|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz resnično ne vem, kaj pravijo razni zdr, bdr, grp ampak, ko sem odpiral s.p. februarja lani, me na ajpes-u ni nihče vprašal za soglasje delodajalca!!!!!! Čeprav imam v opisu del, ki jih lahko opravljam tudi delodajalcu sorodne dejavnosti. V SFRJ sem to potreboval, danes pa nič več. Mesečni strošek z akontacijo davka in zavarovanjem je cca 6.000 SIT plus akontacija davka na tri mesece (pri meni cca 15.000 SiT. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
- S.P. mi ne diši ravno zaradi papirologije. Tega ne maram, ker itak vedno zamujam z vsemi papirji. Tako bi imel poleg davkov še kazni
- keš na roko ni problem zame, ampak za tistega ki plačuje. To ni dobra rešitev zato, ker mora tisti, ki mi plačuje, nekako prikazat stroške na svoji firmi... In tega je - se mi zdi - vedno manj.
- avtorska pogodba bi bila ok, samo je 25% davka kar precej
- "študent naj bo" varianto poznam, ampak se najde tudi folk, ki ti noče "vrnit" denarja, ki gre čez njegov račun Poleg tega to ni legalno. Sreče ne bi izzival.
- kaj pa Podnajemna pogodba - to kdo pozna? http://www.artservis.org/prirocnik/podjemna.htm
Dodatno delo ni nič povezano z osnovno zaposlitvijo, tako da konkurenčna klavzula tu nima pomena.
Sem povprašal še našo pomočnico direktorja, in pravi, da je:
- s.p. za večje zaslužke.
- Podjemna pogodba je enako kot redna zaposlitev, ampak samo za en projekt. Plačaš vse prispevke (poberejo ti 50% ali več).
- Avtorska pogodba še najbolj primerna (poberejo cca. 30%).
LP _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
Jaz resnično ne vem, kaj pravijo razni zdr, bdr, grp ampak, ko sem odpiral s.p. februarja lani, me na ajpes-u ni nihče vprašal za soglasje delodajalca!!!!!! |
Ajpes nima nič s tem. Če nimaš soglasja, te lahko tvoj delodajalec toži. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70641.77
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
int47 je napisal/a: |
s55m je napisal/a: |
Jaz resnično ne vem, kaj pravijo razni zdr, bdr, grp ampak, ko sem odpiral s.p. februarja lani, me na ajpes-u ni nihče vprašal za soglasje delodajalca!!!!!! |
Ajpes nima nič s tem. Če nimaš soglasja, te lahko tvoj delodajalec toži. |
Naj kar toži! V vsakem primeru bo izgubil, ker nima pravne podlage v pogodbi, ki jo je sklenil z menoj, za tako dejanje. Če pa ste podpisali drugačne pogodbe je to vaš problem in ne problem tistega, pri katerem odpirate s.p. .
Zaključek:
Soglasja ne potrebujete, da bi odprli dejavnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 12:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, kakšno pogodbo imaš. Če v pogodbi konkurenčna prepoved ni opredeljena, je zakonska podlaga ZDR.
Citirano iz http://www.zds.si/si/podrocja_delovanja/delovno_in_socialno_pravo/delovno_pravni_nasveti/?&qa=45&mode=print
"Konkurenčna prepoved pomeni zakonsko prepoved opravljanja konkurenčne dejavnosti v času trajanja delovnega razmerja. To pomeni, da delavcu že sam zakon prepoveduje, da zaradi lojalnosti do delodajalca, v času trajanja delovnega razmerja, opravlja posle, ki sodijo v delovno področje ali dejavnost delodajalca in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco, ne glede na to kakšno delo opravlja in kakšna znanja pridobiva."
EDIT:
ZDR je na:http://www2.gov.si/zak/Zak_vel.nsf/067cd1764ec38042c12565da002f2781/c12563a400338836c1256ba500446eda?OpenDocument
Nazadnje urejal/a int47 Sre Mar 14, 2007 12:56 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 12:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, res je tako, sem tudi sam pregledal zakon. Ima int47 kar prav. Avtomatično zmaga delodajalec.
Ni treba da je v pogodbi, ker že zakon pravi tako. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, a to samo v primeru konkurenčne dejavnosti ! Sorodna dejavnost ni nujno tudi konkurenčna. Če se gre za katerokoli drugo dejavnost torej ni osnove. Torej soglasje delodajalca ni potrebno. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 1:22 am Naslov sporočila: |
|
|
"dejavnost delodajalca" utegne biti precej široka definicija.
Če je možno, je najbolje poskrbeti, da do tožbe sploh ne pride. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 2:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Da ne bo dvomov:
Citiram: |
(1) Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.
(2) Delodajalec lahko zahteva povrnitev škode, nastale z delavčevim ravnanjem, v roku treh mesecev od dneva, ko je zvedel za opravljanje dela ali sklenitev posla, oziroma v roku treh let od dokončanja dela ali sklenitve posla. |
Sicer pa ja je zelo širok pojem, ki pa se ga da zelo hitro tudi obiti (vsaj po tistem, kar so meni razlagali ljudje, ki se nekako razumejo na tole). Apak kot rečejo angleži "better safe than sorry" oz. bolje nekaj varnega, kot pa da nam je potem žal.
Če se spuščaš v to brez privoljenja pazi, da boš resnično lahko dokazal, da ne gre za konkurenco.
Sej v bistu sploh ni potrebno dovoljenje. Je pa velikokrat dobro, da ga imaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.45 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 8:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
(1) Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco. |
To je kul, popoldne lahko delam kar hočem, le elektrike ne smem delat in prodajat....  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa sklepat zavarovanj  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
invisible Član

Pridružen-a: Čet 04 Nov 2004 21:27 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.25 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj, jaz se pa potem popoldne ne smem učit.
Študent d.o.o. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm kako pa je kaj z clanarinami raznih OZ in GZ? So obvezne? Te poberejo kar nekaj denarcev mesecno... In ce imas npr. 1000 EUR letnega prometa.... Verjetno bolje avtorska pogodba? _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
domobranko Član

Pridružen-a: Pet 03 Mar 2006 17:55 Prispevkov: 35 Aktiv.: 0.15 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
popoldanski s.p. ima okoli 7k mesečno prispevkov, kaj točno je všteto v to ceno pa ne vem...
avtorska pogodba ima fiksnih 25%, prvi davčni razred pri s.p. pa 16%...
tako da če je namen izdat 1 račun letno se verjetno bolj splača avtorska pogodba... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni