www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težave s PCB ali elementi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 15, 16, 17  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
xpolhecx
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Feb 2011 3:06
Aktiv.: 1.58

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2012 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa vem, to je vse na meji Smile Jaz rabim še 3 pine za inpute, tako da je vbistvu 20 pinov fraj za outpute

Še ena ideja: Vbistvu bi bilo dobro regulirat samo svetlost za ledice. Za LED displaye mi je praktično vseeno. Torej bi za ledice uporabil dva 74HC595 (za to bom porabil 5 IO pinov na uC), za ostalih sedem LED displayov pa naredim multiplexing 7x8 (porabim 15 IO pinov). Torej porabim vseh 20 pinov + 3 ki jih potrebujem za inpute
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2012 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj gledam 18F2450 (v datasheetu piše 23x IO). Jaz sem jih naštel samo 19. Kaj je s prvim pinom ki je za reset, ta se tudi lahko uporabi kot IO? Potem pa pina 9 in 10 ki sta za kvarc jih tud ne morem uporabit za IO ane. Pin 15 in 16 sta itak za USB (mi tud odpadeta), torej jih mam sam 19 na voljo (s prvim pinom je potem to skupaj 20)

EDIT: Bom najbrž kr prešaltal na 18F4450 ki ima 34 IO pinov (mi bo prav prišlo še nekaj pinov za inpute)

2450.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  56.38 KB
 Pogledana:  11 krat

2450.png

Nazaj na vrh
xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2012 1:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole:

Za začetek sem na uC povezal samo eno navadno 5mm ledico z 200 ohmskim uporom. Celotno vezje porabi 38.9mA ko ledica gori (tok izmerjen na ledici je 10.3mA). Če ledico vzamem iz vezja je poraba 29mA. Pa še nekaj je zanimivo. Pred tem sem imel na uC povezana dva shift registra in je bila poraba 110mA pa čeprav na shift register nisem priklopil nobenega porabnika. Torej sta mi dva shift registra porabla nekje 70mA. Ali je to mogoče?

Če lahko kar iz fotografije razberete shemo in sporočite, če zgleda vse normalno povezano? Manjkata samo bel in zelen kabel za D- (pin C4) in D+ (pin C5) pri USB povezavi. Tam skrajno desno pa je konektor za PIC programator in dve 1N4148 diodi.

Pa še koda, ki jo trenutno poganjam:
Koda:
void main(void) {
   ADCON1 |= 0x0F;
   CMCON |= 7;

TRISA = 0;      // OUTPUT
   TRISB = 0;      // OUTPUT
   TRISC = 0;      // OUTPUT
   TRISD = 0;      // OUTPUT
   TRISE = 0;      // OUTPUT

PORTA = 0;      // CLEAR PORTA
   PORTB = 0;      // CLEAR PORTB
   PORTC = 0;      // CLEAR PORTC
   PORTD = 0;      // CLEAR PORTD
   PORTE = 0;      // CLEAR PORTE 

while(1) {
   PORTA = 0xFF;
   PORTB = 0xFF;
   PORTC = 0xFF;
   PORTD = 0xFF;
   PORTE = 0xFF;
  }
}

IMAG0035.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  596.97 KB
 Pogledana:  12 krat

IMAG0035.jpg

IMAG0037.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  564.34 KB
 Pogledana:  3 krat

IMAG0037.jpg

Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2012 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

74HC595 ima po datasheetu maskimalno porabo 160uA, ko izhodi niso aktivni. Skupna maksimalna obremenitev izhodov je 70mA, pri čemer je maksimalna obremenitev posameznega izhoda 25mA. A si prepričan, da nimaš gor nič priklopljenega?
Poskusi pomerit porabo 595 zunaj protoboarda.

xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2012 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes zvečer spet malo potestiram pa javim rezultate. Kako to misliš zunaj protoboarda, se pravi da gor spustim samo napetost in pomerim tok ko ni gor porabnikov?
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.78
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 26, 2012 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno od konfiguracije registrov (ki jih sam nastavljaš) lahko reset, en pin od oscilatorja in USB komunikacij namenjene pine uporabiš kot navadne pine.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 27, 2012 1:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LinuxFuter je napisal/a:
Odvisno od konfiguracije registrov (ki jih sam nastavljaš) lahko reset, en pin od oscilatorja in USB komunikacij namenjene pine uporabiš kot navadne pine.

Hvala za tole informacijo. Izgleda, da sem se prejšnjič zmotil, ko sem meril porabo. Danes sem na uC priklopil še dva 74HC595 brez porabnikov. Skupna poraba vezja je bila 36mA. Ko sem gor priklopil vseh 19 ledic, je bila poraba 55mA, kar se mi zdi super. Zdaj pa je treba gor spravit 7 LED displayov z multiplexingom Smile

Ali je normalno, da je na izklopljenem output pinu od 74HC595 napetost 0.74V, na prižganem pinu pa 4.87V. Zakaj ni na low pinu 0V?
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 27, 2012 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xpolhecx je napisal/a:
Ali je normalno, da je na izklopljenem output pinu od 74HC595 napetost 0.74V, na prižganem pinu pa 4.87V. Zakaj ni na low pinu 0V?

Ko si meril napetost na pinu, je bil ta priklopljen na kakšen porabnik ali je bil v luftu? Verjetno v luftu. Vrednosti so OK.

Glede dimanja; Manj obremenjujoče za procesor bi bilo, če bi to izvedel hardversko in ne softversko. Za to lahko uporabiš edini PWM izhod, potreboval boš pa nek zunanji driver, da boš lahko multipleksiran array ledic skupno dimal.

xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja v zraku so bili, ko sem meril napetost (zdaj ko mam gor ledice, je napetost 0V). Glede dimanja nimam težav, sem že takrat potem rešil s PWM (dimal bom samo ledice, ki jih imam na dveh 74HC595 in niso multipleksirane). Dimanja multipleksiranih LED zaslonov ne potrebujem.

Aja še tole: Ko ste mi svetovali, naj povežem pina OE in RESET na uC in dam najprej OE na high in RESET na low, da ledice ne blinknejo ko priklopim napravo. Večinoma to drži, včasih pa še vseeno vidim da blinknejo ko priklopim USB. Tako da bom verjetno uporabil kar tisto rešitev s tranzistorjem in spustil napetost na 74HC595 kakšni dve sekundi po zagonu programa.

Danes sem povezal 7 LED displayov (matrika 7x8) in jih krmilim z multipleksiranjem brez težav. Zanima me ali sploh potrebujem upore na vsakem pinu od LED displaya če mi svetijo ravno prav brez upora? Napetost na vsakem pinu je 3.97V.

Pa še tole: pine imam povezane na PORTD (0-7). Na pinih 1-7 je napetost 3.97V, na pinu PORTD.F0 pa imam napetost 0.90V zato en segmen slabo sveti. Mogoče veste kje bi bil razlog za to?

Izmerjena poraba celega vezja ko gori vseh 19 ledic in vsi LED zasloni je 90mA kar se mi zdi super Smile

Nazadnje urejal/a xpolhecx Pet Jun 08, 2012 11:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xpolhecx je napisal/a:
Zanima me ali sploh potrebujem upore na vsakem pinu od LED displaya če mi svetijo ravno prav brez upora?

Za to vprašanje bomo začeli kasirat 1€ na račun društva. Rolling Eyes Twisted Evil

xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Za to vprašanje bomo začeli kasirat 1€ na račun društva

TRR?

Nazadnje urejal/a xpolhecx Pet Jun 08, 2012 11:11 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 29, 2012 1:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sva mela malo šolo dela z biti in bitnimi operatorji & AND, | OR, ^XOR, ....

Sem ga moral vsakih par minut po prstih pol je pa šlo Smile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 29, 2012 1:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes bom sanjal profesorja Dancing

Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70831.05

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 29, 2012 1:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 29, 2012 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

4.7k pull up na OE je bil dovolj. Pri vžigu se vseeno minimalno vidi blink, ampak res minimalno, za kar pa ne mislim več komplicirat, hvala za ta nasvet.

LED displayi mi malo premalo svetijo, zato želim sprobat, kako bi bilo z uporabo tranzistorjev. Na enem video posnetku sem videl, da je za anode uporabil PNP, za katode pa NPN. Zanima me, ali je dovolj če uporabim samo 7 NPN tranzistorjev za vsako katodo ali obvezno potrebujem tudi 8 PNP za anode? Ker imam na zalogi samo BC547B. Kateri PNP tranzistor pa se najpogosteje uporablja? Bi vseeno rajše uporabil par tranzistorjev kot dodaten driver
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 15, 16, 17  Naslednja
Stran 16 od 17

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni