|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2018 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale BMS iz linka s ceno 1eur + poštnina 2,30eur = skupaj 3,30eur ima balancer, na fotografiji je tudi obkroženo.
Da ne razteguje foruma v širino, popravi svoj prispevek tako, da ne bo viden celoten link ampak uporabi takole:
Koda: |
[url=http://www.tukajvstavišlink.com-pačeješetakodolg-damunikonca-tralala?senadaljujevnedogled...] nekaj napišeš kar se vidi [/url]
|
klik na ebay 4S BMS
ali pa takole, url brez nepotrebnih ebay črev, samo item številka
https://www.ebay.de/itm/262940608538
ja, treba je brisat čreva, najti item number in jo vpisat takoj za itm/
zadeva je enotna za vse ebay končnice _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2018 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Laptop batetije imajo balansiranje, a z zelo nizkim tokom (reseno v cipu).
Potreba po balansiranju je zelo odvisna od tipa in kvalitete celic: nekatere res (skoraj) balanserja ne bi rabile ...
Lp, G _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 21:12 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.07 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2018 1:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj sta me pa čisto zmedla... Torej če želim na Li-ion predelat baterijo za roombo ali pa baterijo za akumulatorski vrtalnik, potrebujem samo zgornji BMS ali še kaj drugega, da lahko tudi polnim z originalnim polnilnikom? _________________ Kdor ne sprašuje, bo trapast umrl. by Hektor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tidra Član

Pridružen-a: Sre 14 Maj 2008 20:36 Prispevkov: 186 Aktiv.: 0.89 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2018 9:44 am Naslov sporočila: |
|
|
@ monaco, kar pa se mojega odgovora tiče, jaz nikjer nisem napisal da ne potrebuješ nikakršnega vezja, jaz sem pisal samo na temo "balansiranja" celic in sem mnenja, da za uporabo originalnega polnilca od Roombe, še vedno nekaj potrebuješ, žal pa ne vem kaj, ker če bi vedel, bi se tudi sam s tem poigral.
LP
I.
PS:
Jaka in ostali, se opravičujem glede tistega linka, sem bil v stiski s časom ker sem odhajal na pot in sem spregledal tako dolga "čreva", za veliko začetnico obstaja več nepisanih pravil na forumih ali pišeš vse z veliko začetnico ali vse brez, lahko pa vam dam to eno veliko črko in potem pišem vse v ena "dolga čreva" brez odstavkov, da bo Jaka potešen, je pa zelo enostavno imet razmerje prispevkov 32.+, če se skoraj pod vsak prispevek z neko "nebulozo" podpišeš, pa so na forumu dosti slabše napisani prispevki, pa se ne spotikaš,... Jaka a te moje pisanje s čem slučajno ogroža? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2018 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gregor, hvala za potrditev glede balansiranja v laptop baterijskih packih, se mi je zdelo, da mora biti nekaj takega. Zaradi disipacije mora biti balansirni tok majhen, ampak če so celice zelo enake, je balansiranja zelo malo in če se balansira že sproti med polnjenjem in ne šele proti koncu polnjenja je tudi velika razlika.
Precej verjetno je, da se balansiranje dogaja v čipu tudi pri prej omenjenih Hoferjevih Workzone baterijah za vrtalni strojček. Sem iskal informacijo, vendar pogosto ali ni oznak ali pa se po najdenih oznakah ne najde nič uporabnega, testov pa še nisem delal... bi malo razbalansiral celice in dal polnit in opazoval napetosti...
No, tudi kitajske BMS ko dobim kaj novega neznanega najprej stestiram, tudi z različnimi celicami, malo ponagajam vmes z zlorabami in opazujem kako se BMS izkaže. Večinoma se zadeva lepo uravnoteži že v prvem ciklu, kar je tudi prav.
Glede polnjenja Li-ion celic z original polnilnikom za NiMH je pa tako, da načeloma, če ima polnilnik tokovno omejitev (večinoma jo ima, ker jo mora imeti), bi lahko polnil, žal pa v tem primeru ne vemo kako bo z zaključkom polnjenja, pogosto v takem primeru polnjenje zaključi zaščita v BMS, ampak v teh primerih se dosega in rahlo presega max napetost, kar ni dobro na dolgi rok. Polnjenje se sicer res zaključi, ampak celice so nafilane kar zvrhano mero, za število ciklov to ni v redu.
Če se napetosti slučajno tako dobro ujemajo, lahko zadeva brez predelav čisto spodobno deluje.
Kako je pri roombi ne vem točno kaj odloča da je polnjenje zaključeno, saj naj bi po polnjenju robot zapustil polnilno postajo in nadaljeval z delom. Ko robot zapusti polnilno postajo je polnjenje nedvomno zaključeno, torej celice ne bodo preveč napolnjene... je pa za delovno avtonomijo koristno, če se celice napolnijo ali vsaj skoraj napolnijo. Mogoče se napetosti z NiMH nekako ujemajo, bi bilo za preverit.
Če je nadomestni Li-ion pack pravilno narejen z BMS, ga ne moreš skurit in povzročit požara. Polnjenje se opravi z originalnim polnilnikom in meri polnilni tok, če je v mejah pričakovanega, je OK. Nazadnje se preveri še detekcija napolnjenosti oziroma samodejni zaključek polnjenja, mogoče bo delalo že samo od sebe, če se pa kje zatakne, se problem rešuje potem in po potrebi doda dodatek.
Sem že popravljal roombo, ampak predeloval še nisem baterij zanjo. Tega sesalnika oziroma pometača nimam, ker mi ne koristi čisto nič, ga torej ne potrebujem. Prostore imam namreč tako opremljene, da bi v vsakem primeru moral ročno popravljat s sesalnikom, tako da pri nas sesamo kar klasično ročno, saj je hitro. Z robotkom se tudi ne rabim ukvarjat, ker na dolgi rok se mi nikakor ne izplača, saj v mojem primeru njkegov efekt niti slučajno ne dosega pričakovanj in investicije. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monaco Član

Pridružen-a: Sre 06 Jul 2005 21:12 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.07 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2018 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Kar se tiče same uporabnosti roombe. V hiši polno stolov in labirint prostorov, pri dveh malih otrocih veš da je tudi polno igrač. Toda po drugi strani zaradi psa precej dlake, zaradi morskih prašičkov žagovine okrog kletke... Roomba dela vsak dan, toda ko tako pogledam stanovanje, nikakor ne moram reči, da je vse tip top čisto, zato enkrat tedensko svoje delo opravlja še prijatelj Dyson. Toda zdaj ko je nekaj časa nismo imeli, ker je bila baterija še ravno za do konca dnevne sobe, sem zelo hitro spoznal koliko je vredna in vsekakor upraviči investicijo. Edino en komentar - če kupujete robotske sesalnike, ne kupovat raznih Bralkotov in podobnih 200€ igrač. Tudi vstopnih modelov roombe ne. Sem imel par zadev na testiranju in sem bil mnenja da je robotski sesalec vstran vržen denar. Dokler mi ni znanec posodil roombo serije 8. Če bi pa zdaj kupoval, bi pogledal vsekakor še tanovega "smart" Osmo, po reviewih iz spleta pa zelo obetavno zgleda tudi novi Xiaomi.
Pošteno povedano nimam pojma kaj vse dela vezje iz batery packov, ki sem ga prilepil, niti ne vem kako bi sploh izmeril (niti nimam se časa učiti). Mogoče kdo po sliki iz komponent na vezju lahko ugotovi. Dejstvo pa je, da zadeva polni in ko se vrne na dock, lepo sveti oranžna lučka dokler se polni in ko je baterija polna, se prižge zelena. Torej neka kontrola je... Ne vem pa kako je sploh rešena. Nazivna napetost polnilnika je sicer precej višja od nazivne napetosti baterije, ne vem pa koliko so tokovi omejeni.
Podobno bi rad naredil še pack za roombo pri starših, vendar nimam več kakšnega "original" vezja, zato tukaj sprašujem kaj uporabiti. Recimo 4S BMS, ki ga je prilepil Tidra in ima balancer +... kaj še?
Celice pa drugače uporabljam iz akumulatorjev za laptope (v veliki večini so to Samsungove). Ko dobim kakšnega v roke, z namenskim modelarskim polnilnikom sprožim 2 cikla praznjenja in polnjenja ter preverim napetost in kapaciteto na koncu, pustim kak teden, izmerim napetost ter ponovim cikel polnjenja in praznjenja ter spet preverim kapaciteto. Potem izločim neuporabne, ostale pa sortiram tako, da vedno uporabljam samo tiste, ki so čimbolj enaki. Kar je med 3200 in 4000mah na paru uporabim samo še za kakšno naglavno ali bicikel svetilko, kar je manj večinoma konča v zbirnem centru za odpadke... _________________ Kdor ne sprašuje, bo trapast umrl. by Hektor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni