|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Roadracer Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.03 Kraj: LJ/Litija
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krampus je napisal/a: |
"Če si prevzel parkirišče označeno zame, ali si tudi pripravljen prevzeti mojo invalidnost?" |
U to je pa odločno geslo, ni prav nič žaljivo pa vseeno precej pikro opomne. Predlagam da jih natisnemo nekaj izvodov in naredimo kakšno akcijo....
S parkirnimi prostori invalidov sem pa imel tudi sam izkušnjo. Enkrat sem bil "taxi" pa sem počakal pred trgovino v avtomobilu (ponavadi je tako boljše, če nakupuje boljša polovica). Avto sem imel parkiran poleg mesta za invalide ko se pripelje ena ženska in parkira direktno tam. Nisem si mogel kaj da je ne bi opomnil, potem se je pa vsulo name cel kup izrazov, ki ne sodijo na forum. Takrat bi moral bit policist v civilu... za naprej pa se raje ne vtikam... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70612.24
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Roadracer je napisal/a: |
"Če si prevzel parkirišče označeno zame, ali si tudi pripravljen prevzeti mojo invalidnost?" |
U to je pa odločno geslo, ni prav nič žaljivo pa vseeno precej pikro opomne. Predlagam da jih natisnemo nekaj izvodov in naredimo kakšno akcijo.... |
Sem že kar nekaj mladičem zataknil kartico, celo plastificirano, da je dež ne uniči.
Sam sem že parkiral tudi več sto metrov vstran od parkirišča, pa čeprav so bila mesta za invalide prazna.
Videl pa sem napis na hrvaškem in se mi je kar zasidral v glavo. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po možganski kapi imam pravico do parkiranja na prostorih ki so označeni kot parkirno mesto za invalide.
No vse je odvisno od tega kak dan imam. So dnevi, ko potrebujem zato, da vstanem iz avtomobila kar precej energije, pa še to mi uspe le, če imam dovolj prostora, da popolnoma odprem vrata avtomobila in tako tudi z desno nogo stopim ven(prostori za invalide so širši). Včasih se počutim popolnoma v redu in mi izhod iz avtomobila kar gre. Takrat se raje odpeljem kam dlje in se malo razmigam, ter mesto prepustim komu, ki ima še več težav kot jaz.
Mi pa izstopi para na ušesa, ko potem vidim dvajsetletnega fantiča, ki je pri vseh močeh in zdravju zaparkiral ravno tisto mesto, za katerega sem se sam odločil, da ga jaz ne bom.
Nimam energije in volje se ukvarjat s takimi ljudmi. Tako in tako sem prišel do zaključka, da jim ni pomoči. No kakorkoli, mislim, da je tudi tak človek potreben kake izkaznice, saj je njegova invalidnost hujša kot moja. Njegova se namreč izkazuje na področju človeških vrednot. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
@VolkD
Lepo si tole razložil, predvsem na svojem primeru. Sočustvujem s tabo, posebno v tvojih težkih časih.
Moje mnenje je, da je predvsem problem pri vzgoji morale. Tu bi se vsakdo moral postaviti v kožo sočloveka in eksperiment najprej izvesti na sebi, če pa to ni mogoče se v takem primeru postaviti v situacijo prizadetega. Seveda kot vsepovsod so tu tudi izjeme, toda naj bodo res izjeme, povrhu vsega pa moralno opravičljive.
@Krampus
Tvojo pripombo:
"Če si prevzel parkirišče označeno zame, ali si tudi pripravljen prevzeti mojo invalidnost?"
si velja zapomniti.
@borisz
Imaš samo deloma prav.
Zakonsko je urejeno tudi "javno dobro" primer: 5 metrski pas od najvišje točke vodostaja vodotoka 2. reda (vodotok 2. reda = vsak najmanjši potoček). Seveda si lastnik tega javnega dobra, toda na to javno dobro ima dostop vsakdo, z opombo: da ti ne povzroči nerazumne škode. Na tem pasu, po zakonu, ne smejo biti postavljeni (zidani) fiksni objekti. Pomeni: da na tvojo lastnino, ki je tretirana kot javno dobro, lahko zapelje tudi bager, saj ima recimo nalogo čiščenje vodotoka, prilagoditi se mora samo toliko, da ti ne uniči pridelka, recimo v zimskem času; ribič, če je vodotok tretiran kot ribolovni revir; itd.
@MarE69
Dejansko te razumem, rad bi se izognil kazni, toda mislim, da so ti forumaši že razložili, da za storjeno vseeno nosiš moralno odgovornost.
Sam sem mnenja, da demokracija, kot si jo danes ljudje razlagajo vodi v anarhijo, predvsem ker so zakoni slabo napisani, povrhu vsega si jih pa še vsak po svoje razlaga.
Dokler bodo imeli državljani tako slabe vzglede se bo stanje v Sloveniji samo slabšalo.
Toda vseeno gledam v bodočnost z optimizmom.
Veste kaj sem slišal za Slovensko zastavo (malo šale ne škodi):
Tudi beli in rdeči gredo skupaj, samo dovolj modrih mora biti vmes. _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo da ne bo kdo tako naredil kot Jim Carrey na tem posnetku
P.S. Ko se stran naloži je potrebno pritisnit refresh strani. Nisem našel boljšega clipa, le tega z neko čudno sinhronizacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 2:17 Prispevkov: 290 Aktiv.: 1.28 Kraj: postojna
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 4:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Marjanp je napisal/a: |
Imaš samo deloma prav.
Zakonsko je urejeno tudi "javno dobro" primer: 5 metrski pas od najvišje točke vodostaja vodotoka 2. reda (vodotok 2. reda = vsak najmanjši potoček). Seveda si lastnik tega javnega dobra, toda na to javno dobro ima dostop vsakdo, z opombo: da ti ne povzroči nerazumne škode. Na tem pasu, po zakonu, ne smejo biti postavljeni (zidani) fiksni objekti. Pomeni: da na tvojo lastnino, ki je tretirana kot javno dobro, lahko zapelje tudi bager, saj ima recimo nalogo čiščenje vodotoka, prilagoditi se mora samo toliko, da ti ne uniči pridelka, recimo v zimskem času; ribič, če je vodotok tretiran kot ribolovni revir; itd.
|
Kaj pa hoteli, ki zagradijo plaže in imajo dovoljen dostop samo hotelski gosti?
Kaj pa živinorejci, ki z električnimi pastirji ogradijo pašnik vključujoč konkreten del vodotoka?
Kaj pa vse plaže na katere je dostop potrebno plačati?
Moja izkušnja je tudi, ko sva se z mojo (pre)drago sprehajala po plažah Portoroža po 22 uri in se je kmalu našel (ne)varnostnik in naju zalovil s plaže, ker je po 22h
prepovedano se zadrževati na plaži, čeprav imam vso pravico biti tam.
Sicer se pa januarja vsa slika spremeni, ker vode ne bodo več javno dobro, ampak bodo pod koncesijami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Priznam, da včasih parkiram na prostoru za invalide, če drugje ni prostora. Pri teh velikih trgovskih centrih je dosti več prostorov za invalide kot pa je dejansko invalidov tam. Se ne spomnim, da bi kdaj kakšnega srečal.
Zato tudi nimam slabe vesti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Priznam, da včasih parkiram na prostoru za invalide, če drugje ni prostora. Pri teh velikih trgovskih centrih je dosti več prostorov za invalide kot pa je dejansko invalidov tam. Se ne spomnim, da bi kdaj kakšnega srečal.
Zato tudi nimam slabe vesti. |
Seveda ga nisi srečal, ker je moral odpeljati drugam.
Sicer pa kako ga boš pa spoznal ? Ko imam jaz dober dan imam težavo le, da ne morem iz avtomobila, če ni dovolj prostora, da bi odprl vrata do konca in na običajnem parkirnem prostoru je prostora za to premalo. Če ne dobim ustreznega prostora se raje odpeljem drugam. Pri hoji sami se mi ne pozna, še posebej se ne vidi, še tega ne veš. Je pa res, da moram stalno razmišljati, kako moram premikat nogo, da se vse prav izide.
Tudi če so ostala parkirna mesta prosta mnogokrat raje ne parkiram, ker se bojim, da mi bo kdo, ki je povsem pravilno parkiral onemogočil vstop v avtomobil.
In konec koncev ko pogledaš okrog in ne vidiš nobenega invalida, to še ne pomeni, da ne bo prišel.
Verjetno bi se ti in tebi podobni krepko zgražali, če bi jaz parkiral na navadnem parkirnem mestu na tak način, da bi lahko povsem odprl vrata in s tem zasedel skoraj dva parkirna mesta, ter tako najmanj dvema zdravima onemogočil parkiranje.
Za vse, ki še niso opazili - parkirna mesta so zaradi takih in podobnih razlogov, kot sem jih navedel, širša od običajnih mest. Imajo predvideno in označeno dovolj veliko razdaljo do sosednega parkirnega mesta. Ta prostor ne sme postati prostor za parkiranje koles in motorjev, saj s tem celotno parkirno mesto zgubi svojo funkcionalnost.
Avtomobil invalida mora biti označen s posebno kartico - novejše so plastificirane, ki označuje pravico do uporabe takega prostora.
In še nekaj - dokler sam nisem postal invalid, invalidov na parkirnih prostorih nisem videl. Danes jih vidim in vidim tudi vse tiste invalide, katerih bolezen je v tem, da ne vidijo ničesar, razen sebe. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Volk, vsa čast ti za te besede.
Parkiranje na mestih za invalide je stvar kulture in ne kazni. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Parkiranje na mestih za invalide je stvar kulture in ne kazni. |
Priznam, neke hude kulture tudi nimam na cesti. Odvisno od dneva, sem povprečen slovenski nekulturni voznik. Včasih, ko sem slabe volje in se mi mudi, če kateri cinca po cesti bi ga najraje izrinil s ceste, da ne govorim, da sem več na levem pasu kot desnem. Nisem ponosen na to, ampak... Ko se mi pa ne mudi pa sem zelo toleranten in sem že marsikatero nesrečo preprečil, ki bi jo drugi storil zaradi nepazljivosti. In slednjih trenutkov je hvala bogu več.
Slovenci imamo preveč balkanske krvi v sebi... predolgo smo bili pod okupacijo Jugoslavije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
@elektronik
Kot sem že povedal si vsak po svoje razlaga zakon.
off topic
Vode so že danes last države, zato za njih uporabo podeljuje koncesijo.
Zemljišča po katerih pa te vode tečejo pa so lahko v lasti vsakega državljana.
Težko razumeti zato prihaja tudi do take zmede. _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Volk, vsa čast ti za te besede. |
Žal človek razume in "vidi" invalide na žalost samo takrat ko je sam postavljen v takšno situacijo. Iz tod izhaja popolnoma različen pogled na to tematiko med MarkoM in Darkom.
MarkoM je napisal/a: |
Priznam, neke hude kulture tudi nimam na cesti. Odvisno od dneva, sem povprečen slovenski nekulturni voznik. Včasih, ko sem slabe volje in se mi mudi, če kateri cinca po cesti bi ga najraje izrinil s ceste, da ne govorim, da sem več na levem pasu kot desnem. Nisem ponosen na to, ampak... Ko se mi pa ne mudi pa sem zelo toleranten in sem že marsikatero nesrečo preprečil, ki bi jo drugi storil zaradi nepazljivosti. In slednjih trenutkov je hvala bogu več.  |
Sem tud sam takšen. Samo na invalide pa nikoli ne parkiram. Raje parkiram drugje, četudi v prekršku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Verjetno bi se ti in tebi podobni krepko zgražali, če bi jaz parkiral na navadnem parkirnem mestu na tak način, da bi lahko povsem odprl vrata in s tem zasedel skoraj dva parkirna mesta, ter tako najmanj dvema zdravima onemogočil parkiranje. |
Ti verjetno ne boš nikoli tako parkiral. Sem pa jaz že večkrat opazil, da nekateri tako parkirajo, da je črta, ki omejuje dva boksa med seboj točno na sredi avta ali pa malo stran tako, da nekateri mirno parkirajo in zasedejo dva boksa namesto enega.
Nasplošno opažam, da nekateri se zapeljejo v boks in jih ne briga kje avto stoji in ali bo lahko naslednji parkiral "pravilno" zraven.
LP Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
In še nekaj - dokler sam nisem postal invalid, invalidov na parkirnih prostorih nisem videl. Danes jih vidim in vidim tudi vse tiste invalide, katerih bolezen je v tem, da ne vidijo ničesar, razen sebe. |
Tole me spomni na en obisk McD v Siski pred ~10 leti ... se pripeljeva tja s kolegom, pa en frajer z BWMjem iz 80ih let (316/318 ? Se vedno se spominjam tiste hecne umazano srebrne barve, tablica sem pa 99% preprican da je bila LJ 17-49A) parkira na prostoru za invalide, seveda brez kakrsnekoli oznake za invalide na avtu. Ceprav bi ga po avtu in obnasanju (stereotipno) postavil na Fuzine ali kaksno podobno lokacijo, je bil ocitno cisto navaden zahojen kmtevazar, nase gore list
Pobu jasno nic ni bilo, vrinil se je se v vrsto na salterju za povrh, potem si je pa se drznil nekaj groziti (a je prej izginil, kot sem jaz prisel ven), ker sem cinicno pripomnil punci, da naj kar njega postreze prvega (videla je namrec da se je vrinil in se je vseeno najprej obrnila k meni), ker "je invalid". Tudi po njegovem je bilo "upraviceno" parkirati na prostoru za invalide zato, ker on ni videl nobenega drugega prostega boksa (bili so na koncu na levi, tja proti skladiscem, za tiste ki poznate zadevo)
Takim cisto zares privoscim, da jih doleti karma. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni