www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Timer za zalivanje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 20, 2024 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

grega09 je napisal/a:
Danes je stabilnost distribucije res nekaj drugega kot včasih, razen mogoče na kakšnih odmaknjenih koncih, kjer so vikendi.
No ja, ravno nekaj dni nazaj sem se jezil na moj elektro o pogostosti izpadov. Letos jih je bilo že 14! Od tega samo 1 napovedan, večina je kratkotrajnih, nekaj pa jih je bilo tudi po več ur. KO sem pogledal statistiko je zapisano, da je bilo več kot 100% izpadov leta 2023 kot leta 2022. Zgleda se je v preteklosti vlagalo v omrežje minimalno.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 21, 2024 7:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vpeter je napisal/a:
Zgleda se je v preteklosti vlagalo v omrežje minimalno.

Na MB koncu? Zahvalimo se lahko takratnemu direktorju in poznejšnemu županu B.S. ki je raje prikazoval lep dobiček in pošiljal denar v LJ, kot pa da bi vlagal v infrastrukturo. Rolling Eyes

Glede zobnikov bo kar držalo - pri nas na firmi imamo opravka z majhnimi plastičnimi polžastimi prenosi v nekaterih sestavnih delih in res - če niso res dobro izpiljeni in optimizirani, znajo narediti kar lepo štalo. Sploh v velikih serijah od 50k kosov naprej.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.34
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 21, 2024 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri toliko zobnikih mi pride na misel še nekaj. Zobniško gonilo ima boljši izkoristek kot polžasto. In če napajaš z baterijo, je tudi to pomembno. V nobeni uri nisem videl polžastega gonila.
Še tole me je naučil šef v moji prvi službi, ko sem začel s krmiljenjem strojev. Kjer rabiš dober izkoristek in nekaj navora, je na mestu evolventno ozobljenje. Kjer je najbolj pomemben čim boljši izkoristek gonila, ki prenaša minimalni navor, je na mestu cikloidno ozobljenje, kt je to na primer v urah.

1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 47.92

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 21, 2024 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polž je koristen tam kjer rabiš velik prenos v majhnih dimenzijah in pa blokado gibanja, ko je pogonski del neaktiven. Zaradi veliko drsnih izgub ima slab izkoristek. Imaš jih v avtu za krmiljenje brisalcev. Tako rabiš samo še en zobnik in imaš zadostno silo.
Ure imajo rešeno drugače zaradi zelo zelo šibkih motorjev, ki imajo mW moči in kapljica olja zabremza ves mehanizem. Ne gre se toliko za izkoristek, kakor preprosto to, da je izvorne moči premalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni