www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Opozorilne table za prekoračitev hitrosti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2007 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veliki in močni avtomobili niso potrebni. Zakaj se okoljevarstveniki borijo proti velikim jeepom (Q7, Tuareg,..) ki jih ljudje imajo samo za vožnjo po mestu? Zato ker veliko pokurijo in zato veliko onesnažujejo. Zakaj jih nekateri vseeno imajo? Za potešitev ega. Nikakršne potrebe ni da imaš avto ali motor z 500KM. Primer je recimo lastnik R1 z cca 180KM. Motor na cesti ne more nikoli razviti končne moči. Zakaj ga pa potem ima? Ego...

Ni potrebno vedno pospešit. Če pelješ dovolj počasi lahko ustaviš. Če pa veš da bo zavorna pot daljša kot razdalja do ovire pa pospešiš in odviješ (samo si spet pripeljal prehitro...) Ko zagledaš otroka na cesti pospešiš ali zaviraš?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 7:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roadracer je napisal/a:
Ko zagledaš otroka na cesti pospešiš ali zaviraš?

Vsi spet vidite samo otroke. Pri vsaki situaciji je drugače. Če se otrok na cesti igra ponavadi zaviraš. So pa druge situacije, ki jih rešuješ z hitrostjo. Recimo spolzka cesta, poledica, ...

Vsaka situacija je drugačna. Potem se pa zoped pojavi vprašanje za tiste, ki vozijo premalo. Ali bomo potem uvedli še najmanjšo hitrost na določenem odseku? Bo avto začel namesto zmanjševati hitrost, le to povečevati?

Vem, da vas je tukaj kar nekaj starih mačkov, ki pa le mogoče niste več 100% zbrani za na cesto in od časa do časa ne vozite toliko kot piše.

ZVCP 30. člen je napisal/a:
(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Pa lep dan in brez prehitre in počasnje vožnje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eno dobro nesrečo sem videl. Vozil semv mestu po cesti za enim neznanim kolesarjem kakšnih 15-20 km/h. Na robu pločnika so neki neznani starši učili hoditi otroka. Ravno takrat, ko se je kolesar pred mano pripeljal mimo, se je otrok spustil (ali so so ga spustili) in zaneslo ga je na cesto in od strani v zadnje kolo od kolesarja pred mano. Otroka je odbilo nazaj kakšna dva metra. Zadeti biciklist verjetno je opazil nesrečo, vseeno pa je peljal naprej, kot da se ni zgodilo nič (saj res ni bil popolnoma nič kriv). Otroku na srečo ni bilo nič, še zatulil ni.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Na robu pločnika so neki neznani starši učili hoditi otroka.

Starši so verjetno blondinka + policaj. Drugo ni možno. Idioti!

jur je napisal/a:
kolesar .... vseeno pa je peljal naprej, kot da se ni zgodilo nič

Bolje zanj!
Tudi če bi bil otrok kaj poškodovan, je bolje odpeljati naprej, če si prepričan, da nisi nič kriv in da te ne morejo identificirati. Ker so ti maši sodni mlini tako obupni; da o policajih sploh ne bi izgubljal besed. Živa groza. Na koncu boš še ti kriv za nezgodo, čeprav dobro veš, da nisi. Pa dokaži če moreš!
Včasih je egoizem dobra in nujna stvar. Svojo kožo moraš reševati sam!

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enkrat sva dva šla po cesti in v grmu ob cesti našla potni list, osebno izkaznico in nekaj malenkosti. Zadevo sva nesla na policijo. Izkazalo se je, da so bile stvari ukradene iz avta v bližnji ulici. Manjkal pa je denar. Pizdarije na kvadrat.

Če človek najde nekaj sumljivega (dokumente, denar, truplo,...) je prava stvar, da gre čim prej in neopaženo stran.
Če človek vidi nekaj sumljivega (pretep, nesrečo, krajo, ...) je prava stvar, da gre čim prej in neopaženo stran.

Pred dnevi je bila na TV resna oddaja (mislim da TV SLO 1), kjer se je pokazalo, da ljudje ne pomagajo/nočejo pomagati, ko človek mrtev ali na pol mrtev na cesti dol pade (skrita kamera). Če človek poizkuša pomagati, pa ponesrečenec škripne, bo v velikih težavah. Bodo že našli en razlog, da bodo vsaj poskušali dokazovati človeku krivdo in bo dobil po jajcih. Enkrat sem pomagal pri manjši prometni nesreči. Prišel kasneje, nič videl, kaj se je zgodilo, pa so me polcaji yebali na kvadrat. Nič več, hvala. Tisti ki gredo stran imajo prav.

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No tole pa ne drži vedno.

Osem let je bilo letos na 27 avgusta, ko sem na avtocesti na nasprotnem pasu videl prometno nesrečo. Ljudje so sicer ustavili a so samo panično tekali sem ter tja. Kamion - hladilnik polno naložen je ne vem zakaj prebil zaščitne ograje med nasprotno smernimi vozišči. Zaletel se je v odbojno ograjo (betonsko) na nasprotnem pasu. Vanj je pri hitrosti kake 120km/h priletel osebni avtomobil. V avtomobilu je bila mlada družina. Mati je bila takoj mrtva. Dojenček star mesec in nekaj dni, pa je obvisel na odtrganem sedežu z glavo navzdol. Oče, sicer živ a ukleščen je občasno izgubljal zavest in je močno krvavel. Avto je začel goreti.

Odtrgal sem zadnja vrata in rešil dojenčka iz avta. Nato sem klical 113. V tem času je že ustavil nek večji bolgarski kamion. Šofer je z gasilnim aparatom pogasil ogenj.

Dojenček je očitno imel pretres možganov. Celotno glavico je imel posuto z drobci stekla, ki jih nisem imel s čim odstraniti. Bilo je grozno. Ko je jokal, je kar paralo živce in sem pri sebi prosil, naj že enkrat neha. Ko je utihnil sem boga prosil naj joka, ker sem se bal, da je umrl.

Rešilec in ekipe - gasilci so hodili neskončno dolgo in bil sem besen; kaj za hudiča toliko mečkajo. Ko sem dojenčka oddal sestri in zdravniku sem se sesul - dobesedno. Policaju sem sicer povedal ime in priimek, ostalih podatkov pa ne. Enostavno nisem mogel. Glava je bila čisto prazna. Več kot pol ure sem potreboval, da sem prišel k sebi. Kasneje se je izpostavilo, da so bili reševalci na kraju nesreče v manj kot 6-ih minutah.

Izvedel sem, da je bil dojenček razen pretresa možganov v nevarnosti tudi zaradi zadušitve in sicer zaradi položaja v katerem je bil in zaradi plinov pri požaru in gašenju.

Če bi ga ne bil vzel iz avta bi si upravičeno očital, da je umrl zato, ker nisem ničesar naredil.

To je bil moj najbolj ........(saj ne vem kakšen) rojstni dan. Kakršen koli že, za en sam dan je bilo vsega preveč. A se zato, ker sem takrat tako reagiral, sedaj dobro počutim.

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred meseci sta se pred dovozom do naše hiše oplazila dva avtomobila. Poleg pločevine je bilo polomljenih tudi par kosti in par vreznin in udarnin. Poškodovani otroci... Vsi udeleženci v šoku.

Brat kliče policijo in ga "oni tipson" vpraša, če je bil (brat) tudi udeležen v nesreči. Seveda ni bil, je pa stal par metrov stran in je bil očividec. V odgovor je dobil, da "NE BI SMEL KLICATI POLICIJE, ČE NI UDELEŽENEC :bonk: :bonk:".

Je bil preveč presenečen, da bi karkoli rekel na to, vendar se tukaj postavijo absurdna vprašanja:
Par hudo ranjenih ljudi, ALI LAHKO očividci pokličejo policijo Question Ali SAMO reševalce Question (center za obveščanje), ko pa človek v kritični situaciji pokliče prvo številko, ki mu pride na misel.
KDO je napisal tak zakon Question In kaj je z njim sploh želel doseči, ali hotel preprečiti Question
LP,
Igor

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roadracer je napisal/a:
Veliki in močni avtomobili niso potrebni ... Nikakršne potrebe ni da imaš avto ali motor z 500KM.

Smile Smile Očitno potrebe so, zato narod to tudi kupuje.

Popolnoma brez veze se je ukvarjati z razlogi, zakaj nekdo to kupi, kajti odgovor je jasen: ima željo in ima denar.
Vsaka avtomobilska tovarna ima po drugi strani jasen ekonomski cilj - čim večji dobiček.
Če v nekem trenutku ocenijo, da se taki avtomobili prodajajo za med, potem bi bili nori, da tega ne ponudijo trgu.

Mi je potrebno dodati še kaj?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glej---potreb definitivno NI. pika. SO samo želje in povpraševanje. In tukaj dela trg. Kje vidiš POTREBO po 500 konjih? Prav nikjer. Nobene potrebe ni da izpred semaforja pospešiš z 0 na 50 v 0.2 sekunde s 500 konji, ker je to narejeno v 0.8 sek z 100 konji popolnoma dovolj. Je pa fino če lahko, ker si "jack", faca, frajer, kul...
in definitivno tu niso krivi prodajalci. Kot si rekel, bi bili nori če tega ne bi ponudili trgu, če se prodaja. Tukaj bi morala nastopiti država, kot npr. v Nemčiji (ne vem če je še) ko je omejitev moči za motocikle cca 100 konjev. Enako bi moral veljati za avte, (relativno glede na velikost in težo seveda). Ker če bo šlo tako naprej bodo terenci kmalu imeli po 1000 konjev into samo zato da ima, recimo mercedes močnejšega kot BMW. Idiotov ki to kupujejo je pa itak povsod dosti.
Kar priznaj da tudi sam kdaj pomisliš da bi bilo fino vsaj enkrat peljati recimo diablota s 700 konji...tako samo za probo, po pisti...ali mogoče po ridah...samo da vidiš kakšen je občutek...ja, fantazija je neverjetno razvita pri ljudeh...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
....
Kar priznaj da tudi sam kdaj pomisliš da bi bilo fino vsaj enkrat peljati recimo diablota s 700 konji...tako samo za probo, po pisti...ali mogoče po ridah...samo da vidiš kakšen je občutek...ja, fantazija je neverjetno razvita pri ljudeh...

Ali pa Teslo Roadsterja po Slovenskih ridah...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 22, 2007 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnjič se mi je na poti v službo zgodilo sledeče. Cela kolona se pelje na relaciji Litija - Ljubljana (peljali smo za tovornjakom - bil sem cca 10 avto v koloni). Ko smo prišli izza ovinka sem opazil da zmanjšujejo (mislil sem si da so spet dela na cesti) ko pa sem pripeljal bližje sem opazil razbiti vozili na sredi ceste, ki so jih ostali enostavno obvozili. Neka sarejša ženska je zadela drugi avto v bok. Možakarja v drugem avtu (prav tako starejša) sta kar sedela med tem ko je ženska skakala po vozišču in prosila naj kdo ustavi ampak tega ni nobeden storil. Šele jaz sem ustavil in pomiril žensko, ki je povedala da je tovornjak pred nami vse videl a ni ustavil, niti ostali za njim ne. Prosila me je naj pokličem policijo in sem tudi jo. Z njimi nisem imel posebnih težav, smo pa potem spravili vozila s cestišča, da ne bi prišlo še do naleta. Takrat me je prvič presenetila brezobzirnost ljudi. Ženska se mi je potem zahvaljevala in zahvaljevala. Občutek je bil dober, da sem lahko pomagal.
Nazaj na vrh
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.40
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 22, 2007 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Applause
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 23, 2007 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dobro, v tem specifičnem primeru je zadeva jasna, toda ljudje (nekateri, nebi zdaj posploševal) so prestrašeni ker po Sloveniji hodijo romuni itd...ki ravno tako ustavljajo mimovozeče s pretvezo da imajo pokvarjen avto ali podobno, ko ustaviš te pa oberejo do golega...se mi je enkrat zgodilo da sem čakal kolega cca 100 m za enim ki je stal za cesto in poskušal ustavit kak avto. V avtu je bil še najmanj eden, lahko več. No, pripelje policija mimo, se dec na vrat na nos usede v avto in gasa---policija pa z lučkami za njim. Kako se je končalo, ne vem, gotovo pa mu niso mogli nič dokazati...
Ja, policija dela čudeže - kar na daljinsko popravi avto Cool pol se pa čudimo da ljudje, posebej recimo ženske ali starejši, ne ustavijo in so potem vse samo ljudje ne. No, res pa je, kot prej rečeno, da je včasih treba vsaj malo pogledat in se velikokrat vidi ali je nesreča ali kaj podobnega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 24, 2007 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
glej---potreb definitivno NI. pika. SO samo želje in povpraševanje.

To kar pišeš velja za cca 80% izdelkov v raznih "bau-mjau" centrih.

Vedno znova se sprašujem, kdo kupuje vso šaro, ki je na voljo v BTC-ju?

Žal ti moram povedati, da trgovina ni nikoli bazirala samo na resničnih ruralnih potrebah.

Ekonomija že stoletja bazira na ustvarjanju potreb in prodaji izdelkov poželenja. Prav luksuzni predmeti pa so tisti, kjer je dodana vrednost največja. Velika dodana vrednost pa so mokre sanje prav vsakega podjetnika.

Tudi ti imaš doma računalnik in z njegovim nakupom si tudi ti prispeval k onesnaževanju tega planeta. Prav nobenih potreb ni, da ga imaš, dokazano so cele generacije preživele brez njega. Nadalje lahko začnemo debatirati o tem ali posameznik lahko ogreva celo hišo ali je dovolj samo ena soba itd...

Kaj je potreba in kaj ne je samo stvar interpretacije posameznika.

Če se nekdo dobro počuti v avtu s 500KM, potem je to dovolj veliko opravičilo za nakup. V nasprotnem primeru bi postavili pod vprašaj vse izdelke, ki nam nudijo udobje, začenši pri naših "elektronskih igračah".

Vmešavanje in pametovanje o tem, kaj so potrebe drugih je kvečjemu relikt diktature. Kaj hitro bi prišli tudi do filozofije ali nekdo res rabi obleko armanija ali je zanj dober tudi moder pajac (vse že videno).

Poleg tega sam nakup avtomobila s 500KM še ne pogojuje tudi onesnaženja okolja. Količinsko lahko okolje onesnažuješ v enakem iznosu tudi s kakšnimi 50KM. Vse je odvisno od količine prevoženih kilometrov. Mene n.pr. na cesti najbolj motijo stare generacija dizel golfov. Za njimi smrdi kot v kakšni dihurjevi riti. Na smrdeče "traktorje" je torej potrebno uvesti dodaten davek Smile
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 24, 2007 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se čisto strinjam s teboj. In jaz osebno sploh nisem proti temu. ČE sem pošten, bi tudi jaz kupil tako kravo s 500 konji če bi si lahko privoščil. Pravim samo da ne glede na posameznika tak avto NI potreba, ampak želja. In če si tako željo lahko uresničiš, potem blagor ti. Zakaj pa ne, v bistvu bi bil neumen če si ne bi. Z PCjem se tudi sigurno strinjam. in pozabil si recimo tegobo današnjega časa - mobitel---se še spomnim dobrih starih časov brez njega, po drugi plati si pa ne znam predstavljati življenja brez...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni