www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Windows Vista
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
hm...katere recimo?

Sorry, ne bi znal naštet. Ponavadi jih kar spontano uporabiš.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
pomlad
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54
Aktiv.: 1.99
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 12:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak še vseeno ni rešen dokaj bisven problem - slovenski jezik,če imam
poleg prenosnika priloženo visto,ki jo dobesedno lahko namestim je seveda edini problem,kako bi zadevo poslovenil. Hvala !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 1:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cimer je napisal/a:
Visto smo v testne namene naložili na vse mogoče računalnike. Na vseh je Vista delovala sprejemljivo dobro glede na zmogljivost procesorja. Pogoj pa je bil dovolj RAMA.

Moj racunalnik ima samo 2 GB RAMa Rolling Eyes Na njem XPji delujejo skoraj zadovoljivo (po bootu traja "samo" 15 sekund, da lahko odprem prvo stran na Internetu ...). Tezko si predstavljam, da naslednja inkarnacija bedarije deluje enako dobro ali celo boljse - prej obratno.

Najboljsi (as in: edini dejansko uporaben) M$ov OS je bil DOS 5.0. Vse ostalo je en hud neverjetno bloatware, pa verjemi da to prihaja od nekoga, ki je navajen ogabno zadebeljene kode v novih generacijah SW na ne-CISC masinah Rolling Eyes Tam je bil razumen trade-off med moznostjo programiranja (poseganja v delovanje) in obsegom. WXP so priblizno tisockrat vecji, omogocajo manj stvari in omejujejo vec aplikacij ... kako dobro ...

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 2:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Najboljsi (as in: edini dejansko uporaben) M$ov OS je bil DOS 5.0.

6.22 je bil boljši.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 2:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej imam prenosnika z Visto, ker je bil v paketu in dela kar zadovoljivo. V bistvu sem mislil, da bom imel več težav. Je pa gor 2G rama. Če je računalnik ugasnjen se mogoče boota res malo dlje kot kakšni XP, če pa računalnik "ugasneš" v spalni način, se pa zbudi v nekaj sekundah. Modrega ekrana v teh dveh mesecih pa tudi še nisem srečal. Tako, da Viste ne morem preveč kritizirati. Glede na relativno počasen disk, se tudi programi relativno hitro zaženejo. Tako da sem zaenkrat kar zadovoljen.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 2:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Sokrat je napisal/a:
Najboljsi (as in: edini dejansko uporaben) M$ov OS je bil DOS 5.0.

6.22 je bil boljši.

Ne.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 3:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bil, bil. Blockwrite je imel porihtan, pa record locking je tudi delal korektno. Slednji pri dos5.0 sploh ni bil podprt.
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.64
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 9:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:

Modrega ekrana v teh dveh mesecih pa tudi še nisem srečal.

Si mogoče srečal rdeči ekran ? Smile Sicer ne vem, če je stvar šla v zadnjo verzijo Viste, bila je pa v vsaj eni beti. Zgleda, da imajo windowsi že toliko napak, da so rabili čisto nov 'smrtni' ekran, da ti lahko vse napake pokažejo Smile.

Drugače se pa meni zdi žalostno, da si microsoft privošči izdelovati os, ki je z vsako inkarnacijo bolj počasen. Bi skoraj pričakoval, da bo z razvojem programskih orodij, popravljenimi bugi in precej hitrejšim hardverom stvar delovala čedalje hitreje ... tako kot recimo MacOS X ali pa linux ...

LP!
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

torej:
NeoTo--> če misliš stransko vrstico, potem je to možno tudi v Xpjih (google desktop je eden izmed mnogih variant). Prav tako par ostalih bonbončkov lahko teče tudi na XPjih (recimo naloži Vista Inspirat)...po drugi strani je pa prek**to nadležno ko vista za vsako instalacijo po miljonkrat opomni da nekaj delaš in da to lahko škoduje itd...ja bravo....kot da ne vem tega...

Pomlad--> slovenščina je v visti rešena drugače kot v XPjih. XP ima samo lang pack, ki ga namestiš na angleške XPje. Vista obstja ENG in SLO varianta. Če imaš ENG, moraš SLO DOKUPIT (=kupit visto še enkrat), potem pa povozit angleško instalacijo (ali je prej potrebna odstranitev ENG pa ne bi vedel). lang pack pa ne obstaja za visto. Neumnost, če mene prašaš.

Sokrat-->se strinjam. Meni recimo ni jasno kaj so pri M$ delali da vista zavzame preko 15G ...tak ogromen sistem enostavno ne more delati hitro, ker je preveč podatkov za obdelat...

Highlag-->to, iz česar se zbudi v par sekundah se reče mirovanje, ali po angleško hibernating. To ima že XP. To je v bistvu samo to da pred izklopom PC kopira vsebino RAM-a na HDD. Ko ga zbudiš, to prekopira nazaj v RAM in zadeva deluje. Koristno.
Nikoli pa na tem prenosniku nisi poskusil, kako teče XP. Sem prepričan, da kar nekaj hitreje. No, če ne rabiš...pač...
DOS-a nisem dosti uporabljal, tkao da ne bi o tem. Moj prvi PC je bil sicer z DOS 6.22, ampak sem delal z njim kak mesec, potem je prišel Win95.
Mogoče dam visti še kakšno šanso-ko pride končna verzija SP1 ven...ampak šele po tem ko se na netu prepričam, če je kaj rešeno s SP1...prej ne. Škoda cajta. Pri meni je vista comp3
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cimer
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07
Aktiv.: 0.53
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsak se lahko sam odloči kaj in kako bo uporabljal in če je zadovoljen je to to.

Zato pa je prav, da uporabniki predstavimo svoje poglede in izkušnje, da se ostali lažje odločijo.

Marko S.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
torej:
NeoTo--> če misliš stransko vrstico, potem je to možno tudi v Xpjih (google desktop je eden izmed mnogih variant). Prav tako par ostalih bonbončkov lahko teče tudi na XPjih (recimo naloži Vista Inspirat)...po drugi strani je pa prek**to nadležno ko vista za vsako instalacijo po miljonkrat opomni da nekaj delaš in da to lahko škoduje itd...ja bravo....kot da ne vem tega...

Highlag-->to, iz česar se zbudi v par sekundah se reče mirovanje, ali po angleško hibernating. To ima že XP. To je v bistvu samo to da pred izklopom PC kopira vsebino RAM-a na HDD. Ko ga zbudiš, to prekopira nazaj v RAM in zadeva deluje. Koristno.

Ne, nisem mislil stranske vrstice. Tisto bi brez problemov lahko izklopil, pa sem našel celo nekaj uporabnih gadgetov, ki jih puščam gor.
Tisto, da te opominja je ZELO dobro. Navadne uporabnike malce prestraši tisti črn ekran... Če pa se spoznaš, veš kje se to izklopi.
Glede počasnega nalaganja... Vista na precej revolucionaren način (gledano samo med Microsoftovimi produkti) obravnava RAM. RAM je še en dodaten predpomnilnik, ki ga skuša čim bolj izkoristiti. Ves čas analizira katere programe najpogosteje uporabljaš in jih še neaktivne nalaga v RAM (od 2GB RAMa imam trenutno prostih le 18MB fizično). Zato tudi hibernacijo toliko dlje časa traja... Da pa ne bo kdo trdil, da se s tem kaj opazno upočasni sistem pri večjih programih... Ko zaženem kakšen res RAM-požrešni program, ni prav nobenega problema. Zgleda kar prepiše tisti neaktivni del RAMa.
Sam pa uporabljam Mirovanje 2 (Stand-by). So pa zarili v slovenskem prevodu, saj sta tako hibernacija kot stand-by prevedena kot Mirovanje... Rolling Eyes
Bluescreenov sem pa nekaj našel. Ampak to zaradi kombinacije novejše grafične, starega grafičnega BIOSa in starih driverjev. Ko so v decembru izdali nove, je pojavljanje bluescreena izginilo.

Mi pa dela trenutno vse, razen Xilinx-ovega simulatorja in stare USB webkamere.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smo na delavnici videli, kako je z Visto in raznimi driverji
Če rabiš šminkerski OS, kjer ti hitrost ni pomembna in delaš samo z pisarniškimi aplikacijami, potem je ok. Za vse ostale, vsaj malo na hardware orientirane ljudi, ki rabijo tudi kaj prostora na disku zase, pa je XP edina uporabna opcija. Moje mnenje.

BTW,
sedaj mnogo ljudi kupuje Visto. Ali kaj veste, kdo od teh prodaja "rabljene" XP windowse? Tako bi lahko poceni kupovali licenčni OS Exclamation

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaradi precejšnje počasnosti na novem (originalna kupljene instalacija) vista ready laptopu (HP, kar dosti rama ima), je bilo potrebno naložiti navadne XPje. Problem je v tem da XP sploh ne vidi diska. Potrebno je bilo od proizvajalca dol pobrati disk driver, pa ga pri instalaciji XP z pomočjo tipke F6 (additional drivers) naložiti iz floppy diska (izposojen USB floppy).

Jur
alessio
Član
Član

Pridružen-a: Pon 04 Dec 2006 8:39
Aktiv.: 1.60
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur, sam sem imel enako situacijo. Na HP lep top z prednaloženo Visto sem instaliral XP-je. Problem je bil v tem, da XP-ji ne vedo za SATA diske. Situacijo sem rešil z freeware nLite ( http://www.nliteos.com/nlite.html ), s pomočjo katerega sem instalacijskem CD-ju za XP-je dodal SATA driverje. Sicer pa je ta nLite tudi v drugih pogledih ponuja res ogromno možnosti za prilagoditve XP-jev.

Za Visto pa obstaja podobna reč istega avtorja, vLite ( http://www.vlite.net )

Sicer pa sam uporabljam XP-je na novem lepem topu, sem pa dragi na 4 leta star Comtronov prenosnik (ni nič lep top) naložil Visto Business in se ji OS zboota prej kot moj. Ima pa P4 3GHz z 1GB RAM-a. Edina reč, s katero imam težave pri Visti, je z noname WLAN kartico, ostalo dela brez težav. Je pa uporabljen za pisarniške zadeve in kakšen film pogledat.

Aleš
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.64
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

alessio je napisal/a:
Problem je bil v tem, da XP-ji ne vedo za SATA diske.

To da XP-ji ne vedo za sata diske ni res. Jaz sem doma namestil XP na domači računalnik brez problemov, pa ima precej novo ploščo in SATA disk. Mi pa recimo windows2000 niso prepoznali diskov na eni abitovi plošči za pentium3, ki je imela dodatni RAID (promise) kontroler na plošči.

XP-ji delajo z disk kontrolerji, za katere imajo gonilnike. S tem, da nekateri kontrolerji, tudi sata, delajo z generic gonilnikom, drugi pa pač rabijo svoje gonilnike. Kar niti ni problem, ker se da gonilnike slipstream-at v inštalacijo windows-ov in moraš samo posneti nov cd. Ja lahko pa uporabiš tudi tisti program N-lite, ki si ga napisal.

Nekaj časa ob začetku SATA so imeli nekateri kontrolerji compatibility mode - če si to vklopil, se je ponavadi dalo namestiti windowse, drugače pa ne. Zdaj zgleda to deluje brez tega, ker sem xp-je namestil na kar nekaj računalnikov s sata diski, pa je delalo b.p.

LP!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni