www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

12V aku - napajanje kitar. ojačevalca, effekta, looperja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
chistabo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 23:09
Aktiv.: 0.12
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 4:29 pm    Naslov sporočila:  9 V done - NEXT, please! Odgovori s citatom

OK, Bizgec65 je doniral material za pretvornik iz 12 V na 9 V. Hvala, Bizgec! LOL! Pretvornik je sestavljen, priklopil na aku (12 V), na izhodu pretvornika imamo 9,29 V. Je to v mejah normale? Ali naj zmanjšam (in kako)? Uporabil sem sledečo vezje:

Bizgec je sicer dal 22 uF namesto 10 uF, a sem našel 10 uF med neko kramo v garaži. Dal je tudi 1 Kohm uporčke, sem zalotal 2 v serijo (zaporedno?) in dobil 2 Kohm (najbrž). Bizgec Car! LOL!

Sedaj moram ugotoviti kaj mi še manjka - tale projekt se sproti razvija. Pred časom sem naročil J201 elemente (nimam pojma kam spadajo - tranzistor?) iz Kitajske, za (piezo) pred-ojačevalec za kitaro. No, ker jih že imam tu, bom naredil 1 pred-ojačevalec (pred-ojačevalček, pravzaprav), in priklopil 'gor' piezo membrane, nameščene na leseno coklo ali škatlico - t.i. StompBox. Plus tega imam naročene footswitch-e iz Njemačke, za preklapljanje Zoom-a in Boss-a.
Torej, vse skupaj je potrebno 'zbasati' v škatlo, hkrati pa predvideti da se bo to zlahka transportiralo.

Tole spajkanje zasvaja! LOL! Hvala še enkrat za pomoč,

Lep pozdrav,

Simon

Nazadnje urejal/a chistabo Čet Sep 04, 2014 7:14 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.29
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni so kdaj kaj donirali, tako da za kakšno klasiko pa res ni problem.
Le postaral si me na začetku prispevka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
chistabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 7:16 pm    Naslov sporočila:  Upssssiii Odgovori s citatom

Bizgec65 je napisal/a:
Le postaral si me na začetku prispevka.

Upssssiii, popravljeno. Spet si 9 let mlajši. LOL!

Smejte se fino,

Simon

chistabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 1:46 pm    Naslov sporočila:  Cut-off modul Odgovori s citatom

Zdravo, fantje, me zanima če je predmetno da za varovalko (10 A) vežem modul za izklop v primeru nizke napetosti (npr. 10,5 V je standard). Akumulatorji so primerni za globoko praznenje (deep cycle), a me kljub temu zanima če ima kdo kako preprosto shemo.

Tole sem našel na netu, samo ne vem za rele, katerega naj bi uporabil, niti ostale vrednosti naštetih elementov:
http://homemadecircuitsandschematics.blogspot.com/2012/05/low-battery-cut-off-and-overload.html

In pa tale shema, izgleda malo bolj profi (ampak jaz se itak ne spoznam oh-in-sploh kaj dosti LOL):
http://www.eeweb.com/blog/extreme_circuits/low-voltage-cutout-for-12v-sla-batteries

Vaše cenjeno mnenje prosim.

Lep pozdrav,

Simon

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaščito vsekakor rabiš, saj to, da so akumulatorji "primerni" za globoko praznjenje zgolj pomeni to, da jih s tem ne boš takoj uničil - jih pa boš. Ne priporočam praznjenja pod 10,5 V, če ne želiš delati preveč posla prodajalcem z akuji ...

Če si dovolj "redoljuben" (v smislu, ko je napetost toliko in toliko izklopim, pa če se svet podre), ti zadostuje že kak enostaven display za prikaz napetosti (s pomočjo tega boš lahko tudi okvirno ocenil, koliko kapacitete imaš še na razpolago), sicer pa kak odklopnik.

LP, g

MOND
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Aktiv.: 2.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš dva akumulatorja (nekje je bilo to omenjeno), potem predlagam, da najprej uporabljaš enega in šele nato drugega in ju ne zvežeš paralelno. Kapaciteta bo sicer enaka, napetost na sredi "špila" pa ne. Razmisli o preklopniku med njima.
Glede na porabo tvojega sistema bi jaz raje razmišljal o nakupu zaščite za akumulator. Recimo cena 10 Amperskega MW728 ne presega cene samogradnje, sploh če pomislim še na primerno ohišje in na to, da ti ob predelavi ostaneta še vtič in vtičnica...
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pišeš:

Moč ojačevalca - 30W (pri 220V = adapterju), ali 20W (na baterijah). Čeprav to mi ni čisto jasno - če je Roland-ov adapter 13V in Roland popije 490 mA, potem je moč (13 x 0,49) 6,37 W. Če pa računam 490 mA x 220 V = 108 W! Nekaj mi ne gre čisto v račun. V glavnem, na specifikaciji piše tako kot sem napisal na začetku (30 W / 20 W).

Mi lahko kdo od razmišljajočih razloži kako nekaj časa (recimo minuto trajno) dobiš 20W iz osmih AA baterij?
Bom kar sam odgovoril. To so PMPO vati.

Še nekaj pozabljate. Avdio ojačevalnik ne deluje kot grelo! Moč je povprečno -10 dB od nazivne, zato lahko 20 W iz 8x AA baterij Rolling Eyes

Z enim 20 Ah akumulatorjem boš igral do "nezavesti".

Kar pa se kablov tiče. Ne "šparaj" pri dolžini (nikdar ne veš, kje boš parkiral) in ne "šparaj" pri preseku. Jaz bi 1,5 mm2 vzel. Že zaradi mehanske trdnosti.
Pa pomisli na plinski spajkalnik, da lahko v nekaj minutah urediš.
Še nekaj termoskrčnih bužirk in pa obvezno nekaj rezervnih konektorjev s seboj. Priporočam ti tudi "ta pocenski" multimeter za ~ 10 €. Za kontrolo napetosti accu, pomoč pri iskanju napak .... (ohmmeter).

Pametne polnilnike Pb akumulatorjev pa dobiš za ~ 50€. In ne glej manj kot 5 A polnilnega toka.

Ps. Si lastim polnilnik, ki prepozna tip akumulatorja, polni z ustreznim tokom (do 12A, sam nastavlja tok polnjenja), Žal pa ne pozna vzdrževalnega načina. Cena 55 €.

chistabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 6:46 pm    Naslov sporočila:  Redoljuben že... Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Zaščito vsekakor rabiš, saj to, da so akumulatorji "primerni" za globoko praznjenje zgolj pomeni to, da jih s tem ne boš takoj uničil - jih pa boš. Ne priporočam praznjenja pod 10,5 V, če ne želiš delati preveč posla prodajalcem z akuji ...

OK, torej je moja skrb upravičena. Sedaj moram še najti pravo shemo...

mucek je napisal/a:
Če si dovolj "redoljuben" (v smislu, ko je napetost toliko in toliko izklopim, pa če se svet podre), ti zadostuje že kak enostaven display za prikaz napetosti (s pomočjo tega boš lahko tudi okvirno ocenil, koliko kapacitete imaš še na razpolago), sicer pa kak odklopnik.

OK, enostaven display je tudi Watt-meter, ne? (OK, OK, Volt-Amper-meter LOL). Problemček - na ulici špilaš in se hitro zgodi da 'not' padeš', ali pa te 'nadlegujejo' mimoidoči oz. poslušalci (se je že zgodilo ko sem se 'uvajal' v Izoli na plaži), in glej ga zlomka, prodajalci aku-jev imajo delo! LOL! Slabo zame. In pa 'redoljubnost' se lahko sprevrže v paniko in non-stop začnem preverjat napetost... LOL!
Čeprav kot je Bojans omenil, aku-ja sta dovolj za cel vikend Rock Otočca. Najbrž! Saj se mi je zdelo, ampak noben ni zinil ničesar, pa sem raje rezervo potegnil. No, škodovalo ne bo. In pa ja, OK, bom probal najprej samo z enim špilat, bomo videli kaj se zgodi.

Simon

chistabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 6:58 pm    Naslov sporočila: icon_impressed He he he... Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
Z enim 20 Ah akumulatorjem boš igral do "nezavesti".

LOL! Ne bo prvič niti zadnjič. Edinole prvič bo do nezavesti na ojačevalcu.

bojans je napisal/a:
Kar pa se kablov tiče. Ne "šparaj" pri dolžini (nikdar ne veš, kje boš parkiral) in ne "šparaj" pri preseku. Jaz bi 1,5 mm2 vzel. Že zaradi mehanske trdnosti.

Dobro, to je tudi meni po glavi hodilo, 0,5 mm2 je ultra tanko pravzaprav, dasiravno po predpisih.

bojans je napisal/a:
Priporočam ti tudi "ta pocenski" multimeter za ~ 10 €. Za kontrolo napetosti accu, pomoč pri iskanju napak .... (ohmmeter).

Drugega kot 'ta poceni' multimetra jaz itak ne premorem. LOL! Imam 2 'ta poceni'... Ohm-metra pa jaz ne znam s pridom uporabljati. Voltažo še zmerim, piskač še znam uporabiti, ostalo pa je bolj grščina. Čeprav v teoriji vem da lahko na multi-metru preizkušaš tudi NPN in PNP (nekaj), kako - pa ne več točno.

bojans je napisal/a:
Pametne polnilnike Pb akumulatorjev pa dobiš za ~ 50€. In ne glej manj kot 5 A polnilnega toka.

Imam modelarskega, max. tok polnjenja je 5 A. Bo štimalo.

Hvala za razlago - OMPM, ne, MPMO, ne ne, PMPO - karkoli že je to; spet grščina LOL! Vsaj vem da se po defoltu nisem uštel. Bow.

Lep pozdrav,

Simon

chistabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 7:01 pm    Naslov sporočila:  Tuji jeziki... Odgovori s citatom

MOND je napisal/a:
Glede na porabo tvojega sistema bi jaz raje razmišljal o nakupu zaščite za akumulator. Recimo cena 10 Amperskega MW728 ne presega cene samogradnje, sploh če pomislim še na primerno ohišje in na to, da ti ob predelavi ostaneta še vtič in vtičnica...

Eeee, Mond, jaz bolj slabo špansko govorim. Če bi lahko prosim po slovensko - kaj je MW728? LOL! Pa bolj podrobno ali pa kakšno povezavo...

Simon

chistabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 7:11 pm    Naslov sporočila:  Cut-off Odgovori s citatom

OK, sedaj ko sem (po dolgem času) zopet zavaril skupaj koristen del elektronske opreme, me zanima če zadostuje ako z navadnim (na vodni osnovi) lakom za les premažem TIV (ploščica z bakrenimi luknjami); kolofonije mislim da nimam več, plus tega je to eno najbolj packastih in lepljivih snovi kar sem jih videl v tem življenju. Torej, ali lahko premažem z lakom za les?

Druga stvar:
Ker nihče ni predlagal kakšnega internega Cut-Off 12 V modula, se nagibam k izdelavi tegale:
http://www.eeweb.com/blog/extreme_circuits/low-voltage-cutout-for-12v-sla-batteries
http://s36.photobucket.com/user/Chistabo/media/01LowVoltageCutoutFor12VSLABatteries_zps88f838dd.jpg.html
Razen če bo Mond povedal kaj in kako z MW728 (če sem si prav zapomnil).
Če se osredotočimo na zgornji link, katero moč (W) in toleranco (%) naj izberem za naštete elemente (uporčke)? 1/4 W, 5 % - to mislim da je standard. Ja, ne?

Hvala za pomoč,

Simon

MOND
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Aktiv.: 2.63

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MW728> Google =
https://www.google.si/?gws_rd=ssl#q=MW728

Pri nas ga lahko kupiš za malo več kot 10€.
Zato ne vidim smisla v samogradnji, razen če ti je to v veselje.

Še načrt:
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/850000-874999/851744-sp-01-en-KFZ_Batteriewaechter_MW728.pdf
Nazaj na vrh
chistabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 11:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MOND je napisal/a:
Zato ne vidim smisla v samogradnji, razen če ti je to v veselje.

Super, Mond, sem pogledal, glede na SLO navodila deluje pri napetosti 14,4 - 10,5 V, izklopi pri 11,2 V, ima varovalko 10 A (6 x 30 mm - tlivka predvidevam) - torej načeloma ustreza. Edinole varovalka je v cigaretnem vtiču. Ni problematično.

Hvala, Mond, za nasvet. Bow.

Lep pozdrav,

Simon

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni