|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.42 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je za pol naših napak kot je napisal Silvo - piše v datasheet-u. Sam kdaj pa kdaj pogledam le bistvo, kot bi rekel 800 V 12 A, aha dober bo.
Pol ko pride do težav pa se šele poglobimo v datasheet in ugotovimo, da smo zafrknili pri kaki toleranci, ms ali celo μs.
_________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tako bo verjetno res.
Jaz običajno najdem kak načrt, kjer je del načrta vezje, ki ga potrebujem, prekopiram, in računam, da bo delalo. Običajno dela. Pri triakih pa mi je fratalo. Delalo je v redu za manjše obremenitve, za kalorifer mi je sežgalo triac...
Datasheete težko berem, ne razumem vsega, kar piše v njih, po pravici povedano, večine ne razumem. No, pravim, da če ne gre skozi zid, pojdimo okrog zida. Če ne gre s triacom, delajmo z relejem. Če seveda ne gre za PWM.
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.50 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Čet Sep 06, 2012 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam tudi par vprašanj, ki se nanašajo na temo!
Tudi jaz imam namen narediti AC regulator. Ampak sestavo, ki sem jo imel do sedaj v mislih, uporablja "ločeno" vezje za detekcijo prehoda skozi ničlo, ter proženje trijaka. (slika v priponki ali podobna shema). Delovanje takega vezja mi je tudi jasno (ko detekcija zazna prehod skozi ničlo, sprožim na mikrokontrolerju prekinitev, ta pa šteje želen čas do proženja trijaka... - je to ok?).
V tej temi pa sem opazil, da uporabljate optokopler, ki že ima vgrajeno detekcijo prehoda skozi ničlo. Tukaj se pa mi pojavijo vprašanja. Kako deluje ta detekcija?
Če iz optokoplerja ne dobim informacije o prehodu, torej za proženje ne morem uporabljati prekinitev, kot sem zgoraj napisal, ampak PWM? Če razmišljam pravilno, kakšno frekvenco mora imeti pwm za proženje (50 Hz?) ?
Kakšen link s podrobnejšim opisom bi tudi prišel prav. Hvala za pomoč!
Lp, Jure
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
18.55 KB |
Pogledana: |
48 krat |

|
_________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Sep 06, 2012 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš optokopler z vgrajeno detekcijo prehoda skozi ničlo, z njim NE MOREŠ delati regulacije. Ta je nemenjen bolj mehkemu vklopu porabnikov in generira manj motenj na omrežju. S tem se ne da vklopiti triaka enkrat sredi periode. Triak vklopi samo na prehodu skozi 0.
Če želiš delati regulacijo s takšnim optokoplerjem, lahko uporabiš PWM, ampak mora biti osnovna frekvenca manj kot 1 Hz. Recimo 0,5 Hz bo kar v redu za kakšen velik grelec, medtem ko steklokeramične kuhalne plošče uporabljajo PWM s periodo do 60 sekund.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.50 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Ok, razumljivo.
Aly hvala za obrazložitev!
_________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47 Prispevkov: 226 Aktiv.: 1.46 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz potrebujem pomoč. Doma sem si zamislil krmiliti dve obtočni črpalki (torej moč max 60W) prek mikrokontrolerja TI MSP430, torej potrebujem močnostno vezje, seveda galvansko ločeno od krmilnega dela. Razmišljam o kombinaciji optosklopnika in triaka. Ker potrebujem samo vklop/izklop, je najbrž smiselno vzeti takega z zero cross detekcijo, npr. MOC3063?
Hkrati sem razmišlal, če ne bi bilo enostavneje vzeti raje kak SSR, kjer je vse že "zapakirano" v en sam element, vendar se mi sanja ne, kateri so primerni, izbira pa je velika, zato bi potreboval kakšen nasvet, ali se sploh splača vzeti SSR, ali raje triak, nad releji pa nisem preveč navdušen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 4:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi triac in moc. Je nadvse enostavno uporabit, deluje brezhibno pa mislim, da še nekaj prostora prihraniš.
Pripel sem svojo rešitev. (Za enak problem) Sem imel izdelano z releji, pa so vklopi delali toliko motenj, da mi jih ni uspelo odstraniti. Zato sem releje pobral ven iz vezja naredil eno pigy-back ploščico, ki sem jo nalotal v originalno vezje namesto relejev. Vsebina vezja, kot je prikazana na sliki in zadeva deluje že več kot 5 let brezhibno.
Triak je seveda vezan zaporedno s črpalko.
|
26.96 KB |
78 krat |

|
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. V podatkovnem dokumentu MOC3031M piše, da je za 115VAC, ali pa sem jaz kaj spregledal?
Še eno vprašanje. Vem da se vedno prekinja fazo, vendar če bi obrnil fazo in nulo, se pravi, da bi fazo priklopil na črpalko, nulo pa prek tega vezja, bi vezje še vedno delovalo? Sicer se to ne more zgoditi, ker bo vse fiksno privijačeno, samo zanima me.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 6:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je shema mišljena kot orientacija. Poišči tak MOC, ki ustreza napetostno.
Vseeno, kje je faza in kje je nula. Če si sestavil prav, bo itak delovalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Potem bi lahko uporabil MOC3061 in BTA16 600B, vrednosti uporov pa so enake, če sem prav izračunal?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vrednosti uporov so enake ja, orientacija naj ti bo datasheet od MOCa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

|
Objavljeno: Pet Jun 05, 2015 8:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo še eno vprašanje. Čemu služi upor R2 na sliki od Highlag-a?
R3 omeji tok mikrokontrolerja, R1 preko MOC-a odpira triak, R4 skupaj s kondenzatorejem tvori snubber, ne vem pa kakšno vlogo ima R2.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eboc Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42 Prispevkov: 261 Aktiv.: 1.10
|
Objavljeno: Pet Jun 05, 2015 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako sem jaz naredil za krmiljenje 230v iz USB-ja (5v)
|
61.88 KB |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dgrude Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44 Prispevkov: 203 Aktiv.: 1.00 Kraj: Velike Lašče
|
Objavljeno: Pet Jun 05, 2015 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
R2 ni nujno potreben, vendar je zaželjen, saj prepreči morebitno nezaželjeno proženje triaka. Recimo v primeru, če imaš dolgo povezavo do vrat, se na liniji lahko inducira napetost, katera lahko sproži triac, zato je tam priporočljivo dodati upor cca 1kohm ali manj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

|
Objavljeno: Pet Jun 05, 2015 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala vsem za nasvete in razlago!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni