www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnilec za Pb akumulator 5Ah
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Adi, res je, ti si samo podal predlog.....
Jaz sem tvoj predlog že dolgo časa nazaj izboljšal, vsaj za moje potrebe. Namreč pišem iz izkušenj in vem, da je motor od pralnega stroja preslaboten (preizkušeno), kajti že sam alternator potrebuje za svoje delovanje kar nekaj moči da sploh štarta.
Jaz imam avtomobilski alternator cca 55A in motor z močjo 750W, pa še zmeraj "počepne" ko ga obremeniš z nekje 15A... Prilagam še dve slikici.

LP, Jani

generator 002_.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  265.07 KB
 Pogledana:  3 krat

generator 002_.jpg

generator 004_.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  218.57 KB
 Pogledana:  2 krat

generator 004_.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jernej Š.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33
Aktiv.: 0.38
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kar se tiče golega problema polnjenja akumulatorja, se jaz držim starega pravila za počasno in zdravo polnjenje: polni se z virom konstantnega toka, ki je enak 1/10 kapacitete akumulatorja. Pri 5 Ah akumulatorju torej znaša ta tok 0,5 A. Tokovni vir za tak tok ni problematična zadeva, lahko si pomagaš tudi z usmernikom s tokovno omejitvijo. Drugače pa bi morda kaj našel na www.epanorama.net. Polnjenje je v tem primeru dolgo, kakih 14 ur.

Jernej
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jernej Š., živiš v zmoti. Polnenje kot si ga opisal ti, velja le za NiCd in NiMH akumulatorje, ne pa tudi za Pb. V tej temi govorimo o Pb akumulatorjih

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

... povrhu vsega pa je tema rahlo zavila v smer polnjenja akumulatorjev za viličarje, kjer 1/10 kapacitete pri cca 1000 Ah ni ravno malo.

Naš domači Enostaven polnilec ima velik trifazen trafo (varovalke 3 x 16A) z odcepi za standardne napetosti (24V, 36V, 48V, 60V, 72V, 80V) in regulator.

Domači malo manj enostaven polnilec pa ima 3f transformator in elektroniko, ki skrbi za: vzdrževalno/nočno/hitro/urgentno polnjenje, tiristorsko regulacijo na primarju, ...

Moči polnilcev se pri viličarjih merijo v kilovatih pri 3f napetosti.
Seveda pa akumulatorju nič ne škodi, če se ga polni po predlogu Jani-ja ali s55m, in je na voljo dovolj časa.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jani, od 300W do 750W, ki jih imaš ti, je samo cca "3 decibele" razlike. Če bi se malce poigral s prenosi, bi se dalo izvleči še kaj.
Vsekakor, predlog se da realizirati Smile

igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni ga prenosa, ki bi večal moč, razen gg Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor_k Applause tudi meni se tako zdi Wink S prenosom (razmerjem velikosti jermenic) samo dosežemo to, da se alternator primerno hitro vrti. Se pravi ne prehitro in ne prepočasi in nič drugega. Ali pač?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.07
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jani je napisal/a:
Igor_k Applause tudi meni se tako zdi Wink S prenosom (razmerjem velikosti jermenic) samo dosežemo to, da se alternator primerno hitro vrti. Se pravi ne prehitro in ne prepočasi in nič drugega. Ali pač?

Ja Pač ! To je pravzaprav regulacija prilagoditve. S pravim prestavnim razmerjem bodo izgube sistema najmanjše.

Pri prenosu moči v sistemih se pojem še enkrat toliko resnično lepo sliši, a v resnici nima take magične moči. To je kot pravi adi le 3 db razlike. Človeška čutila zaznajo to razliko le izjemoma.

igor_k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stroka za gg (gravitacijski generator) bi mogoče imela kakšno pripombo Laughing

s55m, oprosti, ampak ob tvojih 3 db me je res skoraj zvilo od smeha..
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igor_k je napisal/a:
Stroka za gg (gravitacijski generator) bi mogoče imela kakšno pripombo Laughing

s55m, oprosti, ampak ob tvojih 3 db me je res skoraj zvilo od smeha..

No, ker sem te spravil v dobro voljo, bom drugič na tvoj način popil 3dB piva več. To pa človeška čutila zmorejo čutiti. Smile
Sicer pa ne vem, zakaj so te 3dB spravili v smeh?
Izkoristek, ki ga omenja Jani je na oko 30%. Ali se ti ne zdi malo čudno, da je tako majhen? (verjetno si me razumel narobe in tiste 3dB razumel kot povečevanje moči čez 750W...)
Prestavno razmerje se pač lahko optimizira.
Mene spravlja v smeh nategovanje stvari za 1dB, ki jo potem zaznajo le instrumenti Smile.
Vse skupaj, kar pišemo tukaj je eno navadno "prestreljevanje".
Dejstvo je pa le to, da sem edini podal predlog na zastavljeno vprašanje. Če bo človek potreboval 1000A, bo pač uporabil temu primeren motor (razen če ne bo izkoriščal kozmične energije).
A je morda še kdo podal uporaben predlog???

Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je bilo pa mišleno 3dB kot dvakrat več ropota Rolling Eyes Šalo na stran.
Kot sem že napisal sem sprobal obe varianti in verjeli ali ne motor od pralnega stroja NI bil dober. Vse kar je dal od sebe je to, da je s težavo poganjal alternator, ta pa žarnico H4. Se pa strinjam da bi komu to popolnoma zadostovalo. Se pa vprašam, če je res vredno imeti toliko hrupa za tiste dobre 4A????
Hiter in priblišen račun:
alternator 13.8V/55A =>759W+še nekaj W za vzbujanje + izgube na jermenici ter ležajih => primeren elektromotor slabih 1000W

LP, Jani
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je to Jani! Zakaj ti iz njega ne dobiš več kot 15A z 750W motorjem???
Jernej Š.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33
Aktiv.: 0.38
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 1:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se malo vrnem na prvo vprašanje - kako najbolj enostavno napolniti 5 Ah Pb akumulator. To jaz počnem z običanim transformatorjem z več odcepi, ki je sposoben dati iz sebe 5 A toka. Za njim imam še en usmerniški mostiček in kondenzator (ki po mojem ni nujno potreben, ampak ta usmernik uporabljam še v druge namene). Akumulator priklopim na usmernik, izberem tak odcep, na katerem teče v akumulator tok 1/10 kapacitete (lahko tudi več ali pa manj, pač odvisno od časa, v katerem bi rad napolnil akumulator), in pustim stvar priklopljeno čez noč. Ta način lepo deluje pri avtomobilskem akumulatorju 50 Ah. Za 5 Ah pa sploh ne bi bil problem.

Jernej
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je najbolj enostavno napolniti akumulator z ustreznim transformatorjem in grecem (tako delujejo cenejši polnilci). Če se ne motim lahko Pb akumulator polnimo s kar precej velikim tokom (ko je prazen), paziti moramo le da ga ne napolnimo preveč.

Adi:
Maksimalen tok, ki sem ga meril je bil 18.7A, več si nisem upal zaradi instrumenta, pa tudi ni bilo potrebe po tem.

LP
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m, če gremo na pivo se bo meni (alkohola popolnima nenavajen) teh 3 db zelo poznalo Very Happy .

Sicer pa po mojem izkoristek sistemov motor->generator ni kaj dosti večji od 50%, in ker se je govorilo o polnilcu 100A/24V je jasno, da je motor od pralnega stroja popolnoma neuporaben. To ti je želel povedati Jani.

Med 300 in 750W pa ni cca 3 db razlike ampak točno 450W. Neskončno veliko, če jih nimaš od kod vzeti.

Na pivo pa lahko vseeno gremo vsi skupaj Wink .
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni