www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nepravilna ozemljitev
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
H20
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44
Aktiv.: 3.87
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2023 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je vse kar je od sheme priklopa inverterja in s tem si nimaš kaj pomagat.

https://file.si/8BO6/inverter-3kw.jpg
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 2.80

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2023 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lej H2O, ne se razburjat, če ti želimo pomagati, pa situacije ne znaš dovolj dobro prezentirati. Jaz verjamem, da je tebi vse, kar napišeš povsem jasno, vendar pa nam, ki situacije vizualno ne poznamo, vemo pa, kako bi zadeve morale funkcionirati, nam glede na tvoje poste zmanjka nekaj informacij. In če že prosiš za pomoč, se moraš zavedati, da ti tisti, kiti hočemo pomagati, žrtvujemo svoj čas.
Ne vem, zakaj si moj post, kjer te prosim, da pomeriš galvanske povezave na priključkih razsmernika kar ignoriral. Gre za to, da bi ugotovil, če je N ACoutput na razsmerniku glavansko povezan s PE. Če ni, potem je tako kot ti je že nekdo pred mano zapisal, da v tem primeru FID ne bo deloval, ker preprosto ni sklenjenega tokokroga med L in ozemljitvjo.
No sedaj si le priložil skico priključkov. Torej moraš v GRD na razsmerniku priključiti tako PE vodnik iz omrežja, kot PE vodnik za izhodno AC. Ne smeš pa potem nikjer N in PE združevati.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2023 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič ne pretiravam, sem samo natančen, ti pa zagotovo pretiravaš, žal v napačno smer.

Otočni sistem NE rabi FID stikala, lahko ga sicer uporabiš, vendar moraš enega od priključkov 230V output definirati kot N, povezati s PE pred FID stikalom.

Vsem nam je jasno, da imaš 1F sistem s tem razsmernikom, brez skrbi.

Slike pripenjaj na forum, ne pa na zunanje strežnike, s katerimi je večkrat problem kot ne.

Tvoja shema na file.si kaže 500 Server Error

Nisem te jaz pozval za shemo, se pa pridružujem pozivu, ker le s shemo vezave lahko ugotovimo kakšen umotvor si sestavil.

Ti rabiš pomoč, ti se potrudi, da boš nam posredoval informacije ali hočeš na srebrnem pladnju Exclamation Shame on you

Nihče razen tebe ni omenil grid-tie v tej temi.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
H20
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2023 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes strežnik z slike res ne deluje. Ne vem kako se jih tukaj pripne. Gumb priponka mi ne deluje...
Nazaj na vrh
H20
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2023 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slike

vezava.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.88 KB
 Pogledana:  6 krat

vezava.jpg

Inverter 3kW.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  255.14 KB
 Pogledana:  7 krat

Inverter 3kW.jpg

Nazaj na vrh
H20
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2023 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvarkel je napisal/a:
Torej moraš v GRD na razsmerniku priključiti tako PE vodnik iz omrežja, kot PE vodnik za izhodno AC. Ne smeš pa potem nikjer N in PE združevati.

To imam narejeno. Itak prideta oba PE na isto sponko. Prva vezava je bila taka, da je bil N direktno na fid in potem iz fid na skupno N sponko. Vendar tester ni deloval. POtem sem pa priklopil tako kot je sedaj na shemi. Se pravi N in PE na skupno zbirnico. In tudi sedaj test rcd ne deluje. Edina razlika je pa, da je prej kazalo slabo povezavo na N, sedaj pa kot da je vredu....
Nazaj na vrh
H20
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2023 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Zakaj za vraga bi rad FID za razsmernikom? če N in L ni definiran?

Imam vtičnico na vrtu, ki ni 100% vodotesna in imam namen priključiti bojler. Kdo me bo varoval pred diferenčnim tokom?
Nazaj na vrh
kvarkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2023 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

H20 je napisal/a:
Citiram:
Zakaj za vraga bi rad FID za razsmernikom? če N in L ni definiran?

Imam vtičnico na vrtu, ki ni 100% vodotesna in imam namen priključiti bojler. Kdo me bo varoval pred diferenčnim tokom?

Kot sem že na začetku zapisal, da se mi dvigujejo lasje. In iz posta v post dokazuješ, da nimaš nikakršnih izkušenj z električnimi inštalacijami.
Kako lahko imaš na vrtu nevodotesno vtičnico? Prav igraš se s vojim življenjem in življenjem tvojih bližnjih.
Sem ti že predlagal, da si dobi električarja, da ti vsaj na licu mesta svetuje kaj in kako je treba narediti. Saj delaš lahko potem sam.
Pa še nekaj. Očitno imaš SE on grid na črno?
Nazaj na vrh
H20
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 18, 2023 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker nobena vtičnica ni 100% vodotesna. A nisi še nikoli uporabljal kakšnega električnega orodja in te je dobil dež? Nikoli nisi uporabljal mešalca za beton..... nič ni 100%
Ne se obremenjevat s tem, če me bo streslo ali ne. Raje odgovori, kako razsmernik ščiti diferenčni tok, ko pravite, da ne rabiš fid? obstoječega 30mA mislim zamenjati s 300mA.

Kdo je rekel, da imam on grid? vse je hobby program...lastna uporaba. če je priključena čistilna naprava in luči v vrtni lopi, to še ne pomeni da je on grid...ali pač.

Citiram:
In iz posta v post dokazuješ, da nimaš nikakršnih izkušenj z električnimi inštalacijami.

Nimam nobenih izkušenj, sem pa pred kratkim napeljal 80% napeljave v novo gradnji in zvezal KZSe....
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 19, 2023 9:48 am    Naslov sporočila:  Re: Nepravilna ozemljitev Odgovori s citatom

H20 je napisal/a:
Če pa testiram RCD pa nič ne reagira. Prižge se rdeča led kot je razvidno na sliki. Kje bi lahko bil problem?

Iz tega bi se dalo sklepati, da imaš plavajoč vir. Torej v bistvu IT sistem, kot so že nakazali predhodniki.
FID bi vseeno ščitil neko vtičnico pred diferenčnim tokom, le da do slednjega lahko pride le ob dvojni okvari (eni pred FID in drugi za FID, od tega pri eni stik z ničlo, pri drugi pa s fazo). Za izklop pač mora biti vzpostavljena tokovna pot mimo FID.

H20 je napisal/a:
Se pravi N in PE na skupno zbirnico.

Po slikah na proizvajalčevi strani sodeč ima razsmernik tudi bypass. Takrat bo skupaj povezal vhodno in izhodno ničlo. Za sistem po tvoji skici (povezava N in PE za razsmernikom) to ne bo v redu, saj bo kaj hitro izklopil FID pred razsmernikom.
Žal še vedno nismo prepričani, če sta oba N-ja ves čas povezana skupaj znotraj razsmernika oz. če imaš omrežni vhod ves čas priključen na omrežje.

Kot kaže se proizvajalec razsmernika ni potrudil, da bi priporočil vezavo za posamezne sisteme zaščite. Lahko bi bilo navedeno tudi ali je dovoljeno obe ničli povezati skupaj, torej efektivno enopolni preklop med omrežjem in razsmernikom.

Za primerjavo gledam shemo enega on-line UPS-a. Tam sta v delovanju z dvojno pretvorbo obe ničli vezani skupaj, vmes je, poleg kontakta releja, samo sofazna dušilka. Pri delovanju iz baterije se dvopolni omrežni rele izklopi in vir postane plavajoč.

Za ostale: navodila testerja Parkside PSSFS 3 A2 se najdejo tukaj.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 19, 2023 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo še tole dodam, potem pa sem zaključil svojo debato. Prilagam originalna navodila razsmernika.
Sedaj je tudi meni jasno, da ne gre za on grid varianto ampak je priklop na omrežno napetost kot porabnik. V bistvu, kolikor sem iz navodil razumel, deluje razsmernik kot on-line UPS. Jasno pa piše, da mora biti priključna sponka GRD povezana na učinkovito ozemljen zaščitni vodnik. To pa tudi pomeni, da je treba na izhod AC priključiti tri vodnike L, N in PE (v PE sponko gresta torej dovodni in odvodni PE vodnik). N vodnik mora potem iti, kot smo že nekateri poudarjali direktno preko RCD stikala na N zbiralnico, PE vodnik pa se konča na PE zbiralnici.
Vzrok težav pa je lahko sama vtičnica (slabi stiki), ki bi jo tako ali tako bilo treba zamenjati z vodotesno, vsaj IP 54.

MPPT-pdf.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  MPPT-pdf.pdf
 Velikost datoteke:  2.14 MB
 Downloadano:  13 krat

Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 19, 2023 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na AC vhodu razsmernika pravilno priključi N in PE, L pa ni treba, če ne želiš da bi razsmernik delal kot UPS. Če je interno N vhod in N izhod povezano, boš tako imel definirano ničlo, šele pod temi pogoji lahko FID deluje pravilno.

Še enkrat, FID za razsmernikom v otočnem načinu, če N ni definiran, ni potreben, ker faza ne obstaja Exclamation
Faza je tisti vodnik, ki ima potencial proti zemlji. Ničla nima potenciala proti zemlji, ker je povezana z zemljo, vsaj v eni točki, sicer ni ničla.
Ničla je definirana v trenutku, ko je povezana z zemljo, dokler je plavajoča, to ni ničla, nasprotni pol pa ni faza Exclamation

Shema vezava.jpg je očitno iz Marsa ali kakšnega drugega planeta, simboli so meni neznani, opisa pa ni, lahko sklepam in ugibam, pa ne bom, po 4 desetletjih dela na tem področju se mi ni treba ubadat z neumnostmi.

Če nimaš izkušen in rišeš sheme takole po svoje, nič hudega in nič narobe, le zraven napiši kaj je kaj in podrobno opiši čim več, potem bo tudi taka shema postala razumljiva še komu drugemu, ne samo tebi.

Videti je, po shemi, da si na vhodu priključil samo fazo, ne pa tudi N in PE d'oh!

Prej omenjena interna povezava, škatlo odpret pa pogledat, no, mogoče bo že ohmmeter dovolj brez odpiranja.

V navodilih piše:

WARNING! All wiring must be perforned by a qualified personnel. Whistle

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
H20
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 19, 2023 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, da malo razjasnim obnovim celo zmešnjavo. glede moje sheme, sem predvideval, da bo jasno vsakemu telebanu. če je označeno, da je FID potem sem predvideval, da bo vsakemu jasno, da je nasladni element varovala, zbirnica, vtičnica/porabnik.

1. pomeril sem N sponke na razsmerniku in ugotovil, da niso povezane. morda se povežejo takrat, ko pade VDC na aku in vklopi rele. takrat naj bi sev klopil polnilec, če je razsmernik povezan z omrežjem.
2. žice na vhod v razsmernik sicer imam priklopljene, ker pa ne potrebujem, da je polnilec nonstop v pripravnosti (ali način UPS), razsmernik vklopim preko stikala, ko je nujno potrebno. Razen PE je povezan z zbirnico za PE omrežja.
3.
Citiram:
Videti je, po shemi, da si na vhodu priključil samo fazo, ne pa tudi N in PE d'oh!

Je priklopljen tudi N in PE. samo videti pa res ni tako. sem predvideval, da bo samoumevno.
4.
Citiram:
Sedaj je tudi meni jasno, da ne gre za on grid varianto ampak je priklop na omrežno napetost kot porabnik.

Da, priključim na omrežje samo takrat, ko so baterije res prazne (zaradi nekega testiranja, ne želim, da ta funkcija dela avtomatsko)
5. Jutri nardim ponovno tako kot že v prvem poskusu in sicer, da bo N vodnik direktno na FID in potem na N zbirko. (N in PE ne bosta več povezana)
6.
Citiram:
Vzrok težav pa je lahko sama vtičnica (slabi stiki), ki bi jo tako ali tako bilo treba zamenjati z vodotesno, vsaj IP 54.

Težava ni v sami vtičnici, imam 2 in je pri obeh enak rezultat testiranja reagiranja FIDa.

Evo tako, upam, da je sedaj popolnoma vse jasno Dancing Jutri poročam o rezultatu... Hvala za potrplenje in razumevanje Applause
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 20, 2023 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker nisem teleban, mi tvoja shema ni jasna in verjetno nisem edini Razz

Marsikaj je samoumevno in bi moralo biti, pa kljub temu očitno nisi naredil tako kot bi moral.
Še zadnjič, če N (ničla) ni definirana, FID ne more delovati in je brez veze. Če še vedno ne veš kaj pomeni "definirana N", potem se drži napisa WARNING iz navodil za uporabo. Nekaj hočeš narediti po svoje, v navodilih ni nobenega FID stikala ali kakšne dodatne zaščite, ker ni potrebna. Varovalka ni potrebna, ker tokovna zmogljivost razsmernika ni dovolj velika, bo izklopil razsmernik kar sam, če pride do kratkega stika. Če dela v bypass načinu, je samoumevno, da je varovalka na omrežni strani.

V navodilih, ki jih je priložil kvarkel, so slike take, da se ne da nič razbrati, npr na strani 3 se številke ob slikah sploh ne vidijo, kako za vraga naj uporabnik potem ve, kaj pomenijo oštevilčeni napisi spodaj Brick wall

Ali bo razsmerniku škodovalo, če zunaj povežeš vhodno N in izhodno N žal ne vem. Če bo delal samo v otočnem načinu, potem vhodno N in L sploh ne priklapljaj, v tem primeru lahko izhodno N povežeš na zbiralko N od omrežja, prav tako PE na zbriralko PE, v tem primeru definiraš ničlo in FID bo deloval.

Razsmernik tak kot je očitno ni narejen za izvedbo po tvoji ideji, to je en velik minus teh hibridov, so taki kot so, vezava mora biti taka kot jo predvidi proizvajalec. Če želiš vezavo po svoje, si najdi drugačen razsmernik, oziroma sestavi sistem iz večih komponent: MPPT polnilnik iz PV posebej, razsmernik 24/230V posebej, polnilnik 230/24 posebej če ga rabiš, sicer ga ni treba, potem pa imaš že skoraj vse.

To je to, mislim, da bom v tej temi kar zaključil, dovolj je bilo.

.

Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 20, 2023 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvarkel je napisal/a:
V bistvu, kolikor sem iz navodil razumel, deluje razsmernik kot on-line UPS.

Mislim, da ne. Ali se porabniki napajajo iz njegovega inverterja ali pa direktno iz omrežja. Iz omrežja je tudi precej manjši tok polnjenja - 20A.

So pa navodila precej skopa. Nič govora o nastavitvah, kot pri konkurenci.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni