|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kvarci bi bili za kvarčni filter narejen tako, kot je kvarčni filter v SA M. Vidmarja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
104.11 KB |
Pogledana: |
32 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mmmmmm. Tako zapletenega vezja ne grem delat. Hvala. (Tudi ga ne bi uspel uglasit, tam je veliko vrtljivih kondenzatorjev in induktivnosti.) Bom pač še naprej 'ročno' nastavljal uro mikroprocesorja, da bo kazala bolj ali manj točen čas.
Sem si predstavljal en kristal ali dva in čip - ojačevalnik in to naj bi mi rešilo sprejem DCF signala, sicer pa je preveč truda za premalu profita.
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 1:28 am Naslov sporočila: |
|
|
vilko, bolje, da se ne trudiš preveč s tem...
Stvar je namreč taka: Če imaš ojačevalnik, ki ojači 20 db, to pomeni za faktor 10 boš
v primeru, da dobiš iz antene 1uV signala dobil 10uV,
v primeru, da dobiš iz antene 0.5uV signala dobil 5uV,
v primeru, pa ko bo signala 0,0uV, boš iz ojačevalnika dobil še vedno celih 0,0uV !!!
No v slednjem primeru je ojačevalnik precej nesmiselna pridobitev,....
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5822 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 1:43 am Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
........Tudi ga ne bi uspel uglasit, tam je veliko vrtljivih kondenzatorjev in induktivnosti........ |
In vrednosti le teh so izračunane za 10MHz in ne za 75kHz.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Kar sta rekla Brane in Darko je res. Predojačevalec bi samo podaljšal čas sprejema iz recimo 5h na 8h ali včasih na 10h. V preostalem času bi bil nekoristen, ker je signala zaradi fadinga tako ali tako premalo.
DCF sprejemni moduli vsebujejo sprejemni čip, ki uporablja dva kvarca za potrebno selektivnost.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:14 am Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Kar sta rekla Brane in Darko je res. Predojačevalec bi samo podaljšal čas sprejema iz recimo 5h na 8h ali včasih na 10h. V preostalem času bi bil nekoristen, ker je signala zaradi fadinga tako ali tako premalo.
|
To seveda razumem in tudi nisem imel v mislih, da bi imel uro sinhronozorano preko celega dne, a tako tudi ponoči oziroma v urah najmočnejšega signala ne dobim nič.
No, stvar je zame ad acta. Nič ni bilo narobe, da slišim še kaka druga mnenja.
Lep pozdrav
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
vilko, lahko ti posodim DCF uro, da boš videl, če tvoja sploh dela.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Borber, imam dve delujoči DCF uri in tisto, ki ni delala se vrnil Conradu, a tam v trgovini je delala.
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem počasi obupal nad DCF77. Naslednja ura, ki jo bom delal bo namesto DCF sprejemnika imela GPS sprejemnik, ki ga je sicer treba peljati nekam blizu okna, ampak tam potem vsaj deluje.
Zanimivo je npr. da je pozicija same ure očitno kritična...namreč imam uro budilko (DCF), ki se ni in ni hotela postaviti. Potem sem jo za finto premaknil za meter drugam in se je takoj postvila v dobri minuti...problem je samo ker tam, kjer se postavi jaz nimam postelje, oziroma lahko jo samo na "štrikce" iz stropa dol obesim...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
hja, sicer na začetku lepo piše :"WARNING - TRANSMITTING YOUR OWN TIME-SIGNAL IS EVIL."
bi pa po moje šlo, ja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na hitro:
če ima kvarc v uri točnost 10^-6,
potem je uro treba z DCF-jem popraviti "samo" na vsakih 11 dni, da bo znotraj ene sekunde.
EDIT: ok, bolj realno je pa najbrž kvarc 32,768kHz in 10^-5, kar pomeni v 1,1 dneh 0,3 sek.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.26 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naredil nekaj podobnega
Moram spravit skupaj projekt pa objavit enkrat.
Kot anteno sem uporabil kar obicno sprejemno DCF77 anteno.
Trenutno nimam nacrta pri roki, sem pa uporabil podobni koncept. S tem da je antena gnana z "H-mostom". H-most sta pa 2 CMOS inverterja ki imata push-pull mosfet izhode
mislim da je bil CD40106
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bat Član

Pridružen-a: Pon 09 Apr 2007 9:06 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.91 Kraj: Moste
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hej hoj!
Mogoče pa problem ni v občutljivosti, ampak v prisotnosti motenj.V železobetonski gajbici in soseščini raznoraznih kitajskih switcherjev in plasma tv-jev, lahko samo sanjaš o detekciji DCF77.
l.p. Tomaž
p.s. Pri meni se še ni zgodilo , da ne bi imel signala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole mi potaja zanimivo. Imam kar nekaj modulov DCF in z nobenim nisem mogel sprejet signala. V hiši so še tri ure oziroma vremenske postaje in sem zanalašč pobral baterije ven in se sinhronizirajo v treh do petih minutah. Sedaj čakam da katero vzame hudič in ji vzamem modul in z njim probam.
LP
Božo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni