Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
janpotočnik Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Nov 2009 20:02 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sre Dec 09, 2009 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
živjo
zanima me če bi plato lahko usvetljeval z navadnim reflektorjem(500w).
lp in hvala že vnaprej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DrRogla Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00 Prispevkov: 336 Aktiv.: 1.41 Kraj: Hrastnik, Maribor
|
Objavljeno: Sre Dec 09, 2009 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že videl tudi to. Samo steklo je treba odstraniti za hitrejši rezultat.
_________________ LP, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Dec 12, 2009 12:55 am Naslov sporočila: |
|
|
[Odstranjen prejšnji neberljiv post. Aly.]
Preberi pravila -> Pravila
Spakedravščina ni dovoljena.
Drugače je pa takšna žarnica dobra. Le malo moraš pazit, da se ne urežeš, ali pa da te strese, pa seveda na UV. Narediti moraš eno škatlo, ker je tista UV svetloba zelo nevarna.
Sam sem jo tudi uporabljal nekaj časa sedaj pa osvetljujem kar z varčnimi žarnicami. Sem nekje pripel sliko moje svetilke - lahko pogledaš moj album.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.56 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 12:05 am Naslov sporočila: |
|
|
kakšne pa mate izkušnje glede osvetljevanja z UV LED diodami ... seveda v večjem številu LED diod skupaj
_________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 1:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo pobrskaj. Nekdo je naredil osvetljevalko z UV diodami v ohišju od skenerja.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s54jp Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57 Prispevkov: 865 Aktiv.: 4.27 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede UV-led:
te diode sem nabavil še na pomlad, ker sem našel na netu osvetljevalnik na te diode. Potem nabavil dva paketa po 100 ledic 5mm in preden sem šel risat PCB za osvetljevalec, lotil sem se enega testa.
Poskusil sem zbrisati UV eprom z UV ledico.
Prvi poskus 5 minut ledica direkt nad okno UV eproma - rezultat: ni pobrisalo niti enega bita.
Drugi poskus: 30 minut - rezultat isti.
Ali so diode brez UV-svetlobe ?
Ali z premalo UV svetlobe?
Osvetljevalec (za TIV ) in brisalec UVepromov imam ampak je v veliki "nerodni" škatli pa sem hotel narediti nekaj "lepega" majhnega in me je malo minilo.
Pa dvomim da takšna točkasta svetloba enakomerno lahko osvetli - kljub temu da sem planiral na vsak cm kvadratni dati po eno diodo ; se pravi 160 za evroformat.
Mogoče komu prihranim čas in denar.
Upore nisem naročal oni so bili v paketu zravem diod "gratis" HI !
Na sliki je eden paket, drugega še nisem niti raspakiral.
"če kupite avto dobite vse štiri zimske gume "gratis " - ja malo "morgen"
L.P. Josip
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.31 MB |
Pogledana: |
10 krat |

|
|
86.48 KB |
10 krat |

|
Nazadnje urejal/a s54jp Ned Dec 13, 2009 3:20 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.56 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
@s54jp
kuk te je pa tale komplet stal denarja ...
in ali si poskušal narediti TIV s tem ?
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi te LEDice dal čimbolj skupaj - v obliko traku npr. 3 cm x 20 cm. Ta "trak" z UV LED pa bi nameščen v scaner pa naj jih mehanizem vozi sem pa tja. Tako bi se dalo zadevo lepo avtomatizirati z hitrostjo pomika (po potrebi še časovnik). Po mojem bi zadeva funkcionirala, pa še ohišje skanerja z pokrovom je prikladno za kaj takega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.65 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rešitev, objavljena v reviji Elektor je bila (po njihovih trditvah) popolnoma zadovoljiva. PO moje da če so LEdice prave, ni potrebe po kompliciranju. Se pa strinjam da je star skener idealno ohišje za to stvar, edino mogoče je razdalja malce premajhna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s54jp Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57 Prispevkov: 865 Aktiv.: 4.27 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek očitno nisi pogledal prve slikice in etiketo na vrečki - diode so prave.
Prilagam sedaj samo etiketo.
Glede napisanega v mojem postu zgoraj imam občutek da ga ni nobeden prebral preden je dal odgovor.
UV-epromov se z to UV-led diodo ne da pobrisati. ( z njezino svetlobo HI! )
Kako se pa obnese za osvetljevanje ploščic ???
To ne vem, nisem sprobal.
Namreč, mislil sem z enim udarcem ubiti dve muhi: narediti "erazer epromov" in osvetljevalec za TIV (hkrati v isti škatli )
Ker je prvo "spodletelo" sem odnehal.
Na tem linku pa imate tajmer in ostalo tisti ki bi radi naredili ali isprobali delo osvetljevalnika z UV-led diodama.
http://www.avr-asm-tutorial.net/avr_en/uv-exposure/uv-exposure.html#hardware
Škatla je lahko manjša in diod veliko več.( kot ideja je dobro)
73 Josip
|
71.55 KB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
@s54jp
ej najlepša hvala za link bom probal uresničiti to ampak pred vikendom vrjetno ne bo nič, sem še vedno v LJ študiram
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.65 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Niti ne poznam specifikacije LEDic v načrtu Elektorja. EPROMov nikoli nisem uporabljal, zato ne vem, kakšne sorte UV rabijo, očitno pa drugo od UV LEdic
bilo je že nekaj takih zadev narejenih in njihovih prvi vtisov napisanih, če se prav spomnim (nekje na teh forumih). Če se prav spomnim, je bil rezultat kar v redu, samo razdalja ne sme biti premajhna in seveda čas je treba pogruntati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CCC Član

Pridružen-a: Čet 08 Dec 2005 23:16 Prispevkov: 119 Aktiv.: 0.50 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ultraviolični spekter zajema elektromagnetna valovanja z vlovnimi dolžinami krajšimi od vidne svetlobe (vidna svetloba med 400 in 700 nm) in daljšimi od X - žarkov (od 10 do 0,01 nm). To je od 10 pa do 400 nm.
LED diode imajo zelo ozek pas svetlobe v območju UV svetlobe. Na primer HUVL400-5x0 ima najmočnejše sevanje pri 400 nm in pasovno širino 20 nm.
Proizvajalci foto lakov podajajo spekter valovnih dolžin pri katerih lak ustrezno reagira na UV. Za POSITIV20 podaja proizvajalec valovne dolžine med 340 in 420 nm. HUVL400-5x0 bi torej ustrezala.
Za brisanje 27C24 (microchip) je v podatkih podana vrednost 253 nm. Če pustimo ostale zahteve za brisanje, omenjena HUVL400-5x0 ne bo izpolnila svoje naloge.
LP,
_________________ Vojteh |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uv tudi ni kar ena fiksna valovna dolžina. Področje je kar široko, niso pa vse stvari enako občutljive na enake valovne dolžine.
Pred leti sva z kolegom brisala ene pice z razbito lučko od javne razsvetljave, pa je bilo treba ene 30minut, da je zbrisalo komplet. S časom uporabe so se ti časi še podaljšali, čeprav je ista svetilka osvetljevala TIV ves čas enako...
Očitno valovna dolžina ni bila najbolj primerna. Tiste diode so precej šibke, pa tudi ne piše kakšno valovno sevajo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2009 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tehnični podatki za diode:
Product Number LE-DS154