|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ojačevalec vežeš mostično na sponkah od zvočnikov, saj je en od kanalov invertiran, vsaj tako je pri 99,9% avtoojačevalcev
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem narisal shemo tistega dela. Čudna kocka je rele, tranzistor brez oznake je pa iskani.Kam gre naprej od zener diode, sem se pa izgubil
Morda bo to kaj pomagalo?
Druga dioda je "navadna".
lp
Še to- na vezju sta dva releja in drugi je vezan vzporedno s tem, ki sem ga skiciral.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
3.89 KB |
Pogledana: |
4790 krat |

|
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali lahko dam 557C (oba) ?
Sem gledal datasheet in ima podobne karakteristike. Zamenjal bi oba- sklepam, da sta bila enaka in ne komplementarna, ker sem v enih ojačevalcih videl na vhodih podobno vezavo.
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nariši si vezalno shemo, ne montažne. Slednja je kvečjemu malo boljša kot TIV v roki.
Pa ne se mi izgubljat pri 5 elementih, ker te bom imel za lenobo
Dobil sem ga pa z namenom, da uporabim ohišje in vanj vgradim 2 x 100 + 1 x 200W ojačevalec in stikalni napajalnik- tisto mi je pravi izziv.
Pravi izziv je narisat shemo tega čudesa in mu povrnit življenje, ne pa izdelava nečesa novega po step-by-step-navodilih-za-telebajske.
Kaj pa ko ti tista nova zadeva ob prvem priklopu spusti dušo (dim)?
Kaj ti bo takrat pravi izziv? Ponovit vajo izdelave od začetka?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Pravi izziv je narisat shemo tega čudesa in mu povrnit življenje, ne pa izdelava nečesa novega po step-by-step-navodilih-za-telebajske.
|
Mislil sem skombinirati ESP P3A z dvojnimi tranzistorji ( tam je samo shema), potem aktivno kretnico na osnovi TL082 (iz datasheeta), napajanje pa z stikalnim napajalnikom (spet samo ena shema). Vse PCB-je sem narisal sam, trafo za SMPS bom navil sam,...
Res sem začetnik, a z telebajskom me ravno ne primerjat
p.s.
MadMax- glede na tvoj nick; imel sem yuga z NOS-om (109+45) , ko so ostali "telebajski" šele v kinu gledali to čudo--eto ti sad
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Telebajsek ni bil mišljen žaljivo, a kot se upiraš vsem nasvetom in vztrajno teraš svoje, si nisem mogel pomagat... Koneckoncev bi lahko napisal teleban, pa bi bil premalo izviren. Ali pa so užaljeni vsi bralci priročnikov tipa "MaliMehkiProgrami za telebane"?
Vsi smo bili nekoč taki ali drugačni začetniki.
Pred 30 leti sem z odprtimi usti zajemal znanje, ki sem ga po kapljicah dobival od parih starih mačkov.
Dandanes ko je vse na netu, bolj ali manj prosto dostopno, pa dobronamerni nasveti očitno izgubljajo vrednost.
Sorry, ampak da se "izgubiš" pri risanju osmega elementa, hkrati pa bi rad izdelal raketo-nekako tole res ne gre skupaj, kaj meniš?
Sicer pa, bomo videli kako boš oživljal raketo. Vsekakor ti želim čimmanj zapletov, da ne bo nesporazuma.
Povej mi samo še nekaj, prosto po ljudskem reku
"Lačnemu želiš pomagat? Ne daj mu ribe, nauči ga ribe lovit."
Bi se ti rad naučil lovit ribe, ali bi jih samo vzel, po možnosti že pripravljene na krožniku?
off-topic:
če si imel jugota z NOS leta 80, vsaka čast. Jaz sem tudi imel med prvimi marsikaj, pa ne zaradi dobrega finančnega zaledja, ampak DIY dela in neprespanih noči.
Nick pa je rahlo povezan z začetki sodelovanja na forumih in nima kaj veliko skupnega z Gibsonom.
Bi ga pa dandanes rade volje zamenjal, pa nisem zasledil možnosti v nastavitvah profila.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sorry, ampak da se "izgubiš" pri risanju osmega elementa, hkrati pa bi rad izdelal raketo-nekako tole res ne gre skupaj, kaj meniš? |
Ponavadi grem po liniji najmanjšega odpora.
Saj vem, lenoba se temu reče, a v ta ojačevalec ne mislim vlagati tedna dni truda-
sem računal na stare mačke, da mi bo kdo stresel iz rokava- sem se pač zmotil in očitno zadeva ni tako enostavna.
Tam notri bom počil dva BC547- če bo delalo, potem o.k., drugače bom porabil samo dele.
Ojačevalec gre iz tega ohišja- to je že določeno in nima veze, ali bo delal.
Sicer pa, bomo videli kako boš oživljal raketo. Vsekakor ti želim čimmanj zapletov, da ne bo nesporazuma. |
Bom poročal o napredku. Trenutno mi že teden dni seka SMPS 12-2 x 30V z končno iz LM3876 (testiram)
če si imel jugota z NOS leta 80, vsaka čast. Jaz sem tudi imel med prvimi marsikaj, pa ne zaradi dobrega finančnega zaledja, ampak DIY dela in neprespanih noči.
|
Bilo je malo kasneje, kot leta 80, narejeno je bilo pa popolnoma DIY.
Kupil sem samo elektromagnetni ventil. Mešalno šobo sem naredil iz avtomobilske antene!!! nosilez iz teflonske plošče, ki je bila med vplinjačem in kolektorjem. Šobe mi je postružil urar po mojem načrtu.
Se opravičujem za lenobo, definitivno rib ne lovim rad, jem jih pa- to ni bila ravno primerjava za na mojo kožo, ampak se z tem delom strinjam-rad se bi naučil!
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
Sem gledal datasheet in ima podobne karakteristike. |
Tam notri bom počil dva BC547- če bo delalo, potem o.k., drugače bom porabil samo dele. |
QFT ... Enkrat bi noter tlacil PNPje, zdaj pa NPNje ... to se bo pa zagotovo zanimivo koncalo
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2008 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
tukaj imaš datasheet
http://www.toshiba.com/taec/components2/Datasheet_Sync//50/6455.pdf
A tale tvoja shema je gledano iz zgornjega dela TIV? Tale SC ima še bazo na drugem mestu tako da sem čisto zmeden
če vtakneš noter kateregakoli BC-ja 100% ne bo delalo iz zgornjega vzroka
EDIT: izgleda da bo tudi drugi NPN, vtakni bc547, a boš moral pine drugače zvit, tako kot je v datasheetu od SC-ja. Tranzitor je uporabljen le za vklop relejev, tako da ni kritičen. Drugega pusti tam kot je.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2008 8:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Sem gledal datasheet in ima podobne karakteristike. |
Tam notri bom počil dva BC547- če bo delalo, potem o.k., drugače bom porabil samo dele. |
QFT ... Enkrat bi noter tlacil PNPje, zdaj pa NPNje ... to se bo pa zagotovo zanimivo koncalo  |
NPN bo pravi.
In pa C1815 ima pine ECB , BC547 pa CEB, gledano od zgoraj.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2008 8:17 am Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
A tale tvoja shema je gledano iz zgornjega dela TIV? Tale SC ima še bazo na drugem mestu tako da sem čisto zmeden
|
Risal sem od zgoraj dol.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 1.99
|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2008 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kadilo se bo, kadilo. Še enkrat preveri pinout.
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2008 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
sulc je napisal/a: |
Kadilo se bo, kadilo. Še enkrat preveri pinout. |
Ni se kadilo- samo delalo ni! Pa sem obrnil tako, kot je oni zgoraj, da oba gledata v isto smer in zadeva DEEELLAAA!
Je pa tisti BUMP pri vklopu oz. izklopu relejev kar hud (5mm vrže membrane)
Hvala vsem za pomoč!
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2008 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko si ga obrnil verjetno dela zato ker skozi tranzistor vedno teče tok in ta sploh ne opravlja svoje vloge. Tisti releji so tam tudi zato da preprečijo tole:
Citiram: |
Je pa tisti BUMP pri vklopu oz. izklopu relejev kar hud (5mm vrže membrane) |
Ne vem probaj še s PNP-jem, glede na to da ti zdaj ni uspelo nič skurit z obrnjenim tranzistorjem, ti tudi s PNP-jem ne bi smelo
V skrajni sili pa naredi zakasnilno vezje s LM555, da ti vklopi releje 10 sekund potem ko pripelješ napajanje. Seveda na ta način ne boš imel zaščite, če ti prebije kateri od tranzistorjev.
A Remote žico si priključil na 12V?, morda vključi še kaj drugega, ne le switcher
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pet Jan 11, 2008 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko si ga obrnil verjetno dela zato ker skozi tranzistor vedno teče tok in ta sploh ne opravlja svoje vloge. Tisti releji so tam tudi zato da preprečijo tole |
Popravljam! Z močnejšim akujem ne dela- izgleda da je manjši prazen in je bila napetost nižja na startu. Bom dal pnp
A Remote žico si priključil na 12V?, morda vključi še kaj drugega, ne le switcher |
Tam je bila ena žica iz sekundarja trafota preko diode (iz anode proti katodi) nekam naprej- dela enako, ali jo priklopim na +30, ali pa jo pustim v zraku.¸¸¸¸
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni