www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj mora znati pripravnik?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.93
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no, tisti, ki ste hodili na TŠC Nova Gorica....stanje se popravlja, vsaj po mojem mnenju. problem ni pri profesorjih, temveč pri dijakih-večina jih "fali" poklic.
nobenega ne briga kako deluje tranzistor, kaj je operacijski ojačevalnik ve vsak 3. in še tisti bolj malo...(3. letnik) skratka nobenega interesa.

lp, Jernej

GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.41
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sortaj je napisal/a:
no, tisti, ki ste hodili na TŠC Nova Gorica....stanje se popravlja, vsaj po mojem mnenju. problem ni pri profesorjih, temveč pri dijakih-večina jih "fali" poklic.
nobenega ne briga kako deluje tranzistor, kaj je operacijski ojačevalnik ve vsak 3. in še tisti bolj malo...(3. letnik) skratka nobenega interesa.

lp, Jernej

Točno! Že samo v mojem razredu je 99% takšnih, včasih ali večino časa je nemogoče delati.

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma tako je vsepovsod,tudi pri nas je bilo tako. Če smo bli 5 ko smo poznali malo bolj elektroniko,kot pa ostali,večino pa sedaj študira čisto drugo smer,kar nima nič v zvezi z elektronike(promet,arhitekturo,logistiko,ekonomijo,....),malo se je odločilo za naprej,točno tistih 5 ko smo se nekako zanimali za elektroniko. Eni delajo šolo samo toliko,da jim čas mine,pa da drugim probleme povzročajo oz. kakšen primenkljaj. Poznam 90% takšnega folka.
Ales
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 22:17
Aktiv.: 0.26
Kraj: Poljčane

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva tema..
Sam sem nekaj let nazaj obiskoval SERŠ (srednja elektro čunalniška šola maribor)
že takrat sem sam videl da je res dosti takih ki ''sfalijo'' smer.
Sem se pa nedkolgo nazaj pogovarjal z dvema profesorjema (smo se srečali na ulici)
in pravita da je vsako leto slabše, baje sta na en razred 1. ali največ 2. učenca ki veta zakaj sta tam.... ptem je enih par ki jih stvar pač ne zanima in ne delajo nič, ostali pa delajo ''sran** ''

pa po mojem mnenju je glavni problem v vzgoji (starši). mladina nima nobenga spoštovanja do ''starejših'', vsak misli da je glavni pa da se mu nič ne more zgodit, da lahko dela kaj se mu zapaše... učitelji majo pa po mojem mnenji premalo pravic

se opravičujem da sem malo zavil z teme..

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aljoš, jaz bi se s tem tvojim pripravnikom najprej poizkušal odkrito pogovoriti in od njega dobiti povratno informacijo ali ga "štrom" sploh zanima. Možno je da je eden tistih, ki je šel v šoli v to smer, ker sta ata in mama tako rekla, lahko pa da je šel v elektro , ker ga je to malo zanimalo je pa ob sistemu takšnem kot je izgubil vsako upanje, da se bo kaj naučil. No seveda je lahko tudi čisto tretje, kar je ponavadi tudi najpogosteje, da je ena velika lenoba Smile .V kolikor fant ima željo se naučiti in bo to v pogovoru izrazil boš tudi ti imel željo ga naučiti, če pa le tega ne bo izrazill pa se tudi tebi ne splača razbijat glave in pač poskrbiš, da mu ti trije meseci mine čim bolj varno. Poizkusi ga malce motivirat (a ne z lupljenjem kablov) pa boš videl kakšen bo odziv.

LP
Boris
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy Very Happy ...no sam sem šele sedaj pogledal, kdaj je Aljoš odprl tole temo. No, če že ne druga pa naj bo mogoče moj nasvet za kakšne bodoče mentorje.
Aljoš ti bi pa lahko napisal kako se je oziroma se vse skupaj izteklo.
LP
Boris
Nazaj na vrh
grAyFox
Član
Član

Pridružen-a: Tor 22 Jul 2008 2:32
Aktiv.: 0.14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 2:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je veliko odvisno od tega koliko narediš sam doma, da boš več znal...Tisto v šoli je le neko vodilo do željenega znanja.Recimo naša generacija računalniških tehnikov v šoli ni razstavla nobenga računalnika in ga potem nazaj sestavla. Tako sem sodelavca učil kam naj priklopi led diode in stikala na mat. ploščo, ker jih je nekam na usb pine priklopo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.93
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

grAyFox je napisal/a:
Mislim, da je veliko odvisno od tega koliko narediš sam doma, da boš več znal...Tisto v šoli je le neko vodilo do željenega znanja.Recimo naša generacija računalniških tehnikov v šoli ni razstavla nobenga računalnika in ga potem nazaj sestavla. Tako sem sodelavca učil kam naj priklopi led diode in stikala na mat. ploščo, ker jih je nekam na usb pine priklopo...

no TŠC nova gorica-elektro-1. letnik rač.-poklicna so do sedaj (od septembra) razstavljali in popisovali računalnik (napajalnik,...)

lp, Jernej

JohnD
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 20:47
Aktiv.: 0.51
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

So pa napredni tam v Novi Gorici. Jaz sem končal Vegovo, kot računalniški tehnik in v življenu nisem videl tam računalnika v organe. Pa naj bi bili po profesorjevi izjavi tam usposobljeni za serviserje Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.68
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem mislil, da hodim na največji jajc od elektro šole, ko sem na TŠC hodil. Ko pa sem prišel na fax...sem samo gledal Shocked Nobeden od sošolcev iz priznanih srednjih šol ni programiral 2 vrsti mikrokrmilnikov z različno arhitekturo in enega industrijskega. Malo jih je dobro poznalo analogno elektroniko(ojačevalniki, tranzistor, op.amp.). Takrat sem videl, da TŠC ti pa le nekaj da, le leta, ko si tam so napačna.

Od pripravnika pa bi pričakoval voljo in nekaj osnovnih znanj, saj imam občutek, da vse kar je več le bonus dan danes.

L.P.,
Miha
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sortaj je napisal/a:
no TŠC nova gorica-elektro-1. letnik rač.-poklicna so do sedaj (od septembra) razstavljali in popisovali računalnik (napajalnik,...)

lp, Jernej

Ma ste za svetom Rolling Eyes
Mi smo na TSC v tretjemu letniku delali digitalno uro z elektronkami(zarniice) in s sodobnimi tranzistorji sem sestavil astabilni multivibrator z celima dvema LED diodama in zato pokasiral 5 iz prakse v spricevalu Cool

aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2008 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, ja...ti vajenci...kot sem že omenil...opazil sem, da jih večina, ki pridejo k nam na prakso, kadi....zato razmišljajo samo to, kdaj bo čik-pavza... tudi sam sem kadilec, vendar prižgem ko je pač čas za to...

Včeraj mi je 17.letni fant rekel, da se mu je*e, važn da mu jaz podpišem, da ima ure pri nas... Rolling Eyes
Kako torej usposobiti nekoga, da bo v firmi, kamor bo prišel pokazal vsaj nekaj znanja iz procesnega vodenja...se pravi od scade do heavy kontaktorja, pa razne kompleksne zadeve?

Kam vodi vse to???
Razmišlja, kako je bilo v petek v različnih diskotekah, kdo je koga prebutal za en pir, kdo ima ful hud mobitel, kdo je kupil 19 col lita platišča in driftal na rudniku???

Res, da sem malce starejša generacija, ampak vseeno...mene je vsaj elektropodročje zanimalo... včasih sem bil po moje prav tečen pri bivših mentorjih... Wink

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.93
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2008 1:23 am    Naslov sporočila: icon_bad  Odgovori s citatom

aljoš je napisal/a:
...
Kam vodi vse to???
...

Tam kjer že smo! Poizkusi danes dobiti dobrega mladega mizarja, mehanika, avto ali navadnega električarja, ipd.
Danes jih večina hodi v šolo le še za papir ... Confused

Tisti pa, ki imamo prakso iz in za v proizvodnjo pa smo "končali" v pisarnah in trgovinah ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krupivnk
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45
Aktiv.: 1.50
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2008 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da je precejčen problem to, da štromarjev v resnici manjka. Zato je na srednjih šolah fax ih veliko vpisnih mest. Tako da ne pride do omejitve vpisa. Tako da se tam znajde polno takih, ki jih zadeva niti najmanj ne zanima, in pridejo tja "drek mešat" In mislim da taki nebi smeli priti do konca šolanja...
Nazaj na vrh
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.72
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2008 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krupivnk je napisal/a:
Mislim da je precejčen problem to, da štromarjev v resnici manjka. Zato je na srednjih šolah fax ih veliko vpisnih mest. Tako da ne pride do omejitve vpisa. Tako da se tam znajde polno takih, ki jih zadeva niti najmanj ne zanima, in pridejo tja "drek mešat" In mislim da taki nebi smeli priti do konca šolanja...

podobna situacija je tudi pri nas strojnikih... omejitve nikoli, ljudi pa polno, vendar samo prva dva meseca, al pa še tisto ne. Ko sem bil v sredni šoli, sem kolegom (iz elektro smeri) razlagal kako deluje tranzistor...
Pri nas na faxu imao pa take ki do 2 letnika sploh ni [slovenščina je zame španska vas] ležaja, glavni problem pa je kako prepisat na izpitu, da čimprej dobijo papir, potem pa v eno veliko firmo nekam spat v eno zakotno pisarno...
Če mene vprašate, bi mogli imeti med sprejemne izpite in psihološke teste....

lp, boris
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni