|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
simox Član

Pridružen-a: Pet 09 Nov 2012 15:16 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.19 Kraj: Ivančna Gorica
|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2024 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali te sekundarji bi pasali na moj transformator, ker sekundar je prebilo na maso.
Če ne paše bi menjal za drugega imam še nekaj drugih primarnih navitij
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
79.7 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
118.42 KB |
3 krat |

|
|
104.18 KB |
1 krat |

|
|
108.82 KB |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58 Prispevkov: 568 Aktiv.: 4.28 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Maj 26, 2024 4:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Težko reči kar tako na pamet.
Načeloma so bili VN trafoti za ČB TV-je bolj ali manj podobni...
Mogoče pa poskusiš rešiti obstoječega?
Mogoče nekako tako: https://www.youtube.com/watch?v=tVK2ZoiT9uA
Če drugega ne, bi jaz na tvojem mestu obrezal izloacijo navitja in na novo izoliral tam, kjer prebija na maso. Seveda, če bo šlo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shar Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15 Prispevkov: 149 Aktiv.: 1.31
|
Objavljeno: Ned Maj 26, 2024 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Ti sekundarji od Magića v principu pašejo, sta pa v osnovi dva tipa - leva in desna smer navijanja. Če je VN po zamenjavi nizka, bi bilo tuljavo potrebno obrniti - včasih je potrebno mehansko obdelati tuljavnik, da obrnjena tuljava paše na jedro, takrat zna pogosto predstavljati težavo tudi prekratka žička iz navitja (napetost je 16-18kV, če se spajka, mora biti lot pri taki napetosti zaključen v obliki kroglice, t.j. cin ne sme imeti ostrih konic, da VN ne "šprica" naokrog. Zato je tudi kapica za anodo VN usmerjevalke lepo zaobljen stožec, priključek za žico iz sekundarja pa je izveden v notranjosti te kapice).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
simox Član

Pridružen-a: Pet 09 Nov 2012 15:16 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.19 Kraj: Ivančna Gorica
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
MitchW zanimiv postopek je z voskanjem je pa veliko packarije, pa mislim treba paziti na temperatura, da se ne vse skupaj skuha in se vse uniči.
Shar me pa zanima kako potem pravilno sekundar postavim z distančniki in kakšni morejo biti.
Bo pa tudi precej dela z linijskem izhodnem transformatorjem posebej ko precej poškodovano nekdo je že pred tem popravljal vseh elementov pa še ne poznam
se sproti učim.
Me, pa tudi zanima če kdo ima in lahko mi testiral nekaj elektronk DY86, PL36, PY81,PCF80, ECC82.
PY81 IN PL36 sta kar na udaru zaradi kakega kratkega stika na maso.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2024 3:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da ga je shango006 cvrl v vosku na nekje 200 stopinj Celzija.
Še prej pa je očistil ožgan del izolacije, po koncu cvrenja pa je zadevo namazal s silikonom.
Za probat je
Lampe je drugače najboljše testirati z zamenjavo
Buster dioda PY81 in horizontalna končna elektronka PL36 preneseta tudi nekaj 10 sekunden overload (žarenje anode). Ne sprašuj kako to vem
Pa tudi elektronke kot take redko prav odpovejo popolnoma. Ali počasi izgubijo emisijo, ali pa se naredi notri kakšna mehanska sprememba, npr. stik kurjave na katodo..., ampak to se načeloma hitro zazna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
simox Član

|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2024 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
MitchW ja eksperimenti so zanimivi hvala za namig poizkati morem kaj tudi elektronk . Rešiti morem tudi težavo z linijskem izhodnim transformatorjem precej je pečen, pa ne vem, kako bi to rešil.
MitchW če bi lahko pogledal pri tebi od tvojih šasij od 865 imata enako narejen linijski transformator, bi mi prav prišlo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
simox Član

|
Objavljeno: Tor Jun 11, 2024 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo druščina ali mi lahko kdo pomaga s tem delom pomagati. Ker je bilo vse pregreto , pa ne najdem informacij ,o teh sestavnih delov na sliki.
|
111.99 KB |
17 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1670 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Jun 11, 2024 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni deluje kot žični upor z odcepi. Slikan na prejšnji strani - zelene barve.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

|
Objavljeno: Sob Jul 06, 2024 3:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Sorry za zamudo, ampak ne spremljam tega foruma ravno več pogosto.
Če boš rabil, imam ta VN trafo, imam pa tudi le VN overwind (bel krof), katerega lahko zamenjaš, primar ti pa ostane
Več pa prek ZS
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
simox Član

|
Objavljeno: Ned Jul 14, 2024 6:17 pm Naslov sporočila: TV EL Niš tip 22 rr 850 |
|
|
Lep pozdrav mitchW tudi jaz pišem iz zamudo sem ti že odpisal na ZS imel sem bolj malo časa za tv zaradi dopusta, pa druge stvari vmes pa vseeno malo pogledam za kake dele za ta tv.
Zdaj morem vzet, kar ven šasijo, ker zadaj za kletko vn trafota ne morem nič izmeriti, ker ne pridem zraven
Malo sem pogledal kako se vzame ven, pa mislim, da bi moralo biti preprosto.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
simox Član

|
Objavljeno: Pet Jul 26, 2024 9:41 pm Naslov sporočila: Kanalnik |
|
|
Malo slik predelave kanalnika, ko jih je predhodnik opravil
|
108.33 KB |
5 krat |

|
|
84.46 KB |
1 krat |

|
|
92.45 KB |
1 krat |

|
|
114.81 KB |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
simox Član

|
Objavljeno: Čet Avg 08, 2024 8:44 pm Naslov sporočila: vn trafo |
|
|
Sekundar vn transformatorja sem malo delal meritve, pa je verjetno prekinjen, moral bi imeti okoli 200 ohm. Rezervni sekundar ima 240 ohm.
|
124.47 KB |
1 krat |

|
|
106.61 KB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monter D Neznanec

Pridružen-a: Sre 18 Sep 2024 21:29 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.11 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2024 9:49 pm Naslov sporočila: Tip 850 |
|
|
Če koga zanima mu odstopim TV NIŠ TIP 21 RR 850.
|
4.13 MB |
7 krat |

|
|
3.82 MB |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PRC515 Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2012 9:42 Prispevkov: 167 Aktiv.: 1.08 Kraj: Žihlava
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 12:28 pm Naslov sporočila: Re: Tip 850 |
|
|
monter D je napisal/a: |
Če koga zanima mu odstopim TV NIŠ TIP 21 RR 850. |
Bi vzel, pogojno, če ni treba takoj odpeljati. Moram videti kdaj bi lahko šel v tvoji smeri.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

|
Objavljeno: Pet Okt 04, 2024 2:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Zgoraj omenjeni TV sem prevzel jaz. Zadeva je na prvi pogled videti še kar v redu, ampak pobližje je v kar žalostnem stanju, saj je bil očitno dalj časa shranjen nekje na vlagi.
Pri pregledu je bilo ugotovljeno sledeče:
- notranjost TV-ja je močno umazana, ogromno je črnega prahu, itd.
- šasija ima na določenih mestih (še posebej kanalnik) kar dosti površinske rje
- oksidirana so podnožja določenih elektronk, varovalk, itd
- "pod kiklo" oz. na šasiji je videti veliko zamenjanih kondenzatorjev, kar pomeni, da je bila zadeva kar dolgo v uporabi. Eden izmed glavnih elektrolitov je bil menjan leta 1973 glede na datum na njem (žal spet defekten, saj iz njega izteka tekočina).
- na ohišju se močno lušči lak, že rahel poteg z dlanjo ti pusti kar dosti luščin na njej, hkrati pa je zadnji del že začel rahlo razpadati in ga bo potrebno zlepiti nazaj
- zvočnik, ki je bil že nekoč zamenjan, je defekten (prekinjen), najverjetneje zaradi vlage - gre za poseben 800-ohmski zvočnik, ki je direktno vezan v anodni tokokrog med PL84 in PCL82, tako da se ne rabi izhodnega transformatorja
Seveda glede na vse to, sem se sprva odločil, da TV-ja ne bi obnavljal, saj je kot tak v relativno slabem stanju in potrebuje res veliko časa in ljubezni za obnovo. Poleg tega vprašanje v kakšnem stanju je katodna cev, saj je videti, da je prelaufal res veliko časa.
Vseeno pa sem si naslednji dan sposodil tester za katodne cevi, ki pa je pokazal, da katodna cev sicer ni več ravno v deviškem stanju, ima pa vseeno še zelo dobro emisijo. Gre za Philipsovo AW88-53. Zaradi tega sem se odločil TV vseeno obnoviti, oz. vsaj začeti z obnovo. Če še nekje uspem najti zvočnik, potem sem tako na zelo dobri poti. Sicer pa si lahko tudi pomagam, da vežem izhodni trafo namesto zvočnika ter potem lahko uporabim navaden nizkoohmski zvočnik... seveda pa je najboljše original.
Najprej bom poskusil reformirati elektrolite (prekinil tokokrog kurjave elektronk in zaporedno na TV vezal 10-25W žarnico), potem pa nadaljeval. Glede na vse je sicer kar velika možnost, da se bo TV prižgal in pokazal nekaj na ekranu
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni