www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj trenutno počnem izven stroke december 2024
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Fantocci
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Aktiv.: 1.98

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 01, 2024 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupil sem stanovanje, ki se je 30 let oddajalo. Čeprav ga bom tudi sam oddajal sem ga šel obnavljat kot so prej napisali: brušenje, ponovno kitanje, beljenje, še parket smrdi sem pa dal vinil čez.
Vse staro pohištvo je šlo ven. Strope je bilo potrebno premazati z antinikotinsko barvo (ki je draga kot žefran). Problem je v tam, ker se dim prime predvsem stropa in ker je ta packarija vodotopna, jo običajni belež na vodni osnovi raztopi in ob sušenju potegne nazaj na površino. Lahko 10x beliš pa bodo vedno rumenkasti fleki. Antinikotinska pa ni na vodni osnovi zato tega ne naredi in prekrije z enim nanosom.
Sicer se še obnavlja smpak še vedno smrdi v njem.
Stanovanje sigurno ne bo naselil kadilec. Me je preveč živcev, časa in denarja koštala obnova.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.23

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 01, 2024 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V veliko primerih je rušenje cenejše kakor obnova.

Apneni belež luži katran ven iz zidu in seveda, ta bo prehajal na površino. Zadeva je podobna kakor farbanje dimnika od znotraj, nesmisel. Pri brušenju moraš priti do zdravega materiala, ampak ker so v vsakem zidu razpoke je to nemogoče perfektno sanirati. Najslabše odnesejo zidovi iz opečne kritine. Take je v bloku, če niso nosilni, najlažje podreti. Ploščice se načeloma še da kolikor tolikor očistit.

Rihtanje za najemnike pa je - načeloma je najboljše najcenejše. Kakor se jih par zarotira vedno naletiš na neke norce, ki ti uničijo vse in lahko začneš od začetka.
Veliko jih noče plačat najemnine in na koncu ostaneš pri tem, da bi bilo ta denar bolje obdržati ali vložiti v delnice. Nakopal si si samo en kup skrbi.

Socialna stanovanja, ki jih je oddajala občina tudi po 25 letih od izselitve še vedno smrdijo.
Parket pač bo vedno smrdel, žalostno, ker so bili starejši iz polnega materiala in kvalitetni ampak les je prepojen s tem smradom. Tudi če prekriješ ipd. rešitve ne bo, samo malo ustaviš prehajanje.
Sam sem reševal s lakiranjem, bilo je dobro za mesec, potem pa gre smrad tudi čez lak. Sicer je smrdel manj ampak to ni to. Meni gre na bruhanje ob tem zatohlo-katranastem vonju.
Pod parketom imaš v starih zgradbah cca 10cm peska kot termoizolacija in proti hrupu, to je tudi prepojeno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 01, 2024 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dimniki so včasih zaradi kakšne razpoke skozi zid spustili saje, še posebej, če je v dimnik prišla voda, kondenz. Skozi omet je prišel rjav madež... ki se ga ni dalo prekriti, prej ali slej je udarilo skozi.
Stara zvijača malarjev za take fleke je bila, da so flek prebarvali s Tesarol barvo vsaj 1x in potem čez z Jupol barvo. Jupol se je prijel na vse, tudi na gladke umetne površine. To je bila rešitev za male površine, saj je Tesarol barva zadihtala vse skupaj, ni paroprepustno.
Da bi velike površine saniral na ta način, ne pride v poštev, belež mora biti paroprepusten.

Navadni apneni belež res luži in s takim katranskih flekov ni mogoče prekriti, novi hibridni apneni beleži z dodatki, pa brez težav prekrijejo marsikaj.
Pred beljenjem je treba zid dobesedno umiti in zdrgniti z mokro cunjo.
Če je le mogoče, je smiselno brušenje. Kako globoko v omet je zažrta svinjarija je odvisno od predhodnih beležev, kakšne vrste so bili, ne prepuščajo vsi enako.

Po prvem beljenju zakajenega zidu je vse pisano, rumeno, rjavkasto, ... treba pustiti da se posuši vsaj nekaj dni. Po drugem beljenju je že skoraj dobro, po tretjem je v redu.

Če je bilo stanovanje velikokrat prebeljeno, je tako smiselno zbrusit stari belež dol.

Tudi brušenje ni poceni, zato je treba pretehtati ali je bolje rušit omet dol in ometat na novo.

Da je smrad zažrt povsod v vse pore, je žal kruta resnica.

Prenova tako zasmrajenega in zasvinjanega stanovanja je zelo delikatno delo, saj v primeru da kaj spregledamo, ta napaka kmalu udari ven in uniči ves trud.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 01, 2024 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ozonator imam jaz, lahko posodim ... Je pomagalo sodelavcevemu avtu, nasmrajenem s cigaretnim dimom kar konkretno. Je pa treba vedeti, da ozonator pomaga, ce je vir smradu organskega izvora (in ga lahko oksidira), paziti je treba tudi da se ne pretirava, nekatete plastike/gume so obcutljive in se lahko poskodujejo (postanejo lepljive), ce se pretirava.

Lp, G

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2024 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enkrat sem pomagal pri čiščenju sten. Imeli smo očala, dobre maske, rokavice in poskušali smo veliko različnih čistil. Mislim, da je na koncu najbolje šlo dol z varekino. In seveda na okna in vrata smo dali mreže proti komarjem in pustili, da se zrači več mesecev skupaj.
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2024 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem prišel pred leti v novo službo so mi dodelili pisarno, kjer sta bila notri prej dva kadilca. Karkoli si prejel, so ti že smrdeli prsti po cigaretih.
Čistilka je očistila, kolikor se je pač dalo, vse omare, mizo in predale z ne-vem-kakšnim čistilnim sredstvom. Nekaj časa je lepo dišalo po limoni.
Popoldne sem puščal odprta vrata pisarne in okna na V. Zadeva se je v kakšne pol leta razkadila in sedaj ne smrdi več.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.71

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2024 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro z časoma se bo nekoliko razkadilo, pozabil sem omeniti, da je strop in še nekaj stvari iz lesu, katerih še ne vem kako ugodno sanirati. Najbrž bi moral tudi to vse obrusiti in prelakirati s kakšnim lakom primernim za les? Verjetno se je v tem primeru še najbolj navzel smradu ravno les?

Je pa bil zanimiv ta "pacek" še za časa življenja. Vsako leto, dokler je še uspel, je dal prebarvati stene zato, da jih je potem lahko spet zakadil, na les ni kaj dosti pomislil, da se mu je tudi okadil in ta ni bil nikoli deležen kakšne boljše oskrbe. Vsake toliko je sam s tistimi "osvežilnimi" bombicami popršil po stanovanju.

1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2024 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prižgi radiator in boš videl kaj je to duh serijskega požigalca Mr. Green
Kar lahko, samo odbij, tudi strop. Gor daš gips plošče in adijo.
Nazaj na vrh
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.71

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2024 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težka bo kar odbiti, ker je deloma ta les tudi nosilen vsaj tramovi pod, ki je pribit na te tramove bi pa šlo ampak bi se nadelal. Tramovi so vidni in na tem položen pod od mansarde.
1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2024 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težko boš to naredil brezsmradno. Les res dobro vpije ves katran.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni