|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3533 Aktiv.: 31.39
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2024 12:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva je res simpl kot sarma na novega leta dan.
Na ESXi sem skreiral virtualko iz OVA. Po 20 minutah se je vse postavilo na noge, skreiral sem enega userja in za test dodal "generic" vremensko kamero.
Na tulifonu sem namestil shelly aplikacijo, priklopil en switch z add-on modulom za 3 one-wire temperaturne senzorje in vse skupaj aktiviral preko bluetooth, da se je povezalo na wifi.
Sam HA je takoj našel novo napravo...
Kar se tiče same porabe resourceov, pa si vzame ves razpoložljiv RAM, mreža in CPU pa nista kaj prida obremenjena (trenutno imam 2 VCPU in 2GB RAM).
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
52.37 KB |
Pogledana: |
28 krat |

|
|
55.3 KB |
22 krat |

|
|
80.35 KB |
24 krat |

|
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2024 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Kje/kako lahko uporabim http://<ip-of-shelly>/status: v scripti/automation-u?
Web link vrne tudi brightness level .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.02 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2024 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem kupil tega home assistant green box.
Glede na to da je ohišju, ima spomin napajalnik in namescen sw, mi je bilo za 100€ ugodno glede na razliko rpi4 in ostalo kar rabis poleg.
Testiram pa komaj 4 dni, vse dela v nulo, imam pa ogromno odprtih vprasanj, ki jih resujem z youtube
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2024 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam dokaj dobre izkušnje s kombinacijo HA in shelly, integracija deluje transparentno ("seamless user experience" po angleško). Zakaj dokaj dobre in ne odlične izkušnje? Imam shelly 1 ter shelly 2.5 module in oboji potrebujejo res dober WiFi signal za stalno povezavo.
PS: Koliko časa vam delajo shelly-ji brez težav? Meni sta dva (shelly 2.5) odpovedala po ~3 letih delovanja. Okvara je taka, iz HA je totalno nedosegljiv, ko pa pritisneš in spustiš tipko pa rolete delajo par sekund, nato jih rele izklopi.
_________________ 73 de S53MB |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2024 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
@LinuxFuter
Klasicni problem, 2 elkota je treba menjati na 2-3 leta. Lahko kasneje, odvisno kje so montirani: jaz jih imam v skatlah od rolete zunaj in nisem v 4 letih menjal se nic, sodelavec, ki jih ima v dozah pa ze vse. Vidis tako, da najprej zacne pogosto dol padat in wifi signal ima nizji (vec motenj), potem pa enkrat pac izgine.
Lp, G
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.17 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2024 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer malo OT pa vendar.
Ali je že kdo poskusil naložiti HA na pc kot server, brez da bi imel možnost enable EFI v biosu?
_________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2024 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: |
Zaenkrat imam Shelly I4 in Dimmer 2. |
Shelly Dimmer 2 je Gen.1 naprava in ne podpira pisanje skript.
Lahko pa jo še vedno daljinsko krmiliš.
Sam nimam te naprave imap pa n.pr. Shelly Duo, ki je tudi Gen.1 naprava.
Preko brskalnika jo lahko vključim izključim, znižam njeno svetilnost itd..
Naslednji primer zniža svetilnost na 50% (vnesi IP tvoje naprave):
Koda: |
http://192.168.0.34/light/0?brightness=50 |
To bi moralo delovati tudi Dimmer 2, ker ima tudi on "brightness" nastavitev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 03, 2024 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
Shelly Dimmer 2 je Gen.1 naprava in ne podpira pisanje skript. |
Naredil sem Automation skripto v HA s katero z dvema tipkama na I4 krmilim Dimmer2. Ena tipka je za vklop na max, povečevanje svetilnosti in izklop, druga tipka je za vklop na prednastavljen min (20%), zmanjševanje svetilnosti in izklop.
Skripto bi rad prekinil ko se svetilnost poveča na 100 ali zmanjša na 20. Sedaj je v loop dokler je tipka pritisnjena (in če zmanjšujem predolgo, pride na 0 in se svetilka ugasne).
Zato rabim podatek o brightness iz Dimmer2-ja.
Sedaj poizkušam še tako, da sem naredl "custom sensor" in v "states" vidim ta event in procente svetilnosti. Samo ne vem kako bi ta event uporabil v automation skripti (če se sploh da).
Naslednji primer zniža svetilnost na 50% (vnesi IP tvoje naprave):
http://192.168.0.34/light/0?brightness=50 |
|
To sem preizkusil na Shellyu in v Firefoxu in deluje, samo nič ne reši mojega problema.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Sre Jan 03, 2024 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: |
Skripto bi rad prekinil ko se svetilnost poveča na 100 ali zmanjša na 20. Sedaj je v loop dokler je tipka pritisnjena (in če zmanjšujem predolgo, pride na 0 in se svetilka ugasne). |
Tega sicer ne razumem najbolje, če pošiljaš nastavitev, potem natančno veš kje si n.pr.
- pritisk na tipko "dol" sproži zanko v kateri n.pr. vsakih 500 mS pošlješ nastavitev, ki je n.pr. za 5% nižja od prejšnje. Ko dosežeš 20% ne pošiljaš več nižjih nastavitev pa čeprav je gumb pritisnjen.
Poleg tega, nastavitveni "ukaz" vedno vrne vrednost trenutnega stanja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bubm7 Član

Pridružen-a: Pon 29 Okt 2012 18:10 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 03, 2024 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
@LinuxFuter
Klasicni problem, 2 elkota je treba menjati na 2-3 leta. Lahko kasneje, odvisno kje so montirani: jaz jih imam v skatlah od rolete zunaj in nisem v 4 letih menjal se nic, sodelavec, ki jih ima v dozah pa ze vse. Vidis tako, da najprej zacne pogosto dol padat in wifi signal ima nizji (vec motenj), potem pa enkrat pac izgine.
Lp, G |
Tudi sam sem praktično vse Shelly 2.5 moral menjati po cca 2letih. Vse v dozah, po 2 v eni (žal, dve roleti na okno), tako da se kar greje. Par mesecev prej začne brenčat & piskat, s tem opozori na prihajajoči crkot.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Sre Jan 03, 2024 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
@twom
Shelly I4, ki ga omenjaš sploh ne obstaja, obstaja pa Shelly Plus I4, kar je povsem druga zgodba, ker je to Gen2 naprava.
Za zatemnjevanje/odtemnjevanje ne rabiš HA, ker to lahko narediš neposredno na Shelly Plus I4.
Nimam Shelly Plus I4, imam pa Shelly Plus 1PM, ki ima vhod za samo en gumb.
Na hitro sem napisal spodnjo skripto, ki je nameščena na Shelly Plus 1PM in s pritiskom na gumb zatemnjujem/odtemnjujem Shelly Duo v stopnjah po 10%.
// IP številka Shelly Duo
const controlledDeviceIP = "192.168.0.34";
// Nastvimo privzeto svetilnost ob resetu
let svetilnost = 100;
// določitev ali bomo osvetljevali ali zatemnjevali
let dimming = true;
// Sestavimo klic za nastavitev svetilnost
let url = "http://" + controlledDeviceIP + "/light/0?brightness="
// ============================================================
// Funkcija za nastavitev svetilnosti na Shelly Duo
function nastaviSvetilnost(svetilnost) {
let url = "http://192.168.0.34/light/0?brightness=" + svetilnost;
Shelly.call("HTTP.GET", {"url": url}, function(result) {
let response = JSON.parse(result.body);
// v konzolo izpiše zadnjo nastavljeno vrednost svetilnosti
console.log(response.brightness);
});
};
// ============================================================
// eventcallback uporasbimo za zaznavanje in obdelavopritiska na gumb
Shelly.addEventHandler(function(respond) {
let event = respond.info.event;
// med različnimi možnimi dogodki iščemo kratek pritisk na gumb
if (event === "single_push") {
if (dimming === true) {
svetilnost = svetilnost - 10;
if (svetilnost === 0) {
dimming = false;
};
} else {
svetilnost = svetilnost + 10;
if (svetilnost === 100) {
dimming = true;
};
};
nastaviSvetilnost(svetilnost);
};
});
// Ob resetu naprave nastavimo svetilnost na privzeto vrednost
nastaviSvetilnost(svetilnost);
|
Nazadnje urejal/a Proteus Čet Jan 04, 2024 1:16 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3533 Aktiv.: 31.39
|
Objavljeno: Čet Jan 04, 2024 1:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš samo shelly, morda res ne rabiš HA&co. Kaj pa če bi rad na enem mestu še kamere, pa vremensko napoved, pa en kup Mi naprav, … verjetno v shelly cloud ne morem dodat kar neke “x” naprave. Ali?
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Čet Jan 04, 2024 1:28 am Naslov sporočila: |
|
|
mosqito je napisal/a: |
Kaj pa če bi rad na enem mestu še kamere, |
Potem, ko se boš nekaj časa jahal boš nabavil Reolink-ove.
Odlična aplikacija, gledam jih lahko od kjer hočem, res dobro delujejo preko WiFi, imajo sončne celice, PTZ ki je pol cenejši kot pa tisto kar dobiš pri Digitklik-u, itd...
Ne vem, zakaj bi kamere tlačil v isto aplikacijo, kot kaj drugega, ker za to ni nobene potrebe.
pa vremensko napoved |
Zakaj bi gledal na domači server, če lahko gledam original od kje hočem brez muk?
Moja vremenska postaja je n.pr. na wunderground.
pa en kup Mi naprav |
nimam
verjetno v shelly cloud ne morem dodat kar neke “x” naprave. Ali? |
Ne. Nekaj se sicer govori o virtualnih napravah, bomo videli.
Je pa tako, raje imam distribuiran sistem, ker smrt ene naprave okrne samo eno majhno funkcionalnost. Popravi pa lahko nekdo, ki zna držati v roki izvijač.
Če crkne HA crkne vse in če si službeno odsoten te bo sovražila cela familija. Pa tudi ne vidim razloga za dodatnih 10W na 24 * 365 podlage.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sandix Član

Pridružen-a: Pon 01 Jan 2024 14:32 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.65
|
Objavljeno: Čet Jan 04, 2024 7:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Če crkne HA crkne vse in če si službeno odsoten te bo sovražila cela familija. Pa tudi ne vidim razloga za dodatnih 10W na 24 * 365 podlage. |
Crkne lahko vsak sistem. Osnovni princip vpeljevanja avtomatizacije, da imaš fukcionalnosti vedno tudi ob izpadu. Internet pade dol bistveno večkrat, kot lokalni HW. Vsi oblaki ali prodajajo tvoje podatke ali začnejo zaračunavati, ali crknejo po par letih.
Nazadnje mi je tako crknil Cayenne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Čet Jan 04, 2024 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sandix je napisal/a: |
Crkne lahko vsak sistem. Osnovni princip vpeljevanja avtomatizacije, da imaš fukcionalnosti vedno tudi ob izpadu. |
Velika razlika ali crkne vse v kompletu ali pa samo en majhen del.
Če neko stvar avtomatiziraš, da se avtomatsko izvaja, potem bo ob izpadu avtomatike tudi ta funkcionalnost crknila. Lahko jo sicer vklapljaš ročno ampak ni nujno, da je to tudi uporabno.
Če Shelly priključiš na HA izgubiš 2/3 njegove funkcionalnosti in to tiste najbolj zanimive. Iz zmogljive naprave postane nekakšna Tasmota, ki sama ne počne nič pametnega.
Internet pade dol bistveno večkrat, kot lokalni HW. |
Če avtomatizacijo na Shelly narediš preko skript to nima veze z internetom. Razen, če skripta izvaja kakšen API. Jaz izpad neta koristim za avtomatski reset routerja.
Poleg tega; avtomatizacija je vsaj meni zanimiva, če je enostavno daljinsko dostopna brez vrtanja lukenj v varnost. Nek panel, ki ga imaš doma je bolj ali manj brezveze. Če sem doma bom šel na vrt pogledat ali avtomatsko zalivanje deluje ali ne, ne pa na panel.
Vsi oblaki ali prodajajo tvoje podatke ali začnejo zaračunavati, ali crknejo po par letih. |
Shelly ima eno različico zastonj in eno plačljivo. Strošek je nižji od letne porabe električne energije za kakšen R.Pi. Tako, da to ni omembe vredno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni