www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Gramofon riz turandot gm 7606
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jozede
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Aktiv.: 2.92
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2024 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega gramofona še nisem imel prilike videti oziroma slišati, zato kakšne ocene ne bi dajal. Po slikah na netu je videt dokaj solidno narejen in bi moral tudi tako delat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kosmaj
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32
Aktiv.: 0.71
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2024 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z zanimanjem spremljam tole kako se odvija obnova.
Jaz osebno bi vsekakor zamenjal tudi pogonski jermenček, ker boš sigurno dosegel bolj enakomirno vrtenje krožnika. Konstantna hitrost je pa ob pravilni nastavitvi glave (pritisk igle, nastavitev azimuta.....) prav tako pomembna za kvalitetno branje plošče.

Včasih so si tudi pomagali in namesto jermenčka uporabili studijski magnetofonski trak za pogon. Prednost je bila v temu, da se ne razteguje. Če se ti slučajno da poiskušat s trakom ga lahko dobiš.

Tega modela gramofona še nisem slišal, je pa za reprodukcijo detajlov tudi odvisno kakšen mat boš dal pod ploščo (guma, filc, pluta, lahko tudi tanko steklo...) Ker ob drsanju kristala po žlebovih spraviš ploščo v vibriranje in glede na trdoto podlage (mat) se ti del prenaša nazaj na iglo del pa se ti izniha skozi ploščo. Na koncu seštevek vsega tega dobiš v zvočnik in v uho.

V vsakem primeru ti želim na koncu en super zvok iz vsega tega ki ti bo sedel v uho.
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.23

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2024 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni ravno namen jermenčka, da blaži vibracije motorja, ker se razteguje ?
Nazaj na vrh
poldim
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2011 11:34
Aktiv.: 0.69
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2024 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kosmaj je napisal/a:
Z zanimanjem spremljam tole kako se odvija obnova.
Jaz osebno bi vsekakor zamenjal tudi pogonski jermenček, ker boš sigurno dosegel bolj enakomirno vrtenje krožnika. Konstantna hitrost je pa ob pravilni nastavitvi glave (pritisk igle, nastavitev azimuta.....) prav tako pomembna za kvalitetno branje plošče.

Včasih ...

Tega modela gramofona še nisem slišal, je pa za reprodukcijo detajlov tudi odvisno kakšen mat boš dal pod ploščo (guma, filc, pluta, lahko tudi tanko steklo...) Ker ob drsanju kristala po žlebovih spraviš ploščo v vibriranje in glede na trdoto podlage (mat) se ti del prenaša nazaj na iglo del pa se ti izniha skozi ploščo. Na koncu seštevek vsega tega dobiš v zvočnik in v uho.

V vsakem primeru ti želim na koncu en super zvok iz vsega tega ki ti bo sedel v uho.

Pogonski jermen sem zaradi težav s stabilnostjo vrtenja zamenjal že pred leti, vendar se stanje ni izboljšalo. Še vedno imam originalni jermen. Sedaj sem ob opisanih posegih dobil stabilno delovanje (vrtenje) gramofona. Poskusil sem namestiti tudi originalni 35 let star gumjast jermen in gramofon vrti enako konstantno kot novejši jermen. Glede vrtenja sem sedaj zadovoljen in menim, da zamenjava jermena sedaj še ni potrebna. Sploh pa ne vem, kje bi ga lahko dobil.

Glavo VMS 3E imam nastavljeno na 2g, in tudi azimut je ok.

Na krožniku imam originalen gumjast mat nimam pa izkušenj z drugimi materiali. A bi ga bilo smiselno zamenjati s čem drugim?

Ali je smiselna zamenjava glave, če še deluje? Vložek v Ortofon 2M glavo je cca 200€ in ni zanemarljiv. Igla je po 15-ih letih že sigurno slaba. Sicer imam na gramofonu že tretjo iglo, ki pa je že tudi dolgo v uporabi.

Imate kakšen nasvet glede tega?

Pomembna je tudi elektronika, na katero je glava povezana. Trenutno uporabljam predojačevalnik za MM glavo z elektronkami in MOS-FET končno stopnjo v A klasi, DIY varianta. Zvočniki so DIY Reckhorn.

Sem še iz stare šole ˝Uradi sam˝ Very Happy

IMG_6482.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.56 MB
 Pogledana:  4 krat

IMG_6482.jpg

IMG_6481.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.81 MB
 Pogledana:  3 krat

IMG_6481.jpg

Nazaj na vrh
poldim
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2024 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1dva3 je napisal/a:
Ni ravno namen jermenčka, da blaži vibracije motorja, ker se razteguje ?

Nekaj zanesljivo prispeva k blaženju, je pa pomembno, kakšem je pogovski motor.
Nazaj na vrh
kosmaj
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32
Aktiv.: 0.71
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2024 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmmm jermenček na gramofonu ni za odpravljanje vibracij in naj bi se tudi raztegoval minimalno, da je prenos iz motorja na krožnik kar se da enakomiren. Ker, če pobremzamo za trenutek krožnik mora motor takoj popraviti na konstantno hitrost brez trzanja krožnika. Če se pa jermenček razteguje, pa dobimo kratka nihanja na krožniku in na pogonu, ker prihaja do razbremenitve in obremenitve in ta zaniha. Sploh pri gramofonih kateri nimajo močnih motorjev.
Motorja na gramofonu se v bistvu ne sme slišati, če je vse ok. Niso to gramofoni tipa EMONA.......
Imaš tudi zelo dober app za androida za merjenje odstopanja hitrosti in trepetanje...
RPM Speed and wow - no saj najbrž jih je še kaj več.

Če se ti splača menjati mat za kaj drugega, enostavno tega vzemi dol in daj namesto mata eno ploščo katere ti ni škoda in nanjo daj plato katero boš poslušal. Vzemi za poslušanje nekaj kar si dostikrat slišal in probaj. Če se ti sliši sprememba v čemerkoli (bolj ostri visoki, bolj trd bas.....) glede na gumo se ti splača eksperimentirati.

Imel sem v življenju ( davno nazaj) enega jermenarja (tesla) in sem obupal, ker mi je zmankalo in znanja in volje. Pa je bila težava predvsem pogon. Plošče so bile medle, brez dinamike.....
Zdaj sem na mašin z direktnim pogonom stari 50 let, na krožniku imam milimeterski mat iz trde klobučevine star cca 30 let, kartuša je DENON 103 (MC) z 2,8g pritiska in stvari špilajo. Plošče so zaživele iz prejšnje medlosti.

Probal sem nekaj MM kartuš in da mi je res ostala v pozitivnem spominu je bila stara EXCEL ES-70S. Na lampašu mi je zvenela super - vsaj z mojim gramofonom. Drugače mislim, da tvoja trenutna dozica ni tako slaba - vsaj po čitabah.
Še en link, če ti bo kaj koristnega za poiskat.
https://www.thakker.eu/en/belts/turntables/unitra-fonica-gs-431-bernard-belt/a-4773/?srsltid=AfmBOoowIz_ZLRCYnzgSQurXAJQW1dJvbTI-P7uhvQFSJ621KSv-7xcH
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2024 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še tole dodam v to temo.
Cca. 6 let nazaj sem se nazadnje srečal z gramofonom, ki je ravno tako imel probleme s hitrostjo.
Prispevek je na sosednjem forumu, če se da komu brati.

Povezava v prispevku do "stroboscope disc" slike ne deluje več, ne bo pa problem na netu najti neko drugo za tisk.

poldim
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2024 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem prebral prispevek in sem našel tudi svoja razmišljanja in rešitve v nejm.

Tudi moj gramofon Turandot GM7606 ima stroboskopski prikaz hitrosti vrtenja krožnika vezan na omrežno napetost. Reitev je bila izvedena s tlivko (s časom je izgubila svetilnost), ki pa sem jo zamenjal z oranžno/rumeno led diodo. Razlika od prej se skoraj ne opazi, ker je barva enaka tlivkini barvi. LED sem povezal preko polnovalnega usmernika tako, da sem dobil utripanje s 100 Hz. Po moje je to ekvivalent utripanja tlivke. Res pa je, da je pri tlivki bil prikaz hitrosti bolj močno viden.

Hvala za koristne namige in vso pomoč.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni