|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2005 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
fbifbi je napisal/a: |
Sej nerabiš razdalije rabiš samo tri razdalije od baznih postaj. |
... ne rabiš razdalje ... rabiš tri razdalje ... kaj rabiš in kaj ne ... lahko tole malo razložiš?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fbifbi Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2005 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oprosti narobe sem napisal namesto nerabiš smeri sem napisal nerabiš razdalije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2005 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
In točne položaje baznih postaj, da si lahko z razdaljami sploh kaj pomagaš...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2005 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oprosti narobe sem napisal namesto nerabiš smeri sem napisal nerabiš razdalije. |
In kaj ti pomagajo tri razdalje, če ne veš smeri oziroma pozicije oddajnikov
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2005 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Timing Advance je "čas", ki je prikazan samo med klicem. Zavzema vrednosti od 0-63, vsaka "enota" ustreza okrog 3,66us, kar pomeni teh 550m (547m), iz tega pa sledi, da je maksimalni radij celice 35km.
Potemtakem je lokacija lahko določljiva samo med klicem. Err... Dvomim... Mislim, da mora biti tudi druga pot, čeprav načeloma tudi s to varianto ni nič narobe.
Kako pa je z natančnimi lokacijami oddajnikov, pa bom jutri vprašal pri geodetih, potem pa povem kaj več.
_________________ If in doubt about performance disassemble your code and try to follow it. If you get bored then the CPU probably will too... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.79 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2005 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko imaš vse tri razdalje oriši krog okoli bazne postaje vsake posebej in tam ko se krogi stikajo je tvoj položaj
LP
Božo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2005 9:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Oprosti narobe sem napisal namesto nerabiš smeri sem napisal nerabiš razdalije. |
In kaj ti pomagajo tri razdalje, če ne veš smeri oziroma pozicije oddajnikov  |
Kot je napisal Bozo - sicer pa bi bila dovolj ena razdalja in smer (ob isti opredpostavki da poznas lokacije oddajnikov), a je triangulacija verjetno bistveno bolj natancna kot ugotavljanje smeri.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2005 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bozo je napisal/a: |
Ko imaš vse tri razdalje oriši krog okoli bazne postaje vsake posebej in tam ko se krogi stikajo je tvoj položaj
LP
Božo |
Sokrat je napisal/a: |
Iztok je napisal/a: |
In kaj ti pomagajo tri razdalje, če ne veš smeri oziroma pozicije oddajnikov  |
Kot je napisal Bozo - sicer pa bi bila dovolj ena razdalja in smer (ob isti opredpostavki da poznas lokacije oddajnikov), a je triangulacija verjetno bistveno bolj natancna kot ugotavljanje smeri. |
Vse lepo in prav. Ampak še nihče ni odgovoril na bisteveno vprašanje: kako ugotoviti smer ali lokacijo oddajnika, da nam podatek o razdalji sploh kaj koristi?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2005 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smer oddajnika ? Najbrz si mislil samo na lokacijo, ki je edina absolutna vrednost, ki je tukaj aktulana (smer pac to ni, ker je prakticno v vsake tocke drugacna). Ena moznost je sprehajanje z GPSom naokrog, druga je prijazna pomoc Mobitela (?), tretja pa specialke; ostale se mi zdijo precej manj realne. Dejsto je, da ce bi ze nekdo imel voljo poiskat in potem tudi poslat podatke o oddaljenosti, potem najbrz tudi ve, kje te bazne postaje (oddajniki) so. Jaz recimo zivim 10 metrov pod eno Simobilovo anteno, torej je njena lokacija enaka lokaciji tega objekta, ta pa je narisan na zemljevidih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2005 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
. ...Jaz recimo zivim 10 metrov pod eno Simobilovo anteno,... |
Vprašanje sicer malo izven teme. Glede na to da si (sodeč po tvojih spročilih) strokovnjak s področja elektronike, kako je tvoje mnenje o vplivu žarčenja takih anten in raznih radarjev na ljudi?
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2005 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem (strokovnjak). Moje mnenje je, da se mi - glede na sevalne diagrame anten teh postaj - najbolj smilijo ljudje v sosednjih zgradbah, ki jim antena malo manj kot strli v sobo. Pod (in nad) anteno je sevanje precej sibkejse (?) kot pa recimo 30-50 metrov stran v priblizno vodoravni smeri.
Hecno (na morbiden nacin) je, da vsaj v nasem gospodinjstvu zagotovo ni nihce prosil za tisto anteno, nihce ni dal soglasja in nihce ni nad njo prevec navdusen - edina stvar nad katero bi bil manj navdusen bi bila enaka antena na sosednjih zgradbah, ali pa na bliznji cerkvi, kamor jih je Simobil baje dobrsen del postavil, kar bi zagotovo nam precej bolj skodovalo. Ugibam, da tudi vecina sosedov iz nase zgradbe (stolpnica) o tem ni imela besede tako da bi bilo zanimivo vedeti kdo je dovolil to anteno tja postaviti (in koliko je s tem zasluzil brez da bi $$$ razdelil).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2005 5:02 pm Naslov sporočila: par uporabnih zadev |
|
|
par uporabnih zadev
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
GSM.rar |
Velikost datoteke: |
2.37 MB |
Downloadano: |
18 krat |
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2005 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako do lokacij oddajnikov?
Geodeti recimo, imajo po terenu "raztresene" referenčne točke, katerih koordinate so znane in so (najverjetneje) javnega značaja. Načeloma tudi lokacije mobitelovih oddajnikov ne smejo biti skrite, kar pomeni, da se lahko pride (teoretično) tudi do teh koordinat. V primeru nesodelovanja Mobitela bi bilo možno izračunati lokacijo oddajnika tudi iz teh referenčnih točk. Vprašanje je, če Mobitel sploh ve, kje vse ima postavljene oddajnike in na kakšen način določajo pozicijo oni? (Softwer na oddajnikih baje dela čudeže.) Oziroma; iz predpostavke da ima Mobitel dovoljenja za postavitev oddajnika, lahko koordinate dobiš iz geodetske uprave. Kakšno vprašanje naslovnjeno h "kompetentnim" na Mobitelu tudi ne bi škodilo.
Kaj sledi iz tega? Verjetno vprašanje, komu se sploh da zbirati potrebne podatke. "Zastonj se še mačka ne gon" pravijo, ne? Kaj pa cekini? $$$ Dvomim, da to kam pelje. Če bi imel namen s tem tudi kaj zaslužit, vendar danes ko obstaja GPS?
V najnajnajboljšem primeru, da dobiš koodrinate od Mobitela (verjetno nemogoče), je za malo boljšega programerja dela vsega skupaj par uric, pa ima kompletno aplikacijo. Zadevo bi popolnoma enostavno vstavil v zemljevid (če se gre za lokacijo natančno na par km ali na recimo km).
Drugače pa bolj kriza, ne?
Škoda da ni kakšne afere, bi novinarji to vse izbrskali...
_________________ If in doubt about performance disassemble your code and try to follow it. If you get bored then the CPU probably will too... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2005 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem ravno podkovan v pravu ampak a ni zemljiska knjiga tudi javna stvar ? Ce bi bil nekdo zainteresiran dovolj, da bi premaknil svojo rit do najblizjega sodisca, bi moral biti vpogled zastonj (sicer pa paraziti zaracunajo nekaj za nic dela, ce me spomin ne vara). Izmere in lokacije parcel so pa najbrz precej natancne ?
Druga stvar pa je komu se to res ljubi delat ... postaj je cel kup, zainteresiranih ljudi s prostim casom za odmet pa najbrz premalo, da bi vsak "pokril" del ozemlja v svoji blizini (en navdusenec na nekaj baznih postaj recimo).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni