|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.13
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.37 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sob Nov 16, 2024 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej še tracon electric, bo ceneje. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sob Nov 16, 2024 5:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dorijan je napisal/a: |
Imaš mogoče kako povezavo za grelec za elktro omaro?
Drugi teden me pridejo preklopit(prestaviti števec v novo omaro) in sklepam, da mi jo bodo jo zaklenili.
Tako da če se za neko normalno ceno dobi grelec, po možnosti tak z senzorjem za vlago, ki se vklopi le ko ta preseže določeno mejo bi to vgradil.
Je pa to zunanja omara, katero sem vse stranice razen vrat oblekel z izolirko in 2cm stirodurja (da je čim manj termanih razlik) tudi vse cevi bom rahlo zapolnil z Purpenom. |
A to misliš grelec montirat v PMO?
Ne vidim razloga, vse kar je notri je last elektra z vzdrževanjem vred, zato tudi plačujemo omrežnino.
Mnogo PMO stoji na prostem na betonskem podstavku, lahko tudi montirana omarica v betonski ali opečnati zid na prostem, menda nikjer ni težav čeprav nobena ni ogrevana.
Zamašitev cevi s purpenom ima smisel, tako preprečiš pretok zraka in s tem vlage po ceveh mimo kablov. Seveda je namesto purpena lahko tudi kaj drugega, jaz sem zažokal filc, ki je sicer namenjen za povijanje pocinkanih vodovodnih cevi. Blokada pretoka zraka je smiselna marsikje, po vseh ceveh, ki so napeljane med dozo na toplem in dozo na hladnem, tudi v tem primeru je filc v redu, še bolje bi bilo nekaj podobnega in da je negorljivo, za vsak slučaj.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 255 Aktiv.: 2.05
|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2024 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Imaš mogoče kako povezavo za grelec za elktro omaro?
Drugi teden me pridejo preklopit(prestaviti števec v novo omaro) in sklepam, da mi jo bodo jo zaklenili.
Tako da če se za neko normalno ceno dobi grelec, po možnosti tak z senzorjem za vlago, ki se vklopi le ko ta preseže določeno mejo bi to vgradil.
Je pa to zunanja omara, katero sem vse stranice razen vrat oblekel z izolirko in 2cm stirodurja (da je čim manj termanih razlik) tudi vse cevi bom rahlo zapolnil z Purpenom. |
A to misliš grelec montirat v PMO?
Ne vidim razloga, vse kar je notri je last elektra z vzdrževanjem vred, zato tudi plačujemo omrežnino.
Mnogo PMO stoji na prostem na betonskem podstavku, lahko tudi montirana omarica v betonski ali opečnati zid na prostem, menda nikjer ni težav čeprav nobena ni ogrevana.
Zamašitev cevi s purpenom ima smisel, tako preprečiš pretok zraka in s tem vlage po ceveh mimo kablov. Seveda je namesto purpena lahko tudi kaj drugega, jaz sem zažokal filc, ki je sicer namenjen za povijanje pocinkanih vodovodnih cevi. Blokada pretoka zraka je smiselna marsikje, po vseh ceveh, ki so napeljane med dozo na toplem in dozo na hladnem, tudi v tem primeru je filc v redu, še bolje bi bilo nekaj podobnega in da je negorljivo, za vsak slučaj.
. |
S čim se ponavadi zapolni cevi? Purpen se mi ne zdi ravno najboljša rešitev zaradi njegove gorljivosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2024 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Steklena, kamena volna ne gori. Obstaja tudi keramični filc in vrvica, podobno kot nekoč azbestna tkanina in vrvice. Tudi purpen obstaja negorljiv, namenjen za tesnenje prebojev v kurilnicah, za tesnenje toplotnih inštalacij, ... koliko je res negorljiv ne vem.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2024 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto ubadanja uporabnika, kako so v PMO zatesnjene cevi, se raje ubadajte s tem, kakšen cevni (ali kabelski) prehod imate iz PMO v objekt. To je namreč mnogo pomembneje. Z zatesnitvijo 110 mm cevi naj se ukvarja elektro distribucija.
Namesto tesnjenja s klasičnimi gradbenimi materiali (npr. steklena volna), bi se morale distribucije ukvarjat s tem kako bodo profesionalno zatesnili prehod. Uporabit bi morali gumi manšete ali podobne oblike tesnil. Obstajajo tudi razsuti materiali in druge namenske rešitve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mona Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26 Prispevkov: 163 Aktiv.: 0.69 Kraj: okolica Ljubljane
|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2024 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Namesto ubadanja uporabnika, kako so v PMO zatesnjene cevi, se raje ubadajte s tem, kakšen cevni (ali kabelski) prehod imate iz PMO v objekt. To je namreč mnogo pomembneje. Z zatesnitvijo 110 mm cevi naj se ukvarja elektro distribucija.
Namesto tesnjenja s klasičnimi gradbenimi materiali (npr. steklena volna), bi se morale distribucije ukvarjat s tem kako bodo profesionalno zatesnili prehod. Uporabit bi morali gumi manšete ali podobne oblike tesnil. Obstajajo tudi razsuti materiali in druge namenske rešitve. |
pa ne v Sloveniji. Tukaj je še purpen problem. Da o kakšni zrakotesnosti prebojev niti ne govorimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2024 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
... se raje ubadajte s tem, kakšen cevni (ali kabelski) prehod imate iz PMO v objekt. To je namreč mnogo pomembneje... |
Ja, razsvetli nas, opiši, po možnosti dovolj natančno za vse nepoznavalce, kakšna je pravilna izvedba, podrobnosti, skice, fotografije, ...
Kaj pa če je PMO na objektu, ozoroma vgrajena v objekt?
Kaj če je PMO prostostoječa stran od hiše?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2024 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Resnično ni mi jasno zakaj bi to počel?
Grelec za tako omaro je tako preko prsta 50W, kar letno znese cca 100€.
Zelo verjetno boš edini v Sloveniji, ki greje in izolira to omaro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2024 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Purpen v ceveh, nad zemljo folija, nato pa sloj steklene volne in posip s penjeno glino (kakršna je za rože), se je kar dobro obnesel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2024 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu, kaj pričakujete, da bo prišlo po tisti cevi, ki je med omarico distribucije in vašo omarico, da jo je potrebno tesniti? Miši, podgane, voda, prepih?
Nadalje zakaj je potrebno nad to cev polagati stekleno volno in kaj vem kaj še vse? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2024 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živali seveda lahko pridejo skoz cev.
Jaz sem na lastne oči videl kačo v elektro omarici - PMO. Miši in celo podgane pa posredno (preko obgriženih in spraskanih stvari in iztrebkov. Bilo je v drugih omaricah (ne PMO).
Še večji problem je kak vodikov sulfid ali druga agresivna atmosfera. Zato je treba spoje zatesnit in tudi ustrezno zračit omare oziroma jim dovajat svež zrak.
Ampak to v primeru PMO ni potrebno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2024 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
V bistvu, kaj pričakujete, da bo prišlo po tisti cevi, ki je med omarico distribucije in vašo omarico, da jo je potrebno tesniti? Miši, podgane, voda, prepih?
Nadalje zakaj je potrebno nad to cev polagati stekleno volno in kaj vem kaj še vse? |
Ko je mraz leze vse noter (in naredi stik). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Sre Nov 20, 2024 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
1dva3 je napisal/a: |
Ko je mraz leze vse noter (in naredi stik). |
Kje leze noter? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni