|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sergej Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.22
|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Če bom jaz delal membrano sam, boš tudi ti delal pločevino in cevi sam.
Pa če stavo postaviva drugače. Kdo bo prej pridelal 10 m3 čiste pitne vode. Jaz z membrano ali ti s kotlom za žganje in čigava voda bo cenejša?
Druga opcija: Bom prej jaz s švicarskim nožkom izdelal računalo na kroglice ali ti konkurenčen procesor z vso svojo opremo domače delavnice?
Glavni proizvajalec membran je pa Filmtec / DOW in za 100€ jo dobiš v vsaki vasi. Odkrito povedano me zato za probleme izdelave... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70630.67
|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 12:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 9:18 am Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
Pa mi še povej v kateri vasi jo lahko kupiš za 100 Evrov? Naprimer Vrhnika, Litija, Kranj, Metlika - to so sicer mesta  |
Kot ti je že Sergej napisal, tudi naših komponent ne dobiš po teh mestih pa to ni nobena ovira, da tega ne nabaviš.
Sedaj pa borisz prosim obrazloži mi, kako bo ta tvoj kotel za šnopc uporabljal nekdo, ki stanuje v mestu oz. v stanovanju?
Da ne omenjam, da bo moral, kljub temu da ne kuha šnopca, plačevati državi še davek na ta kotel (razen če je manjši od 50l). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Destilirana voda za pitje ni najbolj primerna. Pri destilaciji so odstranjeni razni koristni minerali (Mg, Ca in še kaj). Če je vonj po kloru moteč samo pri pitju, je najenostavneje vzeti pijačo v plastenkah. Pa še to ne samo čisto vodo.
Jur
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
torej ne upaš. Membrana je visokotehnološki izdelek. Pa mi še povej v kateri vasi jo lahko kupiš za 100 Evrov? Naprimer Vrhnika, Litija, Kranj, Metlika - to so sicer mesta  |
Pa kje ti živiš Boris? Hočem ti dopovedat, da membrane niso več noben tehnološki čudež. Že celo večnost se masovno delajo za široko potrošnjo. Ker si že zapel na to vas. Memebrano za 100€ lahko recimo kupiš:
PerRO d.o.o - Mokraška vas 41 - Sp. Idrija - lahko preveriš: 05 37 28 030. Cel sistem za 300 litrov na dan pa za slabih 400€
Grem stavit, da ti jo z veseljem pripeljejo tudi domov in jo boš lahko kupil tudi v svoji domači vasi - taka je pač po novem trgovina.
Jur
Dve teoriji sta okrog trdote vode. Seveda vsaka zagovarja prednost svoje. Če verjameš eni, piješ mehko vodo. Če verjameš drugi, imaš na voljo mineralizator. Saj veš, če je povpraševanje, je tudi ponudba. Dejstvo pa je, da kapnica ni še nikogar pokopala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Kapnica je vse prej kot destilirana voda. Vsa vsebina strehe (navaden prah, cvetni prah, saje, ptičji byprodukti in ostalo) je sprana v rezervar.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
To imaš prav. Čeprav dvomim, da streha prispeva kaj dosti blagodejnih mineralov. Prej bogastvo ptičjih kakcev
Ta fama okrog nevarnosti destilata je zanimiva. Pred časom sem se pogovarjal z nekimi Arabci. Bili so prepričani, da te po destilatu pobere v nekaj sekundah, ker ti popokajo celice. Očitno so spregledali, da se vsa bogata Arabija oskrbuje ravno z destilatom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazadnje urejal/a . Tor Maj 29, 2007 11:01 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Na strehi je velika količina prahu, ki ga nanese veter. Na oko še celo več od pričjega produkta. Osmotska razlika med navadno vodo in destilirano je minimalna, brez da bi popokale celice.
Je pa osmotsko gledana precejšnja razlika, če pride (na primer pri utapljanju) v pljuča sladka ali slana voda. Način utopitve je različen. Za utopljenca je sicer to nebistveno.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14678 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Destilirana voda za pitje ni najbolj primerna. Pri destilaciji so odstranjeni razni koristni minerali (Mg, Ca in še kaj). Če je vonj po kloru moteč samo pri pitju, je najenostavneje vzeti pijačo v plastenkah. Pa še to ne samo čisto vodo.
Jur
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Proteus, kljub temu, da si zelo off topic, ti bom odgovoril, vseeno te pa prosim, da najprej prebereš poste, da ne boš tako sekal mimo:
- Za material je Sergej napisal, da se ga dobi v vsaki vasi
- Sicer beseda sploh ni nanesla na uporabo v stanovanju, pa kljub temu. Pri nas imamo doma napravo, ki se ji reče štedilnik in tam lahko uspešno destiliraš
- o velikosti kotla sploh ni bilo govora, jaz sem imel v mislih majhen kotel - manjši od 50l |
Borisz, moje pisanje je povsem konsistentno in v smislu vajinih predhodnih pogovorov.
Stvari je potrebno primerjati primerljivo v vseh segmentih in ne kar tako samo v enem delu, ki ti trenutno odgovarja. Če izhajamo iz dejstva DIY; potem dajmo to tudi celostno obdelati v vseh segmentih od nakupa, izdelave do uporabe:
(1) Če je pogoj možen nakup v neki slovenski vasi, potem ta kriterij ENAKO izpolnjujeta obe metodi, ker danes trgovina ni več omejena na nakupe v lokalni trgovinici.
(2) Če je pogoj tehnologija sestavnih delov, potem hitro ugotovimo, da domači izdelovalec niti slučajno ne obvladuje celotne tehnologije izdelave. V obeh primerih bo moral nekaj kupiti, pa naj si bo to membrana ali bakrene cevi in bakren pločevina.
(3) Če je govora o kompleksnosti izdelave, potem je jasno, da je z izdelavo kotla za kuhanje žganja bistveno več dela. Je bistvena razlika ali med dve cevi daš membrano ali pa moraš narezat, skriviti in zalotati na desetine bakrenih delov in še kaj poleg.
(4) Če je govora o enostavnosti uporabe, potem tukaj sploh ni več nobene debate.
Rezime:
(1) možnost nakupa sestavnih delov iz najbolj zakotne vasi
membrana: obstaja
kotel: obstaja
(2) dostopnost tehnologije
membrana: domači izdelovalec ne obvladuje celotne tehnologije in jo mora en del kupiti
kotel: domači izdelovalec ne obvladuje celotne tehnologije in jo mora en del kupiti
(3) kompleksnosti izdelave
membrana: zelo enostavno
kotel: potrebne ročne spretnosti in kopica orodja, verjetno celo delavnica za oblikovanje kovin. Vsega tega velika večina ljudi enostavno nima
(4) enostavnost uporabe
membrana: enostavna
kotel: zelo nerodna in nevarna, zavzema ogromno prostora in če kaj zabluziš se lahko celo vse skupaj razleti itd...
Mi je potrebno dodati še kaj?
Zgornja analiza jasno kaže, da je iz posameznih sestavnih delov, ki jih je mogoče nabaviti tudi v najbolj zakotni vasi, bistveno lažja izdelati napravo po reverzni osmozi.
Če tukaj dodam še kriterij praktičnosti, torej vsakodnevna uporaba ... moje mnenje je, da bi žena od borisz-ja tisti ropotijo od kotla, prej ali slej vrgla iz kuhinje v najbližji smetnjak.
Enostavnost tehnologije za domači DIY je torej jasna in enoumna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Motiš se Silvo. To z destilirano vodo je navadna fama. Brez problemov jo lahko piješ.
Seveda pa si v hudih režavah, če ti zmanjka soli - natrijeve seveda in ne kalcijeve. V vročih puščavah je izguba soli zaradi potenja tako velika, da moraš jemat solne tablete in to ne glede na trdoto vode, ki jo piješ. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2007 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Potem boš trdil tudi, da osebni računalnik ni visokotehnološki izdelek. |
Tudi kuhinjska ponev s teflonsko prevleko je visokotehnološki izdelek
Ostaja pa preprosto dejstvo, jaz naredim filter z "visokotehnološko" membrano bistveno prej, kot pa boš ti izdelal tvoj "nizkotehnološki" kotel za kuhanje šnopca.
Po tej tvoji logiki je potem vsaka otroška igrača, ki vsebuje kakšen IC visokotehnološki izdelek. PS: IBM je n.pr. odprodal proizvodnjo prenosnikov kitajcem, ker tega enostavno ne smatra več za HiTech. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni