|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dagor Neznanec

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2023 1:56 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Ned Feb 16, 2025 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še en majhen "update", bolj kot osebni dnevnik.
Po zamenjavi elektrolitskih kondenzatorjev sem preveril napajanje. 10V je mogoče nastaviti s potenciometrom, medtem ko je ±15V znotraj tolerance.
Še vedno moram zamenjati operacijski ojačevalnik. Uporabil bom SMD različico OP07 in SMD na THT tiskano vezje. Upam, da bo delovalo po tem popravilu.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
235.14 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
200.96 KB |
4 krat |

|
|
209.2 KB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dagor Neznanec

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2023 1:56 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2025 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saga se nadaljuje...
Našel sem nekaj OP07 in zamenjal originalni operacijski ojačevalnik z njimi. Moral sem odstraniti C10. V originalnem tokovnem viru z LM308 C10 deluje kot kompenzacijski kondenzator za frekvenco.
Nenavadno je, da so v originalni shemi štirje napajalniki, v moji enoti pa imam le 15V in 10V. 12V in 5V manjkajo. Predvidevam, da so nekje v preteklosti zamenjali panelni merilnik, zato dodatni napajalniki niso bili več potrebni.
Potreboval sem trenutek, da sem premagal jezikovno oviro... Spraševal sem se, kaj pomeni DP, nato pa mi je kapnilo, da pomeni "decimalna pika"...
Po zamenjavi operacijskega ojačevalnika je naprava znova oživela! Tokovni vir sem nastavil na natanko 1,000 A pri nastavitvi 100 mohm.
Na naslednjih slikah si lahko ogledate nekaj meritev, opravljenih z napravo, ter moje zapiske na shemi. Načrtujem analizo tokovnega vira, morda ga bom simuliral v SPICE, nekaj v stilu CroWave-ovih objav.
|
475.46 KB |
3 krat |

|
|
591.25 KB |
3 krat |

|
|
588.01 KB |
2 krat |

|
|
486.11 KB |
2 krat |

|
|
1.7 MB |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni