|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
jerjur je napisal/a: |
Res ne razumem zakaj vsi tiščite v ta siemens.
Krmilnik je drag, softver je drag ali pa črna kopija, za uporabo je neroden, potrebuješ en kup dragih tečajev...
OK če ga imate v firmi pa vse skupaj firma financira. Navadno so to državne in večje firme kjer stroški niso problem, izbira opreme pa po liniji najmanšega odpora
Za hobiste in male firme je pa na svetu cel kup cenovno ugodnih, zanesljivih in predvsem uporabniku prijaznih krmilnikov. |
Na tole bom jaz odgovoril. Moje delovno področje je industrijsko vzdrževanje z ca 31 leti "kilometrine". Zadnji čas delam predvsem s krmilniki. Na firmi je nekaj 10 sedmic, profibus bi lahko verjetno meril v km. Najde se tudi petica pa kak Mitsubishi, Allen bradley pa kup drobiža kot so easy-i in logoti. S7 je po moji presoji najbolj razširjen in dovršen krmilnik. Po moje ga boš našel praktično v vsaki firmi. Zato je za uspešno delovanje nekega elektro vzdrževanja na neki firmi nujno imeti vsaj enega človeka, ki pozna vsaj osnove programiranja. Človek z znanjem programiranja "sedmice" bo brez problema dobil zaposlitev doma ali v tujini. Kadra namreč na trgu kronično primanjkuje.
Zakaj je sicer znano. Krivo je naše šolstvo. Namesto, da bi bil mlad inženir poln tovrstnega znanja, ko išče prvo zaposlitev izveš, da so v šolah programirali v Basc* oz podobnih orodjih, katera v svoji zaposliti ne bo nikoli uporabljal.
Ja, verjetno je tudi poanta tega sporočila ravno v tem, da se nekdo želi naučiti programiranja, ker so to zahteve morebitnega delodajalca. Osebno ne vidim rabo neke "sedmice" za hobi oz hišno avtomatizacijo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.14 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Na tole bom jaz odgovoril. Moje delovno področje je industrijsko vzdrževanje z ca 31 leti "kilometrine". Zadnji čas delam predvsem s krmilniki. Na firmi je nekaj 10 sedmic, profibus bi lahko verjetno meril v km. Najde se tudi petica pa kak Mitsubishi, Allen bradley pa kup drobiža kot so easy-i in logoti. S7 je po moji presoji najbolj razširjen in dovršen krmilnik. Po moje ga boš našel praktično v vsaki firmi. Zato je za uspešno delovanje nekega elektro vzdrževanja na neki firmi nujno imeti vsaj enega človeka, ki pozna vsaj osnove programiranja. Človek z znanjem programiranja "sedmice" bo brez problema dobil zaposlitev doma ali v tujini. Kadra namreč na trgu kronično primanjkuje.
Zakaj je sicer znano. Krivo je naše šolstvo. Namesto, da bi bil mlad inženir poln tovrstnega znanja, ko išče prvo zaposlitev izveš, da so v šolah programirali v Basc* oz podobnih orodjih, katera v svoji zaposliti ne bo nikoli uporabljal.
Ja, verjetno je tudi poanta tega sporočila ravno v tem, da se nekdo želi naučiti programiranja, ker so to zahteve morebitnega delodajalca. Osebno ne vidim rabo neke "sedmice" za hobi oz hišno avtomatizacijo. |
No ja, s tem se nebi ravno strinjal. Pa dvomim, da sem edini.
Kar se tiče pa okoli šolstva: Nevem v katere šole je hodil kdo izmed Vas, ampak konkretno jaz sem imel tako v SŠ kot na VSŠ imel programiranje z alpho, logotom ter Step7. Tako da, ni šolstvo krivo, krive so posamezne šole.
Za hišno avtomatizacijo je dovolj že arduino(če smo že škrti in minimalistični), katerega dobiš za max. 20€ (kitajc).
Bi pa pravtako omenil še Omron-a, za katerga bi reko da je ugodnejši, vendar ravnotako zmogljiv kot S7.
In pa še hint: S7-200 je Omronov krmilnik, ki ga je Siemens kupil od njih. _________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matosg Član

Pridružen-a: Čet 20 Jun 2013 22:32 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.47 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
jerjur je napisal/a: |
Res ne razumem zakaj vsi tiščite v ta siemens.
Krmilnik je drag, softver je drag ali pa črna kopija, za uporabo je neroden, potrebuješ en kup dragih tečajev...
OK če ga imate v firmi pa vse skupaj firma financira. Navadno so to državne in večje firme kjer stroški niso problem, izbira opreme pa po liniji najmanšega odpora
Za hobiste in male firme je pa na svetu cel kup cenovno ugodnih, zanesljivih in predvsem uporabniku prijaznih krmilnikov. |
Kar se cen tiče, zadeva ne drži. Ko sem primerjal cene med Siemensom, Omronom in še nekaterimi drugimi, je bil Siemens med cenejšimi. Cene se začnejo že pri 70€.
Kar se programiranja tiče, bi bile zadeve že težko bolj preproste, kot so. _________________ Lp,
Matej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.50 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2014 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Na tole bom jaz odgovoril. Moje delovno področje je industrijsko vzdrževanje z ca 31 leti "kilometrine". Zadnji čas delam predvsem s krmilniki. Na firmi je nekaj 10 sedmic, profibus bi lahko verjetno meril v km. Najde se tudi petica pa kak Mitsubishi, Allen bradley pa kup drobiža kot so easy-i in logoti. S7 je po moji presoji najbolj razširjen in dovršen krmilnik. Po moje ga boš našel praktično v vsaki firmi. Zato je za uspešno delovanje nekega elektro vzdrževanja na neki firmi nujno imeti vsaj enega človeka, ki pozna vsaj osnove programiranja. Človek z znanjem programiranja "sedmice" bo brez problema dobil zaposlitev doma ali v tujini. Kadra namreč na trgu kronično primanjkuje. |
Ne vidim nobenega problema s siemensom, če ga imaš v firmi kjer si zaposlen. Sam se ukvarjam z avtomatizacijo in tudi s siemensi preko 20let. Vendar s svojim podjedjem na trgu. Vrjemi da sem imel pred 20 leti tudi sam polne oči siemensa dokler zaradi njegove takratne nedostopnosti za male uporabnike, drage in zakomplicirane programske opreme, nisem probal še kaj drugega.
Popolna izguba časa so tedni na izobraževanjih siemensa če obstajajo krmilniki in orodja ki se jih naučiš v dveh urah in programiraš. in to ne krmilnik tipa logo, ki si sploh ne zasluži ime krmilnika, ampak krnilnik z ogromno matematičnimi funkcijami, sistemi za pozicioniranje...
Absurd je tudi, da na tem forumu posamezniki sprašujejo za draga izobraževanja potem bodo kupili še drago programsko opremo, da bodo lahko dobili slabo plačano službo.
Ne primankuje kadra ampak primankuje delodajalcev, ki so pripravljeni vlagati v svoj kader.  _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47 Prispevkov: 225 Aktiv.: 1.46 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2014 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Popolna izguba časa so tedni na izobraževanjih siemensa če obstajajo krmilniki in orodja ki se jih naučiš v dveh urah in programiraš. in to ne krmilnik tipa logo, ki si sploh ne zasluži ime krmilnika, ampak krnilnik z ogromno matematičnimi funkcijami, sistemi za pozicioniranje... |
Samo firbec me matra, kateri krmilniki so to in kakšne so cene? Npr. za domače učenje, kateri bi bil primeren, da ne zapraviš ravno celega premoženja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2014 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Tega je cel kup. Je pa res, da je vmes veliko šare.
Uporabljam tole že približno 3 leta in od takrat so moje storitve lahko zopet konkurenčne. to pa samo zato ker nabavljam direktno od proizvajalca.
Povod za celo avanturo pa je bila seveda kriza sredi 2008 in izpad 90% prometa v parih mesecih. _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matosg Član

Pridružen-a: Čet 20 Jun 2013 22:32 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.47 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2014 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kaj boš s tem?
Večina firm, s katerimi sodelujem, izrecno zahtevajo SIEMENS, dopuščajo še OMRON, potem je pa konec zgodbe.
Se pa popolnoma strinjam glede vsega okrog tečajev.
Če se takih stvari nisi sposoben naučiti sam, potem nisi primeren za tako delo. Tako delo namreč zahteva stalno dopolnjevanje znanja, to pa seveda ne gre preko tečajev. _________________ Lp,
Matej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2014 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
matosg je napisal/a: |
In kaj boš s tem?. |
To se prodaja kot žemlje, Kupec dobi cenovno ugoden in zanesljiv sistem. In v parih urah se ga nauči programirat. seveda pa s tem ne moreš vozit jederske elektrarne. Pa to niti ni namen.
matosg je napisal/a: |
Večina firm, s katerimi sodelujem, izrecno zahtevajo SIEMENS, dopuščajo še OMRON, potem je pa konec zgodbe. |
To sicer res počnejo v veliki meri in to najbrž tudi plačajo vendar ne vsi. Po drugi strani pa v isti firmi v opremi iz tujine najdeš najrazličnejše krmilnike pa nihče nič ne zahteva. Sploh pa ni fora v tem kater firme je krmilnik ampak kako je napisan program. _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matosg Član

|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2014 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Super, da imaš kupce. _________________ Lp,
Matej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ikar Član

Pridružen-a: Pon 31 Dec 2007 12:32 Prispevkov: 166 Aktiv.: 0.78 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2014 9:55 am Naslov sporočila: siemens simatic s7 tečaj |
|
|
Ali je kdo na forumu, ki se ukvarja s programiranjem omron krmilnikov ? _________________ Slavko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2014 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
jerjur spraviš recimo tole na tvoj krmilnik? (en printscreen, ki sem ga slučajno imel pri roki) Tole sicer vozi ena 400 -ka. Profibusa je kak km. Samo na eni liniji imamo recimo pet krmilnikov s tako razvejanim profibusom.
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matosg Član

|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2014 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer sem že malo iz konteksta, pa vseeno eno vprašanje zate Silvo.
Zakaj Profibus in ne Profinet? _________________ Lp,
Matej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
craft Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Apr 2015 13:40 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Apr 22, 2015 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eden od dobrih virov za seznanitev s plc sistemi je tudi Youtube. To je nekako moj start. Vedno bolj se poglabljaš več virov odkriješ. Tudi sam sem na tem, da me stvar neizmerno zanima ter veseli. Še večja želja je to početi profesionalno kot službo toda prej se moram naučiti določenih stvari, ker je težko dobiti praktične izkušnje niti ti nobeden ne verjame zgolj s kazanjem entuziazma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni