|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
oscvg14 Član

Pridružen-a: Ned 13 Feb 2011 19:39 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.15 Kraj: Šmartno na Pohorju
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo danes je radio en čas uspešno igral a vendar ni imel pravih basov(nizkih tonov) ne glede na nastavitev potenciometra. Igral je tudi zelo zelo naglas kljub temu da ni bill na najvišjo jakost. Nato pa je kar na enkrat začel igrati potihoma kljub temu da sem dal na najbolj glasno. Se komu sanja kaj bi to lahko bilo? Prilagam še slike potenciometrov saj me zanima če jih morda nisem vezal prav. Radio pa najprej ni deloval zato ker se je odlotal eden kondenzator, in tega prej sploh nisem opazo ! Zdaj po 10 minutah igranja sem še opazil to, da je radijo kar na enkrat postal glasen tako kot mora biti nato pa je nehal igrati. Ko sem ga izklopil in ponovno vklopil je takoj igral glasno potem pa zopet nič. Kaj bi to lahko bilo? Jaz sumim magično oko, ker ne deluje tako kot bi moralo, a kolikor se jaz spoznam je magično oko samo zato da prikazuje moč signala in izboljšuje kakovost šibkega signala. Niti ne vem če jo imam prav priklopljeno kot lahko vidite na sliki.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
3.01 MB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
2.62 MB |
7 krat |

|
|
3.15 MB |
10 krat |

|
Magično oko ne deluje kot bi moralo |
|
2.04 MB |
5 krat |
![2012-02-20_22.11.30[1].jpg](files/thumbs/t_2012-02-20_22.11.30_1_.jpg)
|
Mogoče nista prav priklopljeni rjava in modra žica, ki gresta na oko ? |
|
3.03 MB |
8 krat |
![2012-02-20_22.09.56[1].jpg](files/thumbs/t_2012-02-20_22.09.56_1_.jpg)
|
Nazadnje urejal/a oscvg14 Pon Feb 20, 2012 11:29 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne spoznam se na stare radije, vendar bi rekel, da položaj drugega potenciometra nima vpliva, glede na to kako je vezan.
Če nimaš še tretjega kabla ne vezje. Bi moral eno izmed stranskih nožic povezati s srednjo. Katero moraš poskusiti, tako da premostičiš in vidiš, če je odziv glede na smer vrtenja pravi.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

Pridružen-a: Ned 13 Feb 2011 19:39 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.15 Kraj: Šmartno na Pohorju
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta dva upora (R57 in R38) sta normalno zelo vroča - tam do enih 100°C je še vse zelo hladno za ta dva.
Zamenjaj pa kondenzator zraven, ki je bil že nov slabe kavalitete, gretje pa mu nikoli ni dobro delo.
Brum pa ne vem odkod imaš, ali si pozabil priklopiti kakšno maso tam okoli potenciometrov ali pa slab katodni kondenzator EL84 (C 32) ali usmerniški kondenzator (C 31 in C 34).
Odklopi radio iz elektrike, ko igra in poslušaj kaj je z brumom, če ne izgine je prva možnost.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem izključil radio iz elektrike, kot si rekel, in brum v trenutku izgine. Glede mase na potenciometrih pa sigurno ni nič narobe. A mogoče veš, kje se da kupiti takšne kondenzatorje, kot je naprimer tisti na sliki katerega mi priporočaš menjavo? Pa tudi kje se da kupiti nove katodne ter usmerjevalne kondenzatorje?
Hvala za odgovor Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nov material boš dobil v trgovinah, kjer prodajajo material za elektroniko.
Navesti moraš pri kondenzatorjih delovno napetost in kapaciteto. Največji problem je velikost (danea so precej manjši).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borut000 trgovec
Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50 Prispevkov: 229 Aktiv.: 0.97 Kraj: Hraše
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej še vse ostale kondenzatorje, ti rdeče barve so navadno slabi, če boš radio obnavljal da ga poslušaš bi jaz menjal vse kondenzatorje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem spet imel malo časa ter sem poslikal ter vzel ven en kondenzator. Kot je razvidno na sliki, ki je pripeta na njem piše 2x50μF ter napetost 350/400V. Torej koliko se spoznam jas na te stvari moram kupiti 2 kondenzatorja 50μF ter ju zamenjati s tistim, ki sem ga vzel ven. Problem pa je, da ne vem kako naj ta dva kondenzatorja priklopim, saj piše na kondenzatorju, da je - pol na ohišju. Jaz predvidevam, da moram nova priklopiti tako, da vežem + žice na na vsak kondenzator posebej(ker sta dve) minus pa vežem skupaj na ohišje. Zanima me pa še kaj pomenijo oznake R57, R38, C31 ter C34 saj teh oznak nisem zasledil na tem kondenzatorju. Ponovno se vam zahvaljujem za odgovor ter za nasvete in potrpljenje, saj kot ste verjetno opazili nisem ravno vešč kar se teh stvari tiče
|
1.99 MB |
4 krat |

|
Žici, ki gresta iz kondenzatorja |
|
1.16 MB |
9 krat |

|
Kondenzator, ki sem ga izpraznil(v njega imam namen vstaviti nova dva). |
|
2.53 MB |
12 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
oscvg14 je napisal/a: |
........
Zanima me pa še kaj pomenijo oznake R57, R38, C31 ter C34 saj teh oznak nisem zasledil na tem kondenzatorju.
....... |
Kje si videl te oznake?
R57 pomeni: upor številka 57
R38 pomeni: upor številka 38
C31 pomeni: kondenzator številka 31
C34 pomeni: kondenzator številka 34
Tega ne boš našel na elementih!
To si verjetno našel v shemi, kjer so po vrsti označeni (oštevilčeni) elementi. Poleg (ali pa v kosovnici) so vrednosti vseh teh elementov.
Mimogrede, srce me boli, ko vidim kako "mesariš" ta radio. Oprosti na izrazu, ampak ta je prvi, ki mi je prišel na misel.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JELKO neregistriran
Pridružen-a: Pet 16 Mar 2012 23:00 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.58
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Mimogrede, srce me boli, ko vidim kako "mesariš" ta radio. Oprosti na izrazu, ampak ta je prvi, ki mi je prišel na misel.  |
Za tak občutek bolečine niti slike nisem rabil pogledati.
Glede na vprašanja in opise del na tem ubogem primerku, bi jaz take vrste posege imenoval perverzno izživljanje.
_________________ Ne prepiraj se z idiotom. Potegnil te bo na svoj nivo in te premagal z izkušnjami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
oscvg14 je napisal/a: |
Zanima me pa še kaj pomenijo oznake R57, R38, C31 ter C34 saj teh oznak nisem zasledil na tem kondenzatorju. |
Te oznake lahko dobiš na shemi, ki jo je Azrael objavil tukaj (Soča.gif). "Moja" shema Soče je sicer bolj podobna tvojemu Triglavu, a teh oznak žal nima.
Branez je napisal/a: |
Mimogrede, srce me boli, ko vidim kako "mesariš" ta radio. Oprosti na izrazu, ampak ta je prvi, ki mi je prišel na misel.  |
Bolje bi bilo če bi elektrolit odprl in izpraznil s spodnje strani, kjer je pritrjen z velikim vijakom. Po zamenjavi notranjosti bi ga potem brez večje škode nazaj zaprl tako da se na koncu ne bi nič poznalo. Postopek je omenjen na isti, zgoraj omenjeni povezavi. Sam tega še nisem počel. Samo sem na starem kondenzarorju odklopil + pol in ga pustil pri miru. Nove sem nekam skril pod šasijo, toliko da radio deluje v redu.
Upora ki se grejeta in sosednji kondenzator iz prejšnjega posta so R37 in R 38 ter C26 (glej zgoraj omenjeno shemo!). Kondenzator lahko zamenjaš s tem (preverjeno!).
P.S.: JELKO me je prehitel med tem ko sem sestavljal ta post.
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektrolit sem odprl z spodnje strani, samo je bilo toliko bitumna notri, da ni šlo drugače kot da bi ga malenkost poškodoval odspodaj. Da vas pa potolažim glede mesarjenja imam doma še en enak radio, vendar je novejšega tipa ampak kompletno obnovljen. Tudi ta je bil tako "razmesarjen", ampak na koncu pa zgleda kot originalen iz tovarne Iskra. Stanje na slikah pa res zgleda katastrofalno a verjemite mi da ni. Mi je pa rekel sosed, da gre prihodnji teden v Ljubljano ter mi lahko prinese kondenzatorje. Kaj takšna kot sta pa ta 2 pa ne bi veljala?
http://www.ic-elect.si/b2c/47-uf/elco-47uf-400v-16x31-r7-5mm-105c.html
http://www.ic-elect.si/b2c/47-uf/elco-47uf-350v-16x25-r7-5mm.html
Imam pa doma še 3 radio, ki sem ga pobral pred kratkim na smetišču. Ko sem zagledal ta radio se mi je dobesedno prikazala Marija Najprej sem si mislil da vprašanje v kakšnem stanju je saj je bil prejšnji teden dež. Radio je začuda zelo dobro ohranjen. Najprej sem si mislil, da ga bom imel samo za okras nato pa sem ugotovil, da ima še delujoč gramofon ter vse dele(elektronke, kondenzatorje). Kondenzator tisti ta veliki je edino napihnjen ter na njem je nekakšna bela snov. Je pa isti kot v mojem ta drugem. Manjka samo en del, za katerega pa ne vem kakšno funkcijo ima, zato bi vas prosil če mi lahko poveste če je še to možno kje kupiti. Del je slikan na mojem ta drugem radiu, vendar sem 100% prepričan, da je ta del bil na tem mestu.
Del, kateri je v drugem radiu, v ta tretjem pa manjka. |
|
3.61 MB |
11 krat |

|
Del v ta tretjem radiu, ki ga ni. |
|
3.64 MB |
10 krat |

|
Radio, ki je že obnovljen |
|
2.91 MB |
21 krat |

|
Gramofon obnovljenega radia |
|
2.68 MB |
13 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvi kondenzatorji so boljši (47µF/400V/105°C).
Prvi dve fotki je težko primerjati med sabo, saj je na eni šasija slikana od zgoraj in na drugi pa s spodnje strani. Važno je da so vsi elementi prisotni, v redu in povezani po shemi. (Si poiskal shemo z oznakami elementov?)
Radio na zadnji sliki izgleda odlično, samo tisti pilot (telekomanda) nikakor ne spada zraven!
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni