|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
primozb2005 Član

Pridružen-a: Pon 12 Dec 2005 23:20 Prispevkov: 59 Aktiv.: 0.25 Kraj: vransko-ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2025 6:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko napišeš kakšno imaš logiko glede povečevanja bremena. Na primopredajni točki meriš oddano moč v primeru da je le ta na maksimumu, po korakih spreminjaš obremenitev gor ali dol, odvisno od gradienta moči na primopredajni točki.
LP P
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rplink3r Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02 Prispevkov: 507 Aktiv.: 2.27 Kraj: Levec
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2025 9:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Da še jaz pristavim svoj način reševanja tega:
Imam enako situacijo. Imamo elektrarno in je dovoljena izvozna moč 11.2kW.
Inverter je Solaredge, merilec Uvoza/Izvoza pa Inepro 380 preko Modbus RTU povezan na Solaredge razsmernik.
Trenutno lahko spremljam preko Modbus TCP večino podaktov tako iz Inepro metra kot tudi Solaredge razsmernika preko Home Assistant-a.
Ena rešitev je že v izvedbi :
Obratuje mi Home Assistant, preko katerega lahko posredujem modbus TCP podatke na ESP32, na katerem že deluje povezava z Home Assistantom.
Težava je, da Solaredge ne sprejme več client povezav na Modbus TCP in moram podatke posredovati preko Home Assistanta z max hitrostjo 1s.
Ker se mi zdi, da to ni kritično bom prvo poskusil na ta način, v drugem primeru imam že pripravljen Modbus RTU (server) <- Ethernet -> Modbus RTU (client) bridge.
Preko katerega se lako na Modbus RTU(server) poveže več clientov preko TCP protokola in bo lahko tako Solaredge(preko RTU mosta) in nek moj krmilnik - ESP32 / Arduino kot Client čital direktno podatke z Inepro merilca, če bo potrebna večja odzivnost.
Ker pa je to sanitarna toplotna, bo prioriteto imela toplotna črpalka, če se oddaja elektrarne zasiči, in so pogoji za delovanje toplotne - temperatura pod 50°C, bo prvo vklopila toplotna(gretje do ~50°C), šele nato z postopno povečavo moči 2.2kW grelec, z katerim lahko segrejem do 90°C. V primeru, da bo oddajna moč nihala bo Grobi PI algoritem zmanjšal oziroma povečal moč grelca.
Sledi še montaža termostatskega mešalnega ventila, da nebom takšne temperature 90°C spuščal v sistem.
_________________ "The statement below is false."
"The statement above is true." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nomad Član

Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.54 Kraj: Steiermark
|
Objavljeno: Čet Maj 01, 2025 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Dorijan je napisal/a: |
Shelly 3EM - sem opšazil, da dela malo hecno, predvsem če imaš tudi ferkvenčnike v sistemu. Sem potem dokupil še dodatne tokovne klešče za nulo, pa tudi na momente nekaj čudno prikazuje.
|
Si se mogoče še kaj bolj v to poglabljal?
Sam imam podoben problem, ko se vklopi offgrid inverter za bojler, začne shelly 3EM pro na hišni napeljavi delovati zakasnjeno in tudi meritve skačejo gor in dol...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Janez59 Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45 Prispevkov: 18 Aktiv.: 2.72
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2025 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam montiran Shelly 3PM pro. Podatke o moči pošilja na 6 sekund, kar je prepočasi, da bi pravočasno vklapljal breme (bojler ali karkoli drugega). Števec odklopi prej.
Zato preko ESP32 (WiFi) vsako sekundo preberem na Shelly-ju podatek o moči, ESP pa krmili triak.
Zadeva večino časa deluje OK, vendar je pri velikih skokih moči tudi to prepočasi - Shelly izvaja meritve cca vsako sekundo. Še vedno se dogaja, da števec občasno izklopi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2025 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Janez59 je napisal/a: |
Imam montiran Shelly 3PM pro. Podatke o moči pošilja na 6 sekund, kar je prepočasi, da bi pravočasno vklapljal breme (bojler ali karkoli drugega). Števec odklopi prej.
Zato preko ESP32 (WiFi) vsako sekundo preberem na Shelly-ju podatek o moči, ESP pa krmili triak.
Zadeva večino časa deluje OK, vendar je pri velikih skokih moči tudi to prepočasi - Shelly izvaja meritve cca vsako sekundo. Še vedno se dogaja, da števec občasno izklopi. |
Kateri ESP32 imaš ? Poznaš sistem Tasmota in Berry scripting ?
Lahko bi naredil na nivoju 100ms reakcijo lokalno, in še vedno pošiljal/upošteval server.
Primer(Tukaj sem naredil za samostojen ESP32 da pošlje email ko je tipka pritisnjena):
https://hackaday.io/project/184350-esp32-poe-board-sending-emails-from-tasmota
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Janez59 Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45 Prispevkov: 18 Aktiv.: 2.72
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2025 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sistem Tasmota in Berry scripting ne poznam.
Imam ESP32 Development Board Wireless WiFi Bluetooth modul.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
120.8 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni