www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fotografije zanimivih elektronskih komponent
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 12, 2005 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa še na eno zanimivost sem naletel, ko sem popravljal DVD + divx predvajalnik Daewoo... Notri je vgrajena čisto navadna računalniška komponenta DVD-ROM - le da ni zaprt v kovinsko ohišje. Tako da če crkne laser, se da notri kar navaden DVD-ROM.

Za hec sem poskusil priključiti CD-ROM z enim data CD-jem, in je deloval normalno - predvajalnik sploh ni opazil da sem mu podtaknil eno "čist X" enoto.

DVD_divx_player_daewoo.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  67.41 KB
 Pogledana:  351 krat

DVD_divx_player_daewoo.jpg

PeterC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22
Aktiv.: 0.86

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 4:38 pm    Naslov sporočila: icon_note  Odgovori s citatom

No... ko je men šel laser na stari DVD enoti, sem uporabil točno to rešitev opisano zgoraj. Zamenjal sem ga s starim TEAC DVD pogonom... dam notr dvd... je delal, samo mal je bil glasen... dam audio cd... ga zavrti do 48x hitrosti, delal je, samo je bil tok glasen, da ni blo praktičen Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kos19
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 20 Jul 2005 21:47
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2005 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še ena nevsakdanja stvar. stvar ima premer cca 200mm za orientacijo

Photo0005.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  47.76 KB
 Pogledana:  304 krat

Photo0005.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 06, 2005 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je to kaka dioda? Dva priključka spodaj bi lahko bilo gretje, pa katoda na vrhu? Mogoče navedeš v kaki napravi to najdemo Wink
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 06, 2005 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To bi lahko bila kaka oddajna pentoda ali trioda. Spodaj ima 5 priključkov.
Če jih kdo hoče videti še več :
www.tubedata.com
www.jogis-roehrenbude.de
www.tubecollector.org
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.26
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 07, 2005 8:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav vsem,

Nisem sledil prejšnjim debatam v vezi te lampice. Če bi vedel oznako te lampe, bi takoj lahko dal odgovor. Mislim pa, da je to skoraj sigurno trioda. Tri nožice so v tem primeru G1, preostali dve pa kurjava...Lahko omsko pomeriš tiste tri nožice, ki so kratko-spojene. To se normalno vidi že skozi balon. Mora pa biti kar močna ta trioda, če je fi balona 200 mm!

lp Janez/S51ZG
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.09
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 07, 2005 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lampa je trioda T500-1. Glej: http://frank.pocnet.net/
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s51zg
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2005 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav vsem,

točno, kot je napisal borber, to je trioda T 500-1 moči max. tam do 1.5 KW pri polni obremenitvi! Oznaka se lepo vidi na fotki, ki jo je pripel Silvo. Le malo je bil slabo ocenil njen premer. Firma ABB je naslednica bivšega BROWN BOWERY-ja. Tisti -1 pomeni, da omenjena trioda "gre" višje. V tem primeru do 120 Mhz. Normalno te industrijske lampe delujejo do 50 Mhz v klasi C!

LP
Janez/S51ZG
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s51zg
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2005 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravljam
netočne navedbe. Se opravičujem Silvotu. Omenjeno fotko je pripel kos19. Ta lampica je tipična industrijska lampica, ki se največ uporablja v VF generatorjih freq. 1-40 Mhz. Običajno je to freq. 27.12 Mhz. Tu poznamo kapacitivno in pa induktivno segrevanje materialov. Kapacitivno se uporablja pri VF varjenu PVC materialov, sušenju lesa, obsevanjem v medicini itd. Induktivno varjenje se pa uporablja pri segrevanju kovin - kaljenju, spajanju plastičnih cevi itd. Mislim, da sem nekoč že nekaj pisal v vezi tega, pa bom tu končal.

LP
Janez/S51ZG
Nazaj na vrh
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.17
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 11, 2005 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lampa je res iz VF generatorja za segrevanje kovine za kasnejšo obdelavo.. Premer sem pa ocenil tako od oka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2005 6:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšna je elektronka BBC Brown Boveri DQ45?Premer 45 mm,200mm,4 nožice in gornja kapa.Ki imam že dolgo spravljen.Slikal bom zvečer.
Lp
Nazaj na vrh
s51zg
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2005 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav andrejj,
to je pa VN usmerjevalka. Teh imam jaz tudi še vsaj ene 8 kom...

lp Janez/S51ZG
Nazaj na vrh
s51zg
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2005 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še nekaj v vezi omenjene živosrebrne usmerjevalke DQ45,
kot rečeno je to VN usmerjevalka, oxyd katoda - direktno zagreta. Podatki zanjo so: Vinv max 15KV, Ia max 1.75A, Iap max 7A, Po max 14,4KW. Kurjava 5V/7A. Kar močna usmerjevalka. Te lampice so so bile uporabljene pri starejših VF generatorjih. Sama izvedba grelnega trafota je bila posebna, zelo dobra izolacija med primarjem in pa sek. Moramo vedeti, da je bila na gretju oz. katodi napetost 10KV ali več. Jaz sem naredil kar nekaj predelav teh VN usmernikov z SEMIKRON diodami. To je pa bilo pred 30 ali več leti...

lp Janez/S51ZG
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2005 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred nekaj dnevi sem v roke dobil električni pastir, ki ima že skoraj muzejsko vrednost. Žal je bilo ohišje razbito in nekako popravljeno s pločevino. Notranjost aparata, torej srce aparta pa je nepoškodovano v taki meri, da še deluje, le da sem moral zamenjati kondenzatorje. Original sta bila dva velikanska (za današnje razmere) elektrolita 2000uF 12V ki sta bila po vsej verjetnosti suha in imela sta že poškodovane kontakte. Kondenzatorja na sliki sta še dobra, verjetno papirnata in sta v paralel s kontaktom. Delovanje aparata je nekako tako, da ko je kontakt sklenjen je trafo elektromagnet in potegne vrtljivi del v določen položaj, vendar takoj ko se kontakt zaradi premika razklene, se pojavi iskra na sekundarju, elektromagnet se razmagneti, vrtljivi del pa gre mimo prej željenega položaja. V začetno lego se vrtljivi del vrne s pomočjo spiralne vzmeti, in ko doseže kontakt se postopek ponovi.

V nadaljevanju nekaj slik in pa filmček Wink

pastir-vrtljivi-pulzator-001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  74.83 KB
 Pogledana:  110 krat

pastir-vrtljivi-pulzator-001.jpg

pastir-vrtljivi-pulzator-002.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  76.05 KB
 Pogledana:  50 krat

pastir-vrtljivi-pulzator-002.jpg

pastir-vrtljivi-pulzator-003.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  78.5 KB
 Pogledana:  48 krat

pastir-vrtljivi-pulzator-003.jpg

pastir-vrtljivi-pulzator-004.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  84.41 KB
 Pogledana:  63 krat

pastir-vrtljivi-pulzator-004.jpg

pastir-vrtljivi-pulzator.zip
 Opis:
filmček cca 4-5 sekund mpg zapakiran v zip

Download
 Ime datoteke:  pastir-vrtljivi-pulzator.zip
 Velikost datoteke:  361.48 KB
 Downloadano:  41 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2005 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo Cool izgleda kot "hard disk" Wink . Nekaj zelo podobnega sem imel jaz doma. Le tam se je motorček vrtel skozi v eno smer.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni