|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Pritoževanje nad višino davkov je pa nacionalni šport. Še iz časa kmečkih uporov z 10 % od kmetijskih pridelkov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 129 Aktiv.: 3.16
|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Proteus, zelo pomaga tudi, da navedeš vir tvoje tabele, ker že na prvi pogled ne štima. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Jul 03, 2024 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Preseli se v Bolgarijo, če ti tu ni kaj všeč. |
Jaz sem vecino v Bolgariji, davke placujem v Sloveniji.
Ker imam rad urejeno drzavo, nimam nic proti davkom.
Ce delas lastne izdelke in ne mores preziveti zaradi davkov, potem dvigni ceno, da bos lahko.
Ce ne mores biti konkurencen, potem pocni kaj drugega.
Pravila igre so za vse nas enaka. Morda so slaba, a zame in zate in za vse druge, so ista.
Preseli se z normiranca na klasicen s.p. in vozi drugace. Priznanih bos imel vseh tistih 60% stroskov in stroske za zaposlene. Placal bos davek od tistega, kar ti ostane.
Ce imas dobrega racunovodjo, bos placal malo, a bos prispeval svoj delez.
In seveda, ce ti davcna politika ni vsec, potem pojdi na volitve (ali pa se aktivno vkljuci v politiko) in spremeni sistem.
60K na leto, za hranjenje toliko ust se mi zdi hudicevo malo. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 499 Aktiv.: 3.85
|
Objavljeno: Sre Jul 03, 2024 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
60K na leto, za hranjenje toliko ust se mi zdi hudicevo malo. |
Točno to sem tudi jaz študiral, pa nihče še ni omenil. Kako to zvozi, ne vem... Še posebej, če delaš nek razvoj in izdelke z dodano vrednostjo, kot nas tule nekako prepričuje. No, že ve.
Če grem jaz v razvoj kot inženir, teh 60.000€ ni niti približno dovolj, da samo moj bruto-bruto pokrije na leto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.37 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2024 8:49 am Naslov sporočila: |
|
|
SimonS, kaj pa delaš? Mogoče pride kdaj prav. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2024 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce isces po evropi:
Kje se splaca, ce se splaca. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.14 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2024 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
grega09 je napisal/a: |
60K na leto, za hranjenje toliko ust se mi zdi hudicevo malo. |
Točno to sem tudi jaz študiral, pa nihče še ni omenil. Kako to zvozi, ne vem... Še posebej, če delaš nek razvoj in izdelke z dodano vrednostjo, kot nas tule nekako prepričuje. No, že ve.
Če grem jaz v razvoj kot inženir, teh 60.000€ ni niti približno dovolj, da samo moj bruto-bruto pokrije na leto. |
A bejž vraga. Tud jaz sem pogruntal, da je 60k na leto premalo. A tudi ti si to pogruntal?
z 100K na leto dobro plačam svoje zaposlene. Meni sicer ne ostane dosti, ampak nisem tip, ki se mu pred očmi vrti le denar. ( p.s. vozim 20 let stat avto) Veseli me to delati.
Sicer se ukvarjamo z izdelavo lastnih flux-gate senzorjev, ter avtomatizacijo in digitalizacijo procesov
www.fgsensors.com _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 129 Aktiv.: 3.16
|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2024 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa od kod ti teh 60k?
Trenutno je za normiranca meja 300k v 2 letih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 499 Aktiv.: 3.85
|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2024 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Veseli me to delati.
Sicer se ukvarjamo z izdelavo lastnih flux-gate senzorjev, ter avtomatizacijo in digitalizacijo procesov
www.fgsensors.com |
Super, me veseli, podpiram takšne zgodbe. Kot jaz in še marsikdo si pa tehnik, ki rad dela kar dela. Torej je tri četrt že rešenega, pa se sploh ni treba čez davke pritoževati. Samo podjetništvo, trg in država se na te stvari ne ozirajo. Tudi jaz se to učim na lastnem hrbtu. Pač v nekem trenutku je treba iti naprej. Sem doživel takšne status quo variante in ni za nikogar prijetno, še najmanj pa za zaposlene.
Drugače pa kadar je težko, se potolažim, da me nihče ne sili početi kar počnem in da je še tisoč drugih možnosti na svetu. Nekaj bomo že... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2024 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
...
Preseli se z normiranca na klasicen s.p. in vozi drugace. Priznanih bos imel vseh tistih 60% stroskov in stroske za zaposlene. Placal bos davek od tistega, kar ti ostane.
Ce imas dobrega racunovodjo, bos placal malo, a bos prispeval svoj delez.
... |
Eno od manj očitnih ampak precej bistvenig razlik za nekoga, ki bi rad samo delal to kar zna pošteno(eg ne na črno z gotovino itd. je tudi vložen čas ne samo davek)
Normiranec 1 dan/mesec za račune + računovodja 1x letno. Karkoli drugega 1dan/teden + mesečno računovodstvo.
In to je čas in denar, ki bi bil lahko vložen v razvoj/proizvodnjo.
Sicer verjamem, da normiran s.p. je bil vedno mišljen za 0-1 zaposlenih, kot alterativa fušanju ali podpora vstopu v podjetništvo
(Dokler niisi študent, ki ni doma iz Ljubane, kjer zastobj spi in je doma, v tem primeru tudi če imaš 1€ prometa, te vržejo iz doma, zgubiš bone itd.) _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2024 9:00 am Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
[
z 100K na leto dobro plačam svoje zaposlene. Meni sicer ne ostane dosti, ampak nisem tip, ki se mu pred očmi vrti le denar. ( p.s. vozim 20 let stat avto) Veseli me to delati.
www.fgsensors.com |
Nekaj mi ne stima:
100K na leto
60%stroskov materiala, prodaje, davkov
40K ostane za place
To je za 3 delavce (ce stejem se tebe)
Torej 13K bruto na leto za enega
To je malo cez 1000 EUR bruto na mesec.
Znesek minimalne plače znaša 1.253,90 evra bruto.
Ocitno sem izgubil kompas, kaj je to dobra placa....
Srecno Simon. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5528 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2024 9:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri razvoju/programiranju/... so stroški materiala minimalni, ravno zato je normiranec toliko boljša izbira ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2024 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Grega, vem, da so normirani in da jih lahko odbija, a menda je omenil, da ima dejanskih stroskov 60%. Zato se cudim... _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5528 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2024 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri realno 60% stroškov se pa normiranec praktično že ne izplača več IMHO.
Pa smo spet pri davčni optimizaciji ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.14 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2024 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj mi ne stima:
100K na leto
60%stroskov materiala, prodaje, davkov
40K ostane za place
To je za 3 delavce (ce stejem se tebe)
Torej 13K bruto na leto za enega
To je malo cez 1000 EUR bruto na mesec.
Znesek minimalne plače znaša 1.253,90 evra bruto.
Ocitno sem izgubil kompas, kaj je to dobra placa....
Srecno Simon. |
Dobro računaš
Hvala !
60% stroškov sem rekel na oko. Lahko tudi 50%
Sicer kaj pa če sem jaz še redno zaposlen drugje? Da je to le popoldanska dejavnost?
In kot sem omenil to delam bolj iz "veselja" pa seveda tudi kak euro mi seveda ostane.
Ajde še enkrat računaj!
p.s. kaj za vraga sem se ti zameril, da iščeš pike in vejice v mojem prispevku. Če nimaš kaj pametnega za svetovati raje molči. Samo da izpodbijaš moje prispevke. Ali te je foušija ali si samo "pravi slovenec"?
Modelator, zapri to temo, saj nima smisla in vse vodi v napačne vode. Praktično ni nobenega pametnega prispevka, ki bi bil konstruktiven, razen Mucekovi.
In ja (veselje za marsikoga) če bo to sprejeto bom obrt zaprl. Nima smisla! _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni