 |
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tomazp Član


Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2012 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko daš notri steklen akvaristični grelec. So različnih moči od npr. 25-300W. Termostat na njem se da ponavadi nastavit do 30-35st kar bi moralo biti dovolj za začetek jedkanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član


Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.21 Kraj: Kamnica (MB)
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2012 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Tomazp je napisal/a: |
Lahko daš notri steklen akvaristični grelec. So različnih moči od npr. 25-300W. Termostat na njem se da ponavadi nastavit do 30-35st kar bi moralo biti dovolj za začetek jedkanja. |
Hvala Tomazp!
To da lahko dam noter v bistvu katerikoli grelec sem si kar mislil, vendar me zanima kaj bi bilo optimalno za recimo do 1 litra tekocine
Vem da so ti nastavljivi do max 39° vendar bi rad imel cca 50° v akvariju, zato se bom lotil predelave.
Torej vprasanje se enkrat: Koliko wattni grelec bi po vasem mnenju bil optimalen za segretje 1 litra tekocine na cca 50°C v doglednem casu?
Hvala za odgovore!
LP, BB _________________ V teoriji je vse dokazano, v praksi pa neizvedljivo...
Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonny Član



Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57 Prispevkov: 289 Aktiv.: 1.53 Kraj: Vrhnika - MS
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2012 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Fizika pravi, da za segrevanje enega litra vode za eno stopinjo potrebujemo 4200J. Če je "dogledni čas" 10 minut, potem za segretje na 50 stopinj teoretično potrebuješ okrog 200W grelec. Z upoštevanjem toplitnih izgub, bo omenjenih 300W s termostatom kar vredu.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član


Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.21 Kraj: Kamnica (MB)
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2012 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odlicno Tonny! Sem ze mislil da bo 300W prevec pa kolikor si me razsvetlil je to prava stvar
Hvala se enkrat... Pa ko pridem v slo moram najprej pogledat kak pet shop, pol pa se lahko dalje menim...
LP, BB _________________ V teoriji je vse dokazano, v praksi pa neizvedljivo...
Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član


Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2012 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eno vprašanje, kaj je narobe s HCl + H2O2 ?
Zadeva se greje sama, meša se sama, dela mehurčke itd brez vsake tuje pomoči. Pa še brzino, kako hitro dela lahko naštaviš, odvisno koliko se mudi.
Druga stvar pa, kako misliš ploščice pobirat ven? 3 cm je hudo malo za prste, za razne klešče (aka kompliciranje) pa še bolj. Najbrž ne boš delal samo eno platko naenkrat, da bi vsebino vsakič enostavmno zlil v odtok ali pač? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član


Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.21 Kraj: Kamnica (MB)
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2012 6:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Azrael ravno s tem si zadel zebelj na glavo Ker sem komaj na 'zacetku' glede elektronike in ker imam v planu izdelavo predvsem za lastno ucenje, bom zato izdelal eno po eno ploscico. Torej je stran zlivanje H2O2 vsakokrat ko delas kako novo tiskanino.
Kar se pa tice komplikacij, pa si bom izdelal nekaj cisto enostavnega za drzanje ploscice v kislini iz pleksija. Mogoce bom pa kje vzel kaksno plasticno mrezico ali kaj taknega
Vsekakor pa je to odlicno da ne rabis skos mesat stvari. Na koncu si bom se napravil pokrov, ki bo celoten akvarij pokril in nekako ne nameravam zlivat tekocine v posodo (no to bom videl cez nekaj tednov ce je ok )
Vsekakor pa popolnoma razumem tvoje pomisleke. Vendar pa klasicna kislina obremenjuje okolje vsakokrat ko jo zlijes stran (pa naj bo to se tako poredko), elektrika ki jo porabis za same mehurcke in pa gretje pa ni odvisna od virov, kar pomeni da lahko prihaja sicer iz premoga a v koncni fazi pa lahko prihaja tudi iz kaksnega bolj 'zelenega' (po moznosti obnovljivega) vira.
Hvala in LP, BB _________________ V teoriji je vse dokazano, v praksi pa neizvedljivo...
Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjay Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07 Prispevkov: 537 Aktiv.: 2.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2012 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za jedkanje uporabljam "Fine kristale, kat. št. 529427 Conrad". Včasih jih imajo v BTC. Kisline in peroksida ne uporabljam, ker se z njima lahko dela samo na odprtem. Ko sem še uporabljal to sem imel spravljeno v kleti in je bilo potem vse kovinsko v bližini malo kosmato. Tako so ti fini kristali postali edini uporabni. Jedka se lahko tudi v zaprtem prostoru. Za gretje imam star 100W grelec, termostat je prevezan, tako, da stalno greje. Počasi se segreje na cca 40 stopinj. Zraven imam toplomer, da lahko kontroliram temperaturo. Bolj napredni naredijo termostat z možnostjo nastavitve temperature in displejam in timerjem itd.
Na ploščicah izvrtan dve lukji, ki sta na vogalih. Nato ploščico obesim na sukanec in potunkam v jedkalo. Brez kakšnih klešč ali pincet. Mogoče je način malo brez veze ampak deluje.
Pri delu delovno površino pokrijemo z več plastmi časopisa in si pripravimo banjico s čisto vodo.
Če nam rastopina kapne na oblačilo, bo ostal flek ali pa bo nastala celo luknja. Tudi uporaba rokavic je koristna.
Čas jedkanja je običajno cca 20 minut. Odvisno od starosti razstopine. Tekočino hranimo v plastični steklenici, pokrov ne sme biti tesno zaprt. Preden prelijemo v steklenico, počakamo, da se ohladi in potem z pomočjo lijaka prelijemo v steklenico. Na steklenico napišemo kaj je v njej. Sam uporabljam steklenico od cocakole ali kaj podobnega.
Za jedkanje si moramo vzeti čas in biti pazljivi pri delu.
LP
Matjaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2012 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
MuadDib je napisal/a: |
Vsekakor pa popolnoma razumem tvoje pomisleke. Vendar pa klasicna kislina obremenjuje okolje vsakokrat ko jo zlijes stran (pa naj bo to se tako poredko), elektrika ki jo porabis za same mehurcke in pa gretje pa ni odvisna od virov, kar pomeni da lahko prihaja sicer iz premoga a v koncni fazi pa lahko prihaja tudi iz kaksnega bolj 'zelenega' (po moznosti obnovljivega) vira.
Hvala in LP, BB |
Pomisli koliko strupov ti letala spustijo iz neba, posebej tista, ki imajo garancijo na gorivo. To pomeni, če ga ne porabi ga more višek odvreči. Gorivo je podobno petroleju, na embalaži od petroeja piše, da le ta škoduje vodnim organizmom in ga moraš pravilno odstranit. Komu potem tu delajo ostrškov nos. Kislino zli v školjo, da ti raztopi vodni kamen pa je. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član


Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2012 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne gre toliko za klorovodikovo kislino (ups, saj jo imamo vsi v želodcu) kot za bakrove soli. Baker ni ravno blagodejen za žive organizme. To njegovo lastnost se da izkoristiti za odstranjevanje ježkov v morju: v vodo zvečer vržeš pest modre galice in naslednje jutro ni nobenega ježka več v bližini. Takih metod ne uporabljam in ne podpiram!
Ampak, po drugi strani lahko pomisliš koliko bakrovih soli v zemljo spustijo vinogradniki. Take površine (vinograd) najbrž nikoli več ne bodo uporabne za gojenje zelenjave.
Jaz mešanico od jedkanja spravim in jo uporabim večkrat. Če postane motna in temna, pomeni, da je zmanjkalo H2O2 oz. je v raztopini večinoma Cu+, če je lepo prozorna in ne jedka, je zmanjkalo klorida in dodam HCl. Najbolje jo je hranit v prazni plastenki od peroksida, ker ima na pokrovčku ventil.
Pa nobenemu ne povedat, da ploščice lovim po kislini kar z golo roko. Kaj hočem, če nikoli ni kakšne rokavice v bližini ali pa ščipalke  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2012 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo tako mimogrede, ko je že govora o bakrovin pripravkih. Ne samo vinogradniki, tudi eko kmetje menda uporabljajo bakrove pripravke za razkuževanje in zaščito drevja,škropijo ko na njih ni listja, če se ne motim. Izgleda, da smo pri nas doma še najbolj eko, ampak to je debata že za drugo temo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član


Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.21 Kraj: Kamnica (MB)
|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2012 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Matjay hvala za poduk!
Kobranka saj vem da pravis da je brezveze skrbet za okolje, vendar je meni v interesu skrbet za naravo (v bistvu si narava sama vedno opomore, vprasanje je samo ce so pol razmere primerne za bivanje v taksni obliki kot smo vajeni). V vsakem primeru zelim imeti obnovljivo snov za jedkanje.
Ce bi vsi gledali na to, kako in koliko onesnazujejo okolje drugi, potem bi bil ze zdaj velik problem zivet na tem planetu. Zato pravim da naj marsikdo pac naredi le najboljse za ohranjanje nasega zivljenja in se ne ozira na to kaj pocnejo drugi (ce beres v casopisu da je nekdo napravil samomor, ali ga napravis pol [slovenščina je zame španska vas] ti?)
Pa sorry za off-topic...
LP, BB _________________ V teoriji je vse dokazano, v praksi pa neizvedljivo...
Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|