|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
infernal Član

Pridružen-a: Pet 29 Jun 2007 0:46 Prispevkov: 239 Aktiv.: 1.09 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Apr 30, 2010 1:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem šel gledat če obstaja kako integrirano vezije ki bi iz serial data v manchester kodo pretvorlo. Pa izgleda da obstaja čipu se reče HD-6409. Bojo pa drugi strokovnjaki povedali če bi bil uporaben za to stvar ?? Ker mene tudi zanima . V farnellu se gledal pa jih ni za dobit, verjetno ostane edina možnost da se vzorce naroči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Apr 30, 2010 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem zakaj bi z manchester kompliciral. Ne vidim praktične potrebe. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infernal Član

Pridružen-a: Pet 29 Jun 2007 0:46 Prispevkov: 239 Aktiv.: 1.09 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem mislil da se ponavadi manchester uporablja za take komunikacije. Pol bi pač s tem integriranim vezijem pretvoro v manchester in imel uspešno komunikacijo katera bi bila imuna na motnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ampak če imaš SNR=1 (0dB) (kot v tem primeru), potem ti tudi manchester ne pomaga
In se je treba lotit na drug način. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejanh Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 20:43 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.17 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
na koncu, po več dnevih truda, sem se odločil, da bom komunikacijo 433.92Mhz v izdelku za maturo izpustil, ter pustil pina RX in TX prosta, da se bom lahko kasneje ponovno vrnil k temu.
Imam pa morda še eno laično vprašanje... Za napajanje izdelka želim uporabiti dva različna izvora napajanja: prvi iz omrežnega pretvornika 230V->9VDC, drugi pa 9V baterija. V vsakemu primeru pa 9V prek LM7805 spustim na 5V, kar potrebujem za napajanje logike. Precej me matra okrog preklopa oz. "izbire" izvora. Morda bo slika najlažje povedala, kje tiči problem oz. vprašanje.
Sicer sem že precej zanimal okrog tega, in padlo je kar nekaj možnih rešitev (rele, tranzistor,...), a še vedno nisem prepričan katera bi bila najbolj ustrezna. Morda kak predlog?
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Iz 230 naredi 10V stabiliziranih, nato pa vsak izvor veži s porabnikom prek diode.
Tako bo porabnik napajan iz vira z višjo napetostjo (omrežje), če pa zmanjka elektrike pa ostane na bateriji. Sicer zelo partizanska rešitev, a za tvoje potrebe več kot dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejanh Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 20:43 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.17 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm...omrežni (switcherski) napajalnik mi sicer omogoča nastavit tudi 12V izhodno, a za napravit 10V bi moral spet uporabit nek stablizator (zenerco, ali pa vezat več diod zaporedno), kar ni ravno...
Hm...sicer pa... če bi switcherski napajalnik nastavil kar na 12V izhodne in napravil tako, kot si mi napisal?
Sem pa tudi sedaj razmišljal, da bi za napajalnikom iz omrežja (nastavljenim za izhodno 9V) vezal germanijevo diodo, za baterijo pa silicijevo. Padec na germanijevi diodi je manjši, tako, da bi tam imel potem višjo napetost.
Mogoče sem malo nerodno napisal vseskupaj, a mislim, da je razumljivo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Kdo ti brani uporabit 12V? 7805 se bo malce bolj grel, pa kaj...
Na germanijeve ne računaj, ker so to v osnovi signalne diode in kot take namenjene toku ranga par mA. A ni lažje na eno vejo dat 2 navadni (silicijevi) diodi, na drugo pa samo eno?
Pa ne pozabi, da ima polna 9V baterija nekaj preko 9V... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Maj 10, 2010 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
9V nastavljiv napajalnik ima tudi več kot 9V (če je bil ranga nekaj €) Dve diodi in to je to. Če je to baterijska aplikacija, ki ima nizko porabo razmisli o uporabi napetostnega regulatorja z nižjo lastno porabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 10, 2010 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
dejanh je napisal/a: |
Sicer sem že precej zanimal okrog tega, in padlo je kar nekaj možnih rešitev (rele, tranzistor,...), a še vedno nisem prepričan katera bi bila najbolj ustrezna. Morda kak predlog?
|
Kaj pa če bi uporabil čisto preprosto stikalo ?
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Maj 10, 2010 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi dve schottky diodi, ki imata padec napetosti okrog 0,4V. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.63
|
Objavljeno: Pet Mar 04, 2011 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
xsyt je napisal/a: |
Če imaš malo več volje in znanja - SMPS & Digital Power Conversion Solutions from Microchip v google, kot si že sam omenil.
Mogoče propeller clock? Mogoče kaj takega; http://www.instructables.com/id/3x3x3-LED-Cube/
Če te motijo tisti "že n-krat preverjeni" ojačevalniki, pa naredi enega na lampe? |
Morda ima kdo kakšen link za kakšen projekt kocke z bascomom ?
L.P
ŽIGA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni