www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kitarski kabel
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
na -22,3K. Preverjeno.
gumbyju nobelovo nagrado! Applause
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s59ma
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Aktiv.: 3.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Ultimativen zvok se doseže, če lampe ohladiš na -22,3K. Preverjeno.

Pozabil si pripisati najpomembnejši detajl: "vključno s katodo".

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edini komentar na vso to "jago" okoli signalnih, pa tudi zvočniškuh avdio kablov:

"Če ima bedak denar, mu ga je potrebno vzeti!"

Ohmov zakon še vedno velja, ob njem pa je pomemben samo še "screening".

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem tukaj napisanim se popolnoma strinjam.

Tudi jaz se ukvarjam s stvarmi za katere mogoče kdo smatra da so bedarije. Glavno je to, da sem jaz zadovoljen!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.28
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m: Torej praviš, da kapacitivnost in induktivnost, posledično impedanca kablov nimajo veze?

Mikrofonski kabli z visokoimpedančnimi izvori, kot so magneti kitar niso glih neki biser.

Ohmov zakon je za srednjo šolo ok, za kaj več pa je treba poseči po čem drugem.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
s55m: Torej praviš, da kapacitivnost in induktivnost, posledično impedanca kablov nimajo veze?

Mikrofonski kabli z visokoimpedančnimi izvori, kot so magneti kitar niso glih neki biser.

Ohmov zakon je za srednjo šolo ok, za kaj več pa je treba poseči po čem drugem.

Ti bi očitno na vsak način rad "zapenjal" in postal najpametnejši....

Vsaka bistra glava ve, kaj je simetrično, kaj je koaksialno in kaj je impedanca kabla. Vsaka bistra glava ve, kakšna je frekvenčna karakteristika človeškega ušesa in pozna tudi to, da 20HZ do 20KHz niso vesoljsko visoke vrednosti v frekvenčnem spektru.
V prvem postu se govori o 6m audio kitarskega kabla. Drži se tega in ne bodi pameten!!!!
In še bolj bistra glava izbere kabel, ki zadosti vsem tem osnovnim zahtevam in NE PRETIRAVA v nobeni smeri. "keep it simple but not simpler".
Sedaj pa si lahko pameten naprej........

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.28
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lol, a zdej bomo osebno napadali al kaj?

Gede prvega posta sem jaz lepo napisal, naj uporabi in bo ok. Potem je zadeva eskalirala drugam. Na koncu te eskalacije (tvoj bedak nakaže, da še vedno pišeš kot del eskalacije) si ti napisal o ohmovem zakonu in screeningu. S tisto izjavo se jaz pač ne strinjam in sem to izrazil (se pravi, se ne strinjam s tehničnega vidika), potem pa fašem, da bi rad postal najpametnejši? Še enkrat lol. Še dobro, da obstajajo bistre glave tu gor ...

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na primernem sistemu bi vas kar nekaj na slepo komot določilo, da so eni kabli boljši od drugih. Problem je, da takih sistemov ni veliko in od vas ga očitno še nihče ni slišal.
Pa ne mi zdaj o meritvah nakladat- fora je, da SO razlike v zvoku med različnimi kabli. In to tako zelo očitne, da jih sliši ogromno poslušalcev, kot pa sem napisal prej- pogoj je dober sistem.
Če se vas zbere 5 oseb, lahko organiziram test dveh kablov (en par prinesete s sabo), na primernem sistemu ( zelo dragem) v primerno opremljeni poslušalnici oz. demo sobi.
Bo potem lažje debatirat o tej temi.

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
pogoj je dober sistem

Ne. Pogoj je double-blind test. Brez tega je samo nakladanje vse skup.

s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
ro-bi je napisal/a:
pogoj je dober sistem

Ne. Pogoj je double-blind test. Brez tega je samo nakladanje vse skup.

Bingo!

nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.68
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:

nakamichi, klasična fizika česa? Oziroma, v kakšnem kontekstu je bilo to izrečeno? Pri zelo visokih glasnostih klasična fizika ušesa namreč res odpove, ker ni bilo ustvarjeno za tako velike glasnosti in ne deluje več pravilno. Al si mislil, da klasična teorija fizike tlakov odpove?

Napisano je bilo natančno tako kot sem citiral. Šlo se je za to, da simulacijski programi in znanje osebe, ki je to izrekla odpovjo. Z malosignalnimi parametri ni mogoče simulirati velikosignalnih razmer.

L.P.,
Miha
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Na primernem sistemu bi vas kar nekaj na slepo komot določilo, da so eni kabli boljši od drugih. Problem je, da takih sistemov ni veliko in od vas ga očitno še nihče ni slišal.
Pa ne mi zdaj o meritvah nakladat- fora je, da SO razlike v zvoku med različnimi kabli. In to tako zelo očitne, da jih sliši ogromno poslušalcev, kot pa sem napisal prej- pogoj je dober sistem.
Če se vas zbere 5 oseb, lahko organiziram test dveh kablov (en par prinesete s sabo), na primernem sistemu ( zelo dragem) v primerno opremljeni poslušalnici oz. demo sobi.
Bo potem lažje debatirat o tej temi.

Robi, da bo tega enkrat konec:

Za koliko denarja si pripravljen staviti sledeče:

Sporazumno izbereva skupaj sistem, na katerega bova-mo poslušali. Izberemo parametre, pri katerih bomo opazovali. Jaz naredim en kabel, ti prineseš svojega. Oba kabla izmerimo z network analyzerjem, da izločimo "trike".
Nekdo neodvisen potem tebi predvaja enako vsebino z enim ali drugim kablom 10 x.
Od tebe pričakujem, da boš v 10 poizkusih-10 krat ugotovil, kateri povezovalni kabel od obeh poslušaš. Torej?

sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.86
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še moja izkušnja:
Leta 1986 sem kupil Philips CD650, ojačevalec /končna stopnja/ Yamaha M60 in zvočnike JBL L50. Za tiste čase je bilo to za moja ušesa popolnoma v redu.
Predojačevalec je bil Yamaha C60, kasetofon pa Yamaha K 2000.
Moj prijatelj je bil audiomanijak, nabavljal je vse najboljše kable za povezavo, testiral, menjaval.......
Pa sem si pri njemu izsposodil te vrhunske zadeve / za tiste čase!/ in povezal moje aparature. Rezultat je bil tak, da nisem slišal razlike!
Istočasno sem imel še ojačevalec Hitachi HMA-8500, tako da sem poslušal še to z vsemi možnimi kabli.
Ugotovil sem, da je škoda denarja za tako drage "žičke"!
Vso to kramo imam še doma, penasta guma na zvočnikih pa je že razpadla..........

http://www.dutchaudioclassics.nl/philips_cd650_cdplayer/
http://www.hifi-forum.de/viewthread-172-4307.html
http://audio-database.com/JBL/speaker/l50-e.html
http://www.hifi-wiki.de/index.php/Yamaha_K-2000
http://www.hifiengine.com/gallery/images/hitachi-hma-8500-mkll-power-amp.shtml

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:

Robi, da bo tega enkrat konec:

Za koliko denarja si pripravljen staviti sledeče:

Sporazumno izbereva skupaj sistem, na katerega bova-mo poslušali. Izberemo parametre, pri katerih bomo opazovali. Jaz naredim en kabel, ti prineseš svojega. Oba kabla izmerimo z network analyzerjem, da izločimo "trike".
Nekdo neodvisen potem tebi predvaja enako vsebino z enim ali drugim kablom 10 x.
Od tebe pričakujem, da boš v 10 poizkusih-10 krat ugotovil, kateri povezovalni kabel od obeh poslušaš. Torej?

Zakaj ne bi primerjali naprimer intalacijskega solid core, primernega preseka in ene solidne kable? Itak trdite, da ni razlike. V takem primeru si upam stavit.

zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2013 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastiant je napisal/a:
Zanim naslov na tem forumu:
"Zamrzniti ali ne zamrzniti lampe?"
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=2148
ah...

Citiram:
V bistvu-odvisno od lamp in ostalega kar uporabljaš.
Za manjše izboljšanje v tišini med instrumenti, ko imaš dinamiko, resolucijo, ne da bi izgubil ob tem muzikaličnost, dokaj pošlihtano, bi kak audiofil skoraj dal desno roko.
Nekaj te dodatne "tišine" se je pojavilo, ko sem šel na SSDdisk namesto HDDja, nekaj po kriogenizaciji lamp, nekaj pa po brci source selektorja v smetnjak in po menjavi dela notranjega ožičenja in prgišča pasive za malo resnejšo.

Citiram:
Vsak glasbeni sistem je skupek kompromisov in če še ni na nivoju, da bi mu katerikoli omenjeni hardware za niansiranje zvoka dodal nekaj extra, je normalno, da nam nek hardware za niansiranje zvoka ne pomeni nič, saj nam dela, kvečjemu, dodatne probleme.
Skratka, naj imajo komponente dovolj veliko popacenje da ne bo treba signala popaciti z ekvalajzerji in efekti.

Zaradi takih ljudi ne bom nikoli vec naredil nobenega audio ampa.

Brick wall Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni