www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Razlika - občutljivost oz. glasnost zvočnikov
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 23, 2013 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a.vidmar je napisal/a:
In povsod je da se ti za 100% povečanje moči jakost zvoka dvigne za 3dB.

Točno to in to je to, kar je pri konkretni temi najbolj pomembno.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.82
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 23, 2013 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a.vidmar je napisal/a:
Ne vem kaj ti gledaš, vendar najdeš na internetu veliko razlag:

http://www.psbspeakers.com/articles/Guide-to-Speaker-Specifications
http://www.sabre-international.com/a-simple-guide-to-loudspeaker-technology.html

In povsod je da se ti za 100% povečanje moči jakost zvoka dvigne za 3dB(kar naše uho sliši kot še enkrat bolj glasno).

Električna moč na zvočniku je linearno povezana z akustično močjo ki jo zvočnik odda, se pravi +3 dB. Nikakor pa ne drži tisto kar si zapisal v oklepaju.
Zakaj pa noben ne naredi poskusa? Npr kakšen predupor se veže serijsko z zvočnikom, da glasnost pade na polovico?

Poudarjam, da med 1W in 2W praktično ni slišne razlike ali komaj opazna. Akustična moč naj vas ne moti, to že drži. Gre se zato kaj je dvakrat glasneje (po domače enkrat bolj glasno)
Pa brez zamere.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s57bat
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Apr 2007 9:06
Aktiv.: 0.90
Kraj: Moste

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Joj joj!

Sem pa mislil, da je to strokoven forum....

l.p. Tomaž
Nazaj na vrh
lipa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, jaz sem že naredil. Imam 8 Omega zvočnik in če mu serijsko vežem 2,4 Omega upor, s tem povzročim da na zvočniku pade nivo na 0,7 prvotne vrednosti. Moč pa na 0,5 prvotne vrednosti.
Ampak v jakosti zvoka jaz ne opazim razlike in tudi vi je ne boste.

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tesla95 je napisal/a:

v čem je potem fora, da kupiš močnejši zvočnik, ki pa je enako glasen, kot tisti, ki ti bo manj porabil?

Nekateri proizvajalci imajo probleme naredit zvočnik, ki je zelo občutljiv in hkrati linearen. Ali po domače- včasih kak manj občutljiv zvočnik igra bolje.

tesla95
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52
Aktiv.: 3.03
Kraj: Vas ne zanima

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
tesla95 je napisal/a:

v čem je potem fora, da kupiš močnejši zvočnik, ki pa je enako glasen, kot tisti, ki ti bo manj porabil?

Nekateri proizvajalci imajo probleme naredit zvočnik, ki je zelo občutljiv in hkrati linearen. Ali po domače- včasih kak manj občutljiv zvočnik igra bolje.

Nah, saj sem potem ugotovil, da pri mojem ni šlo za občutljivost temveč za zvočni tlak. Saj bi se mi že zelo čudno zdelo, če bi imel res 122dB, saj že motorna nitkarca, ki sem jo uporabljal in je imela 114dB je bila precej glasnejša...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lipa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 1:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lipa je napisal/a:
Evo, jaz sem že naredil. Imam 8 Omega zvočnik in če mu serijsko vežem 2,4 Omega upor, s tem povzročim da na zvočniku pade nivo na 0,7 prvotne vrednosti. Moč pa na 0,5 prvotne vrednosti.
Ampak v jakosti zvoka jaz ne opazim razlike in tudi vi je ne boste.

Ša dva poskusa sem naredil. Osnova je 8 Omega zvočnik ki je seveda pri vseh treh poskusih enak. Poetem enako nastavljena jakost na istem ojačevalcu. Pa še na CDju sem ponavljal isto muziko.

Serijsko sem dodal 4 Omega upor in s tem moč na zvočniku zmanjšal na 0,44 začetne moči. Rezultat komaj opazen.

Serijsko sem še dodal 16 Omega upor in s tem moč na zvočniku zmanjšal na 0,11 začetne vrednosti. Tu bi človek lahko rekel, to je pa zdaj polovica glasnosti.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne boste česa preveč odkrili. Dojmanje glasnosti gre pri človeku po logaritemski funkciji.
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Joj, kakšne pišete Rolling Eyes
lipa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Da ne boste česa preveč odkrili. Dojmanje glasnosti gre pri človeku po logaritemski funkciji.

Ja saj vidmar to ve za povedati, v drugem stavku pa že trdi drugače - dvojna moč da dvojno glasnost.

Jaz bi še samo poudaril da je logaritem desetiški.

laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.76
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni to naravni logaritem?
lipa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
A ni to naravni logaritem?

Ali ti preveč piješ?

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Logaritem je logaritem... če se pogovarjamo o dB, je pač desetiški. Drugače pa vseeno, kateri.
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.76
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko mi poveš kaj je naravni in kaj desetiški logaritem ti odgovorim na vprašanje.
Pa prosim brez nekih povezav po internetu,tako iz svoje glave Laughing
No ja,nas so učili enega in drugega.
Ali pa še to danes ne velja več Think

Nazadnje urejal/a laura Ned Feb 24, 2013 12:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

log(x)=ln(x)/ln(10)

To si hotel?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni