zadeva prvo sezono v funkciji. Prihranka ni bilo - porabilo se je celo ceč energije. Ker nisem sodeloval pri projektu, ne vem kako so - a so že zadevo rešili. Bilo je govora o zahtevi demontaže in vrnitvijo stroškov.
|
Se tudi jaz sprašujem kako je s temi IR paneli? Nekaj se hvalijo, da je možno z njimi tudi vlago iz stene posušiti. Če je res temu tako bi ga kupil namesto razvlažilnika že iz tega razloga. _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 129 Aktiv.: 3.24
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2022 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
To z vlago je isto kot tisto hvaljenje, kako boš prihranil glede na električne radiatorje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3578 Aktiv.: 16.07
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2022 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se strinjal z panelom, ker zavzame najmanj prostora. Glede šparanja pri 3m2 in izolacijo, je brezveze. Da bi pa z paneli prihranil, je pa neumnost. Grelec ko grelec, grejemo se na njegove izgube  _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2022 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno me IR paneli niso prepričali. Mislim, da je trenutno najceneje greti prostor s klimo.
Lahko navedem konkreten primer:
Moja hobi delavnica. Prostor v stanovanjski hiši v zgornjem nadstropju velikosti ca 4x5m. Prostor je sicer bolj slabo izoliran s starimi okni. Na vrhu je betonska plošča.
V prostoru je sicer klasično radiatorsko gretje. Spodnjo etažo ob prehodnem obdobju ogrevam s klimo in peletnim kaminom. Do sedaj sem koristil za ogrevanje delavnice ob prehodnem obdobju ALI električni radiator ALI kalorifer ALI konvekcijski radiator. Vse je bilo približno enake moči. (ca 2kw) Najslabše od vsega se je obnesel električni radiator. Prostor je segreval zelo dolgo. Najhitreje je segrel prostor konvekcijski radiator z ventilatorjem. A pri prostoru ohlajenem na ca 12° je trajlo več kot 1h da ga je segrelo na ca 19-20°C.
Letos sem si omislil klimatsko napravo. (tudi zaradi rabe poleti)
Test prejšni teden: Prostor je bil ohlajen na ca 10°C. Zunanja temperatura okrog 0. Prostor je bil segret na 20° v slabih 20-tih minutah.
Klima je obratovala 6h. V tem času je skurila slabih 8Kwh. (približni podatki - spremlal na Moj elektro ) - Klimatska naprava Gree mislim da 2.5Kw grelne moči.
Preračunan dnevni strošek po tem znese manj kot 2€ na dan.
Bom videl kaj bo, ko bo hladneje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2730 Aktiv.: 13.23 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2022 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Klima greje samo zrak. In ko neha delat je hitro hladno.
Bistvo ogrevanja je, da se segrejejo predmeti in stene v prostoru. In to je tudi akumulacija. Tega pri klimi ni kaj dosti.
Najbolj optimalno je sicer talno gretje. Vendar mnogokrat ni te možnosti ali pa je predraga.
Če neko grelno telo da od sebe isto moč kot sosednje grelno telo drugačnega tipa ja na koncu v prostor dovedena enaka količina energije, v kolikor delata isto časa. Poznamo pa več različnih tipov prehoda toplote. Eni so bolj, drugi manj prijetni. Oziroma boljši/slabši v danih situacijah.
Silvo, odgovor na tvoje prvotno vprašanje je po moje najbolje, da se naredi podzemni jašek. Tam so stalne temperature, nad lediščem.
Ali pa ustrezna garaža.
Mi smo sicer imeli pozimi vodo zaprto, medtem ko poleti je normalno funkcioniralo to pralno mesto za mehanizacijo. Bi pa jaz na tvojem mestu malo obložil zadeve s kakim stirodurjem in nato noter postavil industrijski kalorifer. Dobiš za cca. 50 eur z močjo 2 kW. Pa še termostat imaš gor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2561 Aktiv.: 12.45 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2022 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Klima greje samo zrak. In ko neha delat je hitro hladno... |
In ta zrak segreje stene. Ne v 20min, ampak lahko nastaviš klimo na 16° ko te ni, da drži zide na tej temperaturi čez noč in bo še vedno manj porabila. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 129 Aktiv.: 3.24
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2022 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Nobeno grelno telo ne bo hitro zagrelo sten.
Klima jih bo pa zagrela prej, ker po navadi so najmanjše 3,5kW, kaloriferji in radiatorji pa največ 2kW. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2022 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Klima greje samo zrak. In ko neha delat je hitro hladno.
Bistvo ogrevanja je, da se segrejejo predmeti in stene v prostoru. In to je tudi akumulacija. Tega pri klimi ni kaj dosti.
Najbolj optimalno je sicer talno gretje. Vendar mnogokrat ni te možnosti ali pa je predraga.
... |
Če sklepam po tistem kar sem navedel zgoraj, skoraj ni razlike. Prostor se ne ohladi kaj dosti prej, kot če sem prostor ogreval s kakim drugim grelnim telesom.
Ok akumolirana toplotna enegrgija je bila še v oljnem radiatorju tudi potem, ko sem ga izključil. Enako je z klasičnim centralnim radiatorskem ogrevanju...
Če je govor o ekonomičnosti tukaj vsekakor "zmaga" klima. Hladen prostor je segret v ca 15-tih minitah ja, ko jo izključim ni več porabe... ja zakaj hudiča bi grel prostor, če ga ne potrebujem več?
Talno gretje... strinjam se da je to najbolj optimalna varianta nisem pa prepričan če je najbolj ekonomična.
Konkreten primer pri sestri. Ima "dvojni sistem" Torej klasičen radiatorski sistem in talno gretje katero lahko vsako deluje zase.
Ne bom dolgovezil - pri testiranju je bilo ugotvljeno, da je poraba na obeh sistemih približno enaka. Radiatorski je bistveno bolj odziven in ga je lažje regulirati. Boljše deluje v naglh spremembah temperature recimo z dnevne 10 ter ponoči na -10.
Glede na to, da ji letos že deluje sončna elektrarna je verjetno ekonomično talno gretje, ker sistem ogreva z nizkotemperaturno toplotno črpalko. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.64 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2022 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Električni (oljni) radiator je najbrž najboljša rešitev. Ter termostat na minimum. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1936 Aktiv.: 8.21
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2022 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najslabše od vsega se je obnesel električni radiator. |
Ker nazivna električna moč ni tudi grelna.
Oljni n.pr. se izklopijo, ko segrejejo olje na določeno temperaturo, ko se olje shladi se ponovno vključijo. Posledično radiator ne greje ves čas s polno močjo ampak krepko nižjo.
Talno gretje je postalo popularno zaradi TČ. Je pa to gretje neuporabno za prostore, ki se rabijo le občasno.
Jaz za gretje delavnice uporabljam tole. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2022 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za informacije. Ravno zmontiral električni radiator za montažo na steno. (najmanjša varianta, ki sem jo našel v lokalni trgovini ) Ima termostat. ima tudi možnost nastavitve proti zmrovanju. Ok zaenkrat sem ga nastavil na minimum. Bom jutri videl situacijo. |
Zanima me kaj si nabavil? Imam podoben primer, pa tudi kolebam ob tem kaj postaviti, da v prostoru držim temperaturo nad npr. 5 st C. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 420 Aktiv.: 2.66
|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2022 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Radiator bo povsem primeren, če ne gre za takojšen dvig temperature, kar je seveda odvisno od toplotnih izgub v prostoru. Že omenjeni IR paneli imajo na žalost veliko pomanjkljivost - tj cena. Ker pa delujejo direktno na telo oz. predmete in jih je možno montirati na strop, se tudi ta pomanjlkjivost nekako izravna.
Po moje je za stalno splošno ogrevanje prostora najbolj primerna klimatska naprava ali radiator, za občasno in lokalno ogrevanje pa tudi manjši IR panel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 436 Aktiv.: 2.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2022 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
Jaz za gretje delavnice uporabljam tole. |
Koliko je pa ta stvar glasna in kako je kaj z okvarami na daljši rok?
Sicer bi dal v kombi, ne v delavnico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2022 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
smatjaz je napisal/a: |
Hvala vsem za informacije. Ravno zmontiral električni radiator za montažo na steno. (najmanjša varianta, ki sem jo našel v lokalni trgovini ) Ima termostat. ima tudi možnost nastavitve proti zmrovanju. Ok zaenkrat sem ga nastavil na minimum. Bom jutri videl situacijo. |
Zanima me kaj si nabavil? Imam podoben primer, pa tudi kolebam ob tem kaj postaviti, da v prostoru držim temperaturo nad npr. 5 st C. |
Prejšnja stran:
Malo sem se bal vlage, a sedaj lahko potrdim, da se odlično obnaša. Nekega hudega mraza še ni bilo a prostor je bil pred montažo precej vlažen. Na stropu so bile kapljice kondenza. Zadnjič, ko je bilo pod 0 sem šel preverit situacijo. Temperatura na radiatorju je nastavljena na "proti zmrzovanju". Prostor je bil glede na zunanjo temperaturo topel. Radiator je bil na otip topel a v tistem trenutku ni grel. Pred vsem pa je prostor bil popolnoma suh. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2023 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
smatjaz je napisal/a: |
Zanima me kaj si nabavil? Imam podoben primer, pa tudi kolebam ob tem kaj postaviti, da v prostoru držim temperaturo nad npr. 5 st C. |
Prejšnja stran:
Malo sem se bal vlage, a sedaj lahko potrdim, da se odlično obnaša. Nekega hudega mraza še ni bilo a prostor je bil pred montažo precej vlažen. Na stropu so bile kapljice kondenza. Zadnjič, ko je bilo pod 0 sem šel preverit situacijo. Temperatura na radiatorju je nastavljena na "proti zmrzovanju". Prostor je bil glede na zunanjo temperaturo topel. Radiator je bil na otip topel a v tistem trenutku ni grel. Pred vsem pa je prostor bil popolnoma suh. |
Pravzaprav sem mislil vprašati, katero grelno telo si pri tem uporabil in kje si to nabavil? _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni