|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.66 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Quote: "Poleg tega pa ko sem se dotaknil žice z vezico se je iskrilo."
Taki so nam nevarni. Predvsem zaradi nevednosti. Ne piše ali se je iskrilo na 12 V ali na 220V strani, ampak...
Jur
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.81 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
...
Samo, lepo te prosim nehaj smešit samega sebe in pit živce drugim. Nimajo namreč vsi tako debelih kot igo in jaz. |
Darko gre zato, da je omenjena oseba odprla vsaj 50 tem. V NITI ENI ni prišel do zaključaka oziroma se mu ni zdelo vredno to napisati, ampak je spet odprl novo. Sledeča odprta tema te osebe, ki se bo nanašala na transformator, usmernik, ohmov zakon bo brisana brez opozorila, kajti Igo je v tej temi to zelo dobro razložil, a misllim da Boštjan vsega kar presega več kot tri vrstice sploh ne bere.
Tole, recimo se je znašlo v sporočilu o izdelavi tiskanine od A-Z. V samem sporočilu
o izdelavi napisano vse do podrobnosti dokumentirano s fotografijami kar lahko razume še največji bedak, če seveda vse to prebere.
bostjan91 je napisal/a: |
Ker nisem dobil pojasnila zakaj je moje vprašanje letelo v smeti - tudi ko sem poslal moderatorju ki ga je izbrisal zasebno sporočilo, ga postavljam še enkrat:
Zakaj se mi pri sušenju positiva20 naredi na robu debela črna črta? In če se mi ne stopi prosojnica verjetno moram dati vse skupaj bližje luči? |
Bral sem da uporablja veliko ljudi za osvetljevanje kar žarnico iz javne razsvetljave.
Ali je to prispodoba da je iste moči ali so jo to kar "sunili" od ene svetilke?
Ali se ta žarnica priklopi kar na hišno (230V) napetost ali na kaj šibkejšega/močnejšega?
Pri sosedovih na HamTech-u sem bral njihov vodič in me zanima zakaj morajo ploščico potem ko jo popršijo s sprejem segreti z infra pečjo?
Kako veš da je razvito ko jo nehaš obsvtljevati in kako veš kdaj je razvita v natrijevem lugu?
Vse to bi vprašal na tistem forumu a me administrator še ni sprejel ker kaže da ga danes ni na forumu.
Hvala za odgovore.
Boštjan |
Bi kar tukaj postavil vprašanje:
Ali kdo printa filme za delanje tiskanih vezij z ink jet tiskalnikom?
Imam HPdeskjet 5652 in me zanima če odstaja kakšna folija da bi lahko nanjo printal in nato izdelal TIV?
Probal sem z folijo za prosojnice pa se vse razmaže! |
Veliko takih cvetk je pa še v smeteh..
Pa še zelo lep primer kako naj sporočilo izgleda. Avtor zastavi vprašanje, v sporočilu aktivno sodeluje ter poroča o rezultatih. Taki osebi je veselje pomagat.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
bostjan91 je zelo podoben kakemu članu, kakega ameriškega foruma.
Tale primer s transformatorjem tukaj je tam "večna" tema in "resnejši" ljudje se do onemoglosti trudijo s takimi začetniki in laiki vendar ti le dobijo odgovor.
Takim verjetno bolj pomaga, če dobijo odgovor v stilu "to naredi tako in tako", kot pa teoretična razlaga. Največkrat taki začetniki niti ne vedo kaj in kako vprašati v zvezi s svojim problemom.
Saj veste, dobro vprašanje je že pol odgovora. Zelo, zelo dobro vprašanje pa verjetno odgovora niti ne rabi.
Da bi se pa kdo zafrkaval...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.66 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakršna slikca, takšen član. Nekateri kljub konkurenci nimajo težav...
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
6.86 KB |
Pogledana: |
5062 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.09 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ubogi Bostjan
Vsi ga mucite z enimi znanstvenimi formulami, ki jih se doktorji ne razumejo
Evo direkten odgovor na vprasanje.
Bostjan, cetudi imas 1000W (VA) trafo, bo tvoje vezzje iz njega vleklo tocno toliko toka, kot ga rabi. V tvojem primeru 50mA. Nikakor pa ne sme imeti trafo manj moci, kot za naprava rabi!
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sixkiller Član

Pridružen-a: Čet 28 Dec 2006 19:10 Prispevkov: 169 Aktiv.: 0.75 Kraj: Čatež / Trebnje
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Ubogi Bostjan
Bostjan, cetudi imas 1000W (VA) trafo, bo tvoje vezzje iz njega vleklo tocno toliko toka, kot ga rabi. V tvojem primeru 50mA. Nikakor pa ne sme imeti trafo manj moci, kot za naprava rabi! |
Tocno tako!
Ni mi jasno kaj se bostjan91 sploh se mucis z elektriko. Raje se pojdi za kuharja ali natakarja. Najbolj me moti pa to da ne poznas niti osnov. Za zacetek bi bilo dobro da si pogledas ohmov zakon. Tako pac je.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjan91 Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 18:58 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.79 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Ubogi Bostjan
Bostjan, cetudi imas 1000W (VA) trafo, bo tvoje vezzje iz njega vleklo tocno toliko toka, kot ga rabi. V tvojem primeru 50mA. Nikakor pa ne sme imeti trafo manj moci, kot za naprava rabi! |
No tebi pa lahko rečem HVALA.
In oprosti če nevem nič o tem saj se nisem rodil ekspert. Veš, že tako malo nas je elektrotehnikov pa še mene bi poslali drugam?
Pač me to veseli in rad prebiram take članke kot jih je napisal SimonS.
In nemorem postavljati nekakšnih znanstvenih vprašanj in brati zapletenih odgovorov če sem začetnik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar trije moderatorji so se oglasili v tej temi. Sprašujem se ali je ugled foruma v nevarnosti?
Ostali udeleženci pa so se kar potrudili in jim verjetno ni bilo žal truda.
Neznanje ni greh.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.81 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Kar trije moderatorji so se oglasili v tej temi. Sprašujem se ali je ugled foruma v nevarnosti?
Ostali udeleženci pa so se kar potrudili in jim verjetno ni bilo žal truda.
Neznanje ni greh. |
Nikjer ni napisano, da je greh. Je pa za take, ki najedate tudi simpatična rešitev.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
A sedaj bi bostjan91 po tem, ko postavi vprašanje moral pritisniti še na IGNORE.
Tudi ti bi lahko pritisnil na IGNORE, ko te kaj žre.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.09 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bostjan glej. Na tem forumu je skoraj vse, kar nekaj pomeni v sloveniji v zvezi z elektroniko. Po domace vrhunski strokovnjaki na svojem podrocju, pa naj so amaterji ali poklicni. Obvladajo sceno. Sedaj nisem bral tvojih prejsnjih prispevkov, ampak verjetno jih moti tvoje neznanje osnov elektronike. Vsi smo zaceli in nule. Je pa res, da se je dobro prvo malo nauciti osnove elektronike. Ohmov zakon, elemente, zakonitosti le teh, .... skratka osnove. Saj ni dosti literature. Lahko ti se jaz kaj posodim.
Predvidevam, da so tvoja vprasanja prevec banalna. Oprosti izrazu. No, glede na to temo bo ze drzalo. Glej, res nastudiraj malo te osnove. Ko bos prebral knjigo, bos reku. "Ma sem bil butlo! Zakaj nisem tega ze prej nastudiral, sedaj mi je vse jasno!" Do takrat pa le se kaj vprasaj. Ce bom le vedel, ti bom pomagal!
p.s. te teme nikakor ne uplivajo na kvaliteto foruma. Samo razsirjajo ga! Modulatorji vzelite to kot dobro!
p.p.s. prosim nocem sedaj razdvajati ljudi in povzrocati razne odgovore eni za, drugi proti. Fant je dobil odgovor in zadovoljen je z njim, zatorej temo lahko zaklenete.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Tudi ti bi lahko pritisnil na IGNORE, ko te kaj žre. |
Smo ze zdavnaj Moderatorji nimajo tega luksuza, ker bi bilo precej v nasprotju z njihovo funkcijo.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
To za moderatorje in IGNORE je res. Vendar niso ne oni ne kdo drug tu našteli eno samo kršitev pravil foruma. In mislim, da le to šteje.
Član foruma je lahko vsak, brez pogojev o izobrazbi ali nivoju znanja. Lahko je tudi ekonomist, ki želi pomoč, ker mu je "crknila" varovalka in je ne zna sam zamenjati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.86 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Mislim, da smo, ali ste zašli, glede naslova teme. Boštjan91, tebi pa tako, kot drugi, predlagam kakšno knjigo o osnovah elektrotehnike in elektronike...... raca ni za na kolo......že očitno "vznemirjaš" vse udeležence foruma!
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.93 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot uporabnik in kot moderator tega foruma sem boštjanu že:
-Ponudil literaturo.
-Poslal sem mu po pošti releje ( mimogrede kaj je z njimi?).
-Ga kar nekajkrat povabil na najmanj popoldnevni tečaj o osnovah.
-Mu kot začetniku ponudil izdelavo kakega projekta skupaj.
Boštjan ali navedeno drži ?
Nič od tega ti ni bilo všeč.
Zdaj pa prosim povej kaj bi pravzaprav hotel ?
Zase vem kaj hočem. Hočem, da se nekaj naučiš, a ne nekaj šablonsko in po delčkih, temveč v celoti. Hočem preprečiti smetenje in nakladanje vse povsod.
Od tega trenutka dalje si izberi eno temo, neko samogradnjo, karkoli po lastni izbiri. Vendar eno samo stvar. Napiši kaj si si izbral. Pomagali, ti bomo vsi po svojih močeh.
Ena sama omejitev je: NE ODPRI NOVE TEME, DOKLER STVARI NE DOKONČAŠ ! Tudi vmesne faze dela, kot tudi končan izdelek dokumentiraj. Če je le mogoče fotografiraj. Če to ni mogoče, ti bomo omogočili.
Torej. Tale moj post in še nekaj njih ( tema bo prečiščena) bo premaknjen drugam takoj, ko si izbereš temo in samogradnjo, ki jo boš začel delati.
Do takrat bodo vsi tvoji novi posti v drugih ali novih temah brisani.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 dni