www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Niti zelenec v programiranju - ne vem kaj bi pravzaprav rad
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programiranje embedded sistemov
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
silvo_v
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jul 2005 22:00
Aktiv.: 0.62
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2012 8:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poznam tako AVR-je kot MSP-je.

MSP-ji so namenjeni predvsem za baterijsko napajane aplikacije. Z vsemi napisanimi prednostmi MSP-jev se strinjam, poleg tega LaunchPad ni samo programator, ampak je tudi razhroščevalnik. Mislim pa, da so za začetnike bolj primerni AVR-ji.

Slabost MSP-jev je velika občutljivost na motnje. Delal sem krmiljenje 12V DC elektromotorja moči cca 20W in sicer vklop ter menjava smeri. Vklop sem izvedel s FET-om, smer pa z relejem. Napajanje je bilo 12V, za napajanje MSP-ja sem uporabil LM317. Zadevo sem hotel izvesti z MSP-jem, a se mi je pogosto "obešal", predvsem po izklopu motorja, očitno zaradi napetostnih konic zaradi inducirane napetosti. Poskušal sem z dodatnim filtriranjem napajalne napetosti, a bistveno bolje ni bilo, zato sem zadevo izvedel z AVR-jem, ki dela brez težav.

Lp, SIlvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.77
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2012 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa optična ločitev ali bi to odpravilo motnje?

Me pa še nekaj zanima. Ali pri nas obstaja kaj digitalne literature okrog periferije MSP430 v slovenščini pa, da jaz zanjo ne vem? Bi mi zelo pomagalo pri boljšem razumevanju te periferije.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
silvo_v
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jul 2005 22:00
Aktiv.: 0.62
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2012 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Optična ločitev bi pomagala, pa še DC/DC bi moral dati na napajanju. A kot sem že omenil, zadeva z AVR-jem dela brez dodatnih galvanskih ločitev.

Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2012 5:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

silvo_v je napisal/a:
Poznam tako AVR-je kot MSP-je.

MSP-ji so namenjeni predvsem za baterijsko napajane aplikacije. Z vsemi napisanimi prednostmi MSP-jev se strinjam, poleg tega LaunchPad ni samo programator, ampak je tudi razhroščevalnik. Mislim pa, da so za začetnike bolj primerni AVR-ji.

Slabost MSP-jev je velika občutljivost na motnje. Delal sem krmiljenje 12V DC elektromotorja moči cca 20W in sicer vklop ter menjava smeri. Vklop sem izvedel s FET-om, smer pa z relejem. Napajanje je bilo 12V, za napajanje MSP-ja sem uporabil LM317. Zadevo sem hotel izvesti z MSP-jem, a se mi je pogosto "obešal", predvsem po izklopu motorja, očitno zaradi napetostnih konic zaradi inducirane napetosti. Poskušal sem z dodatnim filtriranjem napajalne napetosti, a bistveno bolje ni bilo, zato sem zadevo izvedel z AVR-jem, ki dela brez težav.

Lp, SIlvo

Tudi AVRji imajo lahko take muhe. Kar nekaj forumašev (vključno z menoj) je že doživljalo travme, če je bil na plati kak rele, ki je vklapljal kaj več kot samo ledico. Dizajn tiskanine je v tem primeru kritičen, tudi kašen TVS na podatkovnih linijah je dobrodošel, pa seveda groundplane in strogo ločene mase. Imel sem primer AVRja, ki je deloval samo, če sem se mu približal z roko. Taki tiskanini sem napravil dve, težave so bile povezane samo z eno tiskanino (medsebojna zamenjava AVRjev je potrdila domneve, da je s tiskanino nekaj narobe). Tako da je s tega stališča gledano čisto vseeno. Če se držiš napotkov, ki ti jih narekuje datasheet, bo stvar delovala.

Kar pa se tiče LaunchPada, je res tudi debugger, za začetnika in tudi kakega bolj resnega hobista zna biti to zelo dobrodošla rešitev, saj lahko dejansko vidi, kaj se dogaja z mikrotom in to step by step.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programiranje embedded sistemov Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni