www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Renault
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 6:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri Twingu sta po dobrem letu odpovedala oba prednja kolesna ležaja, ne več original, seveda. Kolega ugotavlja, da je pri ležajih pomembno, kako je vpet pokrov, ki ščiti kuglice pred vdorom vode.
Pri ležajih, ki zdržijo dolgo, je ta pokrov vpet tako, da drsi po notranjem obroču.
Pri ležajih, ki so (pre)hitro hin, pa tako, da drsi po zunanjem obroču, kjer je obodna hitrost večja; zaradi tega se naredi ravno prav prostora da voda vdre med kuglice in adijo ležaj.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 7:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Saj to so enkrat celo v reviji VIP napisali: ista firma dela 14 dni v karton "original reno", 14 dni pa zase. Valeo brisalci - za enega "original reno" dobiš štiri Valeo, razlika pa je seveda da na njem NE piše renault, kar ga seveda naredi slabšega, saj ni originalni namreč, original na mojem renoju so ravno valeo

to je nekaj najbolj normalnega in to delajo vsi ... ležaji SKF , napenjalci GATES , elektronika VALEO ......

tisto kar od njih kupiš v kartonu ''Renault'' je le od njih potrjena roba različnih proizvajalcev kar obsega ponavadi dodatne preizkuse kvalitete na sarže vhodnega materiala ...
In tudi proizvajalci so različni , razlog je ta da vsaka firma hoče nekak ''backup'' se pravi da niso izključno odvisni od enega poddobavitelja razlog je malo driblanja - konkurenca med poddobaviteljema , drugi mogoče prav tako važen pa je mala razlika v materialu. Namreč če se enemu poddobavitelju spelje proizvodni proces v +/- (zaradi napačnega vhodnega materiala , zaradi napak v izdelavi , zaradi nestabilne proizvodnje stavke , zaradi vremenskih razmer , potresi , tsunami) ima delež še vedno zagotovljen iz drugega vira

---------------------------------------------------------
aja pa dobro je včasih kakšna navodila prebrat oziroma meti nekaj prakse s popravili , sicer se pa učiš na napakah ...včasih je drago

zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LinuxFuter je napisal/a:
A ti kako čudno poceni ali obnovljeno robo notri daješ?
Firme niti niso "cudne" (res pa nikjer ne pise "renault"), je pa tudi res, da vcasih vozim kot kak stari ata, vcasih pa kot na WRC-ju. Smile

Ampak po drugi strani - z dvema fiestama sem delal kot svinja z mehom (skupno 190k km), pa nisem menjal niti ene stvari na podvozju. Razen enega kolesnega lezaja, katerega sem unicil med menjavo zavornih oblog, in pa enega amortizerja, katerega sem zvil na racelandu na tistem robniku na koncu ciljne ravnine. d'oh! Pa sem pogosteje ravnal platisca kot menjeval pnevmatike. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Avto se ti kvari, ker te ima rad in kar sam poskrbi, da dobi malo čohanja po podvozju Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

po podvozju sem ga se najmanj cohal. Laughing Menjal sem samo krogelni zglob, volansko spono, koncnik, gumice stabilizatorja, lezaj z diskom, en komplet zavornih oblog , zice rocne zavore in manseto volanske spone (in tesnilo - semering polgredi, ce lahko to stejem se pod podvozje), pa zdejle me cakata se dva koncnika, dva krogelna zgloba, silen bloka in stirje amortizerji. V letu in pol (30k km) je bilo na podvozju samo to hin. Laughing Laughing
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zok je napisal/a:
po podvozju sem ga se najmanj cohal. Laughing Menjal sem samo krogelni zglob, volansko spono, koncnik, gumice stabilizatorja, lezaj z diskom, en komplet zavornih oblog , zice rocne zavore in manseto volanske spone (in tesnilo - semering polgredi, ce lahko to stejem se pod podvozje), pa zdejle me cakata se dva koncnika, dva krogelna zgloba, silen bloka in stirje amortizerji. V letu in pol (30k km) je bilo na podvozju samo to hin. Laughing Laughing

Ahhh, nehaj no. Pojdi v trgovino, pa lepo iz rezervnih delov sestavi nov avto,....

dusanst
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Apr 2013 8:21
Aktiv.: 0.19
Kraj: Dolenjske toplice

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po vsem slišanem si jaz od tebe avta tudi sposodil ne bi - kaj šele kupil Smile
elektrobum
Član
Član

Pridružen-a: Ned 13 Nov 2011 19:04
Aktiv.: 0.87
Kraj: Mb

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zdravo,

Iščem in iščem ter ne najdem, ključa za menjavo svečk, imam pa clio 2 1.2 16V storia, letnik 2007

če ve kdo kam se obrnt, prosim za nasvet
Nazaj na vrh
vilnev77
Član
Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 13:09
Aktiv.: 0.61
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Euroton ima orodje za avtomobile.

https://www.euroton.si/avtodeli/sealey-orodje-nasadni-kljuc-za-svecke-14mm-spark-plug-socket-14mm-12-point-38sq-drive-p-142650.aspx
Nazaj na vrh
zok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej, da bo imel v sredini gumijast obroc, ki prime svecko da jo lahko potegnes iz luknje.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.94

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz si pomagam z cevko za bencin, ki jo nataknem na odvito svečko in potem izvlečem. Tudi ko svečke vstavljam, jih prvo nataknem na cev in privijem z roko.
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.69
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 31, 2016 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marec 2016

Zanima me, če v navodilih za clio 2 1.9 dti piše na koliko kilometrov se menja zobati jermen? Kje najdem navodila v digitalni obliki?

Zdaj sem šel brat navodila za Škodo Felicijo 1,6lx pa tudi ni definirano kdaj se ga menja. Ali ima tale WV motor kakšne varnostne zažčite, če pride do strganja jermena? Kje lahko preverim podatke, koliko kilometrov naj bi bilo zagarantiranih?

Ali je samo škripanje jermena tisti zadnji alarem za menjavo jermena?
Nazaj na vrh
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.67
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 31, 2016 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsi novejši motorji so interfere tipa.
Kar pomeni če se jermen strga bo en drag zvok.
Načeloma se jermen menja na 5let ali 100kkm oz kar pride prej.

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 31, 2016 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za Clio 1,9 DTI je menjava zobatega jermena na 75.000 km (ne dam pa roko v ogenj za ta podatek).

Edino varovanje pred strganjem zobatega jermena je dober zobati jermen Wink
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.69
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 31, 2016 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

airwolf je napisal/a:
Vsi novejši motorji so interfere tipa.
Kar pomeni če se jermen strga bo en drag zvok.
Načeloma se jermen menja na 5let ali 100kkm oz kar pride prej.

Hmm, ta od cliota potem ni zdržal toliko, po mojem niti 75k prevoženih km. Samo sem se pogovarjal s sosedom, ki ima opel astro 1,9 dizel caravan. Mu je jermen vtrgalo na avtocesti 30k km preden je bil plan za menjavo. Sam je tudi mislil, da je avto za odpis, pa je potem naredil samo veliki servis, ki ga je koštal reci piši samo 250€, se pravi črpalka hladilne tekočine, napenjalec jermena in jermen. Zakaj samo? Za našega Cliota so hoteli imeti za servisu 1000€. Sedaj ima njegova astra na števcu že blizu 400k prevoženih km se pravi je takrat od okvare na jermenu naredila najmanj 250k km, seveda z velikimi servisi.

Aja govora je o letnikih 2000, če je to kakšna prelomnica? Takrat so širše začeli vgrajevat računalnike vanje.

Nazadnje urejal/a kobranka Čet Mar 31, 2016 1:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni