www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop indukcijske plošče
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 7:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nacin priklopa (eno ali vecfazni) z detekcijo posode nima veze. Sam nacin detekcije je povsod enak (meri se tok), je pa verjetno pri enih platah meja nastavljena visje ali nizje, nima pa to verjetno veze s cenovnim rangom. So problematicne posode res dovolj velike?
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Plošče so vedno priključene med L in N.
Če priključiš na dve različni fazi, si dve kuhališči priključil na eno fazo, drugi dve pa na drugo.

Poglej v navodila, kakšna je najmanjša velikost posode.

Glede na moje izkušnje z znamko Gorenje (dva pralna stroja, hladilnik, mesoreznica in klima), 5 let garancije pomeni, da so 2-3 garancijski servisi vračunani v ceno.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

džezve in podobne majhne posode so problem. Na indukciji mora biti posoda dovolj velika, da se vklopi. Sicer pa - poskusi z magnetom - če se magnet prime dna posode mora delati.
Int47-->glede garancije in okvar: misliš, da je drugje kaj bolje? Žal je to dandanes normalna stvar. Že zato se edino splača kupit zadevo s 5-letno garancijo. Pri gorenju imaš vsaj mrežo servisov relativno veliko. Think
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kajkaj
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 25 Dec 2016 0:43
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vam za pomoč.

Da je posoda lahko premajhna pa nisem vedel. V navodilih piše, da je min premer za
20 cm ploščo 14,5 cm,
za 18 cm ploščo 13 cm in ravno tako
za obe 16 cm plošči posoda s 13 cm premerom.
Posoda, naj bi bila označena, da omogoča indukcijo, hkrati pa mora biti dno plosko in debelo najmanj 2,25 mm.
Torej imam premajhno posodo.

Posoda, s katero sem preizkušal indukcijo, pa je velikosti 11 cm in 9 cm pri džezvah. 11 cm prime na vse indukcijske plošče, 9 cm pa le na ploščo z 18 cm premerom. Ne razumem najbolje, zakaj prime na 18 cm, pri 16 cm pa na nobeni.
Ponve so premera (premer dna) 17 cm, 16 cm in 14 cm. Imajo pa res vse ponve na dnu 1 cm rob naokoli in 2,5 cm sredino, ki je iz drugega materiala in na katerega magnet ne prime.
Prime pa magnet zelo močno na dno vse posode, razen omenjen obrobni in sredinski predel dna pri ponvah.
Navadni 2 dcl emajliran lonček pa prime na vse plošče, razen na največjo ne.

Kako kuhate navadno turško kavo? Malce neumno se mi zdi, da bi jo kuhal v za naju z ženo v tako veliki džezvi. Rad pa imam turško kavo in ne vidim smisla v kupovanju kavnega avtomata.
Povrhu vsega sem še iskal indukcijsko ploščo, ki bi imela vsaj eno kuhalno polje precej majhno. A ker take nisem našel, povrhu vsega mi je bilo rečeno, da po tem ni potrebe, ker se tako ali tako segreva le dno posode in zaradi tega ni tako pomembno, če je polje preveliko.

Zgleda pa res, da je vse narejeno tako, da samo prenašaš po servisih. Gorenjeva mikrovalovna pečica, ki sem jo istočasno kupil pred dnevi, ime pokvarjen mehanizem pri vratcih, ki se ne zapro dobro, zato se pečica sploh ne zažene. Nova, nerabljena, zanič. Vedno najraje kupoval naše Gorenje. Bomo videli, kako naprej.

Me pa zanima, kako bo tale moja posoda prijela na kakšno drugo indukcijo. Javim, če bi morda komu kaj koristilo ali ga zanimalo.

Kako pa je z napetostjo pri trifaznem toku, če vežemo samo 2 od 3 faz, kot recimo zahteva shema na indukcijski plošči?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kajkaj je napisal/a:
Kako pa je z napetostjo pri trifaznem toku, če vežemo samo 2 od 3 faz, kot recimo zahteva shema na indukcijski plošči?
Vse je ok. Na tretjo fazo se ponavadi itak veže pečica, pa je.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kajkaj
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikšna je napetost? Se kaj zmanjša ali ostane 380?
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kajkaj je napisal/a:

Kako kuhate navadno turško kavo? Malce neumno se mi zdi, da bi jo kuhal v za naju z ženo v tako veliki džezvi. Rad pa imam turško kavo in ne vidim smisla v kupovanju kavnega avtomata.

Takole - električna džezva za kavo Gorenje. Zelo hiter in energijsko varčen način kuhanja turške kave. Cena 20-25 eur.

LP

električna džezva.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  50.39 KB
 Pogledana:  1 krat

električna džezva.jpeg

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kajkaj je napisal/a:
Kolikšna je napetost? Se kaj zmanjša ali ostane 380?
Za začetek, ni 380.
400 je.
Že dolgo.

Ampak 400 je medfazna.
Ob priklopu na 2 fazi pa s tem ne priključiš plošče na medfazno, ampak na 2x230.
Razlika je v manjši obremenitvi posameznih vodnikov in enakomernejši obremenitvi omrežja.

Če ti pa vseeno ne da miru, pa pokliči certificiranega štromarja z dobrimi referencami da ti priklopi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kajkaj
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2016 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Milan si me nasmejal - v dobrem smislu. Hvala za rešitev. Enostavna in dobra rešitev. Čeprav - mikrovalovke, grelci vode (za čaj) ... sedaj še električna džezva. Že tako me imajo za čudaka, ker si zob ne umivam z električno krtačko.

Pri sestri je pa Bosch indukcija delovala na prav vsej moji posodi. Najmanjša posoda seveda le na najmanjšem kuhalnem polju (15 cm premer).
Bom pač izbrskal neko majhno emajlirano džezvico.
Da pa mi ne bo treba peči enega jajčka na največji ponvi, bom morda pobrskal za kakšnim opekačem. Milan kakšna ideja?

MadMax hvala za poduk. Kompliciram, ker me zanima.
Nazaj na vrh
eldi2011
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Sep 2014 15:55
Aktiv.: 2.03

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2016 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osem let mi odlično služi indukcija slovenske firme.
Deluje na vso emajlirano posodo, tudi v lončku fi 6cm
voda zavre brez težav, seveda na manjšem kuhališču.
Nazaj na vrh
kajkaj
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2016 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Edi! Sem se že sprijaznil. Bom kupil nek majhen emajliran lonček/džezvico, ponev se bo pa tudi že našla. Verjetno pa bi imel manj problemov, če bi za indukcijo dal 100 evrov več. A na to nisem niti pomislil oz. nisem vedel.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni