www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dipl. inž. vs. mag.
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 24, 2007 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
Vprašaj nekoga v 5 letniku na elektroniki koliko se še spomne "strojev".

Evo da povem iz prve roke:)
Mah strojev se spomnim bol okvirno. Vem približno kaj smo imeli, pa če bi rabil bi si še enkrat pogledal. Sicer pa me tista snov ni niti kaj preveč zanimala.
Ja, kakšnega vica od Lenassija pa se mogoče še spomnim:)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 24, 2007 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

egomez, mislim da nas je tukaj nekaj takšnih, ki lahko povemo to iz prve roke. Nisem naključno postavil takšnega vprašanja. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2007 2:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
egomez, mislim da nas je tukaj nekaj takšnih, ki lahko povemo to iz prve roke. Nisem naključno postavil takšnega vprašanja. Wink

ja ja, saj vem:)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
hacker007
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Jan 2007 23:16
Aktiv.: 0.12
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2007 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo se mojega mnenja. Sem zdravnik in se resno in redno ukvarjam z elektroniko.
Kar se zaposlitve enega zdravnika z elektro-magisterijem ali doktoratom tice je predvsem primerno vprasanje kaj delodajalec namerava z zaposlenim.
En zdravnik ima po mojem mnenju in izkusnjah glavno prednost to, da je dokazal, da je vztrajen, ce je dokoncal medicino in se elektro-izobrazevanje. Drugo pa je, da en 100% stromar ne izkazuje nujno da stvar bolje obvlada (praksa). Noben od teh mojih kolegov v srednji soli ni v rokah drzal spajkalnika, na faksu pa se manj, ce le ni imel lastnega interesa... Taksnih poznam na tone (in verjetno noben od teh ne uporablja interneta i.e. ne sledi stroki in ne bere mojega posta Very Happy).
Skratka, dolocene stvari se da nauciti in ce rabi delodajalec enega cloveka za prodajo in komunikacijo z ljudmi bo zdravnik tudi primeren. Drugo pa je, ce rabi nekoga s prakticnimi izkusnjami (tu pa lahko jaz konkuriram Cool)...

Ce kdo ponudi dobro placano sluzbo, evo me.

lp
Rok
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
BluPhenix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2007 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi pa bilo končno tudi enkrat fanj, da bi se zgubil ta stereotip da mora elektro inženir kdajkoli držati spajkalnik v rokah, ker v zadnjih letih to sploh ni več tipično.

Spajkalnike večinoma vihtijo ljudje v proizvodnji. Inženir elektronike navadno na svojem delovnem mestu malokdaj prime spajkalnik v roko, oz je procent takih, ki ga prime zelo majhen. Tako da bi bilo res fanj, da se neha obravnavati izkušnje nekoga na podlagi tega, koliko krat je držal spajkalnik v roki ....
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2007 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix, tudi dipl.matematik mora znat seštevat in to brez kalkulatorja. In slavist je prav da ne samo da ve kako se pravilno tvori stavčne oblike, ampak se mora znati tudi pravilno izražat.

Pri načrtovanju neke naprave mora elektro inženir upoštevati tudi delovne postopke in prav je, da pozna tudi problematiko s tega področja.

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2007 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delovnih podrocij je vec, nekatera pac ne potrebujejo znanja iz vihtenja spajkalnika.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BluPhenix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2007 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, točno to kar pravi glitch.

Če je tvoje delovno področje izdelovanje embedded operacijskih sistemov, ne potrebuješ spajkalnika, prav tako ne, če je tvoje delo izdelovanje integriranih vezij, ipd.

JAz spajkalnika nekako ne smatram kot osnovno orodje elektro inženirjev, zato se mi primerjava z matematiki ne zdi na mestu. Spajkalnik dandanes osnova serviserjev in hobi elektronikov. Večina ostalih brez problemov preživi brez.

NE more bit nekdo slab elektro inženir, če ne zna priciniti LQFP64 elementa. Moje delo kot razvojni inženir je razvijanje naprav, ki mojemu delodajalcu prinašajo dobiček. Če med razvojem uporabljam spajkalnik ali ne je čisto irelevantno.

VolkD, ne mi zdej rečt, da bo inženir uporabil drugačno, recimo dražje ohišje (ali postavitev elementov) samo zato, da bodo zadevo delavci v proizvodnji lažje dajali skupaj. No ok, če se boljše cenovno izide tako, verjetno ja, za delat njim uslugo pa ne.

Tukaj bi bilo prej namestu, da bi omenili znanje osnov elektrotehnike, če že primerjamo z matematiki, ki morajo znati računati na pamet. V bistvu je osnovna zahteva pri obojih ista. Ponavljam, vsekakor pa ne spajkalnik, vsaj ne, ko potegmeš črto pod vsemi smermi, ki jih elektroinženirji lahko uberejo, in anrediš povprečje.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2007 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdo in kako ti potem izdela prototip? In ali je to potem hitreje in s tem ceneje ?
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 27, 2007 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
... VolkD, ne mi zdej rečt, da bo inženir uporabil drugačno, recimo dražje ohišje (ali postavitev elementov) samo zato, da bodo zadevo delavci v proizvodnji lažje dajali skupaj. No ok, če se boljše cenovno izide tako, verjetno ja, za delat njim uslugo pa ne ...

Se vidi, da še nisi delal v proizvodnji ali razvoju za proizvodnjo. Tam je znanje el. ing. zelo malo cenjeno (pa če je še tako dober), če bo proizvodni proces prezapleten ali predrag. Kot razvojnik sem se ukvarjal 3x več z poenostavitvijo in pocenitvijo proizvodnega procesa, kot pa s svojim osnovnim elektro poklicem. Kaj so si ob tem mislili delavci za trakom je bila zadnja skrb naročnika projekta ... Confused
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 27, 2007 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čakaj sej sem napisal, če nebo predrago. Sej sem napisal. Če bo sestavljanje prineslo dodatno podražitev, se seveda poenostavi, če pa prinese samo negodovanje delavcev za tekočim trakom se poenostavitev ne izvede, tak pač je danes. Sej poenostavitev oz. pocenitev proizvodnje je tvoje delo, no odvisno v kakšnem oddelku si zaposlen. Kot sem že napisal, delo elektro inženirja je to, da razvija izdelke tako, da njegovemu delodajalcu prinašajo čim večji dobiček.

VolkD glede prototipa. Lahko ga daš izdelati delavcu v proizvodnji, ki bolj obvlada spajkanje kot ti. Preprosto .. zakaj bi se mučil in uničil par elementov, če lahko daš nekomu da sestavi v tistem času pa delaš ti kaj drugega. Seveda če gre za 2-3 velike elemente bo tak človek verjetno tudi sam zalotal. Kot pa sem napisal ni treba da obvlada lotanje mikro ohišij in česa drugega.

Pač spajkalnik ni več osnovno orodje elektro inženirja (pa vprašanje koliko je sploh bil). S tem se je treba sprijaznit. Jaz bi prej rekel da je računalnik. PAč časi se spreminjajo. Treba je pa tudi ločevati razvojne inženirje od delavcev v proizvodnji/serviserjev/hobistov.

P.S.: V proizvodnji sem delal občasno več kot 10 let. Pa tudi "razvil" neke stvari. Je pa res, da je manjše podjetje, kjer se vsi poznamo in nekako pogovorimo. Če bi delal v večjem, kjer je še eno morje drugih razvijalcev in je načeloma razvoj precej ločen od proizvodnje, bi verjetno delal drugače. Pač ne sklepat zaključkov o ljudeh, če jih ne poznate Wink
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 27, 2007 1:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem delal 20 let v veliki firmi kjer nas je bilo kar nekaj razvojnikov proizvodnje in postopkov. Sicer nismo delali vsi enakih zadev, vendar se je naše delo in projekti velikokrat prekrivalo.

In najboljši smo bili tisti, ki smo proizvodni proces praktično poznali v nulo ... se pravi tudi načine spajkanja, če se gre za proizvodnjo elektronike. Mislim, da bi o tem trenutno vedel največ povedat Mare, ki dela na točno takšnem del. mestu.

Na novo prišli visoko izobraženi dipl-ing-i in podobno nam kljub višji izobrazbi niso mogli konkurirat, ker se praktičnih postopkov ne da naučit nikjer drugje kot v proizvodnji. Včasih so se mi kar zasmilili, ker so se kljub 8. stopnji v proizvodnem razvoju počutili in obnašali kot "nagi in bosi". Po nekaj letih nas je dohitel in seveda tudi prehitel le eden od desetih. Večina jih je šla raje stran (kljub solidni plači), nekaj pa v menagment ... tisti so bili potem še najbolj "pametni" za štromarje in delavce ... Evil or Very Mad

Imeli pa so slabo točko ... če mi je kateri od takih očital kakšno nesposobnost sem ga takoj zaprosil za pomoč ter predloge. Tega sicer nisem nikoli dobil, sem se jih pa na ta način rešil za vedno ...

Pri "našem" Maretu kaj takega verjetno ne bi uspelo oziroma niti ne bi bilo potrebno ... Smile
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 27, 2007 1:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
VolkD glede prototipa. Lahko ga daš izdelati delavcu v proizvodnji, ki bolj obvlada spajkanje kot ti. Preprosto .. zakaj bi se mučil in uničil par elementov, če lahko daš nekomu da sestavi v tistem času pa delaš ti kaj drugega. Seveda če gre za 2-3 velike elemente bo tak človek verjetno tudi sam zalotal. Kot pa sem napisal ni treba da obvlada lotanje mikro ohišij in česa drugega.

Ker vemo, da se stvari, če je le malo bolj kompleksna ne da narediti s prve, je za razvoj potrebno več iteracij. In za vsako iteracijo boš torej delal popolno dokumentacijo, da ti bo delavec lahko stvari naredil skupaj. No v bistvu lahko, a povej mi potem koliko časa bo trajalo, da narediš tak prototip. Dandanes je čas tako pomemben, da te če malo bolj mečkaš v razvoju konkurenca mimogrede prehiti. In saj veš, kdor prvi pride, prvi melje.

Da ne bo pomote, ne trdim, da je to glavno orodje el.inženirja, trdim pa, da mora zraven ostalega obvladati tudi to. Še posebej zato, da ve kako zahtevna je kaka ročna operacija spajkanja v proizvodnji sami in da se ji pri načrtovanju, če se le da izogne.

Še zanimivo vprašanje: Kolikšen je strošek preprostega mostička na tiskanem vezju v primeru proizvodnje 10.000 kosov naspram načrtovanju tiskanine brez tega mostička ?

Če so delavci z tem kako delajo nek izdelek nezadovoljni, potem moraš vedeti dve stvari: - prišli so da bi uspešno delali in dobili plačo. Imajo skupaj mnogo izkušenj. Izplača se jih poslušati.
- opazili so da razvojnik blage nima, kako se stvari streže in ga poskušajo nategniti, da bi jim bilo lažje.

Izberi si !

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 27, 2007 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam občutek, da tule v košaro mečemo sadje, čeprav so jabolka nekoliko drugačna od hrušk ali sliv Wink .

Zanimiva kombinacija (čeprav redko videna) je znanje iz področij elektrotehnike in strojništva. Prepričljivega vzroka za to pa žal ne najdem. Mogoče smo pa elektrotehniki le preveč prepričani, da o mehaniki in strojništvu že tako vemo dovolj.

Je pa še ena dilema, ki se pojavi med branjem te teme. Zdi se mi, da smo pomešali raziskave in razvoj ter prenos prototipa v serijsko proizvodnjo. Od razvoja laboratorijskega prototipa, namenjenega učenju in raziskavam do izdelka namenjenega serijski proizvodnji je še nekaj vmesnih faz. Te pa se velikokrat iz različnih vzrokov preskočijo ali zaobidejo. Razlogov je pa verjetno več:
- časovna stiska, saj bi moral biti izdelek že včeraj v proizvodnji
- neznanje (namenski izdelek ustreza specifikaciji, dodamo še prvo ohišje, ki je dosegljivo, ...)
- to ni moje delo (senzor na mizi dela, kable do njega boste pa na stroju že potegnili ...)
- ...

Mimogrede: se je mogoče že kdo vprašal, zakaj je dobršen del na forumu objavljenih izdelkov brez slike vgrajenega v ohišju?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 27, 2007 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Imam občutek, da tule v košaro mečemo sadje, čeprav so jabolka nekoliko drugačna od hrušk ali sliv Wink .

...

Je pa še ena dilema, ki se pojavi med branjem te teme. Zdi se mi, da smo pomešali raziskave in razvoj ter prenos prototipa v serijsko proizvodnjo.

Res se mesajo razlicne stvari

Offtopic: se zadnjic, obljubim Smile

Verjetno zato, ker je bil vsak za vse in ste bili zaposleni v podjetju, kjer ni imel vsak jasno definiranih nalog? Kako se lahko nekdo 100% posveti svojemu delu, ko pa pocne se 10 dodatnih stvari? Mar ni frenki nacel to vprasanje v neki drugi temi? Zadeva lahko postane precej neucinkovita. Kaj je bolje: programer spajka nekaj 4 ure ali pa nekdo drug spajka 30min? Da programer spajka 30min? To pomeni, da se vec casa ukvarja s spajkanjem kot programiranjem... potem to ni vec programer.

OK, back to topic.

Stromarija je prevec siroko podrocje. Podobno, kot da bi od ginekologa pricakovali da prime za skalpel in kaj vem... opravi bypass?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni