www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Žarnica pregoreva
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Hi-End
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51
Aktiv.: 1.20
Kraj: Višnja Gora

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Nobena žarnica ne bo pregorela zaradi prijemanja in masti.

Tole pa povsem ne drži, vsaj po mojih izkušnjah. Če prijemaš stekleno bučko z mastnimi rokami, se steklo neenakomerno razteza (visoke temperature), kar vodi ponavadi do tega, da steklena bučka poči.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kakšen način naj bi mast vplivala na nenakomeren raztezek stekla?? Masten del stekla je namazan, pa atomi bolje drsijo med seboj in se bolj raztegnejo?

Na žarnico pravzaprav uničujoče deluje le tresenje. Vibracije, še posebej udarci.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Aktiv.: 2.52
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot ponavadi je prava teorija, ki jo je podal jur, ko je rekel :

" Na žarnico pravzaprav uničujoče deluje le tresenje. Vibracije, še posebej udarci. "

namreč na mehanizmu motorčka za regulacijo višine je počila bučka in parabola je poskakovala po taktu lukenj na cesti.

Popravljeno, menjan tudi par žarnic in čakam rezultat.

Zadnja žarnica je verjetno dotrajala. Po videzu sodeč je bila zelo stara, kot vse ostale, ki so tudi potrebne menjave, saj so že povsem počrnele. Akcija sledi.

LP Igor
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:
....in parabola je poskakovala po taktu lukenj na cesti.

To so bili veseli nasproti vozeči, ko so v taktu lukenj na cesti dobivali stroboskopski snop v glavo Very Happy
Njim na srečo je kmalu crknila žarnica...

Hi-End
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51
Aktiv.: 1.20
Kraj: Višnja Gora

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Na kakšen način naj bi mast vplivala na nenakomeren raztezek stekla?? Masten del stekla je namazan, pa atomi bolje drsijo med seboj in se bolj raztegnejo?

Na žarnico pravzaprav uničujoče deluje le tresenje. Vibracije, še posebej udarci.

Jur

No včasih je resnica nekje vmes, oziroma imava na nek način oba prav. Tole sem našel v eni skripti.

In še opozorilo: steklenega balona halogenske žarnice ne smemo nikoli prijeti z golimi rokami,
saj bo v tem primeru na njem ostal masten madež, ki se bo po segretju zapekel v steklo.
Zaradi tega je izkoristek žarnice manjši, steklo pa lahko tudi poči zaradi neenakomernega
raztezanja pri segrevanju in ohlajanju.

Vir

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na oko bi rekel, da malo zapečene masti ne more povzročiti take temperaturne razlike, da bi steklo počilo. Še posebej ne, če je kremenčevo steklo. To ne poči v nobenem primeru, tudi če ga vročega vržeš v mrzlo vodo. Meni ni do sedaj počila nobena halogenka, pa sem jih vedno prijemal z roko. Prekurilo pa jih je kar nekaj. Stacionarne halogene Osram žarnice (montirane pod stropom, brez vibracij), bolgarskega in podobnega izvora redno mrkavajo. Crkne nitka. Te žarnice so v reflektorskem ohišju, tako da maščoba iz prstov ne more priti do niti do notranjega balona, kaj šele do nitke.

Po mojem je za mrkavanje kriva nekvalitetna izdelava. Masovna proizvodnja za manj vredna tržišča (jug in vzhod). Trgovci pa polnijo žepe.

Jur
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:

Nobena žarnica ne bo pregorela zaradi prijemanja in masti. Edini problem je v tem, da se mast zaradi visoke temperature zažge in počrni, pa žarnica zato daje daje manj svetlobe.

In ker daje manj svetlobe, se sprošča več toplote in žarnica crkne!
Wink
lp

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Maščoba prstov na steklu halogenske žarnice zelo hitro zogleni ... oglje je črno in dobro absorbira IR sevanje - toploto, ki se namesto prehoda skozi steklo delno zadržuje v steklu in ga prekomerno segreva ... to segrevanje je pri dovolj zapacani žarnici tako veliko, da na umazanih delih povzroči veliko večje segrevanje kot na čistih delih ... zaradi velikih temperaturnih razlik nastanejo notranje napetosti v steklu, ki posledično poči ... in potem iz nitke uide bel dim ... Exclamation

To je vsa logika in posledice prijemanja halogenk s prsti. Cool
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 21, 2007 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravnokar sem preizkusil dve halogenki. Ker puščata razo na navadni okenski šipi, sta očitno narejeni iz kremena (kvarčevo steklo). Kremen ne poka, tudi če ga razžarjenega vržeš v mrzlo vodo (sem pred časom to preverjal z kremenčevimi cevkami). To pomeni, da malo pregrevanja od sežgane masti ne more škoditi. če se bom spomnil, bom doma namastil testno žarnico.

Jur
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 22, 2007 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ravnokar sem preizkusil dve halogenki. Ker puščata razo na navadni okenski šipi, sta očitno narejeni iz kremena (kvarčevo steklo). Kremen ne poka, tudi če ga razžarjenega vržeš v mrzlo vodo (sem pred časom to preverjal z kremenčevimi cevkami)

Shocked Zanimivo, pred kakšnim leto sem po nerodnosti vročo avtomobilsko žarnico H4 polil z vodo=> rezultat => stekla je bilo po vsem prostoru Evil or Very Mad
Možno je tudi to, da ni bila narejena iz kremenčevega peska.

LP, Jani
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Aktiv.: 2.52
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žarnica od pritrditve parabole ni več pregorela, se pa že tretji dan lučka za accu po zagonu ne izklopi dokler ne dodam plina. Ob zagonu mi kazalci za temperaturo, voltažo in nivo goriva zabijejo in se takoj tudi postavijo v pravi položaj. Ker nimam več delujočega analognega instrumenta ne vidim, ali se pojavi špica in do kod seže. Digitalni je prehiter, da bi kaj videl. Po dodanem plinu lučka za accu ne posveti več, tudi ob polni tokovni obremenitvi (klima, ventilator motoja in kabine, radio, luči) in v prostem teku. Vse mase na karoserijo in motor sem preveril in očistil. Bom dal še accu in ščetke reglerja preveriti pri mojstru.

LP Igor
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri raje če regler sploh še deluje.
Pri meni, je regler pri prejšnjem avtu odpovedal, in se mi je posledično izpraznil akumulator, simptom je pa bil, da je lučka za akumulator pomežiknila vsake toliko časa, pa pregorelo mi je nekaj žarnic.....

mars13
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2007 12:14
Aktiv.: 0.14
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2007 7:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem imel primer pregorevanja žernice H7 pri Cordobi, na koncu se je izkazalo da je bil problem v slabem okovu in ne v žarnicah. Zaradi slabega kontakta se je zadeva prekomerno segrevala in so žarnice enostavno zaradi pregrevanja crkavale po tekočem traku. Po zamenjavi okova O.K. LP.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni