|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
joni Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 11:55 Prispevkov: 43 Aktiv.: 0.19 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Dec 03, 2006 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO! kakor sem jaz razumel tvoj zadnji stavek lahko z potenciometrom naastavimo
oddaljenost od ovire na 1cm in takrat bo zasvetila ledica. Ali sem prav razumel?
Ali lahko namesto ledice vstavimo piezo piskač? _________________ joni |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Dec 03, 2006 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Pa prosi ce mi malo svetujes kaksne elemente bi uporabi v tem vezju. Pa se bi to dalo naredit z picom ? |
Za začetnika bo to dokaj zahteven projekt. Pojem "PIC" je zelo obsežen. Sama mikrocipova družina PIC je ogromna. Članov je krepko preko 100. Za povezavo z LCD-jem s kontrolerjem HD44780 potrebuješ minimalno 7 digitalnih pinov. Če bo meritev analogna, potrebuješ še analogni vhod. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 03, 2006 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
..."PIC" je zelo obsežen. Sama mikrocipova družina PIC je ogromna. Članov je krepko preko 100. Za povezavo z LCD-jem s kontrolerjem HD44780 potrebuješ minimalno 7 digitalnih pinov. Če bo meritev analogna, potrebuješ še analogni vhod. |
Izvedel sem tak projekt z 84-ko in nekaj dodatne periferije. Vhod sem ojačal z operacijskimi in potem "štopal" povratni ping. Iz časa sem izračunal kakšna je oddaljenost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 2.00
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Ti leži kje še kaj zapiskov od tega projekta ? _________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 1:09 am Naslov sporočila: |
|
|
@Sulc:
Pred precej (~15+) leti smo poceli nekaj takega v soli, za merjenje casa pa je sluzila ena namenska A/D naprava in interni timer PCja (en od njih), ki se ga je z nekaj spretnosti dalo sprogramirati tako, da je meril intervale ranga mikrosekund, ceprav naj to v teoriji ne bi bilo mozno Stvar je merila razdaljo skakajoce teniske zogice (dobesedno) na razdaljo vsaj 80 cm, ce ne meter ali vec, locljivost pa je bila ranga cm ali nekaj cm (meglen spomin ).
Vezje je bilo precej preprosto - tisto cudo od A/D kartice je ocitno imelo tudi D/A del, ki je oddal impulz zvoka, vhod pa je bil prikljucen na mikrofoncek, en mali ojacevalec (sploh ne z opampom, ampak kar z enim samim tranzistorjem) in pac vhod na timer visoke resolucije. Ce zamenjas PC s tisto cudno eksterno zadevo za en normalen MCU, dobis podobno stvar, kot bi jo ti rad. Bandpass filter na vhodu zagotovi, da naprava reagira samo na zvok ustrezne frekvence (okrog 40 KHz, vsaj v nasem primeru je bilo tako), opamp ti zraven se ojaca signal, dioda za usmerjanje in kondenzator in A/D konverter (ali komparator oz. prej omenjeni opamp, katerega drug vhod je vezan kot komparator) pa poskrbi za primeren impulz za merilno logiko.
Odposljes zvok in cakas na zacetek sprejema - pri ~340 m/s bo trajalo cca. 3 milisekunde, da se odbije nazaj iz razdalje pol metra, casovne intervale tega ranga pa z enim MCUjem lahko meris vsaj na tisocinko natancno (torej natancnost ranga 1 cm ali se manj, ce bi oprema delovala povsem natancno - 1 mm ... wow). Ce je komparator za kondenzatorjem in diodo/diodami prikljucen na gate vhod preko inverterja in timer pozenes ob zacetku oddaje, bos dobil vrednost (plus fiksen offset, ki ga s kalibracijo odpravis) zelo natancno - to je resitev za kaksen 8051 ali kaj podobnega, kjer je timer gate active-low.
Za tako stvar res ne rabis sheme ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 1:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Zapiskov že dolgo ne. Ampak se grobo spomnim sheme.
Za oddajanje sem uporabljal MAX232, ki je zadostno dvignil napetostni nivo za UZ oddajnik. Za sprejem pa sem z operacijskimi ojačevalniki dvignil nivo UZ sprejemnika, ki je šel potem na PIC. Aja Pic je tudi krmilil MAX-a. Vsa matematika se je dogajala v PICU, ki je potem rezultat izpisal na LCD. Ugotovil sem, da potrebujem "dinamično" ojačanje, to pa sem naredil tako, da je PIC v nekem trenutku preklopil z 4066 dodaten upor na OP-amp delu.
Upam da ti to zadostuje .... bom pa še malo pobrskal če mogoče jutri najdem, drugače pa mislim, da bi še vedno lahko narisal shemo.
Drugače si pa oglej podobno zadevo: TULE |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 2.00
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za ves odziv! Gre za to, da sem dobil dva UZ senzorja in ju želim nekako porabiti. Na koncu bo zadeva najbrž pristala v garaži, kot pomoč pri parkiranju, saj gre avto v garažo precej na tesno (ostane 20cm). _________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se letos malo pred poletnimi izpiti s tem ukvarjal in imel precejšnje probleme z oddajnikom, ki je vibriral še celo večnost po tem, ko sem ga nehal vzbujati...
Rešitev sem našel pri enem izmed projektov na internetu:
Zaznavanje se razdeli na tri oddaljenosti (zelo kratko, kratko, dolgo). Za prvo sem vzbudil oddajnik samo z enim nihajem, oddan zvok je bil šibkejši, prav tako pa je oddajnik nehal vibrirati veliko prej. S tem sem meril nekje od 2cm do 15cm. Za naslednje stopnje sem stopnjeval moč oddajnika in prišel do nekaj čez 2m max. dosega. Delal pa sem z UZ transceiverji. Poskušal sem narediti s samo enim, ki bi prevzel tako oddajanje kot zaznavanje, a je zmanjkalo časa...
joni, če imaš mentorja, ki se spozna na PIC mikrokontrolerje, potem je možnost, da narediš tale projekt z njimi. Jaz sem detekcijo naredil na podlagi tega vezja: http://www.hobby-elec1.org/e_eagle42.htm, oddajnik pa sem gonil preko MAXa. Ker je del vezja tudi komparator, dobiš ven lepo digitalno vrednost, zato ne potrebuješ A/D pretvornika v mikroprocesorju. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni