|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 1:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej je 80mA, in na tranzistorju je 4W. Ni čudno da se greje.
Domnevam, da bo manj brnenja če ga boš znižal. Poskusi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva ja taka. Mirovni tok sem ponovno nastavil, tranzistorji se grejejo enako, brnenje pa se mi za odtenek zdi manj intenzivno, ampak res malo manj. Zadeva sploh ni moteča v primerjavi s prej, ko sem imel vse skupaj v ohišju.
Danes sem vezavi dodal še preojačevalec, samo brnenje pa se ne poveča niti malo . Da bi se prepričal sem povezal še masi napajalnikov v skupno masno točko, ampak je bil rezultat isti. Torej praktično ni brnenja. Nekaj malega več je samo je 'navadnega' šuma, kar pa je posledica priklopljenega predojačevalca.
Sedaj pa nevem kako se naj zadeve lotim, da v ohišju ne bo brnenja. Ali naj res na vsak distančnik dam izolacijsko podložko. Ali bi mogoče uporabil celo kakšen plastični distančnik. Imam občutek, da bo v ohišju spet vse brnelo.
Ali mogoče kdo ve kje (če sploh) se da nabaviti kakšne take plastične podložke? Sicer bi jih lahko nekaj "naštancal" tudi doma, samo ponavadi take stvari raje nabavim ker so navadno zelo poceni pa še bolj "estetsko" narejene.
Zaenkrat pa najlepša hvala vsem za odgovore in predloge. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej so ti res povzročale probleme ozemljitve na predojačevalniku. Če boš uporabil podložke, jih daj vsepovsod, kjer se na ploščici stika masa z vijakom ali ohišjem. Včasih so se uporabljale pri računalnikih. Niso bile plastične, pač pa iz neke rdeče-rjave kaširane mase, še v časih 386 in Pentiumov. Moral bi jih dobiti v IC ali HTE.
Lahko pa z olfa (modelarskim) nožem prekineš vse vezice na vezju, ki gredo na vijake (če ti dizajn to omogoča). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj teh starih rdečih podložk imam še doma, ampak glede na to koliko jih rabim jih raje ne bom porabljal. Me pa prav zanima, če jih imajo res v HTE-ju. Ko grem naslednjič tja jih vzamem. Poleg tega pa nabavim/naročim še tisti sumljiv tranzistor, ki se nekam malo greje (se pa zato drugi v paru bolj).
Vezic pa raje ne bom prekinjal; v bistvu jih tam kjer so luknje sploh ni, ampak je cela površina pobakrena. Sama izvedba je malo čudna tako kot si rekel.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem zadevo pomeril še z osciloskopom in sprememba je res očitna. Spodaj so slike za primerjavo.
Prej in zdaj.
Ko pa bom zadevo spet zmonitral nazaj v ohišje in izoliral mase, pa spet poročam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2009 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako, zadeva je spet zmonitrana nazaj v ohišje, uspelo mi je celo dobiti plastične podložke (ampak ne pri nas), poleg tega sem izoliral tudi vse mase od distančnikov na samem vezju. Zamenjal sem tudi tisti (zgoraj omenjeni) tranzistor, ki je bil nekam sumljivo hladen. Bistvo pa je da sem praktično spet na istem. Mase se tokrat povezane samo preko napajanja in nič več preko distančnikov in drugih kovinskih prevodnikov.
Brnenje na levem kanalu je mogoče res malo manj moteče in mogoče ne prekriva več tako širokega frekvenčnega spektra kot prej, vendar pa se mi zdi da je v desnem kanalu skor več brnenja kot ga je bilo prej. Sedaj že nekako deluje kot bi imel zraven še nekaj bruma. Naj še omenim, da sem obema ojačevalnikoma ponovno nastavil mirovni tok.
Me pa sedaj zanima, če kdo ve kateri element bi bil lahko ključni generator teh oscilacij oz. brnenja. Kar me trenutno najbolj moti je to da desni kanal veliko bolj brni kot levi. Je pa ta problem prisoten že od samega začetka.
In pa tokrat mi je uspelo naresti eno res lepo sliko na kateri se lepo vidijo špice, ki povzročajo brnenje. Vidi se tudi da je desni (spodnji) kanal amplitudno močnejši.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2009 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andrej64 je napisal/a: |
Mase se tokrat povezane samo preko napajanja in nič več preko distančnikov in drugih kovinskih prevodnikov. |
Razrahljaj matice ter vezja malo premikaj - mogoče pa se še vseeno kjer kaj stika (baker, ki je okoli luknje z vijakom). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2009 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
A imaš izolirane konektorje (vhodne/izhodne) od ohišja!? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2009 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj pa mirovni tok zmanjšaj za polovico in poročaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 19:19 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.34 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2009 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je problem bližina transformatorja potem daj na njega magnetni oklop ali pa ga daj zaliti. Sam z zalitim transformatorjem nikoli nisem imel problemov, če je bil blizu vezja ojačevalnika.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
legenda Član

Pridružen-a: Ned 24 Dec 2006 23:35 Prispevkov: 167 Aktiv.: 0.74 Kraj: Lj. okolica- Dobrunje
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2009 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
mravlcax je napisal/a: |
Če je problem bližina transformatorja potem daj na njega magnetni oklop ali pa ga daj zaliti. Sam z zalitim transformatorjem nikoli nisem imel problemov, če je bil blizu vezja ojačevalnika.
Lp |
Lahko malo bolj opišeš postopek same izvedbe magnetnega oklopa ter zalivanje transformatorja? Kateri materiali se uporabljajo, postopek izvedbe...hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 19:19 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.34 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2009 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Magnetni oklop je transformatorska pločevina navita okoli transformatorja, ki zmanjšuje magnetno stresanje. To se da okoli toroidnega transformatorja na zunanjo stran. Za zalit transformator pa ne vem kero maso uporabljajo, vem pa da toroid vstavijo v plastičen kalup in ga potem zalijejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2009 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Na kakšen način naj bi plastična masa, magnetno nevtralna, vplivala na magnetno polje transformatorja? Razen tega, da poskrbi, da je navitje bolj kompaktno in brez možnosti vibriranja.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2009 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Transformator v mojem primeru ni problem, ker imam dva ista (narejena pri različnih proizvajalcih) in je pri obeh enako. Poleg tega imam proti EM motnjam narejeno tanko aluminijasto pregrado okoli toroida in kondenzatorjev. Kljub temu ni razlike.
Bom pa v kratkem še poizkusil zmanjšati mirovni tok na polovico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2009 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš za vir PC, je to možen vzrok. Probaj en plastični vir, recimo discman.
Meni je ogromnokrat brnelo in sem reševal na več načinov, lahko sprobaš kaj od tega:
1. odstrani vijak iz transformatorja
2. probaj trafo obrniti prvo okrog sredine, potem tudi "na nož"
3. probaj kak drug trafo, ker sem imel primer, da je toroid brnel, EI pa nič
4. maso signala spelji direkt na priklopna činča in nikamor drugam, z eno rtanko žico (UTP naprimer), maso za zvočnike spelji DIREKT iz mase napajalnika, to je direkt iz spoja +- na kondenzatorjih
lp _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni