|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žal ne. A že preprosta meritev lahko pokaže marsikaj.
100m RG58 zaključenega z 50 bremenom in napajanega z cca 10 W signala. Meritev polja na nekaj m od kabla pove vse. Izmerjena moč, ki se troši na bremenu pa tudi.
Pri izbiri kabla za te namene moraš biti pazljiv, da ne dobiš kakega kabla z hudo stare zaloge, ker tisti še ne sevajo . Oplet mora biti čim bolj redek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
144300 je napisal/a: |
Če se ne greš forumule I. potem je kabel rgu 58 še zmeraj za uporabit (kaj pomaga nekomu vrhunski kabel zelo drag pri malih močeh in morda pri 10 -15 m dolžine ni noben hud problem... |
No no no...
Iz izkušenj ti povem, da je RG58 samo za obešanje perila.
Od strehe do vrat sem ga potegnil 10 m, potem pa še 10 m do CB postaje. 27 MHz je dokaj nizka frekvenca. Ampak se je poznalo, in to kar konkretno! Tudi na sprejemu. Če sem se priključil na kratek kabel, sem slišal še par postaj več kot na podaljšanem kablu.. Na oddaji res da ni bilo večjih težav, ker je dipol, gnan s 100W pečko, nesel od Jesenic do Lj. Koliko od teh 100W je ostalo v kablu, nisem meril. Po občutku pa kar precej. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf, 100 W za kakih 50 km? Pa tako daleč se sliši če se z dimnika zadereš brez postaje.
Kje so časi QRP-a? _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
50km je šlo (preden je opremo prekril prah) s 5W in 15m RG58.... Pa nimam ravno super lokacije.
Šment, bo treba spet anteno postavit, pa pofirbcat če je sploh še kdo živ na 11m... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radio48 Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 17:23 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.00 Kraj: Starše
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
RG58 nima dvojnega opleta, neglede na proizvajalca. |
Res je. Tisti z dvojnim opletom je RG-223.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
AndrejM je napisal/a: |
Stvar je sledeča: imam Mobile connect kartico za internet, za katero sem kupil eksterno anteno, ta pa ima samo 40cm RG174 kabla. Ker sem na netu nekje zasledil, da ima ta kabel veliko izgubo in da je bolše uporabit RG58 me zanima zdaj vaše mnenje... |
Za WiFi, GPRS, UMTS... in za dolžine kabla do nekaj m vzemi namesto RG-58 raje H-155 in pripadajoče konektorje. Jih ponujajo vsi kolikor toliko resni trgovci z WiFi antensko kramo:
http://shop.wlan-sat.com/
http://shop.wlan-sat.com/?p=cables
http://shop.wlan-antene.net/koaksialni-kabli-c-24.html
http://www.tsp-elektronika.si/trgovina.php
So tudi še boljši kabli, ampak ne moreš kupiti ravno v vsaki "mesariji"... Pri H-155 je treba paziti, da ga fizično preveč ne deformiraš (stisneš). Ima dielektrik iz penastega polietilena, posledično je mehkejši in dovzeten za deformacije. Deformacija pomeni večje izgube / slabši oklop proti motnjam.
LP, Sandi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 2:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolegi radioamaterji, kaj potem priporočate namesto RG58 (predvsem za 2m/70cm)?
73 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S51KM Član

Pridružen-a: Sre 28 Mar 2007 22:31 Prispevkov: 100 Aktiv.: 0.45 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 2m ali 0,7m je prvi uporaben kabel H500. Če pa kdo nujno rabi tanek kabel (kot je RG58), pa lahko namesto tega uporabi RF58LL. Je istega premera, vendar mnogo boljši.
Lep pozdrav,
Mirko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.86 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 10:38 pm Naslov sporočila: RG 58 |
|
|
aly je napisal/a: |
Če se ne greš forumule I. potem je kabel rgu 58 še zmeraj za uporabit (kaj pomaga nekomu vrhunski kabel zelo drag pri malih močeh in morda pri 10 -15 m dolžine ni noben hud problem... |
No no no...
Iz izkušenj ti povem, da je RG58 samo za obešanje perila.
Od strehe do vrat sem ga potegnil 10 m, potem pa še 10 m do CB postaje. 27 MHz je dokaj nizka frekvenca. Ampak se je poznalo, in to kar konkretno! Tudi na sprejemu. Če sem se priključil na kratek kabel, sem slišal še par postaj več kot na podaljšanem kablu.. Na oddaji res da ni bilo večjih težav, ker je dipol, gnan s 100W pečko, nesel od Jesenic do Lj. Koliko od teh 100W je ostalo v kablu, nisem meril. Po občutku pa kar precej. |
Moje izkušnje z RG 58 - 100 m , kupljen v OE pred cca 25 leti ( prej sem pa imel kar televizijskega 75 omskega kar nekaj let?,ker za kaj dražjega ni bilo denarja-hobi( to je bilo pa tud skoraj vse + še nekaj elementov, kar sem imel sploh kdaj kupljeno NOVO v moji amaterščini do sedaj,QTH v ne preveč ugodni legi za višje frekvence(dokaj nizek ASL),je pa še kar RG 58 v uporabi in BO ŠE ostal . Kar se tiče motenj,ni bilo zaznati zaradi RG 58 ne navzven ne navznoter,kar ga imam v uporabi v teh 25 letih??????Sedaj mam pa tud že nekaj metrov RG 213,pa še kakšen meter ga bom kje dobil….morda kdaj tud kakšno cev….
Ja dobro,da vem,da takšni koaksialni kabli RG 58 se ne smejo več uporabljat( ni mi nobeden povedal do sedaj,dobro da sem to zasledil),sedaj več ne žanjemo na roke,ker smo imeli v vasi že pred 34.leti kombajn( sem ga tud sam vozil),,da bi porabil RG 58 za snope vezat?.Kaj menite kakšne kable bi potem lahko uporabil,če bodo kakšne cevi,že razumem na KV tam je žična antena fiksna,ampak na UKV-ju,če bom hotel anteno obrnit,bom mogel tud postajo zraven obračat?Ja dobro,da ne vedo tisti korespondenti,da sem delal z takšnim koaksialnim kablom RG 58 , pa naj si bodo to na :
KV – FT 101Z + INV. V za 80m - brez kakršnega koli tjunerja-BREZ KAKRŠNIH KOLI CLUSTROV ZA VSE SPODAJ NAVEDENO( preko noči vsi kontinenti ( ne v kontestu ) na 80+40m – (v 17 minutah 3 ZL na 40 m) ; pa letelo je tud na 160 m,in tud na 10 m sem samo enkrat probal cela Južna Amerika,J. Afrika…. …Na pomlad bom to anteno zopet usposobil ( neurje polomilo vrh drevesa pred par leti ) z tem RG 58 + FT 101Z ( škoda denarja za novoletne jelke? ( FT1K))
Na 6 m z QRP -10 W ( RG 58 ) 2 krat po tri mesece aktivnosti cca 250 polj ,
na 2 m –prvo ES vezo z UR –IC 202 nisem nobenemu povedal,ker še sam nisem verjel,da je to res,šele po letu dni dobim QSL-kartico(pred 24 leti nazaj) ; nadalje malo gluha FT221R + BFT 66 +40W+ 10 el.H.M.-Yagi ( OD,5B4,OH,[slovenščina je zame španska vas],UA,GI,G,GW,GM,F,TA,EA……….- JY me pa res ni slišal…Repetitor na Avali R6+Vlašiču R3….,Na Aurori mi pa res ni šlo več kot do DL, ja hribi so bili vmes 700-850m višji.); pred par leti nazaj-AA portabel –VHF -86% točk od zmagovalne ekipe-mednarodni rezultati( FT 225 RD,ki so jih nekateri že pred 20.leti zmetali proč (S5.DX) + 50W ,12 V akumulator,kolc brez rotatorja zabit v zemljo, ,svinčnik,papir na kolenih,brez slušalk,milo nebo,brez papige,brez avijacije-dx clustra,še kakšna napaka pri prepisu,štirikolesniki so tud trenirali nekaj zraven)ampak zraven 2 km zračne linije( skoraj optične vidljivosti) je delala še ena postaja,pa nisem nič zaznal od njega,da bi kaj špricalo ,bom pa jaz enkrat vprašal,če je onile kaj imel motenj od mene?Motnje so bile pa takšne kar po celem bandu,da mi je cagar skoz bil v luftu,a mislite,da je to prletelo skoz kabel RG 58 noter?Anteno sem pa občasno z roko obračal ,pa se je malo poznalo na cagarju pri motnjah.
Hvala za nasvet o RG 58,vem,da je kakšna slovnična napaka.V začetku sem hotel dati samo en oglas,pa sem nekje prebral ,da začetniki naj ne bi oglašali,pa sem tukaj videl to temo,saj drugače ne bi tega o kablih prebral,kako pa naj pridem do oglasa,če se ne bom vključeval v prispevke?......Če bi pa kdo snope vezal z njim,pa pridem po žetvi…pa prinesem kakšen literček od zida…,
Z spoštovanjem do foruma in do vseh vaših meritev , jih spoštujem , ki jih navajate. Pozdravljeni , če je kakšen stavek malo šaljive narave ne zamerit , ostali podatki so pa resnični.( trenutno uporabljam 2 / 3 teh RG 58 od vseh kablov , ki so v uporabi ). _________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
Ja nekaj je tudi kabel !
Še posebej če seva namesto antene
Če bi jaz ne opletal z RG58 na 70 MHz bi imel razen prve slo zveze na 3,4 GHz in prve ssb zveze na 24 GHz imel še prvo slo zvezo na 70 MHz
Drugače pa si oglej tole in verjemi, da sem RG58 uporabil samo takrat na 70 MHz in nikoli več.
Mimogrede na isti dan kot sem naredil 1.st QSO na 24 GHz sem delal tudi QRP na 3,5MHz. Vsakemu torej svoje. RG58 je torej uporaben za računalniška omrežja, čeprav so marsikje tudi za to uporabljali bistveno boljše kable.
Vem, kako je bilo pred 25 in tudi več leti. Vem tudi, da je bil takratni RG58 drugačne kvalitete kot današnji. In vem, da ni bilo denarja za hobi, zato smo morali z denarjem šparati. V današnjih pogojih pa je situacija drugačna in uporabljati RG58 za RTX pomeni šparati pri pameti.
Nazadnje urejal/a VolkD Sob Jan 30, 2010 11:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kraj: JN75?? |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Ned Jan 31, 2010 1:42 am Naslov sporočila: |
|
|
AndrejM je napisal/a: |
Stvar je sledeča: imam Mobile connect kartico za internet, za katero sem kupil eksterno anteno, ta pa ima samo 40cm RG174 kabla. Ker sem na netu nekje zasledil, da ima ta kabel veliko izgubo in da je bolše uporabit RG58 me zanima zdaj vaše mnenje, če teh 40cm zamenjam z recimo dvema metroma RG58 ali pa kako drugače. V glavnem anteno bi moral postaviti na kakšno bolj ugodno mesto... |
Kot so že predhodniki povedali, RG58 je skoraj neuporaben.
Za WLAN na 2.4 GHz se po izkušnjah za razdalje do 10m dobro obneseta H-155 (Belden) in CO-100. Slednjega se je dalo včasih dobiti pri USCOM-u. Skupno imata to, da sta oba z dielektrikom iz penastega polietilena.
Pozor pri H-155! Priključki zanj so malenkost drugačni od večine kablov, naj te ne zavede, da so zunanje dimenzije približno enake. Se pa priključki za H-155 dobijo skoraj povsod.
Če misliš zamenjevati samo 40 cm RG-174 se zna zgoditi, da ne boš dosegel skoraj ničesar. Teh 40 cm da "samo" približno 0.6 dB, kar je zanemarljivo. Toliko (in več) izgub si lahko nakoplješ z nekvalitetnim konektorjem ali prehodom. 0.6 dB tudi pri kvaliteti zveze ne pomeni čisto nič. Razen če je tvoja lokacija res neugodna in s podaljšanjem na 2m dolžine dobiš optično vidljivost.
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Jan 31, 2010 7:41 am Naslov sporočila: |
|
|
RG58 kablov je več vrst, vsaj tri. RG58A/U in RG58C/U sta bila uporabljana za računalniške povezave. Dušenje teh kablov je okoli 20dB/100ft. Kabel RG58/U s polno žilo ima le 13dB/100ft. Vse to pri 900MHz.
Podobna zadeva je tudi pri RG59 kablih. Običajno so namenjeni video povezavam. Kabel RG59/U se še danes uporablja za L band. Podobni novejši kabli s drugačnimi oznakami imajo identične parametre RG59/U.
RG58/U ima pol manj dušenja v dB, kot RG174. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.86 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Čet Apr 29, 2010 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
VolkD je napisal/a: |
RG58 nima dvojnega opleta, neglede na proizvajalca. |
To je res. Se pa spomnim starih dobrih časov, ko so kabel RG58 proizvajali še v moji soseščini in ne uvažali iz Italije , da je kabel imel bakrene žičke, brez kake dodatne zaščite, pa tudi pri opletu se takrat še ni šparalo.
Pa so stroje prodali v bivšo jugo, kjer jih itak ne vejo uporabljati. |
Še se ga dobi sicer - AMPHENOL
Prodajem orginalni AMPHENOL antenski kabal RG- 58 komplet sa motalicom na motalici ima 150 m
064/1279333 SRBIJA ,če je prepovedan tukaj  _________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni