|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sob Feb 05, 2022 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede porabe elektromotorja ima delno prav, ampak ne točno tako, kot ti je napisal.
10kW elektromotor bo nekaj 100W porabil že za svoje delovanje in pokrivanje izgub. Zavedati se je potrebno, da so izgube (magnetne in ohmske) v železnem jedru statorja, v navitju, v kratkostični kletki rotorja, v ležajih, na motorju je vetrnica za hlajenje motorja, potem je še notranji zračni upor zaradi vrtenja rotorja, ... in vsemu temu šele lahko prišteje tistih hipotetičnih 200W obremenitve.
Ko nekdo kvasi take neumnosti, da je poraba samo toliko kot je obremenitev, je jasno da je nakladač ali prevarant, lahko tudi oboje hkrati.
Poskus lastne porabe je preprost. Vzameš en elektromotor, ga priključiš, na gredi naj ne bo ničesar, niti sklopke ali jermenice, pomeri se poraba. Upam, da sem bil dovolj jasen, namerno sem bolj po domače napisal.
Zgornji primer velja za asinhronski motor, če bi delal test lastne porabe za univerzalni motor pralnega stroja (to je tisti s krtačkami), bi bila poraba še zaradi krtačk, ki malce zavirajo rotor.
Vsaka malenkost šteje pri lastni porabi in s tem vpliva na izkoristek motorja. Izgube se pretvorijo v toplotno energijo in če se ta toplota koristno uporabi, je to v redu, ampak ta toplota se še bolj koncentrirano dobi tudi z uporovim grelcem.
Pravi, da je stari učitelj... a misli sedaj da nekoga tam gor drži za jajca? to še ne pomeni da je bil tudi dober učitelj.
Tudi jaz sem bil učitelj in sem bil do sebe zelo kritičen, s svojim delom sem bil zadovoljen šele, ko sem ugotovil določen napredek znanja pri dijakih. V kolikor je bil napredek po mojem mnenju premajhen, sem najprej iskal napako pri svojem delu, sem res storil vse potrebno, sem res naredil vse pravilno... šele potem sem iskal vzroke pri dijakih. Biti učitelj je zelo odgovorno delo, avtoriteta se gradi predvsem z znanjem in dobrim delom, potem se ustvari sama od sebe. Spoštovanje na podoben način, najprej je treba spoštovat svoje slušatelje (dijake, učence, študente), potem lahko pričakujem spoštovanje. Če na postavljeno vprašanje (tudi izven teme) v tistem trenutku nisem vedel točnega odgovora, sem to tudi priznal, vprašanje sem si zapisal, v prostem času poiskal odgovor, v naslednji učni uri sem na postavljeno vprašanje odgovoril, nikoli nisem pozabil na to, ker sem to jemal kot dolžnost.
Zdi se mi, da je tip nekoliko preveč poln samega sebe, njegovo znanje je prešibko, zato pa vse skupaj skriva v tančico skrivnosti. Naj razloži zadevo kot učitelj, ne pa da skriva in prikriva dejstva.
Bomo videli, si bom vzel čas in ga kontaktiral, me prav firbec matra kaj je v ozadju.
Nekaj zadetkov:
https://www.google.com/search?q=ivan+jakobović
https://www.youtube.com/watch?v=-21SiFcHU88 _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Popolnoma resen sem, ko to pišem.
Zakaj nebi vzel njegovega grelnika in ga povezal na njegov motor na vodo. Tako bi se grel absolutno brezplačno. Vodo bi lahko čez poletje zbiral deževnico.
Ropot bi se zagotovo dalo utišati z dobro zvočno izolacijo.
Oz. zakaj bi kupoval sploh njegov grelnik, če imaš motor, ki iz vode napravi elektriko. Kar klasičen bojler, kaj te brigajo izgube, če je energenta dovolj in je brezplačen.
Pa še elektru bi se odpovedal. A veš kak prihranek bi bil. Samo računaj koliko plačaš elektru na letnem nivoju.....
Daikin, samsung, toshiba, kje ste, da bi odkupili njegov patent...... _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2003 13:19 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.13
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot ti , sem jaz razmišljal tudi že pred enim tednom. Mislim,da tisti motor ni sposoben priključitve kakšnega bremena,saj še sam komaj deluje(čeprav kot je videti deluje z nizkimi obrati).
Pri ogledovanju slik iz njegovega videa iz leta 2021,vidim,da ima 3 izhode na katere se priključi voda . Zakaj 3?
Mislim,da ima več kot eno ploščo na katerih naj bi se nahajali magneti ?
Vprašal bi še nekaj (kar mi ni jasno) okrog magnetov, ki se vrtijo v bližini bakrenih cevi.
Ali ne bi bilo bolj enostavno narediti, da bi se magneti vrteli na nekem vležajenem aluminijskem rotorju ( valju) okoli katerih bi bila navita bakrena cev in v njej voda? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 505 Aktiv.: 4.52 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomislil sem... saj veste, pač jezik pa malce nerazumevanja in podobno...
Kaj pa, če je možakar mislil PEČ NA VRTEČE PELETE in NE MAGNETE!?
Torej, da je izboljšal doziranje peletov po principu vrtenja- centrifuge s pomočjo trifaznega motorja, ki pelete meče v kotel v špirali in še predno pridejo do tal 100% zgorijo. Vprašanje je le kje je našel "Neodinium" pelete??
Po razmisleku in verjetnostni teoriji sem ugotovil, da je po vsej verjetnosti v lokalni kurivoprodaji zmanjkalo pakiranih peletov, pri roki pa se je znašla vreča na kateri je pisalo "Neodinium Magnets" in tako so hitro postali navadni peleti "Neodinium" peleti oziroma kasneje kar magneti.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2003 13:19 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.13
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je na tem forumu še več takšnih " inovatorjev" ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tu pa tam, se kaksen najde. Igor, mislim, da smo ti povedali , kar je bilo za povedati. Ce si iz tega, kar je napisano potegnil kaksen zakljucek, ce ne, pa kupi in porocaj. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
Fizika je zanič! Vedno deluje proti "odličnim" idejam!.  |
 _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 129 Aktiv.: 3.15
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem 100% prepričan, da ne bo poročal po nakupu, ker vsi vemo kako se bo končalo.
To je samo dokaz, da se vedno najdejo naivneži, ki verjamejo v čudeže, samo pravilno jih je potrebno zapakirati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igor K je napisal/a: |
... samo pravilno jih je potrebno zapakirati. |
Koga, naivneže ali čudeže? _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 5:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po drugi strani pa ... Mi je vsec rek, da "bi bilo skoda bedakom pustiti obdrzati denar ..." _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
V anglescini je "greed" ali po nase, pohlep, ki zene ljudi v taka dejanja. Vcasih cisto razumni ljudje padejo na dober marketing. Igor je prej vprasal. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 129 Aktiv.: 3.15
|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2022 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čudeže. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Feb 07, 2022 9:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj prostega časa sem namenil iskanju in pregledu povezav z imenom Ivan Jakobović.
Možakar sicer ima veliko znanja, glede na pregledane razgovore in njegove izjave in priznanje, ima to znanje še kar nekaj "lukenj" ali pomankljivosti, če se lahko tako izrazim.
Videti je, da je s srcem in dušo predan raziskovanju, njegov namen ni prodajati "izdelke", pač pa privabiti podobno misleče raziskovalce k sodelovanju, po načelu "več glav več ve", nekako tako ga razumem. Odprt je za predloge in ideje, da bi skupaj nekaj dosegli, ugotovili, naredili, ...
V enem od razgovorov https://www.youtube.com/watch?v=-21SiFcHU88 je novinar vprašal o porabi, o izkoristku, Jakobović pa "to mene ne zanima"
Sam trdi, da nič ni brezplačno, v nadaljevanju pa trdi da je vložek samo na začetku, potem pa stroškov ni več... je kaj čudnega, da potem novinarji pišejo in poročajo o BREZPLAČNO ???
On bi kar vse napajal s "fotonaponom" ... a ne ga srat, kaj pa ponoči in v oblačnih, meglenih, deževnih dnevih? Tudi preprečevanje pozebe z LED osvetljavo bi to on ponoči oziroma proti jutru, to napajal s fotovoltaiko
Strošek delovanja magnetnega grelnika https://www.youtube.com/watch?v=-21SiFcHU88&t=631s
"pa neznam", "pa to nije", "pa to možda od prilike", "pa to mene ne zanima", "ja pretpostavljam", ...
joj, joj, joj, človek ni naredil niti ene meritve ampak OK, potem izdavi nekje 12-15kW, verjetno je mislil kW/h, rekel pa kW, kar je seveda razlika. Že površno izražanje vzbuja sum, da ima človek znanje podobno bohinjskemu siru.
Novinarji pogosto z namenom ustvarjanja bombastičnih novic, namerno dajejo zavajujoče naslove. Bralci in gledalci so pogosto površni, vidijo te "bombastične naslove" in kar hitro jim v glavi ostanejo besede kot so npr "brezplačno" in "motor na vodo", zelo redki si dejansko vzamemo čas in raziščemo zadevo do konca.
Posledica bombastičnih novic so potem pogovori in deljenja naprej, informacija se vedno bolj izkrivlja... nekateri bi želeli kupiti izdelek in pritiskajo na človeka naj jim proda... Čeprav prvotni namen najbrž ni prodaja, je nekaj izdelkov zagotovo prodal, če obstajajo kupci, ki pritiskajo nanj. Če je cena zmerna in če je naprava potencialno čudežna, je vložek zanemarljiv, ker potencialni kupci, vlagatelji, gledajo predvsem na to, kako bodo nekaj kopirali ali z napravo nekaj imeli brezplačno... no, če bi bili res čudeži, bi te "patente" že zdavnaj skopirali in masovno proizvajali.
Če se vrnem nazaj k inovatorju, zelo me spominja na možakarja, ki je pred leti "razvijal" magnetni motor... leta in leta časa, večje količine denarja, celo vlagatelji so se našli in resnično vložili velike vsote denarja, za 35keur vem zagotovo, prepričan pa sem, da je bilo investicij še več, veliko več, da sploh ne upoštevam časa vseh sodelujočih oseb. Sam sem nekaj časa celo aktivno sodeloval, ampak sem hitro videl da je izguba časa, zato sem svoje "sodelovanje" spremenil v pasivno spremljanje... po več kot 15 letih, verjetno celo več kot 20 letih, se je zgodba zaključila brez uporabnih rezultatov. O tej zadevi sem že večkrat pisal, tudi kasneje o nekej drugem primeru s HHO plinom, motor na vodo in podobne zadeve
Vsem tem "inovatorjem" je skupno to, da imajo sicer kar precej znanja, žal pa je v tem znanju nekaj drobnih lukenj, ki so ključne. Pogosto so v svojih enačbah tiste "luknje" preprosto zanemarili in ker so ravno te luknje vedno spadale pod ulomkovo črto, je potem jasno, zakaj so bili "izračuni" nad 100%
Če omenim še HHO in poskuse v tej smeri, motor na vodo in podobne zadeve... Prvič sem pri tem delno aktivno sodeloval leta 2009, ko me je nekdo kontaktiral in povabil k sodelovanju za razvoj elektronike. Nekaj od tega sem že poznal, ravno toliko, da sem že vedel, da iz tega ne bo nič. Sodelovanje sem zavrnil, po pritiskanju naročnika sem ponudil kvečjemu pomoč pri izdelavi elektronike brez mojega razvoja, naj mi dostavijo načrte in bom naredil. Razvoj sem zavrnil zato, ker nisem želel biti krivec za nedelovanje. Torej, od mene so želeli elektroniko, ki bo delala čudeže... naredil sem točno po načrtih in to je to, nisem prevzemal nobene odgovornosti, če pričakovanja ne bodo dosežena. V nekaj letih sem naredil 4 verzije za še več različnih naročnikov. Ker imam vse dokumentirano, točno vem kdaj in koliko je bilo izdelkov po naročilu. Žal nikomur ni uspelo ... sedaj bom pa jaz rekel "to mene ne zanima", jaz sem svoj del dogovora izpolnil. Če bi se šel sodelovanje tako, da bi jaz razvijal elektroniko, bi bil seveda jaz kriv za nedelovanje, čeprav bi tisto elektroniko lahko naredil boljšo, bolj fleksibilno in z več funkcijami... To je pač tako, če ljudje kljub zavrnitvi vztrajajo in hočejo, no, potem pa v redu, tukaj imate, če ne boste dosegli uspeha, ni moj problem.
Bodite razumni, ne nasedajte bombastičnim novicam oziroma čudežem.
Primer: Ko nekdo kupuje toplotno črpalko, se bo seveda pozanimal o priključni moči, izkoristku, zmogljivost delovanja pri nizkih temperaturah, ... ni da ni, vse mogoče podatke bo raziskal. Proizvajalci enako, ponujajo vse mogoče podatke, ki so, recimo da točni in verjetni, vsaj laboratorijsko, v praksi pa približno, ker so pogoji drugačni.
Si upate kupiti napravo, recimo tole za magnetno gretje, brez vseh podatkov? ker avtorja to preprosto ne zanima, njemu ni mar poraba, njemu je mar samo to, da deluje. Nihče ne trdi da ne deluje, za uporabnika, ki je investitor, je pomemben tudi strošek delovanja in vzdrževanja... ne samo začetna investicija. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Feb 08, 2022 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Vili, pazi se!!!  _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni