www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

elektronik-začetenik :(
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
powerPC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Feb 2013 21:59
Aktiv.: 0.40
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 10:37 pm    Naslov sporočila:  Nekaj vprašanj Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

nekaj časa sem delal z LTspice in podobnimi simulacijskimi programi, sedaj bi pa rad nekaj sestavil fizično. Imam nekaj vprašanj za začetnike.

Zanima me če je dovolj 30W spajkalnik od voltcraft za spajkanje. Namreč sposodil sem si knjigo iz leta 1991 in piše da so spajkalniki z močjo 30W čisto dovolj za spajkanje. Taki stanejo 5 - 7 EUR.

Ali moram nujno kupiti tudi bakreno gobo za čiščenje? Oziroma moram po vsakem spajkanju očistiti konico?

Spajkalna žica z svincem ali brez? Ne bi se rad zastrupljal z hlapi težke kovine po nepotrebnem, kot Newton.

Kje naročate električne komponente? Če naročim iz kitajske preko ebay ali pa dx ali je kvaliteta dobra?, sploh toleranca uporov ipd.

Izdelava tiskanine; Ali se še vedno uporablja pertinaks kot piše v knjigi za izdelavo tiskanin? Ali obstaja podjetje v Sloveniji, katerim pošlješ načrt pa ti natisnejo? Ne bi se rad ukvarjal z železovim trikloridom in podobnimi okolju nevarnimi raztopinami.

Digitalna vezja: Rešil sem ogromno nalog z Veitchevimi diagrami in Boolovo algebro. Sedaj pa iščem čipe kot so AND in OR vrata pa jih ne najdem. Samo kakšne 555 timer čipe najdem in atmel. Zakaj?

Hvala lepa za odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jure94
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11
Aktiv.: 2.34
Kraj: Jesenice / Lj

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lp
1. Tak spajkalnik je čisto dovolj, sem sam kar veliko naredil z njim (večina je v "upravljalcu" spajkalnika, nekaj pa prinese tudi dober spajkalnik, ampak se da).
2. Sam bakrene gobice nisem imel (dokler nisem kupil spajkalne postaje in je bila zraven), sem pa zraven spajkalnika dobil "navadno gobico", podobno kot za pomivanje (ne gobica, ampak, če se prav spomnim, se je reklo čudežna krpica?), ki se jo zmoči in je prav tako uporabna.
3. Da svinec izhlapi je potrebna višja temperatura, kot jo doseže tak spajkalnik (lahko pa da se motim).
4.Za komponente je veliko trgovin, upam da se ne šteje kot oglaševanje ampak sam uporabljam Farnell (cene so brez ddv + poštnina), drugače imaš pa v Ljubljani 2 in pa v Mariboru in še kje drugje. Se ne splača naročevati iz dx oz. kitajske predvsem zaradi dolgega čakanja pošiljke, cena pa po moje ni toliko nižja, da se ti povrne čakanje.
5.Če se včlaniš v društvo dokaj redno naročamo vezja (prebrskaj po forumu), lahko pa tudi sam, imaš kar nekaj proizvajalcev (spet uporabi forum, še bolje pa google).
6. Vrjetno ne pogledaš dovolj, so and in or vrata in še druga, vrjetno bi rad nekaj v smislu FPGA? Atmel je pa proizvajalec mikrokrmilnikov, ki so zelo različni od logičnih vrat (se da softwersko izvesti logična vrata ampak nevem zakaj bi).
Upam, da se vsaj približno odgovoril.

Jure
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Manjka se vrat, samo poiskati je treba. Npr. 74HC serija. Je pa res, da ne vem kaj boš s tem. Sicer se to še uči, ampak mislim, da je tovrstne čipe povozil čas. Kot že omenjeno, so sedaj aktualni FPGA ali pa kaki mikrokrmilniki.

Res ne vem kaj je tako strašnega na spajki in kemikalijah za izdelavo TIV. Če paziš se več kot kakšna vijolična pikica na hlačah ali majici ne more zgodit.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 12:28 am    Naslov sporočila:  Re: Nekaj vprašanj Odgovori s citatom

Moj prvi spajkalnik je bil 25W. Bil je dovolj vroč, da se je z njim dalo uničiti TIV na pertinaksu in konico.
30W je dovolj za spajkanje doma narejenih enostranskih vezij.
30W verjetno ne bo dovolj za npr. menjavo kondenzatorjev na matični plošči, ali spajkanje vezij z večjimi poligoni bakra.
Trajnost konic ne bo najboljša, zaradi slabe kvalitete konic in previsoke temperature konice, kadar je spajkalnik na stojalu.

Gobico za čiščenje konice spajkalika je dobro imeti. Ni nujno, da je bakrena. Celulozno lahko dobiš tudi na gospodinjskem oddelku lokalne trgovine.
Če konica ni čista, je prenos toplote na spoj občutno slabši. Zaradi tega je spajkanje lahko nemogoče.
Konica mora biti vedno prekrita s spajko.

Za začetnika je po mojem mnenju bolje vzeti svinčeno spajko. Na oko je lažje ločiti dober spoj od slabega in ima nižje tališče. Če je možno poišči takšno, ki vsebuje tudi kakšen % bakra (oznaka SnXX Pbxx CuX).

Dobro bi bilo nabaviti še flux.

Pri naročanju dražjih komponent preko interneta tvegaš, da se bo pošiljka izgubila, ali boš dobil nedelujoče ponaredke.
Slednje se meni na ebay-u, za razliko od HTE, še ni zgodilo.

Večjih ostopanj vrednosti novih uporov nisem opazil, vendar sem glede toleranc uporov precej nezahteven. Večina mojih vezij je digitalnih in tolerance niso kritične.

Materialov za TIV je več. Bolj pogosto uporabljen je FR4.
Obstajajo podjetja, ki ti iz tvojih datotek naredijo TIV.
Možnost skupinske izdelave TIV imaš tudi na forumu.
Obstaja tudi tema o pripravi ustreznih datotek. Malo pobrskaj.

Za logična vrata poglej 40XX , ali 74LS/HC/HCT družino.
Nazaj na vrh
jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.93

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 12:29 am    Naslov sporočila:  Re: Nekaj vprašanj Odgovori s citatom

powerPC je napisal/a:
Pozdravljeni,

nekaj časa sem delal z LTspice in podobnimi simulacijskimi programi, sedaj bi pa rad nekaj sestavil fizično. Imam nekaj vprašanj za začetnike.

Zanima me če je dovolj 30W spajkalnik od voltcraft za spajkanje. Namreč sposodil sem si knjigo iz leta 1991 in piše da so spajkalniki z močjo 30W čisto dovolj za spajkanje. Taki stanejo 5 - 7 EUR.

Ali moram nujno kupiti tudi bakreno gobo za čiščenje? Oziroma moram po vsakem spajkanju očistiti konico?

Spajkalna žica z svincem ali brez? Ne bi se rad zastrupljal z hlapi težke kovine po nepotrebnem, kot Newton.

Kje naročate električne komponente? Če naročim iz kitajske preko ebay ali pa dx ali je kvaliteta dobra?, sploh toleranca uporov ipd.

Izdelava tiskanine; Ali se še vedno uporablja pertinaks kot piše v knjigi za izdelavo tiskanin? Ali obstaja podjetje v Sloveniji, katerim pošlješ načrt pa ti natisnejo? Ne bi se rad ukvarjal z železovim trikloridom in podobnimi okolju nevarnimi raztopinami.

Digitalna vezja: Rešil sem ogromno nalog z Veitchevimi diagrami in Boolovo algebro. Sedaj pa iščem čipe kot so AND in OR vrata pa jih ne najdem. Samo kakšne 555 timer čipe najdem in atmel. Zakaj?

Hvala lepa za odgovore.

Logična vezja dobiš za nekaj drobiža v trgovinah z elektronskimi elementi (HTE, IC elekrtonika, Nano elektronika, ČIP elektronika, ….), podatke logičnih vezij pa na spletu. Npr.
http://www.datasheet4u.com/TTL/

Pri spajkanju je pa tako, da konica spajkalnika naj bo vroča toliko, da primerno topi cin ( pri topljenju cina , če že nastaja dim, naj bo ta minimalen). Za grelec spajkalnika je potrebno imeti regulator el. napetosti, ki omogoča dovolj natančno regulacijo temperature spajkalne konice. Spajkalnik lahko kupiš z omenjenim regulatorjem, ali ga pa regulator izdelaš sam s primerno el. napetostjo in regulacijo za spajkalnik.
lp! jp
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko mi pa pošlješ naslov, ali pa se oglasiš pri meni, se kar nekaj najde. Od serije 74xxx, 40xxx, pa kakšnih kondenzatorjev, uporov, ledic....le prej se najavi.
Nazaj na vrh
powerPC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ni pri večini spajk flux, v samem jedru?

Zakaj potem ponujajo spajke brez svinca?

FPGA je res prihodnost, vendar za manjše projekte lahko vzameš čipe in jih vežeš. Ne vem zakaj bi potem v srednjih šolah učili boolovo algebro in diagrame, če nikoli ne potrebuješ tega. Oziroma bi bilo bolje učiti Verilog ali VHDL.

Farnell, je res bližje vendar za večino izdelkov ki jih ponujajo je iz kitajske. Zakaj potem ne bi direktno naročil iz kitajske pa še zastonj poštnino ponujajo na ebayu.

Pa ne da bi sedaj delal reklamo za te trgovine, samo pravim da je elektronika proizvedena večinoma na kitajskem in tajskem.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zato, ker jo pač učijo.

Boš raje za recimo par LED in nekaj tipk vzel logična vrata, pa poenostavljal funkcije pa ne vem kaj še vse. Ali napisal nekaj vrstic kode in jo zapisal na mikrokrmilnik?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70620.77

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bolova algebra, mintermi, maxtermi so razni radix in podobni algoritmi so osnova, da razumeš kaj se dogaja v FPGAju. Na faksu te ne učijo tistih nekaj VHDL ukazov cel semester ampak je problem, vezje, ki je sestavljeno iz logičnih vrat, flip flopov ipd. in kako se najbolj učinkovito to realizirat v VHDLu.
powerPC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako se pa reče v slovenščini flux? Da vem kaj iskati na IC elektroniki.

Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

powerPC je napisal/a:
Kako se pa reče v slovenščini flux? Da vem kaj iskati na IC elektroniki.

Hvala za odgovore.

FLUX Applause Dancing

LP Srečko

powerPC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, pač ni prevoda.

Izvedel sem da se uporablja za boljši neoksidacijski spoj na bakru.

Boris je omenil da bi ga uporabljal še za marsikaj drugega. Čemu še služi ta neznana kemična substanca imenovana flux?

Pa vezje po spajkanju naj bi očistil z alkoholom, je tudi to v navadi pri vas?

Hvala.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jap, izopropanol točneje. Glavno namen je ravno odstranjevanje preostanka fluksa, katerega glavni namen je, da pri spajkanju odstrani okside in poveca povrsinsko napetost spajke: na ta nacin ti npr. pri cinjenju cipa z nogicami blizu skupaj cin lepo "vlece" k posameznim nogicam, vmes pa je se vedno presledek (ne stece kar takoj vmes med nogice).

Lp, g

powerPC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 10, 2014 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima, me koliko mm žice uporabljate za protoboard in perfboard. Verjetno je to odvisno od toka, koliko mora imeti premera? Je 0.5 mm dovolj za IC in DIY projekte doma?

Druga stvar ki me zanima je kaj natanko je to, iz česa je narejeno in za kaj se uporablja.

Hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni