www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Samodejno zaklepanje vrat ko avto spelje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kar mi recimo ni prav jasno je da ima twingo, ki je cenovno pod meganom to rešeno z elektroniko, ki zakasni prižiganje luči in obenem zmanjša svetilnost na 80%, megane, ki je višji cenovni razred ima pa to po kmečko z žico... Shocked
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@protonček imaš prav. Takšnih nesmislov bi se v avtomobilizmu našlo za kar dolg spisek. Rolling Eyes Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

npr...že 7 let, odkar imam megana razmišljam (ok, moja lenoba) da bi predelal timer za brisalce - namreč interval ima tako idiotsko da to ni res. Najmajši čas je recimo 6 sekund, največji pa cca 9-10. Rabil bi predvsem manj...recimo 3-4 sek. Nisem še uspel zvedeti ali je ta timer v centralnem računalniku ali ima posebej timer vezje...če kdo ve, bi bil hvaležen.

Pa npr. kakšen načrt za original avtoradio (philips radiokasetofon) je tudi vojna tajna, očitno...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri model philipsa imaš
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uh.. original izmegane coupe letnik 2000---ima tuner list, če to kaj pomeni. Pa LCD posebej zgoraj. pa možnost priklopa CD changerja. imam tu navodila, pa nič ne najdem oznake...Zakaj rabim...ker bi si naredil line in vhod, kamor bi (namesto kasetne enote) priklopil mp3 player. NE bi menjal radia ker mi je všeč da je original, pa ni tako slab.
Nazaj na vrh
dj robee
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Okt 2003 20:34
Aktiv.: 0.29

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 11:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
kar mi recimo ni prav jasno je da ima twingo, ki je cenovno pod meganom to rešeno z elektroniko, ki zakasni prižiganje luči in obenem zmanjša svetilnost na 80%, megane, ki je višji cenovni razred ima pa to po kmečko z žico... Shocked

Ali ni imel Twingo (ali pa še ima) dodatno vgrajenega "lučka"? V bistvu gre za slovenski proizvod, ki je, če ne drugega, zelo primitivno vgrajen!!! Vgradnja je naknadna in še to s hitrimi spojkami, ki začnejo čez čas "šmelcati"
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja ena jajčka Confused je imel nekje pod armaturo vrženo...no, čeprav je bilo mogoče primitivno, bistvena je poanta, da se to vgrajuje v cenejši avto, v dražji pa ne...
no, zdaj ko je bila nuja (no, ja) sem našel tiste releje ki vklapljajo luči in jih zakasnil Smile
Nazaj na vrh
dj robee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
ja ena jajčka Confused je imel nekje pod armaturo vrženo...no, čeprav je bilo mogoče primitivno, bistvena je poanta, da se to vgrajuje v cenejši avto, v dražji pa ne...
no, zdaj ko je bila nuja (no, ja) sem našel tiste releje ki vklapljajo luči in jih zakasnil Smile

Kako pa si to izvedel? Vem kako smo to počeli včasih...na pritisk olja...torej ko si prižgal motor je šele po določenem času pritisk olja narastel in ta signal je vklopil luči.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

skrajno levo (v eni jami nad varovalkami zeloooo globoko Confused ) sem našel tri releje in ugotovil da so ti trije za luči (dolge, kratke, park, po moje) v glavnem sem jih začel puliti ven in tako ugotovil pri katerem se luči same ne prižgejo (to mislim ob kontaktu), na stikalo pa. Potem sem enostavno BD643 (slučajna izbira - sem ga imel doma), dva uporčka in elektrolit Razz . Zakasnitev cca 3-4 sekunde. Potem je seveda sledilo čaranje Twisted Evil : faston konektorji, 30 cm kabla gor, na drugi strani ženski faston in rele gor (nisem hotel cvikat kable). Vezice in to je to. Wink
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2007 1:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo off topic.

Pri vozilu Honda Jazz sem opazil nekaj zanimivega.

Obrneš gumb za pozicijske luči... pod armaturko naredi klik.
Obrneš naprej za kratke luči... naredi klik.
Obrneš nazaj na pozicijo... spet klik.
Obrneš spet nazaj na dolge... klik.
Prižgeš meglenke. Klik.
Potem pa obrneš nazaj na pozicijo in ni nobenega klika. Luči pa seveda ugasnejo tako kot je treba. Ima kdo razlago?
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2007 1:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čudno, pri vklopu meglenk, ko gorijo dolge se ne bi smelo nič zgoditi, ker te dvoje luči ne smejo svetit hkrati. Lahko pa meglenke svetijo skupaj samo s pozicijo ter seveda kratkimi. Think

Mogoče bi bilo bolj razumljivo, če bi poleg KLIKov napisal še katere luči se prižigajo. Wink

BTW, pri mojem avtu ni nobenih klikov, ker so vse luči vključujejo preko mosfetov. Ko sem zadnjič zaradi pogostega pregorevanja žarnic za osvetlitev tablice te zamenjal z belimi LED so svetile kot tlivke - brlivke. d'oh! Ko sem zaradi tokovne kontrole in sporočil napake na BCju dodal "bremensko" žarnico 10W 24V so tudi LED začele goret normalno. Očitno so mosfeti oziroma kontroler impulzno "tipali" kaj je sedaj na izhodih ... Laughing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2007 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, ja...kje so dobri stari fičkoti Sad
BTW..mogoče rele izklopi, samo tako potiho da se ga ne sliši... Question sem imel tudi že take releje Confused
Nazaj na vrh
dj robee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2007 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Čudno, pri vklopu meglenk, ko gorijo dolge se ne bi smelo nič zgoditi, ker te dvoje luči ne smejo svetit hkrati. Lahko pa meglenke svetijo skupaj samo s pozicijo ter seveda kratkimi. Think

Mogoče bi bilo bolj razumljivo, če bi poleg KLIKov napisal še katere luči se prižigajo. Wink

BTW, pri mojem avtu ni nobenih klikov, ker so vse luči vključujejo preko mosfetov. Ko sem zadnjič zaradi pogostega pregorevanja žarnic za osvetlitev tablice te zamenjal z belimi LED so svetile kot tlivke - brlivke. d'oh! Ko sem zaradi tokovne kontrole in sporočil napake na BCju dodal "bremensko" žarnico 10W 24V so tudi LED začele goret normalno. Očitno so mosfeti oziroma kontroler impulzno "tipali" kaj je sedaj na izhodih ... Laughing

Ja pri mojem Santa Feju gorijo meglenke tudi z dolgimi...originalno...brez napak
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2007 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Luči svetijo tako kot morajo, samo klikne ne, če izklopiš dolge luči in če imaš prižgane meglenke. klika seveda ne slišiš, če imaš vključen ventilator...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni