|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 2:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
Sem pa mislil, da boš vesel dobronamernih kritik. Čutim sarkazem, ki pa k boljši reviji nič ne pripomore. |
A?
Jaz sem mislil resno, ampak če ti v tem vidiš sarkazem, potem ne vem kaj naj si mislim.
Moja pripomba je bila taka zgolj zato, ker si spočetka nastanku revije nasprotoval.
Kakorkoli, mislim, da je čas, da se posvetuješ s seboj o svoji iskrenosti.
Printerje? Kakšne printerje? To je online revija v pdf obliki. Ali kaj? |
Ja marsikdo revijo tudi printa, pa naj se še tako čudno sliši.
@Sokrat, seveda, del robu odnese. Pri nekaterih celo del napisa, zato pa so polja različnih barv, da se to loči. Vsekakor bolje, da odnese ta rob, kot pa del teksta, ali celo del TIV. Ko človek nekaj tiska zaradi TIV na laserja (laminator postopek) je res nerodno, če dobiš samo del slike TIV. Takrat ti kaka funkcija printerja v stilu "fit to page" prav nič ne pomaga, saj stvar potrebuječ v merilu 1:1 !
Po drugi strani pa se je treba zavedati, da imamo opravka z pisci amaterji. Nekaterim je to prvi članek v življenju. Ne morem jim članke zavračati v nedogled zgolj samo zato, ker ni pritisnjen enter v pravem trenutku.
In ja, te stvari naj bi počelo uredništvo. In to seveda počne, pri čemer sem pripravljen potrošiti za to delo kar precej svojega svobodnega časa. Več kot toliko, pa seveda nisem pripravljen. Zato sem toliko bolj vesel namiga na sodelovanje. Žal potem nekateri to razumejo kot sarkazem.
No pa da ne bo več tovrstnih pomot bom jasno in glasno povedal zdaj tule enkrat in za vedno: Če hoče kdo pomagat naj pomaga, naj napiše članek, naj uredi naslovnico, naj naredi kako dobro fotko. Če hoče se lahko skupaj z menoj spravi za dva dni (ponavadi soboto in nedeljo v drugen tednu meseca) v Sežano v grafični studio, kjer mi prijazni ljudje odstopijo prostor za urejanje revije in se poskuša v oblikovanju.
To bom smatral za pomoč, ostala pametovanja, pa bom razumel kot pomoč s sarkastičnim prizvokom.
Obstaja sicer možnost, da se motim v zgornji oceni. V tem primeru bo zelo prav, da celotno delo prevzame nekdo drug!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
A?
Jaz sem mislil resno, ampak če ti v tem vidiš sarkazem, potem ne vem kaj naj si mislim.
Moja pripomba je bila taka zgolj zato, ker si spočetka nastanku revije nasprotoval.
Kakorkoli, mislim, da je čas, da se posvetuješ s seboj o svoji iskrenosti.
|
Jaz se nimam kaj posvetovati s seboj. Ker moje stališče ostaja nespremenjeno. Kar pa ne pomeni, da ne bom komentiral določenih stvari, ki bi lahko pripomogle k izboljšavi nečesa. Če se s kom ne strinjam, ne pomeni, da sem z njim skregan.
Ja marsikdo revijo tudi printa, pa naj se še tako čudno sliši.
|
Kaj pa potem razni datasheeti in ostale stvari? Papir je izbran, format strani je narejen že na začetku in se ne spreminja. Res ne zastopim, kje je problem. Poleg tega je revija v pdfju. Printer že dolgo nima nič pri tem.
Po drugi strani pa se je treba zavedati, da imamo opravka z pisci amaterji. Nekaterim je to prvi članek v življenju. Ne morem jim članke zavračati v nedogled zgolj samo zato, ker ni pritisnjen enter v pravem trenutku.
In ja, te stvari naj bi počelo uredništvo. In to seveda počne, pri čemer sem pripravljen potrošiti za to delo kar precej svojega svobodnega časa. Več kot toliko, pa seveda nisem pripravljen. Zato sem toliko bolj vesel namiga na sodelovanje. Žal potem nekateri to razumejo kot sarkazem.
|
Glej, nek red mora bit. Tako kot so pravila na forumu, so tudi pravila pri pisanju člankov. Če se jih držimo, imajo moderatorji oz. v tem primeru uredniki manj dela.
Glede na to, da sem spisal že nekaj člankov in uredil nekaj diplom, seminarskih in magsiterijev, nič ne pametujem. S Sokratom imava konkretne kritike, ki prej pozitivno prispevajo. Če jih pisci in uredniki sprejmejo z užaljenostjo...
_________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3357 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 8:44 am Naslov sporočila: madona |
|
|
Madona, fantje, pa kregate se zarati oslove sence!
Vsebina in razumljivost prispevkov v reviji je važna, estetski izgled sicer tudi, a je sekundarna stvar! In ne morete se pritožiti, da je estetika slaba. Desni rob teksta je kaprica.
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
@Sokrat, seveda, del robu odnese. Pri nekaterih celo del napisa, zato pa so polja različnih barv, da se to loči. |
Bi se potem dalo zozati predlogo za stran iz trenutnega formata (A4) na ozji A4 recimo za 80% sirine trenutnega roba, ob tem pa visina strani ostane nespremenjena ? Tako bi na zaslonu ("fit width") tekst prisel cez skoraj celotno sirino in bi bil posledicno lazje berljiv, tiskalniki, ki imajo problem z robom pa bi imeli na obeh straneh dovolj praznega prostora, ki bi se manifestiral kot normalen bel rob (dokument je tako ali tako centriran na sredino strani ob tiskanju).
Ce bi bili se fonti malenkost manjsi, bi bil koncni rezultat enako velik tekst na zaslonu (enako berljiv kot zdaj), malce manjsi tekst na papirju, vec prostora za avtomatsko poravnavo (justification) in nic vec problemov z robovi strani pri tiskanju.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5528 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Kul revijica ...
Še na ereaderju se lepo bere!
LP, GRega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cimer Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07 Prispevkov: 122 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantje ne se kregat, ker je revija zakon in taka naj tudi ostane!
_________________ Lep pozdrav!
Marko S. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.14 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Darko:
Predlagam, da vse članke prepošlješ Sokratu, da jih uredi preden jih objaviš.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz se nimam kaj posvetovati s seboj. Ker moje stališče ostaja nespremenjeno. Kar pa ne pomeni, da ne bom komentiral določenih stvari, ki bi lahko pripomogle k izboljšavi nečesa. Če se s kom ne strinjam, ne pomeni, da sem z njim skregan. |
Skregan? Od kje ti pa to sedaj ?
Pravim le, da se boš moral odločiti kako je s tem pri tebi. Najprej si bil hudo proti in se nisi niti potrudil dojeti namena revije. Nato pa si delil dobronamerne nasvete kaka naj bi bila. V zgornjem citatu pa praviš, da mnenja nisi spremenil.
V dobri veri, da boš res kaj prispeval, sem napisal:
Zanimivo, zanimivo, izgleda, da bom dobil kup sodelavcev... |
A si to označil za sarkazem.
Torej se sedaj odloči kaj bi rad, ker meni in še marsikomu to, iz povedanega, še zdaleč ni jasno.
Glede na tvoj podpis, pa moram opozoriti, da je revija zastonj in da prispevkov ne bo nikoli plačevala. Prav tako ne nasvetov.
Kaj pa potem razni datasheeti in ostale stvari? Papir je izbran, format strani je narejen že na začetku in se ne spreminja. Res ne zastopim, kje je problem. Poleg tega je revija v pdfju. Printer že dolgo nima nič pri tem. |
Datasheeti in podobne stvari ne zahtevajo izpisa v formatu 1:1. Pri njih preprosto vključiš "fit to page" in si zmagal. In ja printer ima še kako pomembno vlogo pri tej naši reviji. In do sedaj sem stestiral izpis na že 11-tih različnih tiskalnikih.
Razlog je preprost. Nič ti ne pomaga objavljeno TIV, ki ga ne moreš izpisati v merilu 1:1 ker ti v tem primeru pade iz področja, ki ga printer natisne.
Glej, nek red mora bit. Tako kot so pravila na forumu, so tudi pravila pri pisanju člankov. Če se jih držimo, imajo moderatorji oz. v tem primeru uredniki manj dela. |
Drži. Napaka je le v pogledu na to našo revijo. Osebno sicer želim imeti visok nivo v vseh pogledih. Nočem pa zato žrtvovati avtorje, ki so komaj začeli. Razlog je preprost. Prevelika zahtevana perfekcija v pisanju člankov kaj hitro privede do tega, da je to za avtorja večja obremenitev, kot projekt sam. Mladi (ki so dandanes, kot je mogoče opaziti tudi na forumu, funkcionalno slabo pismeni) pa tega nikoli ne bodo zmogli v prvo. Usmeritev revije je torej predvsem v tej smeri. Želim namreč dvigniti tako kvantiteto kot kasneje tudi kvaliteto pisanja člankov predvsem tistih, ki komaj začenjajo.
Moj čas pa je seveda pri tem tudi omejen in ga skušam čim bolj racionalno porabiti v tej smeri. Poravnava teksta na levi in desni strani bi me omejila pri postavljanju posameznih objektov na stran in vzela preveč časa, ki ga raje namenim temu, da pomagam vsem ki žele karkoli napisati v reviji.
Torej: Vsi, ki imate željo po objavi vašega dela, se odločite in naredite prvi korak. Pomagali vam bomo vsi moderatorji in še kdo. Objavili bomo prav vse kar bo prišlo z željo po objavi. Če pisanje ne bo primerno za objavo, ga bomo skupaj pilili dokler ne bo v redu.
Natančno to misel sem posredoval že kar nekajkrat članom, ki so bojazljivo vprašali kako bi kaj napisali.
Glede na to, da sem spisal že nekaj člankov in uredil nekaj diplom, seminarskih in magsiterijev, nič ne pametujem. S Sokratom imava konkretne kritike, ki prej pozitivno prispevajo. Če jih pisci in uredniki sprejmejo z užaljenostjo...
|
In kaj naj zdaj? Naj začnem naštevat reference ?
Mislim, da imaš malo problemov v komunikaciji. Ne gre se za užaljenost, temveč za to, da si po moje zgrešil kaj je namen revije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Jul 21, 2009 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno spoštujem vsakega člana, ki na kakršen koli način prispeva k forumu. Naj si bo to prispevek na forumu, objava v reviji ali pa konstruktivna kritika. Moti pa me vsako osebno obračunavanje ali diskreditacija katerega koli člana. VolkD-jeva tema je bila kot že naslov pove odprta z namenom, da se zberejo predlogi, komentarji in v končni fazi tudi konstruktivne kritike. Darko je verjetno zadnji na tem forumu, ki bo nanje reagiral užaljeno.
Predlagam, da se držite teme. Dela je prav gotovo za vsakega, ki je pripravljen pomagat dovolj.
Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2009 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
32.84 KB |
Pogledana: |
35 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
l-note Član

Pridružen-a: Sre 07 Jul 2004 12:32 Prispevkov: 100 Aktiv.: 0.42
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2009 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glavna težava pri obojestranski poravnavi je deljenje besed (kot je že omenil Sokrat). Če urejevalnik tega avtomatsko ne podpira, je precej težko. V nasprotnem primeru, ko deli prave besede in na pravih mestih, je razmak med njimi praktično vedno enak.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2009 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za pohvale in konstruktivne kritike.
Predlagam, da ko bo naslednja številka pripravljena, jo dobi Sokrat ali pa Glitch - pač tisti od njiju, ki bo imel takrat cel dan čas.
In dobimo nazaj lepo oblikovalsko popravljeno revijo, ki jo potem VolkD kot glavni urednik požegna in je potem pripravljena javna izdaja.
Torej, kdo od vaju se javi? Edini pogoj je nameščen Indesign poleg 1 dne časa.
Se že veselim dveh novih tehničnih sodelavcev! Dobrodošla! Revija bo odslej še boljša in lepša
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.96
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2009 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Menim, da revija (soavtorji in urednik) zaslužijo vso pohvalo.
Ker nobenega na forumu osebno ne poznam, prebiram tole "kreganje" okrog oblikovanja revije čisto nepristransko. Pri tem mi je malo zadišalo po "slovenski foušiji" oziroma po negativni energiji.
Vsi vemo, da je na prvem mestu vsebina revije. Tudi oblika je važna. Ampak pri oblikovanju je nujen kompromis med znanjem, tehničnimi in časovnimi možnostmi in končno obliko. Mislim, da urednik glede tega dela uspešno in v smiselnih okvirih.
Tudi to vemo, da mogoče marsikdo to zadevo obvlada bolje, vendar to reviji ne koristi, dokler se to znanje ne udejanji bodisi s konkretnim delom bodisi z nasveti in pomočjo avtorjem.
Želim namigniti na to, da je škoda izgubljati energijo za vse drugo, razen za konstruktivno in strokovno debato.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2009 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Predlagam, da ko bo naslednja številka pripravljena, jo dobi Sokrat ali pa Glitch - pač tisti od njiju, ki bo imel takrat cel dan čas.
|
Tega zelo mocno ne zelis.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2009 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
aly je napisal/a: |
Predlagam, da ko bo naslednja številka pripravljena, jo dobi Sokrat ali pa Glitch - pač tisti od njiju, ki bo imel takrat cel dan čas. |
Tega zelo mocno ne zelis. |
Zakaj ne? Ne želiš prispevati k boljši reviji? Ne imeti prenizkega mnenja o sebi.
Razloži mi prosim svoje stališče. Zgleda, da me je na morju sonce le preveč osmodilo in ne uspem povezati misli... Se oproščam.
Aja, bi bilo brez šumnikov? Malo heca
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni